Patříte také mezi ty, kteří se po Vánocích děsí stoupnout na váhu?
Víte, že si cukroví můžete připravit i zdravým způsobem?
Nemusíte se tak tolik děsit těch nabraných kilogramů.
Inspirujte se našimi recepty na zdravé vánoční cukroví!
Višňové kuličky s mandlemi a karamelem
Budete potřebovat:
- 1 ½ hrnku ovesných vloček
- ⅓ hrnku mandlí
- ¾ hrnku sušených třešní
- 3 lžičky medu
- ⅔ hrnku mandlového másla
- 1 lžička vanilky
- 2 lžíce kokosového oleje
- ¼ hrnku javorového sirupu
- ¼ hrnku kokosového oleje
- 2 lžíce mandlového másla
- ½ lžičky vanilky
Postup přípravy:
- Nejdříve si předehřejte troubu na nízkou teplotu.
- Poté nasypte rovnoměrně na plech ovesné vločky.
- Vločky opékejte, dokud nemají zlatavou barvu – ucítíte i jemnou ořechovou vůni.
- Poté je z trouby vytáhněte a nechte vychladnout.
- Ve střední misce smíchejte med, mandlové máslo, vanilku a kokosový olej.
- Směs vložte do mikrovlnné trouby a zahřívejte asi 30 sekund, dokud kokosový olej není tekutý.
- Poté všechno smíchejte dohromady na těsto.
- Ve velké misce smíchejte opečené vychladlé ovesné vločky, mandle (můžete je nakrájet na kousky nebo nahrubo pomlet) a sušené třešně.
- Přidejte směs z mikrovlnné trouby a pořádně promíchejte.
- Z těsta tvarujte kuličky a skládejte je na tác.
- Vložte je alespoň na 30 minut do lednice
- Dále si připravte směs z javorového sirupu, vanilky, kokosového oleje.
- Opět směs vložte do mikrovlnné trouby a zahřívejte, dokud se kokosový olej nerozpustí.
- Celou směs dokonale promíchejte, přidejte mandlové máslo a míchejte, dokud směs nezačne mít karamelovou konzistenci.
- Tuto karamelovou směs nastříkejte na kuličky a vložte zpátky do lednice.
Netradiční vanilkové rohlíčky
Vanilkové rohlíčky nesmí na žádném vánočním stole chybět.
Nechte se inspirovat zdravým vánočním receptem, který je skvělou alternativou klasických vanilkových rohlíčků.
Budete potřebovat:
- 250 g špaldové mouky
- 50 g kukuřičné mouky
- med
- 100 g másla
- 100 g vlašských ořechů – mletých
- 1 žloutek
- trochu mléka
- citrónovou kůru
- semínka z vanilkového lusku
- vanilkový cukr nebo stévii
Postup přípravy:
- Nejdříve si zapněte troubu na 170 stupňů.
- Poté si umelte vlašské ořechy a mouku prosyjte.
- Ořechy, mouku, citronovou kůru, semínka z vanilkového lusku a máslo smíchejte dohromady.
- Do sypké směsi přidejte žloutek a med – dle chuti a vytvořte těsto, které vložte alespoň na 6 hodin do lednice.
- Po uležení těsto z lednice vytáhněte a jakmile získá pokojovou teplotu, můžete začít tvořit rohlíčky.
- Někdo dává přednost ručnímu tvarování, jiný zase mlýnku na mletí s se speciální zdobící násadou nebo klasickým formičkám.
- Rohlíčky skládejte na plech, který jste vyložili pečícím papírem dál od sebe.
- stupňů Pečte v předehřáté troubě na 170 stupňů – dokud nezačnou trochu hnědnout..
- Ještě teplé rohlíčky lehce posypte vanilkovým cukrem nebo stévií.
- Uložte do krabice nebo dózy a skladujte v chladném prostředí.
Zdravé vánoční perníčky bez cukru
Cukr stačí nahradit jinou zdravější ingrediencí – podívejte se na další recepty na vánoční perníčky zůstanou stále stejně výborné.
Budete potřebovat:
- 1 ½ hrnek mandlové mouky
- ¾ hrnku mouky tapioka
- ¾ lžičky mletého zázvoru
- 1 lžička mleté skořice
- ⅛ lžičky mletého hřebíčku
- ¼ lžičky minerální mořské soli
- 3 lžíce kokosového oleje – tekutého
- 2 ½ lžičky čistého javorového sirupu
- 3 lžíce melasy
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
Postup přípravy:
- Předehřejte troubu na 250 stupňů.
- Smíchejte mandlovou mouku, tapiokovou mouku, zázvor, skořici, hřebíček a sůl.
- Do sypké směsi přidejte kokosový olej, javorový sirup, melasu a vanilku a vše smíchejte – můžete nejdřív použít mixér a poté těsto zpracovat ručně.
- Hotové těsto vložte mezi dva kusy pečícího papíru a vyválejte na potřebnou tloušťku.
- Připravené těsto vložte alespoň na 30 minut do lednice.
- Sundejte horní pečící papír a můžete se pustit do vykrajování perníčků.
- Perníčky skládejte na plech vyložený pečícím papírem.
- Pečte asi 10 minut – než začnou tmavnout.
- Nakonec je nechte vychladnout a uskladněte do uzavíratelné nádoby.
- Podle libosti si je můžete nazdobit.
Vyzkoušejte i báječné nepečené Mozartovy koule, kterou jsou velmi tradičním cukrovím u našich rakouských sousedů.
Zdravé zázvorové sušenky
Budete potřebovat:
- 2 ¼ šálku celozrnné mouky
- 2 lžičky mletého zázvoru
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička mleté skořice
- ½ lžičky mletého hřebíčku
- ¼ lžičky soli
- ¾ hrnku oleje – vybírejte spíše rostlinné organické oleje
- 1 hrnek kokosového cukru
- 1 vejce
- ¼ hrnku melasy
- ¼ hrnku cukru
Postup přípravy:
- Předehřejte troubu na 180 stupňů.
- Smíchejte mouku, zázvor, sodu, skořici, hřebíček a sůl.
- V další míse smíchejte olej, kokosový cukr, vejce, melasu.
- Obě směsi zpracujte dohromady a vytvořte těsto.
- Těsto nechte uležet v lednici.
- Jakmile je těsto připraveno, tvořte malé kuličky, které obalte v klasickém cukru.
- Skládejte je na plech vyložený pečícím papírem dál od sebe.
- Pečte asi 8 minut, dokud nezačnou sušenky tmavnout.
- Skladujte v uzavíratelné nádobě v chladném místě.
Objevte další recepty
Ovesné sušenky s kokosovým krémem
Připravte si toto zdravé cukroví z ovesných vloček, kterým jistě zabodujete.
Budete potřebovat:
- 200 g ovesných vloček
- 150 g špaldové mouky
- 3 lžíce cukru
- 2 lžíce vlašských ořechů – nasekaných
- 90 g rozpuštěného másla
- 20 lžíc medu
- 2 lžíce vlašských ořechů – mletých
- 1 lžička kypřícího prášku
- vanilková esence
- 150 ml kokosového mléka
- hrst rozinek
Krém:
- 100 g strouhaného kokosu
- 90 g kokosového oleje
- 80 ml kokosového mléka
- 80 g kokosového cukru
Postup přípravy:
- Nejdříve si předehřejte troubu na 180 stupňů a plech vyložte pečícím papírem.
- Všechny ingredience na sušenky smíchejte dohromady a vytvořte hustou směs.
- Směs nechte alespoň půl hodiny odpočinout – nejlépe v lednici.
- Pomocí lžíce směs naberte a tvořte na plech hromádky, které rozmáčkněte na požadované placky.
- Vložte plech do trouby a pečete asi půl hodiny.
- Mezitím si připravte krém.
- Do menšího kastrůlku vložte kokos a kokosový cukr.
- Kokosové mléko si ohřejte a jím zalijte kokosovou směs.
- Za stálého míchání krátce vařte do zhoustnutí.
- Poté opatrně vmíchejte kokosový olej.
- Krém nechte chvilku vychladnout a poté jej rozmixujte.
- Vychladlé ovesné placky spojujte vychladlou kokosovou náplní.
- Dozdobit můžete podle libosti.
Pokud jste fanoušky tohoto typu cukroví, inspirujte se dalšími recepty na plněné vánoční cukroví.
Zdravé linecké cukroví
Myslíte si, že nelze takovou klasiku, jakou je linecké cukroví připravit zdravě?
Omyl – zdravé linecké cukroví s javorovým sirupem je stejně dobré jako to, na které jsme zvyklí.
Budete potřebovat:
- 200 g pohanková mouka
- 300 g celozrnná špaldová mouka
- 100 g javorový sirup
- 270 g máslo
- džem pikantní Bio
Postup přípravy:
- Všechny ingredience zpracujte v tužší těsto.
- Hotové těsto vložte alespoň na dvě hodiny do lednice.
- Poté jej vyválejte a vykrajujte různé tvary.
- Pečte na 150 stupňů asi 15-20 minut – dozlatava.
- Vychladlé cukroví slepujte džemem.
Jak se vám zdravá varianta pečení líbí? Už se vám sbíhají sliny?
Čím nahradit ve vánočním cukroví cukr?
Přemýšlíte, jak ulevit vánočnímu cukroví?
Zapomeňte na umělá sladidla, využijte toho, co je pro tělo zdravou variantou.
Místo bílého cukru můžete použít:
- třtinový cukr
- med – vybírejte od poctivých českých včelařů
- sirupy – javorový, agávový apod.
- ovoce – dalte, fíky, banány
Tipy na zdravé krémy a polevy
Krémy a různé polevy na vánoční cukroví jsou plné nezdravého tuku a velkého množství cukru. Vyhýbejte se instantním polevám a krémům. Ty zdravé si vyrobíte snadno doma.
Čokoládový krém z tofu
Tento typ krému je skvělý v tom, že si jej můžete upravovat podle sebe.
Můžete jej ozvláštnit například opraženými nasekanými lískovými oříšky nebo mandlemi.
Je vhodný jak do dortů, tak i jako náplň do cukroví.
Budete potřebovat:
- 200 g hedvábného tofu
- 100 g hořké čokolády – kvalitní
- 2 lžíce arašídového másla
- 1 lžíce medu
- citronová kůra
- rumová esence
- sůl
Postup přípravy:
- Tofu, máslo, med, citronovou kůru a sůl rozmixujte.
- Nad parou rozpusťte čokoládu a posléze ji přímíchejte do směsi z tofu.
- Podle libosti můžete krém nakonce dochutit vanilkou, skořicí apod.
Matcha krém
I matcha krém se používá do dortů, cukroví, jako náplň do cupcaků apod.
Budete potřebovat:
- 120 g kokosového oleje
- 2 čajové lžičky prášku matcha
- 200 g ricotty
- 50 g kokosového cukru
- polovina vanilkového lusku
Postup přípravy:
- Kokosový olej, ricottu, kokosový cukr a semínka z vanilkového lusku vložte do mísy a rozšlehejte.
- Jakmile se ingredience spojily, přimíchejte matcha prášek a znovu promixujte.
- Nelekejte se barvy, krém bude krásně zelenkavý.
Jaké druhy mouky použít u zdravého cukrív?
Než se pustíte do pečení zdravého vánočního cukroví, seznamte se s několika typy mouk.
Špaldová mouka
Mouka ze špaldy má mnohem obtížnější zpracování než pšenice. Vyžaduje několik úprav a procesů než se dostane na pult. Každé zrno – jak pšeničné, tak špaldové – obsahuje tři složky, ovšem právě mouka pšeničná je těchto složek zbavena.
Právě díky tomu postrádá vlákninu a více se lepí na stěny střev. Oproti tomu mouka špaldová má zachovány všechny složky zrna a tak je dobrým zdrojem vlákniny, bílkovin (které obsahuje více než pšenice), vitamínů a minerálů.
Špaldové zrno je také lépe rozpustné ve vodě než pšenice, což tělu usnadňuje lépe špaldu strávit.
Vzhledem k vysokému obsahu minerálů a vitamínů může pomáhá regulovat metabolismus, zvýšit krevní oběh, zlepšit imunitní systém, snížit hladinu cukru v krvi a snížit špatnou hladinu cholesterolu.
Tip pro vás:
Protože špalda má jiné vlastnosti než jiná zrna, chová se v receptech trochu jinak. Zde je několik tipů a triků, které vám pomohou začlenit tuto mouku do každodenního vaření a pečení.
- Chcete-li začít, zkuste použít poměr 50:50. Pokud máte v receptu napsáno 1 hrnek mouky, použijte půl hrnku univerzální mouky a půl hrnku špaldy.
- Vzhledem k tomu, špalda není schopna nasáknout tolik tekutiny jako ostatní obiloviny, zkuste snížit množství tekutiny, aby těsto nebylo příliš lepivé. Druhou možností je přidat více mouku.
- Dávejte pozor, abyste těsto nedomísili nebo nepřemíchali. Pokud je těsto nedostatečně smíchané, bude se drobit, a naopak – pokud je těsto vymícháno až moc, proteinové řetězce se rozpadnou.
Kukuřičná mouka
Kukuřičná moučka se vyrábí mletím obilných jader na hrubý prášek. Na rozdíl od mouky vyrobené z obilných zrn, kukuřičná mouka neobsahuje lepek, takže je skvělou alternativou pro ty, kteří trpí celiakií nebo intolerancí na lepek.
Konzumace kukuřičné mouky nabízí také některé zdravotní výhody – slouží jako zdroj základních živin.
Kukuřičnou mouku můžete použít místo klasické pšeničné mouky – jemně mletá kukuřičná moučka dodává pečeným pokrmům hladší texturu, zatímco hrubě mletá kukuřičná moučka poskytuje zase texturu křupavější.
Kokosová mouka
Kokosová mouka je bezlepková alternativa k pšeničné mouce. Lepek je bílkovina, která se nachází v pšenici, ječmeni a žitu – takže tradiční chléb a pečivo jsou pro lidi citlivé na tyto věci limitovány.
Kokosová mouka vám umožní péct některé z vašich oblíbených sušenek, palačinek a dortů bez vážných vedlejších účinků.
Kokosová mouka se při pečení chová jinak než tradiční mouka, proto jsou vyhledávejte recepty určené pro tento typ mouky.
Kokosová mouka má i velmi pozitivní zdraví přínosné účinky – obsahuje velké množství vlákniny, nezvyšuje hladinu cukru v krvi, obsahuje značné množství bílkovin a snadno stravitelné tuky.
Celozrnná mouka
I celozrnná mouka má nespočet výhod. Obsahuje totiž rozemletá celá zrna obilovin a díky nim obsahuje spoustu vlákniny, vitamínů a minerálů.
Zrnka, obsahující všechny složky jsou pro naše tělo mnohem větším přínosem – jak jsme již zmiňovali výše, mouka se neusazuje na stěny střev.
Žitná mouka
Žitná mouka je taktéž velkým zdrojem vlákniny. Obsahuje velké množství vitamínů – zejména B a E a mnoho minerálů.
Na trhu je velké množství druhů mouk, můžete se tak setkat s ovesnou, čirokovou, cizrnovou a například i amarantovou moukou.