Jednohubky, ideální pokrm k posezení na Silvestra nebo jako předkrm při slavnostních hostinách.
Tyto malé pochutiny jsou lákavé nejen svoji chutí, ale i vzhledem. Proto při zdobení jednohubek dejte prostor své kreativitě.
Protože se jedná o malá jídla, je důležité, aby byly přitažlivě zdobené, aby upoutaly pozornost hostů.
Existuje mnoho různých variant zdobení jednohubek, z nichž některé jsou uvedeny níže.
Ještě, než začnete jednohubky zdobit, jsou dvě základní ingredience – pečivo a pomazánka.
Využijte různé druhy pečiva
Změna typu pečiva použitého pro jednohubky může dodat obvyklým jednohubkám nový rozměr. Místo klasického bílého pečiva můžete použít tmavé, ať už celozrnné rohlíky nebo bagety.
Pečivo
Pomazánky
Na jednohubky můžete dát pomazánky jako je:
- česneková
- sýrová
- nivová
- vajíčková
- tvarohová
Jednohubky stačí také potřít máslem, lučinou nebo smetanovým sýrem.
Pokud se chcete inspirovat
Pokud se chcete inspirovat nejrůznějšími druhy jednohubek, přečtěte si článek, který vaše kulinářské schopnosti obohatí o lahodné recepty.
Vrstvu pomazánky nedávejte tak vysokou, čekají váš totiž další vrstvy a pokud vše neupevníte párátkem, mohlo by se stát, že vám suroviny z jednohubek spadnou.
Trio – šunka, salám, sýr
Kromě plátků klasické šunky můžete na jednohubky použít i sušenou šunku, ta jejich chuť ozvláštní.
Mezi vhodné sýry na jednohubky patří:
- hermelín
- niva
- kozí sýr
- eidam
- mozzarela
- balkánský sýr
A co se týče salámu, můžete ho na jednohubky nakrájet na tenké plátky nebo na kolečka.
Velice často jsou na zdobení jednohubek používané kolečka klobásy.
Objevte podobné tipy
Zelenina a ovoce
Zelenina i ovoce dodají jednohubkám křupavost a svěžest. Ze zeleniny můžete na jednohubky dát:
- papriku
- kyselou okurku
- rukolu
- polníček
- cherry rajčata
- jarní cibulku
- petržel
- žlutý meloun
- pažitku
Ovoce vytvoří vynikající sladko-slanou kombinaci. Vhodné je použít:
- hroznové víno
- granátové jablko
- maliny
- jablko
- pomeranč
Všechny suroviny nakrájejte na malé kousky nebo plátky. Můžete také použít vykrajovátka a ze zeleniny a ovoce vytvořit nejrůznější tvary, které vaše jednohubky ozvláštní!
Ozdobení jednohubek
Poslední fáze, při které si nejvíce vyhrajete.
Jednohubky můžete ozdobit kořením a bylinkami jako je například:
- tymián
- sladká paprika
- kopr
- bazalka
Pokud chcete dodat svým jednohubkám šmrnc, můžete přidat:
- plátek lososa
- krevetu
- olivy
- kapary
- ančovičky
- ořechy
- marmeládu
Inspirace ze zahraničí
Pro originální vánoční jednohubky zamíříme do Itálie. Připravíme si Alberelli di pane, v překladu Chlebovníky (nebo-li chlebové stromy).
Podávají se jako předkrm o vánočních svátcích. Jsou velmi působivé a velmi snadné na přípravu. Tak si pojďme tuto italskou pochutinu připravit!
Alberelli di pane
Suroviny:
- 12 plátků toustového chleba
- 300 g vařené šunky
- 300 g sýra (provalo, gouda nebo eidam)
- 200 g lososa
- máslo
Postup:
- Začnete s přípravou chlebových stromů. Budete potřebovat chléb a vykrajovátko na cukroví ve tvaru hvězdy. Pro ještě lepší efekt můžete zvolit tři různé velikosti.
- Až budete mít vykrájené malé hvězdičky, poté je potřete máslem, položte na plech pokrytý pečicím papírem a pečte asi 10 minut při 200 °C nebo dozlatova. Při pečení dbejte zvýšené opatrnosti, aby chléb příliš nezhnědl a nezískal nepříjemnou pachuť.
- Jakmile je jsou chlebové hvězdičky hotové, dejte je stranou. a věnujte se ostatním ingrediencím, konkrétně vařené šunce, sýru provola a lososu.
- Dále uděláte hvězdičky také z vařené šunky, sýra a lososa. Můžete se rozhodnout, zda použijete vařenou šunku v silnějších nebo tenčích plátcích, podle toho, jakého výsledku chcete dosáhnout a jakou výšku chcete stromkům dodat.
- Po vykrájení všech přísad můžete přejít ke skládání chlebových stromků.
- Nejprve položte první hvězdičku chleba, pak položte sýr a lososa a další plátek chleba a zakončete malou hvězdičkou. Vše spojte párátkem a na závěr ozdobte plátkem citronu nebo lístky petrželky.
- U šunkové verze můžete naopak položit první hvězdičku z chleba, první plátek šunky, jeden plátek sýra a druhý plátek šunky a pak další hvězdičku z chleba. Opět můžete zdobit podle libosti v závislosti na výsledném barevném efektu, kterého chcete dosáhnout.
- Přípravu těchto chlebových stromků si rozhodně můžete dopřát, a to nejen s použitím ingrediencí, které preferujete, ale také s jejich zdobením podle prostředí a jídelníčku, který připravujete.
- Dobrou chuť!
Jednohubky ve tvaru hvězd
Vykrajovátka ve tvaru hvězdiček použijeme i v následujícím kulinářském tvoření. Tyto jednohubky obohatí vaši hostinu o trochu zábavy.
Suroviny:
- toustový chléb
- sýr dle výběru
- pažitka (jemně nasekaná)
- červené chilli papričky (jemně nasekané)
- okurka nakrájená na nudličky
Postup:
- Záleží na velkosti zvolené formičky, ale zhruba dva plátky chleba vám budou stačit na dvě hvězdičkové jednohubky.
- Zlehka opečte dva plátky chleba.
- První plátek potřete sýrem, posypte jemně nasekanou pažitkou nebo chilli papričkou.
- Z druhého plátku toastu vykrojte velkou hvězdičku a z jejího středu vykrojte malou hvězdičku.
- Takto připravenou hvězdičku položte na první plátek připraveného toastu a velkým hvězdičkovým vykrajovačem znovu vykrojte, aby vznikl hvězdičkový sendvič.
Vaše pohoštění můžete obohatit také o jednohubky z listového těsta. Přečtěte si článek, ve kterém najdete 5 lahodných receptů na tyto pochutiny.
Originálním servisem jednohubek je servírování na dřevěných prkýnkách. Navíc tyto malé pochutiny můžete doplnit o barevná či jinak zajímavá párátka. Dobrou chuť!