Při zdobení chlebíčků se žádné meze nekladou. Proto pusťte uzdu své fantazie při tvoření této lahůdky

Obložený chlebíček, vynález české kuchyně, který řadíme mezi naše oblíbené lahůdky.

Chlebíčky jsou nejčastějším pokrmem na oslavách či jako pochoutka ke svačině. 

Při tvorbě chlebíčků se meze nekladou a tak můžete připravit chlebíčky nejrůznějších druhů, kterými se každému trefíte do chuti. 

Poprvé veřejnost ochutnala chlebíčky roku 1916, kdy je začala prodávat rodina Paukertových ve svém lahůdkářství na Národní třídě v Praze. Mezi milovníky chlebíčků tak patřil například Oldřich Nový nebo Ema Destinnová. 

Pojďme se podívat, jak chlebíčky připravit a co by na nich nemělo chybět.

Pomazánka je základ


Základem lahodných chlebíčků je salát nebo pomazánka. 

Na chlebíčky tak můžete dát bramborový nebo hermelínový salát. Typické pomazánky jako je nivová, salámová, budapešťská nebo česneková. Vhodný je také smetanový sýr nebo žervé. 

Pomazánky dejte dostatek, protože tak se lépe na chlebíčku udrží vytvarovaný plátek šunky, salámu nebo sýru.

Pokud se chcete inspirovat dalšími druhy pomazánek, přečtěte si článek se šesti lahodnými recepty, které využijete při nejrůznějších slavnostních událostech.

Chlebíčky ozdobené šunkou

Šunku nebo šunkový salám mějte nakrájený na co nejtenčí plátky. Lépe si udrží tvar a lépe se ohýbají.

Nejčastěji se tvoří šunkový kužel nebo šunku zvláštního tvaru, která připomíná bezchybně stočenou osmičku.

Šunkové chlebíčky

Suroviny:

  • plátky světlé veky
  • bramborový salát
  • plátky šunky
  • vajíčka
  • kyselé okurky
  • rajčata
  • petržel

Postup:

  1. Plátky veky potřete bramborovým salátem.
  2. Uvařené vajíčko natvrdo oloupejte a nakrájejte na osminky.
  3. Kyselou okurku nakrájejte do tvaru vějířků a rajčata na tenké měsíčky.
  4. Šunku složte viz. postup ve videu.
  5. Šunku položte na jednu stranu chlebíčku, na druhou dejte vajíčko, rajče a okurku a dozdobte kouskem petrželky.
Obložený šunkový chlebíček
zdroj: svopex.cz

Zdobení salámem

Plátek salámu jednoduše obtočte prstem a podle potřeby jím otáčejte, abyste dosáhli výškového rozměru.

Oblíbenou metodou v posledních letech je tvorba salámových růžiček. Postup, díky kterému je vytvoříte můžete vidět v následujícím videu.

Výroba salámových růží - Majka Coufalová
Výroba salámových růží – Majka Coufalová

Chlebíčky se salámem

Suroviny:

  • plátky světlé veky
  • máslo na namazání
  • tvrdý kulatý salám nakrájený na tenké plátky
  • uvařené vejce
  • žlutá paprika
  • ředkvička
  • petrželka

Postup:

  1. Plátky veky namažte máslem.
  2. Kolečko salámu složte dle následujícího postupu. Kolečko vezměte oběma rukama prsty proti sobě, chyťte do „špičky“ a přiložte k sobě. Na každý chlebíček se vejde asi 7 plátků salámu, záleží ale na jeho velikosti i na velikosti chlebíčku samotného.
  3. Doprostřed chlebíčku položte měsíček z vajíčka, žluté papriky, ředkvičky a petrželky.
Obložené chlebíčky se salámem
zdroj: lahudky-jitrenka.cz

Přidejte sýr

Vaše chlebíčky skvěle dochutí sýr jako je:

  • hermelín
  • niva
  • kozí sýr
  • eidam
  • mozzarela

Sýry je nejlepší pokládat v tenkých plátcích nebo nastrouhané. Popřípadě plátek sýru vytvarovat podobně jako šunku nebo salám.

Sýrové obložené chlebíčky

Suroviny:

  • chlebíčková veka
  • lučina
  • sýr eidam
  • sýr ementál
  • hermelín
  • kyselé okurky
  • rajčata
  • petržel

Postup:

  1. Veku namažte lučinou.
  2. Plátky eidamu a ementálu stočte do kornoutku. Položte na chlebíček.
  3. Doprostřed vložte jeden kousek hermelínu a z každé strany ozdobte plátkem kyselé okurky a rajčete.
  4. Na vrh položte petržel.
Chlebíčky obložené sýrem a zeleninovou oblohou
zdroj: lahudky.cz

Zelená barva vaše chlebíčky rozzáří

Zelená barva představuje svěžest. Můžete tak na chlebíčky dát: 

  • salát
  • zelenou papriku
  • kyselou okurku
  • rukolu
  • jarní cibulku
  • petržel 
  • pažitku

Zeleninu je vhodné nakrájet šikmo, na tenké plátky nebo na drobné proužky. Petržel můžete pokládat v růžicích.

Navíc zelenina dodá vašim chlebíčkům křupavost.

Chlebíček se zeleninovou oblohou
zdroj: lahudky-jitrenka.cz

Ze zeleniny můžete vytvářet také různé ornamenty a tvary, které chlebíčkům dodají slavnostní vzhled.

Malým vykrajovátkem na cukroví lze z tenkých plátků zeleniny vykrajovat tvary, které lze použít k ozdobení chlebíčků.

Vykrajování do zeleniny
zdroj: favi.cz

Vaše občerstvení můžete obohatit také o jednohubky z listového těsta. Přečtěte si článek, ve kterém najdete 5 lahodných receptů na tyto pochutiny.

Ozdoby, které vše doladí

Jako poslední použijte nejrůznější druhy ozdob. Můžete tak použít jsou olivy, cherry rajčata a natvrdo vařená vejce. Dále můžete použít také ančovičky nebo kapary. 

Poslední dobou je velmi oblíbenou ozdobou chlebíčků plátek uzeného lososa. Stačí tak potřít veku smetanových sýrem, dát na něj lososa a dozdobit koprem.

Výše uvedené suroviny je dobré nakrájet na drobné kousky, čtvrtky nebo kolečka.

Různé druhy ozdobených chlebíčků
zdroj: freshbites.cz

Při servírování můžete na tácu různé druhy chlebíčků střídat, vznikne tak barevnější servis. Dobrou chuť!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.