Pomazánka je základ
Pokud se chcete inspirovat dalšími druhy pomazánek, přečtěte si článek se šesti lahodnými recepty, které využijete při nejrůznějších slavnostních událostech.
Chlebíčky ozdobené šunkou
Šunkové chlebíčky
- plátky světlé veky
- bramborový salát
- plátky šunky
- vajíčka
- kyselé okurky
- rajčata
- petržel
Postup:
- Plátky veky potřete bramborovým salátem.
- Uvařené vajíčko natvrdo oloupejte a nakrájejte na osminky.
- Kyselou okurku nakrájejte do tvaru vějířků a rajčata na tenké měsíčky.
- Šunku složte viz. postup ve videu.
- Šunku položte na jednu stranu chlebíčku, na druhou dejte vajíčko, rajče a okurku a dozdobte kouskem petrželky.
Zdobení salámem
Plátek salámu jednoduše obtočte prstem a podle potřeby jím otáčejte, abyste dosáhli výškového rozměru.
Oblíbenou metodou v posledních letech je tvorba salámových růžiček. Postup, díky kterému je vytvoříte můžete vidět v následujícím videu.
Chlebíčky se salámem
Suroviny:
- plátky světlé veky
- máslo na namazání
- tvrdý kulatý salám nakrájený na tenké plátky
- uvařené vejce
- žlutá paprika
- ředkvička
- petrželka
Postup:
- Plátky veky namažte máslem.
- Kolečko salámu složte dle následujícího postupu. Kolečko vezměte oběma rukama prsty proti sobě, chyťte do „špičky“ a přiložte k sobě. Na každý chlebíček se vejde asi 7 plátků salámu, záleží ale na jeho velikosti i na velikosti chlebíčku samotného.
- Doprostřed chlebíčku položte měsíček z vajíčka, žluté papriky, ředkvičky a petrželky.
Objevte podobné tipy
Přidejte sýr
Vaše chlebíčky skvěle dochutí sýr jako je:
- hermelín
- niva
- kozí sýr
- eidam
- mozzarela
Sýry je nejlepší pokládat v tenkých plátcích nebo nastrouhané. Popřípadě plátek sýru vytvarovat podobně jako šunku nebo salám.
Sýrové obložené chlebíčky
Suroviny:
- chlebíčková veka
- lučina
- sýr eidam
- sýr ementál
- hermelín
- kyselé okurky
- rajčata
- petržel
Postup:
- Veku namažte lučinou.
- Plátky eidamu a ementálu stočte do kornoutku. Položte na chlebíček.
- Doprostřed vložte jeden kousek hermelínu a z každé strany ozdobte plátkem kyselé okurky a rajčete.
- Na vrh položte petržel.
Zelená barva vaše chlebíčky rozzáří
Zelená barva představuje svěžest. Můžete tak na chlebíčky dát:
- salát
- zelenou papriku
- kyselou okurku
- rukolu
- jarní cibulku
- petržel
- pažitku
Zeleninu je vhodné nakrájet šikmo, na tenké plátky nebo na drobné proužky. Petržel můžete pokládat v růžicích.
Navíc zelenina dodá vašim chlebíčkům křupavost.
Ze zeleniny můžete vytvářet také různé ornamenty a tvary, které chlebíčkům dodají slavnostní vzhled.
Malým vykrajovátkem na cukroví lze z tenkých plátků zeleniny vykrajovat tvary, které lze použít k ozdobení chlebíčků.
Vaše občerstvení můžete obohatit také o jednohubky z listového těsta. Přečtěte si článek, ve kterém najdete 5 lahodných receptů na tyto pochutiny.
Ozdoby, které vše doladí
Jako poslední použijte nejrůznější druhy ozdob. Můžete tak použít jsou olivy, cherry rajčata a natvrdo vařená vejce. Dále můžete použít také ančovičky nebo kapary.
Poslední dobou je velmi oblíbenou ozdobou chlebíčků plátek uzeného lososa. Stačí tak potřít veku smetanových sýrem, dát na něj lososa a dozdobit koprem.
Výše uvedené suroviny je dobré nakrájet na drobné kousky, čtvrtky nebo kolečka.
Při servírování můžete na tácu různé druhy chlebíčků střídat, vznikne tak barevnější servis. Dobrou chuť!