Láká vás vyzkoušet zázvorové vánoční cukroví?
Máte rádi trochu pikantní pokrmy?
Věděli jste, že zázvor má protizánětlivé a antibakteriální účinky, působí příznivě na žaludeční obtíže, snižuje škodlivý LDL cholesterol, a v neposlední řadě zmírňuje vedlejší účinky chemoterapie?
Připravili jsme si pro vás ty nejlepší recepty na zázvorové dobroty v různých podobách.
Nezapomněli jsme ani na oblíbené polevy na perníčky!
Recept na zázvorové perníčky s video receptem
Tato dobrota se peče po celé Evropě i v Americe. Každý ze států má svou tradiční recepturu i podobu. Známe je ve formě sušenek, figurek i koláčů.
Ingredience:
- 10 lžic změklého másla
- ¾ hrnku hnědého cukru
- 2/3 hrnku melasy
- 1 velké vejce (pokojové teploty)
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 3 a ½ hrnku hladké mouky
- 1 lžička sody
- ½ lžičky soli
- 1 lžíce sušeného mletého zázvoru
- 1 lžíce mleté skořice
- 1 lžička mletého nového koření
- ½ lžičky mletého hřebíčku
Postup:
- Ve velké míse si utřete máslo do hladké pěny, šlehejte nejlépe šlehačem po dobu 1 minuty.
- Přidejte hnědý cukr a melasu a šlehejte, dokud nebude hmota vypadat krémově.
- Poté přidejte vanilku a vejce, stále šlehejte další 2 minuty.
- Ve druhé míse si smíchejte všechny suché suroviny, a poté je smíchejte s vyšlehanou směsí.
- Rozdělte si těsto na 2 části, udělejte z těsta placky a každou z nich zabalte do potravinové fólie.
- Dejte vychladit minimálně na 3 hodiny do chladničky, nejlépe však přes noc.
- Těsto si vyválejte na cca 5 mm tlustou placku a vykrajujte dle libosti.
- Vykrojené tvary ukládejte na, pečícím papírem vyložený, plech.
- Pečte na 180 °C asi 9–10 minut.
- Po upečení je nechte ještě 5 minut na plechu vystydnout.
Zde je ukázkový video recept na tyto perníčky:
Věděli jste, že perníčky mají dlouhou historii? První objev se připisuje roku 992 arménskému mnichovi. Následně byly perníčky rozšířeny do Švédska, údajně německými imigranty. Do Ameriky se dostaly až koncem 17. století.
Není tedy divu, že nemůžou chybět na našich slavnostních stolech. Toto vánoční cukroví, tradičně obsahující zázvor, hřebíček, muškátový oříšek a skořici, provoní celou naši domácnost a vytvoří nezapomenutelnou vánoční atmosféru.
Pro nás jsou tradiční medové perníčky, které jsou nejčastěji plněné povidly a přelité čokoládovou či cukrovou polevou.
Recept na vláčné karamelky se zázvorem
Milujete karamelové cukroví? Tyto karamelky vám doslova vezmou dech. Zaprvé jsou lehce pikantní, díky zázvoru v nich obsaženém. Zadruhé jsou úžasně jemné a sladké.
Ingredience:
- 1 dl smetany ke šlehání
- 1 dl neslazeného kondenzovaného mléka
- 100 g hnědého cukru
- 1 dl cukrového sirupu (ingredience a postup níže) nebo melasy
- 100 g másla
- 1 vanilkový lusk
- 1 lžička mletého zázvoru
Postup:
- Smetanu, cukr, cukrový sirup, máslo dejte do hrnce s tlustým dnem. Přidejte semínka vanilkového lusku a zázvor.
- Směs vaříme asi 15–20 minut.
- Když karamel začne houstnout a hnědnout, zkuste odebrat vzorek, zda má správnou konzistenci (nesmí být ani řídký, ani příliš hustý).
- Hotový karamel vlijte do formy asi 17×17 cm vyložené pečícím papírem.
Ingredience na cukrový sirup (viz. tip 1):
- 500 g cukru krystal nebo krupice
- 300 ml vody
Postup:
- Vodu a cukr dáme do hrnce.
- Za občasného promíchání vaříme asi 5 minut.
- Až ingredience mírně zhoustnou, je hotovo.
- Hotový sirup přelejte přes plátýnko nebo utěrku do hrnku či misky a nechejte vychladnout.
- Vychladlý sirup můžete využít hned nebo si jej nalijte do uzavíratelných sklenic na později.
Tip 1: Pokud chcete ochutnat pravé karamelky, doporučujeme vyzkoušet vyrobit cukrový sirup. Příprava není náročná. Chce to pár minut trpělivosti. Navíc si jej můžete udělat do zásoby a využít i na další pečení.
Druhá varianta je využít např. melasu. Je to méně sladká a zdravější alternativa.
Tip 2: Chcete potěšit své blízké? Zabalte zázvorové bonbony do kousků celofánu jako bonbony. Pak je vložte do pěkné dózy nebo krabičky a dárek je hotov. Může se to skvěle hodit jako předvánoční pozornost pro návštěvu.
Tento recept na zázvorky ve formě karamelových bonbonů jsme pro vás přinesli až ze studeného Norska. Věříte tomu, že seveřané jsou velice úspěšní v tvorbě této pochutiny? Ne? Ověřte si to!
Objevte další recepty
Zdravé zázvorové vánoční cukroví – RAW
Jste milovníci RAW pokrmů? Máme pro vás jeden recept na vánoční nepečené cukroví. Toto jednoduché cukroví se zázvorem si určitě zamilujete. Ze všeho nejlepší na tom je, že jsou dokonce zdravé.
Ingredience:
- 350 g oloupaných mandlí
- 300 g měkkých datlí
- 1 dl javorového sirupu
- 1,5 lžičky skořice
- 1,5 lžičky kardamomu
- 0,5 lžičky zázvoru
- 0,5 lžičky hřebíčku
- špetka mletého pepře
Na dozdobení:
- cukr moučka
Postup:
- Do mixéru dejte mandle a nasekejte je na jemno.
- Přidejte datle, javorový sirup, koření a všechno rozmixujte. (Občas si směs v mixéru seškrábejte z okrajů, aby se vše pořádně promixovalo).
- Když máte hotovou jemnou hmotu, můžete se pustit do tvarování koulí.
- Dokončené je nechte odležet na chladném místě.
- Před servírováním je posypte cukrem moučkou a je hotovo.
Loupané mandle se dají koupit, ale pokud máte neloupané, nevadí. Stačí je spařit horkou vodou. Vhoďte je na chvilku do vroucí vody, uvidíte, jak se slupka začíná oddělovat. Přeceďte je, oloupejte a nechte oschnout na utěrce.
Nemáte doma javorový sirup? Můžete jej nahradit sirupem z agáve, čekankovým sirupem nebo třeba rýžovým.
Kardamom (kardamon) pro nás není úplně typickým kořením. Ne nadarmo se mu však přezdívá „královna chuti“. Je totiž nepostradatelným doplňkem sladkých pokrmů na severu Evropy. Mimo jiné jej můžeme znát i z asijské či indické kuchyně.
Má mnoho pozitivních účinků na naše zdraví. Podporuje správné trávení, stimuluje paměť, má mírné močopudné účinky (pozitivní vliv na ledviny), zlepšuje imunitu, působí příznivě na cévy a srdce a další blahodárné účinky pro naše tělo.
Recept na pravé švédské babiččiny zázvorky
V roli je opět nepostradatelná vůně a chuť kardamomu. Toto zázvorové cukroví je tradiční vánoční pochoutkou skandinávských obyvatel. Má mírně pikantní chuť a křupavou strukturu.
Ingredience:
- 300 g másla
- 1 a ½ dl cukrového sirupu
- 4 dl cukru
- 2 lžičky skořice
- 2 lžičky zázvoru
- 2 lžičky kardamomu
- 1 lžička hřebíčku
- 2 lžičky sody
- 3 vejce
- 13 dl hladké mouky
Postup:
- Do hrnce si dejte máslo, cukr a koření. Chvilku povařte na mírném ohni.
- Do vychladlé směsi, kterou jste si povařili, zašlehejte vejce.
- Přimíchejte sodu smíchanou s trochou mouky, pak přisypávejte zbytek mouky a hněťte.
- Hotové těsto dejte na 3 hodiny do ledničky zchladit.
- Před válením si jej nechte chvilku při pokojové teplotě změknout.
- Vyválejte na plát cca 3 mm hrubý. Vykrajujte formičkami dle svého gusta.
- Dejte péct na 200 °C na dobu 8–10 minut.
Tip na dekoraci: Jestli máte razítka na sušenky s vánočním motivem, klidně je využijte. Tradiční zázvorky budou vypadat skvěle.
Jednoduchý recept na zázvorové sušenky
Tento druh vánočního cukroví se těší velké oblibě na severu Evropy. Tyto zázvorky jsou jednoduché na přípravu a není nutné je nějak zdobit.
Ingredience:
- 1 vejce
- 250 g cukru
- 125 g másla
- 85 g melasy
- 2 lžičky sody
- 1 lžička mletého zázvoru
- ¼ lžičky mletého hřebíčku
- ¼ lžičky mleté skořice
- ¼ lžičky mletého muškátového oříšku
- 125 g hladké mouky
- 125 g polohrubé mouky
Postup:
- Umíchejte máslo s cukrem do pěny.
- Přidejte vejce jedno po druhém, za stálého šlehání přilévejte melasu.
- Přidejte všechny sypké ingredience a řádně vymíchejte.
- Hotové těsto nechte na 2 hodiny zchladit v ledničce.
- Poté z těsta tvarujte malé kuličky, ukládejte na plech vyložený pečícím papírem.
- Pečte při 175 °C asi 15 minut.
Zejména pokud máte rádi cukroví s ořechy, můžete na každou kouli před vložením do trouby přitlačit půlku mandle.
Chcete-li cukroví ozdobit polevou, zde je pár skvělých variant, které se se zázvorem dokonale snoubí.
Citronová poleva
- 1 hrnek cukru moučka
- 4–5 lžiček čerstvé citronové šťávy
Postup
- Ingredience vyšlehejte do bílé hmoty a ozdobte dle vašich představ.
Pomerančová poleva se špetkou hřebíčku
- 2 hrnky cukru moučka
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 3 lžíce mléka
- špetka pomerančové kůry
- špetka mletého hřebíčku
Postup
- Teplé mléko smíchejte s prosátým cukrem, přidejte kůru a hřebíček, pořádně prošlehejte a je hotovo. Můžete zdobit.
Bílková poleva
- 70 g cukru moučka
- 20 ml bílků
Postup:
- Cukr si přes sítko prosejte do bílků a šlehejte asi 10 minut, dokud nevznikne hustá hmota, která se neroztéká. Vložte do zdobičky a tvořte.
Máte ještě nápad na jiné výborné polevy na cukroví?
Stále hledáte inspiraci na něco, co má větší „říz“? Nahraďte si sušený zázvor za čerstvý a udělejte si zázvorky z čerstvého zázvoru.
Doufáme, že vám tyto recepty udělají radost a navodí krásnou vánoční atmosféru.