Pečení cukroví patří již po staletí k typicky českým vánočním zvykům.
Jistě i vy si ze svého dětství pamatujete některé druhy, které pekla již vaše babička či prababička.
Ostatně recepty na ně se často předávají z generace na generaci jako rodinné poklady.
Nemůžete je už řadu let bohužel nikde najít?
Nezoufejte a inspirujte se našimi recepty na zapomenuté vánoční cukroví.
Mnoho z nich se peklo již za první republiky.
Masarykovo cukroví jako od babičky
První československý prezident měl slabost pro jedno velmi jednoduché cukroví, které po něm dnes nese i jeho jméno. Určitě si ho oblíbíte i vy!
Ingredience:
- 1 a 1/2 šálku hladké mouky
- 3/4 šálku másla
- 3/4 šálku lískových oříšků
- 1/3 šálku moučkového cukru
- 1 žloutek
- 1 čajová lžička vanilkového cukru
- moučkový cukr na obalení
Postup:
- Před vlastní přípravou těsta namočte celé lískové oříšky alespoň na hodinu do studené vody.
- V míse vyšlehejte máslo, žloutek a moučkový cukr dohladka.
- Přidejte mouku a vanilkový cukr.
- Vypracujte do podoby těsta.
- Osušte lískové oříšky a přidejte je do těsta.
- Výsledné těsto rozdělte na dvě poloviny a vytvarujte do podoby válečku.
- Válečky zabalte do potravinové fólie a uložte přes noc do ledničky.
- Vyjměte váleček z fólie a nakrájejte ho ostrým nožem přibližně na 1 cm silné plátky.
- Přendejte Masarykovo cukroví na plech vyložený pečicím papírem.
- Pečte dozlatova v troubě předehřáté na 170 °C, v závislosti na tloušťce plátků přibližně 10-12 minut.
- Po vyjmutí z trouby obalte toto zapomenuté vánoční cukroví ještě teplé v moučkovém cukru.
Masarykovo cukroví existuje v mnoha variantách. Místo lískových oříšků můžete použít též vlašské, vodu můžete nahradit medovinou, vanilku zase kakaem.
Sádlovky aneb důlkové koláčky s marmeládou
Jednoduché vánoční pečivo z pouhých několika málo ingrediencí, které nikdy nezklame. Vyzkoušejte zapomenuté vánoční cukroví se sádlem!
Ingredience:
- 150 g hladké mouky
- 150 g moučkového cukru
- 120 g sádla pokojové teploty
- marmeláda dle vlastního výběru na ozdobu
Postup:
- Do mísy prosejte mouku a cukr.
- Promíchejte a přidejte sádlo.
- Důkladně zpracovávejte, dokud se ingredience nespojí do podoby hladkého těsta.
- Těsto zabalte do potravinové fólie a dejte na dvě hodiny odležet do ledničky.
- Následně z těsta odtrhávejte malé kousky, ze kterých vytvarujte kuličky.
- Kuličky odkládejte na plech vyložený pečicím papírem.
- Na závěr do každé kuličky prstem či obráceným koncem vařečky udělejte důlek.
- Do důlku vložte malé množství marmelády
- Sádlové cukroví pečte v troubě předehřáté na 150°C přibližně po dobu 15-20 minut.
Pokud chcete dvoubarevnou variantu sádlovek, můžete těsto rozdělit na dvě poloviny a do jedné přidat jednu až dvě polévkové lžíce kakaa.
Naše babičky používaly při pečení sádlo namísto másla poměrně často, vyzkoušejte i další zapomenuté druhy sádlového cukroví.
Polozapomenuté košíčky opilý Izidor
Oblíbené cukroví všech dědečků a tatínků, proslulé košíčky s lahodnou náplní, které chutnají a voní po rumu.
Ingredience:
- 400 g hladké mouky
- 250 g másla
- 200 g cukru krystal
- 140 g mletých vlašských ořechů
- 1 vejce
- 2 PL neslazeného kakaového prášku
- kůra a šťáva z jednoho citronu
- špetka mleté skořice
Náplň
- 300 g mletých vlašských ořechů
- 100 g moučkového cukru
- 100 ml rumu
- 2 čajové lžičky vanilkového cukru
- rybízový džem na potření
Krém
- 300 g másla
- 150 g cukru krystal
- 3 vejce
- 2 PL neslazeného kakaového prášku
- 2 čajové lžičky vanilkového cukru
Poleva
- 100 g másla či hery
- 200 g čokolády na vaření
Postup:
- Ve větší míse důkladně smíchejte hladkou mouku, cukr, změklé máslo, ořechy, kakao, citronovou kůru, šťávu a skořici.
- Ručně nebo s pomocí kuchyňského robota vypracujte v těsto, kterým následně naplňte formičky.
- Předehřejte si troubu na 175°C a pečte dozlatova přibližně 10-15 minut.
- Po upečení nechte košíčky vychladnout.
- V mezidobě si připravte náplň z ořechů, cukru, vanilky a rumu.
- Stačí do sebe všechny ingredience dobře zamíchat.
- Vychladlé košíčky opilý Izidor potřete rybízovou marmeládou.
- Následně do nich pomocí lžičky nebo zdobítka naneste ořechovou náplň.
- Poté si připravte krém.
- Vyšlehejte vejce s cukrem a máslem, na závěr přidejte též kakao.
- Pomocí zdobítka naneste krém a cukroví dejte alespoň na hodinu do ledničky.
- Na závěr vytvořte rozpuštěním čokolády v másle polevu a košíčky Izidor do ní namočte.
Objevte další recepty
Staročeské zázvorky
Velmi lahodné zapomenuté vánoční cukroví se zázvorovou příchutí. Mělo by se péct podobně jako perníčky několik týdnů před Vánocemi, aby stačilo změknout.
Ingredience:
- 500 g hladké mouky
- 400 g moučkového cukru
- 4 vejce
- 3 čajové lžičky strouhaného čerstvého zázvoru
- 1 čajová lžička čerstvé citronové šťávy
- 1 sáček prášku do pečiva
Postup:
- Do větší mísy vložte všechny ingredience, tedy mouku, cukr, vejce, zázvor, citronovou šťávu a prášek do pečiva.
- Důkladně promíchejte a zapracujte do podoby jednolitého hladkého těsta, nejlépe pomocí kuchyňského robotu.
- Vzniklé těsto rozválejte na tloušťku přibližně 3 mm.
- Pomocí vykrajovátek vykrájejte z těsta různé tvary zázvorek.
- Přeneste na plech vyložený pečicím papírem a vložte na několik hodin nebo i přes noc do chladu.
- Předehřejte si troubu na 220 °C a pečte dorůžova přibližně 6-8 minut.
- Po vyjmutí z trouby nechte vychladnout a následně uložte do vzduchotěsné nádoby a do chladu.
Podle vašich preferencí můžete zázvorové cukroví několik dní před Štědrým dnem ozdobit například citronovou polevou.
Zázvorové cukroví může mít mnoho podob, inspirujte se i dalšími recepty na vánoční pečivo se zázvorem.
Sněhové pusinky našich babiček
Jemné, křehké, nadýchané a velmi lahodné. Takové je sněhové cukroví, podle původních receptur na něj potřebujete pouze dvě suroviny – bílky a cukr.
Ingredience:
- 4 vaječné bílky
- 240 g cukru krupice
Postup:
- Vaječné bílky vložte společně s cukrem krupice do mísy.
- Mísu postavte na hrnec s vroucí vodou tak, abyste mohli vše důkladně promíchat tak zvaně nad parou.
- Míchejte, dokud se cukr nerozpustí, a poté ještě teplou směs vyšlehejte do podoby tuhého sněhu.
- Pomocí zdobítka a cukrářského sáčku vytvořte ze sněhu na plech s pečicím papírem pusinky.
- Pečte v troubě předehřáté na 100°C přibližně hodinu.
Pracny neboli medvědí tlapky
Tradiční vánoční cukroví, které dostalo svůj název podle tvaru formiček a chutná po oříšcích, skořici a kakau.
Ingredience:
- 300 g hladké mouky
- 250 g másla
- 150 g moučkového cukru
- 150 g mletých ořechů
- 1 vejce
- 2-3 PL kakaového prášku
- špetka pravé vanilky
- špetka skořice
- špetka citronové kůry
- moučkový cukr na posypání
Postup:
- Ve větší míse důkladně smíchejte všechny ingredience a vypracujte je v těsto.
- Těsto zabalte do potravinové fólie a uložte přes noc do ledničky.
- Připravte si formičky na pracny a do každé vložte malý kousek těsta a pečlivě ho prsty vytvarujte.
- Formičky není nutné nikterak vymazávat či vysypávat.
- Předehřejte troubu na 180°C a pečte přibližně 10-12 minut.
- Formičky vyjměte z trouby a nechte několik minut vychladnout.
- Poté pracny vyklopte a posypejte moučkovým cukrem.
Kromě moučkového cukru můžete na ozdobu tohoto zapomenutého vánočního cukroví použít též čokoládovou polevu.
Vánoční pečení podle našich babiček
Ve většině rodin se recepty na vánoční cukroví často předávají z generace na generaci jako součást rodinného tajemství. A i když v průběhu života vyzkoušíme rozmanité druhy vánočního pečiva, to, které máme spojené s naším dětstvím, nedokáže nic překonat.
Pokud i vy patříte k milovníkům klasicky, můžete vyzkoušet recepty na zapomenuté vánoční cukroví, které jsou inspirovány kuchařkami našich babiček a prababiček. Jde často o velmi jednoduché cukroví z několika základních ingrediencí, jejichž chuť vás vrátí o několik desítek let zpátky. Většinu ze surovin máme vždy doma, stačí jen vědět, jak je správně nakombinovat, a hlavně péct s láskou.