Hledáte rychlé, snadné a nepříliš sladké cukroví, které se vám bude na jazyku jen rozplývat?
V tom případě musíte vyzkoušet naše recepty na žabí huby.
Nejčastěji se plní ořechovou náplní.
Použít ale můžete i povidla, mák, tvaroh nebo jablka.
Fantazii se meze nekladou a připravit si je můžete nejen o Vánocích.
Žabí huby s povidly
Překvapil vás mezi ingrediencemi ocet? Rozhodně ho nevynechávejte, skvěle napomáhá křehkosti těsta a díky malému množství ho v cukroví vůbec nepoznáte.
Ingredience:
- 300 g hladké mouky
- 200 g másla
- 1 vejce
- 2 PL octa
- švestková povidla
Postup:
- V míse smíchejte mouku, máslo, vejce a ocet.
- Vypracujte do podoby těsta a nechte alespoň 10-15 minut odpočinout.
- Následně těsto vyválejte na plát o tloušťce přibližně půl centimetru.
- Pomocí většího kulatého vykrajovátka nebo hrníčkem vykrájejte kolečka.
- Do každého kolečka vložte plnou čajovou lžičku povidel.
- Opatrně kolečko přehněte napůl a prsty stlačte okraje.
- Odkládejte na plech s pečicím papírem.
- Vložte do trouby předehřáté na 180°C.
- Pečte asi 10-12 minut v závislosti na velikosti.
- Ještě teplé žabí huby posypejte moučkovým cukrem
Povidla můžete využít i v řadě receptů na důlkové cukroví. Inspirujte se!
Ořechové mušličky
Pokud chcete mít cukroví méně sladké, můžete těsto připravit zcela bez cukru. Kromě ořechové náplně lze použít i půlky ořechů. V tom případě je lepší mušličky zcela neuzavírat a nechat je mírně „rozšklebené“.
Ingredience:
- 280 g hladké mouky
- 220 g másla
- 50 g moučkového cukru
- 1-2 vejce
- špetka soli
Ořechová náplň
- 120 g mletých vlašských ořechů
- 60 g moučkového cukru
- 1 bílek
- 1 PL rumu
- špetka skořice
Postup:
- V míse smíchejte všechny ingredience na přípravu těsta.
- Těsto zpracujte a následně vložte na 30 minut do ledničky.
- V mezidobě si připravte ořechovou náplň.
- Mleté vlašské ořechy a moučkový cukr smíchejte v misce, přidejte bílek, rum a skořici.
- Důkladně promíchejte.
- Předehřejte si troubu na 180°C
- Vyjměte těsto z ledničky a rozválejte ho na plát o tloušťce přibližně 3-4 mm.
- Sklenicí nebo hrníčkem vykrájejte kolečka a do každého vložte lžičku ořechové náplně.
- Následně kolečko přehněte, stlačte okraje a vytvarujte žabí huby.
- Pečte přibližně asi 10 minut, v závislosti na velikosti cukroví.
- Na závěr obalte ještě teplé cukroví v moučkovém cukru
Recepty na žabí huby nejsou jediným vánočním pečivem s ořechy. Inspirujte se i dalšími recepty na ořechové cukroví.
Objevte další recepty
Žabí tlamičky plněné mandlemi
Ořechovou nádivku můžete velmi snadno nahradit též jemnější mandlovou náplní. Vyzkoušejte ji prostřednictvím tohoto receptu.
Ingredience:
Těsto
- 400 g hladké mouky
- 250 g másla
- 200 zakysané smetany
- 4 žloutky
- 1/2 balíčku prášku do pečiva
Mandlová náplň
- 200 g plátků mandlí
- 250 g moučkového cukru
- 4 bílky
Postup:
- Do kuchyňského robota vložte změklé máslo, žloutky, zakysanou smetanu, mouku a prášek do pečiva.
- Vypracujte do podoby hladkého těsta.
- Z těsta vytvarujte malé kuličky o velikosti maximálně vlašského ořechu.
- Kuličky odkládejte na plech vyložený pečicím papírem nebo i na sebe do mísy, neměly by se lepit.
- Plech či mísu vložte alespoň na hodinu do ledničky.
- V mezidobě ušlehejte bílky do podoby tuhého sněhu a postupně přidávejte cukr.
- Následně každou kuličku rozválejte do oválného tvaru.
- Doprostřed rozetřete sníh a posypte několika mandlovými plátky.
- Použijte jen tolik bílku, aby při slepování nevytekl
- Delší konce oválu přehněte přes sebe a přitiskněte k sobě.
- Předehřejte si troubu na 180°C a žabí huby pečte 8-10 minut dorůžova.
- Po vyjmutí z trouby cukroví posypejte moučkovým cukrem.
Žabí huby z tvarohu
Pokud máte slabost pro tvaroh, můžete ho použít do těsta i na náplň do tohoto cukroví.
Ingredience:
Těsto
- 200 g hladké mouky
- 200 g másla
- 200 g tvarohu
- 2 PL moučkového cukru
Tvarohová náplň
- 200 g tvarohu
- 50 g cukru
- 1 vejce
- 1 čajová lžička vanilkového cukru
- 1/2 čajové lžičky skořice (volitelné)
- rozinky (volitelné)
Postup:
- V míse či kuchyňském robotu smíchejte máslo, mouku, cukr a tvaroh.
- Vypracujte do podoby hladkého těsta, zabalte ho do potravinové fólie a vložte alespoň na dvě hodiny do ledničky.
- Mezitím si připravte tvarohovou náplň.
- V míse důkladně smíchejte tvaroh, cukr, vejce a vanilkový cukr.
- Po uplynutí požadované doby těsto rozválejte na plát o tloušťce přibližně půl centimetru.
- Hrníčkem nebo kulatým vykrajovátkem vykrájejte kolečka.
- Do jedné poloviny těchto koleček vložte lžičku tvarohové náplně.
- Následně kolečko přeložte napůl a na okrajích jemně stiskněte, aby se žabí huby při pečení příliš zcela neotevřely.
- Odkládejte na plech vyložený pečicím papírem.
- Pečte v troubě předehřáté na 180°C přibližně 20-25 minut.
- Po upečení posypejte moučkovým cukrem.
Vánoční škebličky z listového těsta
Jestliže se vám nechce připravovat s vlastním těstem, můžete na výrobu této lahůdky využít i již předpřipravené listové těsto.
Ingredience:
- 250 g listového těsta
- 2 jablka
- 20 g cukru krupice
- čerstvá šťáva z poloviny citronu
- špetka skořice
- mléko a cukr na potření
Postup:
- Oloupejte a nastrouhejte jablka.
- Jablka vložte do mísy a přidejte šťávu z poloviny citronu, cukr a skořici.
- Důkladně promíchejte a odložte stranou.
- Listové těsto rozválejte na plát o tloušťce přibližně půl centimetru.
- Pomocí hrníčku, sklenice či kulatého vykrajovátka z něj vykrájejte kolečka.
- Zbylé listové těsto rozválejte a vykrájejte další kolečka.
- Do každého kolečka vložte lžičku jablečné náplně.
- Uzavřete napůl a důkladně stlačte okraje.
- Žabí huby potřete mlékem a nožem udělejte na povrchu malé zářezy jako paprsky.
- Na závěr cukroví posypte malým množstvím cukru a odložte na plech vyložený pečicím papírem.
- Vložte do trouby předehřáté na 180°C a pečte přibližně 15-20 minut, v závislosti na velikosti taštiček.
Listové těsto můžete použít i pro upečení lahodné baklavy, typického balkánského moučníku. Zajímá vás, jak vypadají bulharské Vánoce, které se bez baklavy neobejdou?
Kde se vzaly žabí huby?
Toto sladké pečivo všechny na první pohled zaujme svým názvem. Kdo žabí huby nezná, často neví, co vlastně očekávat. Legrační název souvisí samozřejmě se vzhledem, neboť pokud taštičky úmyslně či neúmyslně nestlačíme po celé jejich délce, při pečení se „rozšklebí“ a výsledek mnohým připomíná ústa žáby.
Kromě tohoto označení se používají i další, především žabí tlamičky či hubičky, ale takové, které odkazují na další tvar, kterému je toto cukroví podobné, mušličky, škebličky či taštičky.
Receptů na žabí huby existuje poměrně mnoho, přičemž v základní receptuře se těsto tvoří pouze ze čtyř surovin, mouky, tuku, vajec a octa. Existují ale i varianty, které obsahují i cukr nebo používají listové těsto.
Čím žabí tlamičky naplníte, záleží zejména na vašich preferencích. Klasické vánoční recepty na žabí huby využívají především ořechovou náplň, ale hojně se využívají i povidla, mák či jablka.