Umíte si Vánoce představit bez nich?
Často jsou také nazývány jako včelí úlky.
Tohle nepečené vánoční cukroví je připraveno během chvíle a miluje ho úplně každý.
Inspirujte se našimi recepty na vosí hnízda!
Ořechová vosí hnízda
Budete potřebovat:
- 100 g mletých ořechů
- 60 g másla
- 160 g cukru moučka
- 2 lžíce kakaa
- 2 lžíce rumu
- 2 lžíce mléka
- 20 piškotů
Krém:
- 2 žloutky
- 100 g másla
- 80 g cukru moučka
- rum – dle potřeby
Postup přípravy:
- Nejdříve si umelte ořechy, které promíchejte s cukrem a kakaem.
- Přidejte rum, mléko, máslo, které nechte před zpracováním změknout při pokojové teplotě.
- Vše promíchejte a vypracujte hladké těsto, které vložte na pár hodin ztuhnout do lednice.
- Mezitím si připravte krém.
- Žloutky utřete s moučkovým cukrem a postupně přimíchejte máslo a trochu rumu.
- Krém by měl být krásně hladký.
- Jakmile máte všechno připraveno, začněte z těsta tvořit kuličky, které obalujte v cukru.
- Kuličky vtlačte do formičky, udělejte do středu důlek a ten naplňte připraveným krémem.
- Vosí hnízdo zakryjte piškotem a podle typu formičky jej opatrně z ní vyklepněte.
- Hotová vosí hnízda skladujte v lednici.
Kokosová vosí hnízda
Vosí hnízda patří mezi recepty na nejrychlejší vánoční cukroví a společně s kokosem tvoří ideální kombinaci.
Budete potřebovat:
- 200 g mletého kokosu
- 200 g cukru moučka
- 1 vejce
- 200 gramů piškotů
- 210 g změklého másla
- celé piškoty
Krém:
- 3 lžíce studené kávy
- 3 lžíce moučkového cukru
- 1 žloutek
- 1 vejce
- 125 g másla
Postup přípravy:
- Kokos, cukr, vejce, mleté piškoty a máslo smíchejte dohromady a vytvořte těsto.
- Připravené těsto vložte na 30 minut do lednice, aby ztuhlo.
- Mezitím si připravte krém.
- Kávu, cukr, žloutek a vejce rozmíchejte ve vodní lázni a míchejte do doby, dokud směs nezhustne.
- Směs nechte vychladnout.
- Posléze hmotu zašlehejte do změklého másla.
- Připravte si formičky na vosí hnízda a vysypte je moučkovým cukrem.
- Z těsta tvořte kuličky, které vtlačte do formičky.
- Pomocí konce vařečky vytvořte důlek, který naplnte krémem.
- Vosí hnízda uzavřete celým piškotem.
- Skladujte v lednici nebo na velmi chladném místě.
Máte slabost pro čokoládu ve všech podobách? Vyzkoušejte recepty na čokoládové vánoční cukroví!
Bílé včelí úlky
Budete potřebovat:
- 180 g cukru moučka
- 400 g strouhaného kokosu
- 140 g plnotučné sušené mléko
- 50 ml polotučného mléka
- 1 plechovka kondenzovaného mléka
- piškoty
Krém:
- máslo
- cukr moučka
- rozpustnou kávu
Postup přípravy:
- Smíchejte cukr s nastrouhaným kokosem a sušeným mlékem.
- Přidejte mléko i mléko kondenzované a začněte vypracovávat těsto – nejlépe ručně.
- Těsto vložte nejméně na 30 minut do ledničky a nechte ztuhnout.
- Připravte si krém – utřete stejné množství másla s cukrem a podle konzistence přidejte uvařenou rozpustnou kávu.
- Jakmile máte všechno připraveno, tvořte z těsta kuličky, které vložte do formiček.
- Vytvořte uprostřed důlek a ten naplňte připravenou náplní.
- Úlek uzavřete piškotem a opatrně ho z formičky sundejte.
- Skladujte v lednici.
Kakaové včelí úly
Budete potřebovat:
- 160 g dětských piškotů
- 2 lžíce kakaa
- 50 g lískových a vlašských ořechů – mleté
- 100 g cukru moučka
- 2 lžíce hnědého rumu
- nakládané višně
- 65 g másla
Postup přípravy:
- Všechny ingredience kromě dětských piškotů a višní zpracujte v těsto.
- Poté jej vložte na 30 minut do lednice ztuhnout.
- Pokud je těsto málo vláčné, přidejte více rumu.
- Jakmile je těsto připraveno, tvořte kuličky, které napěchujte do formičky na vosí hnízda.
- Uprostřed vytvořte důlek, který naplňte vaječným koňakem.
- Pro dětskou verzi tohoto receptu použijte například vanilkový krém a rum nahraďte rumovou esencí a mlékem.
- Překrojte višně na polovinu a vložte do hnízda.
- Uzavřete piškotem a opatrně z formičky vyklopte.
- Skladujte v chladničce.
Objevte další recepty
Vosí hnízda s vaječným koňakem
Máte rádi vánoční cukroví s vaječným koňakem?
Vosími hnízdy připravené dle tohoto receptu jistě nepohrdnete.
Budete potřebovat:
- 160 g dětských piškotů
- 50 g cukru moučka
- 60 g mletých ořechů
- 40 g změklého másla
- 60 g strouhané hořké čokolády
- 2 lžíce rumu
- 1 bílek
- vaječný koňak
- sušené mléko
- dětské piškoty vcelku
Postup přípravy:
- Nejdříve si připravte piškoty – umelte nebo nadrťte.
- Dále je smíchejte s cukrem, ořechy, čokoládou, máslem, rumem a bílkem.
- Celou směs vypracujte v těsto.
- Vzniklé těsto vložte alespoň na 30 minut do lednice ztuhnout.
- Mezitím si připravte náplň – do misky nalijte vaječný likér, který podle potřeby zahustěte sušeným mlékem.
- Z těsta tvořte kuličky, které vkládejte do formiček.
- Uprostřed těsta vytvořte pomocí vařečky důlek, který naplňte připravenou náplní z vaječného likéru.
- Nakonec vosí hnízda uzavřete dětskými piškoty vcelku.
- Skladujte v lednici.
Mandle k vánočnímu pečení neodmyslitelně patří. Inspirujte se našimi recepty na cukroví z mandlové mouky.
Vosí hnízda z Margotky
Věděli jste, že si vosí hnízda můžete připravit i z Margotky?
Budete potřebovat:
- 2 tabulky čokolády Margot
- 2 lžíce kakaa
- 2 čajové lžičky rumu
- 20 rozdrcených dětských piškotů
- 20 dětských piškotů celých
- 250 ml mléka
- ½ balíčku vanilkového pudinku
- 25 g změklého másla
Postup přípravy:
- Čokolády Margot vložte na půl hodiny do mrazáku – lépe se budou strouhat.
- Mezitím si připravte pudink z mléka a nechte vychladnout.
- Zmrzlé čokolády nastrouhejte na hrubém struhadle.
- Přidejte 50 gramů másla, cukr, rozdrcené piškoty a kakao.
- Z celé směsi zpracujte hladké těsto, které na 15 minut vložte do lednice.
- Jakmile je pudink studený, zašlehejte do něj zbytek másla.
- Poté těstem plňte formičky určené na vosí hnízda a uprostřed vytvořte důlek.
- Důlek naplňte krémem z pudinku.
- Přiklopte piškotem a můžete vosí hnízda ozdobit čokoládou nebo cukrem.
Bezlepková vosí hnízda
Na tomto cukroví si můžou bezstarostně smlsnout i ti, kterým lepek nevyhovuje nebo trpí celilakií.
Bezlepková vosí hnízda jsou stejně chutná, jako ty klasická. Nevěříte?
Budete potřebovat:
- 50 g změklého másla
- 20 g moučkového cukru
- 2-4 lžíce rumu
- 20 g holandského kakaa
- 160 g bezlepkových piškotů
- trochu mléka
- bezlepkové piškoty vcelku
Krém:
- 50 g másla
- 20 g moučkového cukru
- 1 lžíce rumu
- kapka vanilkového aroma
Postup přípravy:
- Změklé máslo utřete s moučkovým cukrem.
- Přidejte rum a kakao a pořádně směs vymíchejte.
- Rozmixujte piškoty a vmíchejte je do připravené směsi.
- Pokud je směs moc sypká, požijte trochu rumu nebo mléka navíc.
- Hotové těsto vložte na půl hodiny do lednice ztuhnout.
- Mezitím si připravte krém.
- Změklé máslo ušlehtejte s cukrem, rumem a vanilkovým aromatem.
- Ze ztuhlého těsta tvořte kuličky, které vložte do formičky na vosí hnízda.
- Uprostřed těsta vytvořte důlek, který naplňte hotovým krémem.
- Přiklopte celým piškotem a opatrně formičku sundejte.
- Skladujte v lednici.
Jak se vám líbí recepty na vosí hnízda? Dáte přednost vosím hnízdům z Margotky nebo s vaječným koňakem? Nebo jste zastáncem nejlepších receptů na slané vánoční cukroví?
Nejlepší náplň do vosích hnízd
Existuje nepřeberné množství krémů a náplní, kterými se vosí hnízda dají plnit.
Ovšem i u nich záleží na správné hustotě a přípravě.
Klasický vanilkový krém
Budete potřebovat:
- 1 sáček vanilkového pudinku
- 2,5 dl mléka
- 30 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 60 g másla
Postup přípravy:
- Prášek vanilkového pudinku rozmíchejte v mléce.
- Poté vlijte směs do hrnce, přidejte cukr s vanilkovým cukrem a pomalým zahříváním přiveďte k varu – vařte do zhoustnutí.
- Odstavte hotový pudink z vařiče a nechte jej vychladnout.
- Jakmile je pudink studený, začněte do něj po malých kouscích zašlehávat máslo.
Žloutkový krém
Budete potřebovat:
- 1 žloutek
- 1 bílek
- 80 g cukru
- 100 g másla
Postup přípravy:
- Nejdříve si připravte vodní lázeň, ve které ušlehejte bílek s cukrem.
- V další míse utřete žloutek s máslem.
- Jakmile je vyšlehaný bílek studený, obě směsi spojte dohromady a vymíchejte hladký žloutkový krém.
Náplň se Salkem
Budete potřebovat:
- 2 lžíce cukru krupice
- 250 g másla
- 1 plechovka salka
- 2 lžíce rumu
Postup přípravy:
- Nejdříve si dejte vařit salko – vařte celou plechovku 1,5 – 2 hodiny.
- Moučkový cukr smíchejte s rumem a zpracujte v jakousi hutnou hmotu.
- K ní přidejte změklé máslo a spolu s ním směs vyšlehejte, dokud se ingredience nespojí.
- Do vyšlehané směsi si po lžičkách zašlehávejte zkaramelizované salko.
- Jakmile s krémem naplníte vosí hnízda, ihned je vložte do lednice.
Ovocný krém
Budete potřebovat:
- 150 g másla
- 140 g moučkového cukru
- 4 lžíce ovocné šťávy – například z kompotu, džus apod.
Postup přípravy:
- V míse utřete cukr se změklým máslem.
- Poté přidejte po lžičkách ovocnou šťávu a vymíchejte do hladkého krému.
Formičky na vosí hnízda
Plastové otevírací
S tímto typem formiček na vosí hnízda se pracuje velmi snadno. Těsto dovnitř natlačíte, uděláte důlek, naplníte náplní a uzavřete piškotem. Nakonec formičku sundáte po jejím otevření.
Vyklepávací
Vyklepávací formičky mají své příznivce, ale i odpůrce. Fungují na stejném principu jako ty otevírací, ale hůře se s nimi pracuje při vyklepnutí hotového vosího hnízda.
Každou formičku vždy před naplněním těstem vysypte moučkovým cukrem, mletým kokosem nebo kakaem.
Dnešní trh nabízí i formičky, které se svým vzhledem vosí hnízda nepřipomínají, ale plní stejný účel – například formičky sněhuláka, vánočního stromečku, medvídků apod.
Pravidla při práci s formičkami
- Těsto musí mít správnou konzistenci, nesmí se lepit a nesmí být ani moc tuhé – rozpadlo by se.
- Před natlačením těsta do formičky jej obalte v moučkovém cukru – snáze se od formičky odlepí.
- Jestliže chcete, aby vosí hnízda byla bez cukru na povrchu, nejdříve do formičky vložte potravinářskou fólii a poté těsto. Při vyndávání budete tahat za fólii, což vám zaručí skvělý výsledek.
- Pokud je těsto moc řídké a lepivé, přidejte rozdrcené piškoty.
- Pokud je těsto naopak moc sypké a chybí mu tekutina, přidejte trochu mléka.