Pokud jde o štědrovečerní večeři, většina z nás si ji nedovede představit bez kapra a bramborového salátu.
V anglosaských zemích je typickým pokrmem nejen pečený krocan, ale také šunka.
Vyzkoušejte ji i vy, například k rodinnému obědu na Boží hod.
Inspiraci, jak ji připravit, můžete načerpat z našich receptů na vánoční pečenou šunku.
Ať už se rozhodnete pro jakoukoli variantu, nebudete litovat.
Vánoční pečená šunka na medu
I když v názvu receptu je na medu, doporučujeme nepoužívat pouze med, ale zkombinovat ho s javorovým sirupem a cukrem. Chuť bude vyváženější a s glazurou se bude lépe pracovat.
Ingredience:
- cca 4 kg šunky s kostí
- 1/2 šálku třtinového cukru
- 1/3 šálku medu
- 1/3 šálku javorového sirupu
- 2 PL dijonské hořčice
- celé hřebíčky
Postup:
- V misce míchejte med, cukr, javorový sirup a hořčici.
- Míchejte, dokud se cukr nerozpustí.
- Předehřejte troubu na 170°C.
- Ostrým nožem zajeďte pod kůži šunky.
- Kůži opatrně oddělte v jednom kuse tak, že prsty přejedete mezi kůží a tukem.
- Do tuku udělejte kosočtverečné zářezy hluboké asi půl centimetru.
- Do středů těchto kosočtverců zapíchejte hřebíček.
- Šunku přendejte do přepraveného pekáče a potřete ji přibližně třetinou glazury.
- Pečte v troubě na nejnižší polici přibližně hodinu a půl.
- V mezidobě ještě dvakrát potřete medovou glazurou.
Vánoční pečená šunka chutná skvěle s pečenými brambory či bramborovou kaší.
Ani o svátcích se nemusíte vzdávat polévek? Zahřejí i zasytí zároveň. Inspirujte se našimi recepty na vánoční hrachovku.
Vánoční šunka s jablky
Domníváte se, že s jablky se dá péct pouze kachna? Vyzkoušejte tento jednoduchý recept na šunku a uvidíte, že si ho ihned zamilujte.
Ingredience:
- cca 3 kg šunky od kosti vcelku (s kostí nebo bez kosti)
- 1/2 šálku třtinového cukru
- 1/2 šálku jablečného pyré
- 1/2 šálku jablečné šťávy
- 1/4 šálku javorového sirupu
- 2 cibule
- 2-3 jablka (volitelné)
- 1-2 PL dijonské hořčice
- špetka mletého zázvoru
- špetka mleté skořice
- čerstvý rozmarýn na ozdobu
Postup:
- Předehřejte si troubu na 160°C.
- Povrch šunky spirálovitě nařezejte pomocí ostrého nože.
- Vložte šunku na rošt, který umístěte na mělký pekáč.
- Můžete přidat i na půlky nakrájenou cibuli a případně též jablka.
- Podle velikosti šunky pečte přibližně hodinu a půl.
- Během této doby si připravte jablečnou glazuru.
- V malém hrnci na mírném ohni smíchejte cukr, jablečné pyré a šťávu, javorový sirup, hořčici a koření.
- Následně šunku každých 10 minut potřete glazurou a pečte ještě přibližně 30 minut.
- Před servírováním vyjměte vánoční pečenou šunku z trouby, ozdobte rozmarýnem a nechte ji přibližně 10 minut odpočívat.
Takto připravenou vánoční šunku můžete servírovat například s bramborovou kaší či pečenou brokolicí.
Objevte další recepty
Pečené šunkové koleno na pomerančích
Kromě jablek můžete k přípravě vánoční šunky použít též pomeranče.
Ingredience:
- cca 3 kg šunkového kolene
- 5 pomerančů
- 1 šálek medu
- 1/2 šálku pomerančové šťávy
- 1 PL dijonské hořčice
- celé hřebíčky
Postup:
- Předehřejte troubu na 170 °C.
- Prořízněte kůži šunky tak, aby se oddělila od tuku.
- Oloupejte kůži a odstraňte ji.
- Nastrouhejte kůru z jednoho pomeranče.
- Do misky dejte med, pomerančovou šťávu, hořčici a nastrouhanou pomerančovou kůru.
- Zahřejte na mírném plamenu, aby se všechny ingredience rozpustily a smíchaly.
- Šunku potřete jednou třetinou této glazury.
- Zbylé pomeranče nakrájejte na tenké plátky.
- Plátky položte na šunku a zajistěte je pomocí hřebíčků.
- Šunku položte pekáč a pomeranče potřete polovinou zbývající glazury.
- Pečte přibližně hodinu a půl a každých 15-20 minut šunku potřete zbylou glazurou.
Štědrovečerního kapra nemusíte připravovat jen v trojobalu. Vyzkoušejte ho i na modro, na černo nebo v těstíčku. Jak na to, vám prozradíme v našich receptech na vánočního kapra.
Sváteční šunka s pikantní glazurou
Pokud dáváte před sladkými chutěmi přednost těm pikantnějším, stačí do glazury na potírání šunky přidat koření a malé množství alkoholu. Meruňkové marmelády v tomto receptu se nebojte.
Ingredience:
- cca 4 kg šunky s kostí
- 350 g meruňkové marmelády
- 125 ml kořeněného rumu
- 2 PL barbecue omáčky
- 2 čajové lžičky mletého zázvoru
- bobkový list
- celé hřebíčky
- čerstvé snítky rozmarýnu na ozdobení
Postup:
- Předehřejte troubu na 170°C.
- Pomocí malého ostrého nože odstraňte z šunky kůži, nikoli tuk.
- Tuk nařízněte do tvaru kosočtverců hlubokých přibližně půl centimetru.
- Do středů kosočtverců zapíchněte hřebíčky.
- Do velkého pekáče nalijte šálek vody.
- Šunku položte nad pekáč na drátěný rošt a zabalte ji do alobalu.
- V malém hrnci na mírném plamenu smíchejte marmeládu, rum, mletý zázvor a barbecue omáčku v kastrolu.
- Zahřívejte, dokud směs mírně nezhoustne.
- Šunku potřete polovinou glazury.
- Vložte pekáč se šunkou do trouby a pečte přibližně hodinu a půl.
- Pekáč pravidelně otáčejte a šunku každých 15 minut potřete novu vrstvou glazury.
- Po vyjmutí z trouby ozdobte rozmarýnem a bobkovým listem a nechte vánoční pečenou šunku 15 minut odpočívat.
Jakou šunku vybrat?
Tuto otázku si klade mnoho z nás. Obecně platí, že recepty na vánoční pečenou šunku lze snadno připravovat ze šunky od kosti nebo pražské šunky s kostí. Pokud máte rádi výraznější chuť, zvolte zauzenou variantu. Šunka na kosti bude při podávání vypadat působivěji, na chuť ale přítomnost či nepřítomnost kosti vliv nemá.
Proč před pečením odstranit kůži?
Pokud koupíte šunku i s kůží, je vhodné ji před pečením odstranit. V případě, že tak neučiníte, glazura nepronikne do masa a vánoční pečená šunka nebude tak chutná a křupavá. Dávejte si ale pozor na to, abyste odstranili pouze kůži, nikoli tuk.
Na jakou teplotu vánoční šunku péct?
Šunka je již tepelně zpracovaný masný výrobek, tudíž ji není nutné péct při vysokých teplotách, snadno by totiž mohlo dojít k jejímu přílišnému vysušení. Z tohoto důvodu tak některé recepty na vánoční pečenou šunku doporučují její zabalení do alobalu. Na posledních 15-20 minut se může alobal odstranit, aby se vytvořila kůrka. Nejčastěji se šunka peče při teplotě mezi 160-170°C s ventilátorem.
Jak vánoční pečenou šunku nařezat?
Obecně existují dva nejčastěji způsoby nařezání šunky, nebo lépe řečeno tuku, který ji obklopuje. Prvním způsobem jsou kosočtverečky, do jejichž středu se následně většinou zapichuje hřebíček. Druhou možností je spirálovité nařezání do podoby tenkých proužků.