Rozhodli jste se udělat letos vánočním stromkem jedli?
Nejste si jistí, jestli je tento druh stromečku tím pravým pro váš domov?
Zjistěte, jak se jedle chová v interiéru i venku, a zda vám na Vánoce nepřidělá více starostí než radosti.
Pusťte se do objevování všech výhod a nevýhod jedle!
Jedle jako vánoční stromek
Vánoční stromek je ústředním bodem vaší sváteční výzdoby a rodinných tradic, proto je důležité vybrat dobře.
Jedle patří do rodu stálezelených jehličnatých stromů a o Vánocích jsou velmi oblíbené.
Níže uvádíme tři typy jedlí, které se nejčastěji o Vánocích používají. Zjistěte, jaké mohou mít jedle tvary, vůni a barvu.
Jedle vznešená
Jedle vznešená je jedním z oblíbených vánočních stromků a může dorůst výšky až 80 metrů.
Husté větve jsou rovnoměrně rozmístěny podél kmene stromu.
Jedle vznešená je pokryta jehličkami, které mají tendenci se stáčet vzhůru, což z ní činí pevnou a statnou volbu pro všechny vaše vánoční dekorace.
Vůně jedle je příjemná, dřevitá a ne příliš aromatická.
Jedle Fraserova
Žlutozelené větve jedle Fraserovy jsou známé svou příjemnou vůní a mají kuželovitý tvar s větvemi mírně nakloněnými vzhůru. Větve jsou také známé svou mimořádnou pevností, takže tento vánoční stromek je skvělou volbou pro těžké ozdoby, vánoční girlandy a sváteční dekorace.
Jehličí je spirálovitě se stáčející podél větve a vydává silnější vůni.
Jedle Fraserova dorůstá až do výšky 25 metrů.
Jedle balzámová
Jedná se o stálezelený strom, který je známý především svým kuželovitým tvarem a hustým tmavozeleným jehličím, které je ploché a jehlicovité. Jehličí může mít také stříbřitě bílý nádech a běžně se používá na vánoční věnce a vánoční kytice.
Tento stálezelený stromek nejen dobře vypadá, ale také příjemně voní. Díky své kořeněné vánoční vůni je jedním z nejoblíbenějších vánočních stromků.
Tato konkrétní odrůda jedle je malá až středně velká a dorůstá výšky až 20 metrů.
Název stromu | Vzhled jehličí | Síla větví | Vůně | Výška |
Jedle vznešená | husté jehličí s tendencí stáčet se vzhůru | pevné větve | dřevitá, ne příliš aromatická | až 80 m |
Jedle Fraserova | spirálovitě se stáčející podél větve | mimořádně pevné větve | silnější vůně | až 25 m |
Jedle balzámová | tmavozelené, ploché, husté, někdy stříbřitě bílé | pevné větve | kořeněná vánoční vůně | až 20 m |
Z větví jedle se dá vytvořit nádherná vánoční výzdoba. Podívejte se, jak vytvořit vánoční dekorace z větví!
Jak vybrat ten nejlepší vánoční stromek pro váš domov
Přinášíme dva skvělé tipy, díky kterým budete vědět, že jste investovali do toho nejlepšího stromu, který je pro vaši domácnost nejvhodnější.
Uvědomte si parametry svého domova
Chcete-li si pořídit správný interiérový vánoční stromek, musíte se ujistit, že mezi vrcholem stromku a stropem je cca patnácticentimetrová mezera. Pokud by byl strom příliš vysoký, jeho špička by se vám začala pod tíhou stropu kroutit.
Mějte vždy na paměti, že k výšce stromu je třeba přičíst ještě výšku stojanu.
Zvažte tvar stromu
Podívejte se při nákupu na stromeček ze všech možných úhlů. Odstupte od něj alespoň o několik metrů, abyste měli dobrý rozhled a viděli ho v prostoru.
Ujistěte se, že jsou větve souměrné a že nikde nevyčnívá žádná větev tak, jak byste si nepřáli.
Také se ujistěte, že je kmen stromu co nejrovnější.
Druhy jedle
Jedlí je asi 56 druhů a jedná se o stálezelený jehličnan, který se vyskytuje na horách ve velké části Severní a Střední Ameriky, Evropy, Asie a severní Afriky.
Jedle dorůstají do výšky 10–80 metrů a průměr jejich kmene může mít od 0,5 do 4 metrů.
Od jiných jehličnanů se jedle liší tím, že jejich šišky stojí na větvích vzpřímeně jako svíčky a v době zralosti se rozpadají.
Jednotlivé druhy jedlí se určují podle velikosti a uspořádání jehličí, velikosti a tvaru šišek a podle toho, zda jsou šupiny šišek dlouhé a vystouplé, nebo krátké a skryté uvnitř šišky.
Níže se můžete seznámit s druhy jedlí, které jsou nejvhodnější na Vánoce.
Druh jedle | Vzhled stromu | Maximální výška | Typ jehličí | Typ šišek | Místo původu |
Jedle balzámová | 20 m | Ploché, dlouhé 1,5–3 cm, tmavozelené | Vzpřímené, 4–8 cm dlouhé, purpurově červené | Severní Amerika, pěstuje se také v České republice | |
Jedle Fraserova | 25 m | Ohebné, ploché, tmavozelené, někdy stříbrno-šedo-modro-zelené | Válcovité, červenožluté nebo žlutozelené, 8–10 cm dlouhé | východ USA | |
Jedle vznešená | 80 m | Ohebné, srpovitě zahnuté vzhůru, husté, 1–3,5 cm dlouhé | Obdélníkově válcovité, přirostlé ve shlucích pod jehlicemi | severozápad USA | |
Jedle kavkazská | 60 m | 2–3 cm dlouhé, nasměrovány šikmo dopředu | Rostou v oblasti vrcholu stromu, jsou červené a válcovité a dlouhé až 15 cm | Malá Asie a Kavkaz | |
Jedle bělokorá | 65 m | 2–3 cm dlouhé, ploché, temně zelené | Vzpřímené, 10–20 cm dlouhé, válcovité, nahoře zaoblené | horské a podhorské oblasti ve střední Evropě | |
Jedle ojíněná | 60 m | 1,5–6 cm dlouhé, šedo-zeleno-modro-stříbrné nebo tmavozelené, někdy rýhované | 7–12 cm dlouhé, široké, mající kulatý vrchol, žlutozelené a poté hnědé | jihozápad severní Ameriky a Mexiko | |
Jedle korejská | 9–18 m | 1–2,5 cm dlouhé, tmavozelené | Kulovitě vejčité, hnědo-červeno-fialovo-žluté, dlouhé 5–7 cm | horské oblasti v Jižní Koreji |
Chcete si dát stromeček do stojanu, nebo je vám “proti srsti” stromky řezat a raději byste si pořídili nějaký zasazený, který po Vánocích můžete umístit na svoji zahradu? Pak zjistěte vše o vánočních stromcích v květináči!
Jak pečovat o jedli v květináči uvnitř
Jedle je oblíbeným stromkem do interiéru, protože má pevné jehličí, které hned tak neopadá.
V interiéru můžete pěstovat spoustu druhů jedlí. Níže jsme pro vás připravili seznam těch nejoblíbenějších druhů, kterým se v interiéru daří.
Mezi nejběžnější druhy pokojových jedlí patří:
- Jedle balzámová
- Jedle Fraserova
- Jedle vznešená
- Jedle Kanánská
- Jedle Douglaska
- Jedle obrovská
- Jedle ojíněná
Jak vybrat vhodný květináč
Abyste se vyhnuli přemokření, které může způsobit hnilobu kořenů, zajistěte jedli dobrou drenáž.
Výběr květináče záleží čistě na vašem vkusu. Vyberte prostorný květináč, v němž se kořeny stromu nebudou krčit a budou mít dostatek místa pro svůj růst.
Zalévání pokojové jedle
Jedle, pěstovaná v květináči, potřebuje mít stále vlhkou zeminu. Zda je zemina dostatečně vlhká, zjistíte jednoduše tak, že ponoříte prst do zeminy. Je-li na pokraji vyschnutí, nebo už úplně suchá, ihned zalévejte!
Nezapomeňte na to, že čím větší strom, tím více vody bude potřeba na jeho zalévání.
Kam umístit jedli v květináči
Jedle milují chlad a vlhko, proto je nejlepší umístit je na chladné místo v domě. Například vedle předních nebo zadních dveří nebo u okna, kde se mohou nadýchat čerstvého vzduchu.
Dejte jen pozor, abyste je neumístili na přímé sluneční světlo. Potřebují trochu světla, ale příliš mnoho světla je může vysušit a spálit jejich jehličí.
Neumisťujte stromek vedle krbu nebo radiátoru. Nejen, že hrozí nebezpečí požáru, ale může dojít i ke ztrátě jehličí.
Jak dlouho je možné nechat jedli uvnitř
Stromky v květináči je vhodné nechat v interiéru až do výšky cca 2 m. Poté je vhodné je přesadit například na zahradu.
Pro růst stromku si vyberte chráněné a slunné místo venku. Dbejte na to, aby byl dobře zavlažován, zejména v letních měsících, a udržujte jeho tvar prořezáváním nepoddajných výhonů nebo odumřelých větví.
Dejte si také pozor, aby stromeček neutrpěl teplotní šok, proto přesazujte spíše v teplejších měsících.
Objevte podobné tipy
Jak pečovat o jedli venku
Jedle rostou nejlépe na plném slunci nebo v polostínu a ve vlhké a úrodné půdě.
Jedlím se nejlépe daří v písčitohlinité půdě, příležitostně se přizpůsobí ale také chudým, zhutněným půdám a místům výsadby, která jsou náchylná k horku a suchu – v takových podmínkách ale často chřadne a roste mimořádně pomalu.
Jedle není vhodnou volbou pro pěstování v horkých a suchých oblastech.
Jelikož jedle špatně snáší horko a sucho, je nejvhodnější zasadit ji na jaře. Odolejte také podzimní výsadbě, protože mladá jedle nedostane dostatek času na aklimatizaci, než ji poškodí vysušující zimní vítr.
Po výsadbě jedli dobře zalévejte a v prvním vegetačním období pokračujte v pravidelném zalévání tak, aby každý týden dostala alespoň jeden centimetr vody z dešťových srážek nebo zavlažování.
Pravidelné zalévání podporuje silný kořenový systém. Na kořenovou zónu rozprostřete 2 cm silnou vrstvu mulče, který pomáhá šetřit půdní vlhkost.
Podívejte se na výsadbu jedle bělokoré a inspirujte se.
Jak pečovat o vánoční jedli ve stojanu
Rozhodli jste se, že bude letos vaším vánočním stromečkem jedlička, ale nechcete ji nikterak pěstovat?
Pak vyberte vhodný stojan, do kterého jedli vložíte. Důležité je jedli seříznout ve spodní části tak, aby strom lépe sál vodu a stojan strom pohodlně udržel a nedošlo k jeho převrácení.
Jedli umístěte na světlo, ale ne blízko radiátoru nebo krbu. Teplo by mohlo způsobit rychlé chátrání stromečku a předčasné opadávání jehličí.
Vhodné je do stojanu nalít vodu tak, aby byla jedle stále ponořena a následně pravidelně vodu dolévat.
Výhody a nevýhody jedle v interiéru
Výhody uvnitř | Nevýhody uvnitř |
rovnoměrný tvar | může způsobit alergii |
jehličí neopadává a drží dlouho, není jedovaté | při vyšších teplotách jehličí rychle opadává |
pevné větve, které udrží i těžší ozdoby | výrazná vůně některých druhů může citlivějším osobám vadit |
krásná výrazná vůně | rychlý růst |
ve vodě vydrží až 6 týdnů a déle | vyšší cena |
Výhody a nevýhody jedle v exteriéru
Výhody venku | Nevýhody venku |
dostatek stínu | při velké vlhkosti mají kořeny tendenci hnít |
domov pro živočichy | potřebuje chlad a vlhkou půdu bohatou na živiny |
zachycuje dvojnásobek své váhy uhlíku a znečišťujících látek | přitahuje škůdce |
zlepšuje kvalitu ovzduší a pohlcuje výfukové plyny z automobilů | může dorůst do obrovských rozměrů |
po Vánocích jej můžete zasadit na zahradě | pouští lepkavou mízu |
Uvažovali jste o pořízení jiného stromečku než je jedle? Pokud stále váháte, podívejte se na výhody a nevýhody smrku jako vánočního stromu.
Rozhodli jste se, že bude vaším vánočním stromkem jedle?
Pak se můžete těšit na krásně zelený strom s jehličím, který vám jen tak neopadá.
Budete-li o jedličku správně pečovat, zalévat ji, chránit ji před velkým teplem, a pokud ji necháte stát na světlém místě, odvděčí se vám svou krásou a nádhernou vůní.