6 chutných receptů na vánoční pečivo s kokosovou moukou, které musíte vyzkoušet!

Máte rádi kokos a zároveň nechcete nebo nemůžete při pečení cukroví používat klasickou mouku?

Máme pro vás recepty na vánoční cukroví z kokosové mouky!

Je křehké, vláčné a na rozdíl od mnoha jiných druhů nepotřebuje čas na odležení.

Zapomeňte na tradiční kokosky, nápaditých variant existuje mnohem více.

Tvary a zdobení už bude záležet jen na vaší fantazii.

Bezlepkové vánoční cukroví z kokosové mouky


Lahodnou chuť tohoto cukroví zajišťuje spojení kokosu, vanilky a čokolády. Uvidíte, že tyto rohlíčky zachutnají každému.

Ingredience:

  • 3/4 šálku kokosové mouky
  • 1/3 šálku nerozpuštěného kokosového oleje
  • 1/4 šálku třtinového cukru  
  • 1/4 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • 1 vejce

Na polevu

  • 1/3 šálku hořké čokolády
  • 1 PL drcených dýňových semínek
  • 1 čajová lžička sušeného kokosu

Postup:

  1. Všechny ingredience dejte do mísy a míchejte, dokud se nevytvoří drobenka.
  2. Pokud je směs velmi drobivá, můžete přidat malé množství kokosového oleje.
  3. Směs vytvarujte do tvaru koule a zabalte do potravinové fólie.
  4. Dejte na 15 minut do chladničky, aby těsto ztuhlo.
  5. Poté bude těsto pevné, ale stále se bude drobit, když ho vezmete do rukou. To je v pořádku.
  6. Vezměte jednu polévkovou lžíci těsta a vytvarujte kuličku, kterou poté přeměňte na váleček a vytvořte tvar rohlíčku.
  7. Postup opakujte se zbývajícím těstem.
  8. Pokud chcete, posypte před pečením rohlíčky kokosovou moukou.
  9. Vánoční cukroví z kokosové mouky vložte na plech s pečicím papírem.
  10. Pečte v troubě předehřáté na 180°C po dobu 6 až 8 minut, dokud nebudou po stranách světle zlatavě hnědé.
  11. Nechte vychladnout a poté cukroví ozdobte rozpuštěnou čokoládou, kokosem a dýňovými semínky.
Rohlíčky s kokosovou moukou a čokoládou.
zdroj: sweetashoney.co

Hvězdičky s kokosem a mandlemi

Chuť kokosu a mandlí dělá z tohoto cukroví skvělý gurmánský zážitek. Třtinový cukr možné nahradit také medem.

Ingredience:

  • 1 a 1/2 šálku mandlové mouky
  • 1/3 šálku kokosové mouky
  • 1/2 čajové lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • 1/2 šálku třtinového cukru
  • 1 vejce
  • 3 PL rozpuštěného a vychlazeného kokosového oleje
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • 1/2 čajové lžičky mandlového extraktu

Na polevu:

  • 1 šálek moučkového cukru
  • 2 PL rostlinného mléka, mandlového nebo kokosového
  • 1/2 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • 1/8 čajové lžičky mandlového extraktu
  •  špetka soli

Postup:

  1. Ve středně velké míse smíchejte mandlovou mouku, kokosovou mouku, prášek do pečiva a sůl.
  2. V jiné míse rozšlehejte vejce a poté přidejte cukr, kokosový olej, vanilku a mandlový extrakt.
  3. V této fázi můžete použít také elektrický mixér.
  4. Míchejte, dokud se hmota zcela nespojí.
  5. Přidejte suché přísady k mokrým a míchejte, dokud nevznikne husté těsto.
  6. Pokud se vám těsto lepí, přidávejte po jedné lžíci kokosové mouky, dokud se z něj nevytvoří koule a těsto půjde snadno vyválet.
  7. Těsto položte na pracovní desku mezi dva listy pergamenového papíru.
  8. Rozválejte na tloušťku přibližně 3 mm.
  9. Těsto vykrájejte pomocí oblíbených vykrajovátek, například hvězdiček.
  10. Kokosové hvězdičky položte na plech vyložený pečicím papírem.
  11. Pečte v troubě předehřáté na 180°C po dobu 8-10 minut.
  12. Když cukroví chladne, připravte si polevu.
  13. Smíchejte moučkový cukr, vanilku, mandlový extrakt a sůl s rostlinným mlékem.
  14. Poleva by měla být poměrně hustá.
  15. Pokud je příliš řídká, přidejte více moučkového cukru.
  16. Stejně tak, pokud je příliš hustá, přidejte více rostlinného mléka.
  17. Po vychladnutí vánoční cukroví z kokosové mouky ozdobte polevou podle vašich představ.
zdroj: nourishedbynutrition.com

Mandle k vánočnímu pečení neodmyslitelně patří. Inspirujte se našimi dalšími recepty na cukroví z mandlové mouky.

Vánoční sušenky s kokosovou moukou

Jedineční cukroví, který okouzlíte všechny návštěvy. Stačí jen vykrajovátka, která používáte na pečení perníčků, a tento recept!

Ingredience:

  • 3/4 šálku kokosové mouky
  • 1/2 šálku cukru
  • 1/4 šálku + 2 PL tekutého kokosového oleje
  • 1 vejce
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • 1/4 čajové lžičky soli
  • 1/2 čajové lžičky prášku do pečiva

Na polevu:

  • 1 šálek moučkového cukru
  • několik PL vody

Postup:

  1. Ve velké míse vyšlehejte vejce, cukr, kokosový olej, vanilku a sůl.
  2. Přidejte kokosovou mouku a prášek do pečiva.
  3. Smíchejte dohromady, dokud se z ingrediencí nevytvoří koule.
  4. Pokud se vám nedaří vytvořit kouli, pokračujte v pomalém přidávání další kokosové mouky.
  5. Mísu s těstem vložte na 5-10 minut do chladničky.
  6. Pomocí válečku těsto rozválejte na tloušťku asi 5 mm a vykrajovátky vykrájejte preferované tvary.
  7. Předehřejte si troubu na 180°C.
  8. Kokosové cukroví vložte na plech s pečicím papírem a vložte na 8-10 minut do trouby.
  9. Pečte do zlatova.
  10. Když cukroví chladne, připravte si polevu.
  11. V míse vyšlehejte moučkový cukr s malým množstvím vody.
  12. Vodu přidávejte postupně po lžičkách, dokud nebude poleva hustá, ale stále roztíratelná.
  13. Naplňte polevou zdobicí sáček a začněte zdobit, poleva ztuhne do 10 minut.
Vánoční cukroví s kokosem a cukrovou polevou.
zdroj: thecoconutmama.com  

Nepečené kokosové kuličky

Pokud nemáte doma ricottu, nezoufejte, můžete ji nahradit řeckým jogurtem nebo mascarpone. Jen dávejte pozor na konzistenci, aby se daly tvořit kuličky. Pokud je těsto řídké, přidejte více kokosové mouky.

Ingredience:

  • 125 g kokosové mouky
  • 250 g ricotty
  • 60 g cukru
  • nastrouhaná kůra z 1 citronu
  • 2 PL strouhaného kokosu na ozdobu 

Postup:

  1. Nejprve důkladně smíchejte v míse ricottu s cukrem.
  2. Přidejte citronovou kůru a nakonec kokosovou mouku.
  3. Míchejte, dokud nezískáte měkkou, ale zároveň pevnou směs, ze které můžete vytvořit kuličky.
  4. Na jednu kuličku budete potřebovat přibližně jednu plnou čajovou lžičku těsta.
  5. Těsto obalte v kokosové mouce, aby se vám s ním lépe pracovalo, a rozválejte v dlaních.
  6. Na závěr kuličky obalte ve strouhaném kokosu.
  7. Skladujte v chladničce.
Kuličky z kokosové mouky obalované v kokosu.
zdroj: tavolartegusto.it

Kokosové kuličky Rafaelo nejsou jediným nepečeným cukrovím, které si můžete připravit. Zkuste též rozmanité recepty na Mozartovy koule.

Linecké cukroví z kokosové mouky

Linecké se dá upéct v mnoha variantách. Ozvláštněte jeho chuť trochou kokosu.

Ingredience:

  • 1 a 1/2 šálku mandlové mouky
  • 1/2 šálku kokosové mouky
  • 3/4 šálku změklého másla
  • 3/4 šálku třtinového cukru
  • 1 vejce
  • 1 PL kukuřičného škrobu
  • 1/8 čajové lžičky prášku do pečiva
  • 1 a 1/4 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • 1/4 čajové lžičky mandlového extraktu
  • marmeláda dle vlastního výběru na slepení

Postup:

  1. Ve velké míse vyšlehejte máslo s cukrem do nadýchané pěny.
  2. Přidejte vejce a extrakty a ještě jednou vyšlehejte, dokud se nespojí.
  3. V jiné míse smíchejte všechny suché ingredience, včetně mandlové mouky, kokosové mouky, škrobu a soli.
  4. Suché přísady přilijte k mokrým a dobře promíchejte, dokud se vše nespojí dohromady.
  5. Vypracované těsto rozdělte na polovinu, zabalte do potravinové fólie a dejte na hodinu do ledničky.
  6. Následně těsto rozválejte a vykrájejte z něj tvary lineckého cukroví, z jedné poloviny spodní části, z druhé poloviny vrchní části s otvorem ve středu.
  7. Předehřejte si troubu na 170°C.
  8. Vánoční cukroví z kokosové mouky dejte na plech s pečicím papírem a pečte přibližně 8-10 minut.
  9. Když cukroví vychladne, slepte ho pomocí marmelády.
Talíček s kokosovým lineckým cukrovím.
zdroj: mouthwateringmotivation.com

Vyzkoušejte i další druhy oblíbeného lineckého cukroví! S kakaem, ořechy či v dia podobě.

Vánoční stromečky z kokosu a citronu

Chutné vánoční pečivo, které můžete ozdobit nejen kokosem, ale také mandlemi či oříšky.

Ingredience:

  • 150 g hladké mouky
  • 100 g kokosové mouky
  • 100 g cukru
  • 100 g másla
  • 1 vejce
  • nastrouhaná kůra z 1 citronu

Na polevu

  • 1 citron (kůra i šťáva)
  • 150 g moučkového cukru
  • 100 g strouhaného kokosu

Postup:

  1. Ve středně velké míse smíchejte mouku s kokosovou moukou.
  2. Máslo utřete s cukrem a nastrouhanou citronovou kůrou.
  3. Přidejte vejce a nakonec mouku.
  4. Vše dobře propracujte, dokud nevznikne hladké těsto.
  5. Těsto vytvarujte v kouli a zabalte do potravinové fólie.
  6. Dejte na 2 hodiny do lednice.
  7. Vyválejte těsto na tloušťku asi 5 mm a pomocí vykrajovátka vykrájejte vánoční stromečky.
  8. Vykrájené cukroví položte na plech vyložený pečicím papírem.
  9. Pečte 12-15 minut při teplotě 170°C.
  10. Nechte vychladnout.
  11. V mezidobě si připravte kokosovou polevu.
  12. Do mísy dejte moučkový cukr, nastrouhanou citronovou kůru a 4-5 polévkových lžic citronové šťávy.
  13. Poleva musí být hladká, ale ne příliš tekutá.
  14. Vánoční stromečky potřete polevou a posypejte strouhaným kokosem.
Vánoční pečivo s kokosovou a moukou a citronem.
zdroj: formineemattarello.it

Proč péct vánoční cukroví z kokosové mouky?

Naprostá většina tradičních receptů na vánoční pečivo obsahuje klasickou bílou mouku. Tu lze ale v případě potřeby, nebo pokud chcete cukroví „učinit“ zdravějším, nahradit moukou špaldovou, mandlovou nebo kokosovou. Ta se ale ve většině případů nepoužívá samostatně, ale v kombinaci s dalšími druhy mouk.

Kokosová mouka má typickou jemnou vůni i chuť kokosu, zároveň obsahuje velké množství vlákniny, bílkovin a je též bezlepková. Recepty na vánoční cukroví z kokosové mouky jsou nejen lahodné, ale zároveň pečivo vydrží mnohem déle vláčné a křehké. V neposlední řadě má kokosová mouka nízký glykemický index, a mohou ji tak konzumovat i osoby trpící cukrovkou.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.