Nevíte jak využít přebytečné bílky? Zkuste z nich upéct cukroví!
Vánoční cukroví z bílků je velice oblíbené pro svou mnohdy nenáročnou přípravu i skvělou chuť a navíc díky němu můžete použít bílky, které vám zbyly z předešlého pečení či vaření.
Tentokrát se zaměříme právě na nadýchané sněhové cukroví a ty nejlepší nápady, jimiž potěšíte nejen sebe, ale i svou rodinu a návštěvy.
Nakonec pro vás máme několik cenných rad, díky nimž vždy vyšleháte bezchybný sníh.
Inspirujte se našimi recepty!
Sněhové pusinky
Nadýchané sladké kopečky ze sněhové hmoty, které jsou skvělé jak samostatně, tak i jako dekorace na dorty a další moučníky. Jak na ně?
Ingredience:
- 4 bílky
- 140 g krupicového cukru
- 140 cukru moučky
- Čokoláda na ozdobu
- Potravinářské barvivo (v případě, že nechcete čistě bílé pusinky)
Postup:
- Smíchejte bílky s krupicovým cukrem a vyšlehejte do hustého sněhu tak, aby sníh držel tvar.
- Do sněhu vmíchejte moučkový cukr a pokud chcete mít pusinky mít barevné, tak i trošku potravinářského barviva.
- Připravte si plech s pečícím papírem a hmotu dejte do cukrářského pytlíku ideálně se zdobítkem.
- Za pomoci pytlíku tvořte malé kopečky.
- Předehřejte troubu na 120°C (ne více!) a pusinky v ní nechte usušit zhruba 60 minut.
- Hotové pusinky můžete polít čokoládou.
Sněhové pusinky jsou pravděpodobně stálicí mezi vašimi oblíbenými vánočními zvyky a tradicemi. Máte i vy svůj osvědčený recept, nebo je budete zkoušet poprvé?
Vánoční sněhové makronky
Tato pochoutka původem z Francie si u nás získala mnoho fanoušků a tak není divu, že se dostala i na sváteční stůl a patří mezi stálici vánočních trendů.
Ingredience:
- 140 g pistácií
- 250 g moučkového cukru
- 2 bílky
- 100 g nízkotučného krémového sýru typu Philadelphia
- 25 g 70% čokolády
Postup:
- Rozemelte pistácie najemno a smíchejte je s 200 gramy moučkového cukru.
- Bílky vyšlehejte dotuha a přimíchejte zbytek cukru (50 g).
- Tvořte malá kolečka na plech s pečícím papírem, můžete je rovnat navlhčeným prstem.
- Nechte zhruba 30 minut zaschnout, poté pečte 12-15 minut na 160 °C.
- Mezitím si připravte krém. Ve vodní lázni rozehřejte čokoládu a smíchejte s krémovým sýrem. Nechte vychladnout v ledničce.
- Hotové makronky rovněž nechte vychladnout a kolečka poté slepte připraveným krémem.
Takto připravené makronky je ideální konzumovat ihned, protože kvůli krému příliš dlouho nevydrží.
Pro různé barevné kombinace přidejte potravinářské barvivo podle svého vkusu.
Objevte další recepty
Pusinkový dort (vánoční Pavlova)
Dezert zvaný Pavlova je opravdový pojem a možná i trochu strašák. Ale když se budete držet přesných pokynů, určitě budete mít s touto sněhovou královnou úspěch.
V tomto případě se jedná o slavnostní vánoční verzi, která může skvěle posloužit jako luxusní vánoční cukroví. Jak na něj?
Ingredience:
- 6 bílků
- 320 g krupicového cukru
- 1 lžička vinného octa
- 1 lžička kukuřičného škrobu
- 600 ml smetany
- 50 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- Jahody, maliny, borůvky – může být mražené
Postup:
- Bílky vyšlehejte do tuhého sněhu, dokud se po vytažení šlehače nebudou tvořit pevné vrcholky.
- Postupně přidávejte krupicový cukr, dokud nebude hmota lesklá.
- V hrníčku smíchejte vinný ocet s kukuřičnou moukou a směs postupně přimíchejte do bílé hmoty.
- Připravte si pečící papír na plech a hmotu na něj nandejte dokulata tak, aby vznikl kruh. Do kruhu pak udělejte lžící mírnou drážku, do níž se pak dá krém a ovoce.
- Vložte plech do předehřáté trouby na 140 °C a pečte zhruba po dobu 1 hodiny. Pokud nebude vršek zvenčí tvrdý, pečte ještě zhruba 15 minut.
- Troubu vypněte a Pavlovu nechte v troubě doschnout a zchladit.
- Mezitím si připravte krém. Vyšlehejte smetanu a přidejte do ní moučkový a vanilkový cukr tak, aby byl krém dostatečně hustý.
- Krém dejte do drážky v bílkovém korpusu a dozdobte ovocem. Nakonec posypte moučkovým cukrem a můžete doladit lístkem máty.
Tento dezert vypadá i chutná úžasně a na slavnostní příležitosti je jako dělaný. Aneb vánoční cukroví trochu jinak.
Kokosky z bílků
Kokosky jsou v českých domácnostech vánočními stálicemi podobně jako pracny nebo vanilkové rohlíčky. Každý má svůj osvědčený recept, ale někdy není od věci zkusit to třeba trochu jinak.
I toto cukroví je velice vděčné díky tomu, že lze využít přebytečné bílky a navíc se jedná o snadnou a rychlou záležitost.
Na recept na kokosky z bílků se můžete podívat v následujícím videu.
Jak vyšlehat bezchybný sníh?
- Dbejte na to, aby se do bílků nedostal ani malý kousek žloutku. Pokud se tak stane, sníh nikdy nevyšleháte správně.
- Nešlehejte sníh z bílků zrovna vyndaných z lednice. Měly by mít totiž pokojovou teplotu.
- Dobře ušlehaný sníh by vám po překlopení misky vzhůru nohama neměl vypadnout ani stéct. Pokud se tak stane, ještě není hotový, nebo je naopak přešlehaný.
- Pokud do sněhu vmícháváte cukr, vždy ho několikrát prosejte, aby v něm nebyly hrudky.
- Používejte pokud možno čerstvá vajíčka z domácího chovu.
A jaké zkušenosti s bílkovým cukrovím máte vy? Zápasíte se šleháním sněhu nebo ho máte v malíčku? Doufáme, že vám naše tipy na rychlé vánoční cukroví přišly vhod.
Zkuste některý z našich receptů na vánoční cukroví z bílků a přesvědčte se o tom, že to rozhodně není žádná věda.