Vánoční svátky jsou v Nizozemsku mnohem méně okázalé, než by většina z nás čekala.
Jak je Holanďané tráví?
Kdo je Sinterklaas a kdo Kerstman?
A na co je potřeba přenosný gril?
To a ještě mnohem více o tom, jak se slaví Vánoce v Nizozemsku, se dozvíte na následujících řádcích.
Kdy se slaví Vánoce v Nizozemsku?
Každá kultura má své sváteční tradice, které v sobě zahrnují ducha ročního období s jedinečnou atmosférou, která je pro ten který národ charakteristická. V Nizozemsku mezi sváteční tradice patří Sinterklaas Avond (Mikuláš) a hoornblaazen (troubení na rohy uprostřed zimy na ohlášení adventu). Holandské Vánoce jako takové se slaví 25. a 26. prosince.
25. prosinec známý jako Eerste Kerstdag, protože se však většina dárků rozdává na Sinterklaas Avond, je tento den časem klidných bohoslužeb a tradičních rodinných jídel. Druhý svátek vánoční, známý jako Tweede Kerstdag, je dnem, kdy lidé navštíví příbuzné nebo se vydají do obchodů za zábavou a nákupy.
Znáte nizozemské vánoční tradice?
Oslavy Sinterklaas Avond ve skutečnosti začínají několik týdnů před 5. prosincem, první sobotu po 11. listopadu. Předpokládá se, že Sinterklaas žije v Madridu ve Španělsku a na začátku svátků přijíždí s velkými fanfárami na parníku.
Amsterdam a další přístavní města obvykle pořádají velké oslavy, které ohlašují jeho příjezd, včetně průvodů, zvonění kostelních zvonů a dětských oslav. Vlastní vánoční výzdoba v Nizozemsku zahrnuje rustikální vánoční dekorace, jako jsou borové a cesmínové větve, světla a svíčky.
Kdo nosí dětem dárky?
Sinterklaas Avond se slaví každoročně 5. prosince a je považován za předvečer Mikulášových narozenin. V tento předvečer putuje Sinterklaas do domovů všech dětí v Nizozemsku a nechává jim tam drobné dárky a pamlsky. Děti nechávají pro Sinterklaasova koně boty naplněné senem, mrkví a cukrem.
Sinterklaase doprovází jeho pomocníci Černí Petři (Zwarte Piet), kteří jsou oblečeni do španělského oděvu ze 16. století, aby symbolizovali nadvládu Španělska nad Nizozemskem v tomto období. Černý Petr má obličej pokrytý sazemi a jezdí na oslu, což je v ostrém kontrastu s radostnějšími barvami Sinterklaasova červeného roucha a bílého koně.
Je to právě Černý Petr, kdo prochází komínem každého domu a nechává dětem dárky, i když v některých legendách se říká, že neposlušné děti také trestá.
25. prosince přijíždí z Finska Kerstman neboli nizozemská verze Santa Clause a přináší dětem drobné dárky, neboť většina hlavních dárků již byla rozdána na Mikuláše.
Objevte podobné tipy
Co se jí v Nizozemsku o Vánocích?
Bohatá večeře na Sinterklaas Avond obvykle zahrnuje zvěřinu nebo pečenou husu, vepřovou pečeni, zeleninu a domácí chléb. Oblíbené jsou také pečené kaštany a kerststol, „chléb“ s ořechy, mandlemi a sušeným ovocem na způsob vánoční štoly.
V mnoha rodinách se peče speciální moučník nazývaný banketletter ve tvaru písmene S nebo prvního písmene jména každého člena rodiny, a buchty s ovocem a ořechy (stollen).
Samotný Štědrý den je v Nizozemsku mnohem klidnějším dnem s bohoslužbou a rodinným jídlem. Tradiční způsob stolování v rodinném kruhu se nazývá gourmetten.
Jedná se o činnost, při které skupina lidí sedí u stolu na grilu, roštu nebo podobného zařízení a vaří si vlastní pokrm z různých ingrediencí, které jsou na stole. Poté, co se pokrm sní, se následně může uvařit něco nového.
Možná vám to připomíná raclette, ale zatímco raclette se dělá se sýrem, gourmetten zahrnuje maso, ryby a zeleninu. Další možností je pečení malých omelet nebo palačinek. Celý pokrm se často zdobí různými omáčkami.
Jak si upéct vlastní banketletter?
Tento druh holandského vánočního pečiva se nejčastěji připravuje z listového těsta, díky tomu je tak poměrně jednoduché ho vytvarovat do jakéhokoli písmene. Nejčastěji se používá S jako Sinterklaas nebo první písmena členů rodiny.
Ingredience:
- 500 g listového těsta
- 200 g mandlové mouky
- 200 g cukru
- 3 vejce
- 1 čajová lžička citronové kůry
- 1 čajová lžička mandlového extraktu
- mandle, marmeláda, kandované ovoce nazdobení
Postup:
- Nejprve si připravte mandlovou pastu.
- Smíchejte dvě vejce mandlovou mouku a cukr.
- Přidejte citronovou kůru a mandlový extrakt.
- Vše důkladně promíchejte a dejte alespoň na jeden den do chladničky.
- Následující den listové těsto rozválejte na tenký podlouhlý obdélník.
- Do jeho středu naneste ve formě válečku mandlovou pastu.
- Listové těsto kolem ní následně zabalte.
- Okraje navlhčete trochou vody a dobře je k sobě přitiskněte.
- Přebytečné těsto odřízněte.
- Plněné těsto položte na plech vyložený pečicím papírem.
- Následně vytvarujte do požadovaného písmene, například S.
- Potřete rozšlehaným vejcem a dejte na 30 minut do chladničky.
- Předehřejte troubu na 220 °C.
- Vyjměte těsto z chladničky a ještě jednou ho potřete rozmíchaným vejcem.
- Pokud používáte mandle na ozdobu, posypte jimi pečivo.
- Pečte přibližně 20 minut, v závislosti na tloušťce těsta.
- Upečený moučník ozdobte dle vašich preferencí.
Jaká místa v Holandsku o Vánocích navštívit?
Vánoce v Nizozemsku nabízejí řadu příležitostí k návštěvě historických památek a muzeí i k bruslení po místních kanálech.
- Amsterdam – jednou z hlavních atrakcí zimního Amsterdamu je zamrzlá voda v místních kanálech, které se prakticky mění v kluziště. I pokud bruslení zrovna neholdujete, jde o jedinečný zážitek. Kromě toho je celé město každý rok krásně vánočně vydrobené.
- Maastricht – v centru města se každý rok konají vánoční trhy, které zabírají celé náměstí Vrijthof. Kromě desítek stánků s ručně vyráběnými řemeslnými výrobky či místními pochoutkami, se zde nachází také ruské kolo a kluziště.
- Groningen – je známý z několika důvodů, z nichž jedním je Winterwelvaart, oblíbený vánoční trh. Stejně jako v Amsterdamu, i v Groningenu najdete zajímavá muzea, například Noordelijk Scheepvaartmuseum, které sídlí ve dvou historických budovách známých jako Gotisch Huis a Canterhuis. Muzeum poskytuje jedinečný pohled na bohatou námořní historii Nizozemska.