Litevský rok je zarámován křesťanskými svátky, vrcholem roku jsou Vánoce.
Jak vypadá klasický litevský vánoční stromeček?
Kolik pokrmů by měla obsahovat štědrovečerní večeře?
Kdo je Kalėdų Senelis?
Proč Litevci tahají z pod ubrusu stébla slámy?
To a ještě mnohem více o tom, jak se slaví Vánoce v Litvě, se dozvíte na následujících řádcích.
Kdy se slaví Vánoce v Litvě?
Litevci stejně jako Češi slaví Vánoce 24. prosince, tedy na Štědrý den, v litevštině Kūčios. Kūčios je také název velkého štědrovečerního jídla, které rodiny během večera společně konzumují.
Vánoční období trvá až do 6. ledna neboli Tří králů, kteří procházejí ulicemi měst a píší křídou na domovní dveře tradiční iniciály K+M+B. V tento den se narychlo odstraňuje většina vánočních stromků a dekorací.
Veselé Vánoce se litevštině řekne Linksmų Kalėdų.
Znáte litevské vánoční tradice?
Vánoce v Litvě, především Štědrý den, byly v minulosti spojeny s mnoha zvyky a přípravami. Uklízel se celý dům, měnilo se ložní prádlo a všichni se oblékali do čistého oblečení. Mnozí Litevci se před večeří chodili mýt do lázní, neboť čistota údajně pomáhá chránit před zlem nebo nemocemi během nadcházejícího roku.
Oblíbenými ozdobami litevských Vánoc jsou ty vyrobené ze slámy. Často jsou ve tvaru hvězdiček, sněhových vloček a dalších geometrických tvarů. Nejoblíbenějším druhem vánočního stromečku je smrk, který se zdobí v předvečer Štědrého dne.
Sláma je mimo jiné obvykle rozprostřena i na desce stolu a poté přikryta bílým ubrusem. Stůl se pak zdobí svíčkami a větvičkami z jedle. Sláma lidem připomíná Ježíška ležícího v jesličkách. Pověra říká, že pokud vytáhnete zpod ubrusu kousek slámy a bude dlouhá, budete mít dlouhý život, pokud však bude krátká, budete mít krátký život. Tlusté stéblo slámy znamená bohatý a šťastný život.
U štědrovečerního stolu se často připravuje místo navíc, pro člena rodiny, který nemůže přijít, nebo pokud někdo z rodiny během uplynulého roku zemřel.
Kdo nosí dětem dárky?
Litevským dětem nosí dárky na Štědrý den večer Kalėdų Senelis neboli Děda Vánoc a dárky nechává pod vánočním stromečkem. V některých rodinách se dárky rozbalují večer, v jiných až ráno. Po nadílce jdou děti často spát a dospělí mohou jít na půlnoční mši neboli Bernelių mišios.
Kalėdų Senelis je obvykle zobrazován jako sympatický, tlustý muž s dlouhými bílými vousy, červeným oblečením a pytlem dárků. Dětem se vypráví, že na Štědrý den přijíždí na sobím spřežení a po zbytek roku žije na severu, kde se svými pomocníky připravuje dárky na další rok.
Objevte podobné tipy
Co se jí v Litvě o Vánocích?
Uprostřed štědrovečerního stolu je talíř se speciálními vánočními oplatkami, jedna oplatka pro každého účastníka večeře. V některých částech Litvy je na oplatkách vyobrazen výjev narození Ježíše.
Večeře může začít, když jsou na noční obloze vidět první hvězdy. Oplatky se nabízejí každému člověku u stolu a vyměňují se vánoční pozdravy. Někdy se také krájí jablko, které se opět rozdělí na tolik částí, kolik osob je u stolu. Jablko připomíná jablko snědené v rajské zahradě.
Štědrovečerní večeře by se měla skládat z 12 bezmasých pokrmů, jeden pro každého apoštola. Mezi tradiční a oblíbené pokrmy patří ryby (často slanečci), kūčiukai (malé sladké pečivo) obvykle namáčené v makovém mléce, kisielius (nápoj z brusinek), polévka ze sušeného ovoce, polévka z červené řepy (často s houbami plněnými knedlíčky), zeleninový salát, houby, vařené nebo pečené brambory, kysané zelí, pšeničná kaše s medem a chléb. Obvykle se pije pouze voda nebo domácí mošt.
Jak si připravit vlastní kūčiukai?
Kūčiukai je štědrovečerní cukroví, které se obvykle konzumuje s makovým mlékem, ale je možné si na něm pochutnat i samostatně. Vzhledem k tomu, že toto cukroví při pečení hodně nabývá, doporučujeme krájet ho na malé kousky. Pokud budete krájet kousky velké, vzniknou vám spíše „buchty“.
Ingredience:
- 500 g hladké mouky
- 200 ml vlažné vody nebo mléka
- 7 PL cukru
- 4 g sušeného droždí
- 3 PL máku
- 1/4 čajové lžičky soli
Postup:
- Ve vlažné vodě smíchejte cukr a droždí.
- Mísu přikryjte kuchyňskou utěrkou a nechte ji na teplém místě 10-15 minut.
- Přidejte mák a sůl.
- Začněte přidávat mouku po třetinách. Přidejte třetinu mouky, promíchejte, přidejte další třetinu, promíchejte, přidejte zbývající mouku a pak začněte hníst těsto.
- Zpracovávejte do té doby, dokud se těsto nelepí a nevytvoří jednolitou kouli.
- Těsto přendejte do čisté mísy, přikryjte utěrkou a nechte alespoň hodinu kynout, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.
- Po vykynutí těsto znovu prohněťte.
- Vytvořte kouli a rozdělte ji na osm dílů.
- Z každého dílu vyválejte váleček o průměru asi 1 cm.
- Válečky nařežte na malé kousky (1-1,5 cm).
- Cukroví odkládejte na plech vyložený pečicím papírem.
- Pečte v troubě předehřáté na 180°C po dobu 12-15 minut.
Jaká místa v Litvě o Vánocích navštívit?
Pokud se rozhodně strávit letošní Vánoce v Litvě, máte na vývěr z celé řady možností a aktivit.
- Vilnius – Víte, že na návštěvu litevského hlavního města se můžete vypravit speciálním vánočním vlakem? K tradičním lákadlům patří hned několik proslulých vánočních trhů nebo kluziště pro všechny milovníky bruslení.
- Kaunas – druhé největší město Litvy v sobě snoubí historii a modernost. Najdete zde postmoderní architekturu, unikátní muzea, fascinující pouliční umění, svéráznou a ohromující vánoční výzdobu a inovativní vánoční strom speciálně navržený designérem.