Luxusní recepty na domácí vaječný likér v 6 různých variantách. Vyrobte si ho pro sebe i jako netradiční vánoční dárek!

S Vánocemi jsou kromě typických pokrmů a sladkostí spojeny i některé tradiční nápoje.

Sváteční atmosféru vykouzlí nejen vánoční punč či svařené víno, ale také jeden lahodný nápoj z vajíček.

Inspirujte se našimi originálními recepty na vaječný koňak!

Jeho výroby se nemusíte nikterak obávat, je překvapivě snadná.

Která varianta se stane vaší nejoblíbenější?

Nejlepší vaječný koňak jako od babičky


Vaječný likér se ve většině případů doporučuje nechat odležet, aby získat svou charakteristickou chuť, existují ale i recepty, které umožňují jeho okamžité podávání.

Ingredience:

  • 4 velká vejce
  • 1 a 1/2 šálku mléka
  • 1 šálek smetany ke šlehání
  • 1/2 šálku javorového sirupu
  • 1/3 šálku brandy nebo bourbonu
  • 1/3 šálku rumu
  • 1 čajová lžička muškátového oříšku
  • mletá skořice nebo tyčinky skořice na ozdobu

Postup:

  1. Vejce a javorový sirup dejte do výkonného kuchyňského robotu a mixujte 3 minuty při vysokých otáčkách.
  2. Přidejte mléko, smetanu, brandy, rum a muškátový oříšek.
  3. Mixujte dalších 10 sekund, aby se vše spojilo.
  4. Nalijte vaječný koňak do sklenice, uzavřete a uložte do ledničky, dokud nebude vychlazený.
  5. Před nalitím vaječný koňak promíchejte.
  6. Ozdobte skořicovými tyčinkami nebo posypte skořicí.
Vaječný likér ve sklenici.
zdroj: downshiftology.com

Vaječný koňak bez alkoholu

Hustý a krémový nápoj s dokonalou jemnou chutí a nádechem muškátového oříšku. A navíc bez alkoholu, takže si na něm mohou pochutnat i vaše děti!

Ingredience:

  • 6 žloutků
  • 1/2 šálku krystalového cukru
  • 1 šálek smetany ke šlehání
  • 2 šálky mléka
  • 1/2 čajové lžičky mletého muškátového oříšku
  • 1/4 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • špetka soli

Postup:

  1. Žloutky a cukr vyšlehejte v míse do krémové pěny.
  2. V hrnci na středním ohni smíchejte smetanu, mléko, muškátový oříšek a sůl.
  3. Za stálého máchání přiveďte k varu.
  4. Přidejte polévkovou lžíci horkého mléka do vaječné směsi a intenzivně šlehejte.
  5. Postup opakujte.
  6. Jakmile se k vejcím přidá většina horkého mléka, vlijte směs zpět do hrnce na sporáku.
  7. Několik minut šlehejte, dokud směs mírně nezhoustne.
  8. Odstavte z ohně a vmíchejte vanilku.
  9. Vaječný koňak přelijte přes jemné sítko do skleněné lahve a důkladně zavřete.
  10. Uložte do lednice. Nemusíte se obávat, že váš vaječný koňak není zcela hustý, k dalšímu zhoustnutí totiž přirozeně dojde při ochlazování.  

Podávejte posypané skořicí nebo muškátovým oříškem, případně též s čerstvou šlehačkou.

Nealkoholická varianta oblíbeného vaječného vánočního nápoje.
Zdroj: thestayathomechef.com

Vlastnoručně vyrobený vaječný koňak můžete využít i při přípravě cukroví. Vyzkoušejte ho v receptech na vosí hnízda!

Domácí vaječný likér bez vajec

Ať již z nějakého důvodu nechcete nebo nemůžete konzumovat vejce, neznamená to, že se musíte vzdávat i pití tohoto lahodného vánočního nápoje.

Ingredience:

  • 800 ml plnotučného mléka
  • 400 g cukru krupice
  • 250 ml rumu
  • 2 vanilkové pudinky
  • 2 balíčky vanilkového cukru

Postup:

  1. Nalijte do hrnce 650 mililitrů mléka a na mírném ohni ho zahřejte.
  2. V hrnku se zbývajícím mlékem důkladně rozmíchejte vanilkové pudinky.
  3. Do horkého mléka vsypte cukr a vanilkový cukr a rozmíchejte.
  4. Když se cukr rozpustí, přidejte pudinkovou směs a neustále míchejte.
  5. Houstnoucí směs povařte alespoň po dobu dvou minut.
  6. Odstavte a do teplé směsi přilejte rum.
  7. Nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
  8. Pokud se vám zdá, že po vychladnutí vaječný koňak obsahuje hrudky, můžete je rozmixovat tyčovým mixérem.
  9. Likér přelijte do lahví a skladujte v ledničce.
Lahve s bezvaječným koňakem.
zdroj: foxyfolksy.com

Rychlý vaječný likér ze Salka

Kondenzované mléko má v kuchyni řadu rozmanitých využití, jedním z nich je i příprava domácího vaječného likéru.

Ingredience:

  • 5 žloutků
  • 1 plechovka kondenzovaného mléka Salko (cca 400 g)
  • 500 ml rumu
  • 5 PL cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru

Postup:

  1. Žloutky s oběma druhy cukry důkladně vyšlehejte do pěny.
  2. Přidejte Salko a pokračujte ve šlehání.
  3. Poté pomalu přidejte do hladké směsi rum, který opět zašlehejte.
  4. Vaječný likér přelijte do skleněné lahve a uložte do ledničky.
Vaječný likér připravený ze salka.
zdroj: gingerwithspice.com

Domácí vaječný koňak s kardamonem

Pro vaječňák je typickým kořením především skořice nebo muškátový oříšek, chybu ale neuděláte ani s kardamomem.

Ingredience:

  • 12 žloutků
  • 4 šálky plnotučného mléka
  • 4 šálky smetany ke šlehání
  • 2 šálky brandy
  • 1 a 1/2 šálku cukru krupice
  • 2 vanilkové lusky
  • 2 čajové lžičky mletého kardamomu

Postup:

  1. V hrnci na mírném ohni přiveďte za občasného míchání k varu mléko, vyškrábané vanilkové lusky a kardamom.
  2. Mezitím vyšlehejte žloutky s cukrem do pěny.
  3. Následně do vaječné pěny pomalu přilévejte horké mléko a šlehejte, aby se vše spojilo.
  4. Následně vzniklou směs přelijte zpět do hrnce a za stálého míchání vařte na mírném ohni 2-3 minuty, dokud mírně nezhoustne.
  5. Odstavte z ohně a nechte vychladnout.
  6. Po vychladnutí vmíchejte smetanu a brandy.
  7. Uchovávejte v ledničce.

Před podáváním posypejte vaječný koňak dalším kardamomem a přidejte skořicovou tyčinku.

Skleničky s likérem z vajec a kardamomu.
zdroj: fresheggsdaily.blog

Kromě receptů na vaječný koňak si můžete svátky zpestřit i přípravou vánočního punče. Načerpejte inspiraci!

Bombardino aneb italská variace vaječňáku

Pokud se rozhodnete vyrobit si váš vlastní vaječný likér, můžete ho pak následně využít při přípravě bombardina, oblíbeného nápoje lyžařů v Dolomitech.

Ingredience:

  • 250 ml vaječného likéru
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 80 ml brandy
  • 20 g cukru
  • kakaový prášek na ozdobu

Postup:

  1. Smetanu nalijte do mísy a za postupného přidávání cukru ji vyšlehejte dotuha elektrickým šlehačem.
  2. Vaječný likér nalijte do hrnce a začněte zahřívat na mírném ohni po dobu přibližně 5 minut.
  3. Přidejte brandy, odstavte z ohně, ale pokračujte v míchání.
  4. Směs nalijte do sklenic a následně pomocí zdobítka naneste šlehačku.
  5. Šlehačku posypejte kakaovým práškem.

Velmi oblíbená je rovněž varianta bombardina s espressem.

Bombardino se šlehačkou.
zdroj: primochef.it

Výroba domácího vaječňáku

Jedním z nápojů, který ke svátečnímu období Vánoc bezesporu patří, je vaječný koňak nebo též vaječný likér. I když si ho samozřejmě můžeme velmi jednoduše koupit, ti, kdo ochutnali ten vyráběný doma, o jiném často už nechtějí slyšet.

Receptů na vaječný koňak existuje mnoho, základní suroviny jsou ale ve většině receptů stejné – žloutky, cukr, vanilka, šlehačka a alkohol. Vynalézaví Češi si v minulosti přípravu zjednodušili použitím kondenzovaného mléka.

Pokud jde o druh alkoholu, pak už jsou mezi jednotlivými recepty na vaječný koňak rozdíly. K nejčastěji používaným patří rum, brandy, bourbon a whisky. V některých receptech můžete najít i rozmanité koření, zejména skořici či muškátový oříšek a kardamom, které mu dodají další chuťový rozměr.

Skladování vaječného likéru

Pokud jde o trvanlivost tohoto nápoje, jsou důležité dvě věci – dostatečné množství použitého alkoholu, který funguje jako konzervant, a skladování v chladu a temnu, tedy především v ledničce. Nealko vaječný koňak je tak nutné zkonzumovat mnohem rychleji.

I když lze tento nápoj pít ihned poté, co ho připravíme, někteří doporučují s otevřením lahve počkat, protože odležený vaječňák bude mnohem chutnější a méně ostrý.

Servírování vaječného koňaku

Možností, jak tento lahodný nápoj pít, je mnoho. Klasicky se podává především chlazený, ale je možné ho samozřejmě přidávat i do teplých nápojů, příkladem může být alžírská káva.

Vaječný koňak za studena lze podávat rovněž se šlehačkou a sněhem z bílků, které se do něj zamíchají a dodají mu lahodnější chuť. V neposlední řadě se likér často podává se špetkou koření, především se skořicí a muškátovým oříškem.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.