Také se nikdy nemůžete nabažit této všestranné potraviny, která se dá použít v podstatě na cokoliv?
Měli jste někdy možnost ochutnat tvarohové vánoční cukroví, které se vám rozplyne na jazýčku?
Ne? Tak se inspirujte našimi recepty!
Vykrajované cukroví z tvarohu
Jemné, nafouklé, lahodné, zkrátka bombastické, přesně takové je toto vánoční cukroví s tavarohem. Ochutnejte také!
Co budete na tvarohové cukroví potřebovat?
- 250 g másla
- 250 g hladké mouky
- 250 g tvarohu
- špetka soli
- 1 sáček vanilkového cukru
- 1 žloutek
- 1/2 lžičky mleté skořice (kdo nemá rád skořici, může dát citronovou kůru)
- moučkový a vanilkový cukr na obalení
Postup:
- Mouku dejte do mísy, přidejte nakrájené máslo, žloutek a tvaroh (ne ve vaničce, ale v kostce), osolte, přisypte vanilkový cukr se skořicí (citronovou kůrou) a vypracujte hladké těsto.
- Zakryjte ho fólií a dejte zhruba na 2 až 3 hodinky odpočinout do ledničky.
- Těsto pak vyválejte na pomoučeném vále na plát vysoký 3 až 4 mm.
- Vykrájejte různé tvary a naskládejte na plech (klidně je můžete naskládat blízko u sebe, protože v průběhu pečení se sice zmenší, ale vyskočí do výšky).
- Pečte v troubě vyhřáté na 160°C kolem 8 minut.
- Upečené cukroví ještě horké obalte ve směsi vanilkového a moučkového cukru, podobně jako vanilkové rohlíčky nebo pracny.
Víte, že si potrpíme na hledání různých receptur, nedávno jsme vám třeba doporučovali cukroví z ovesných vloček.
Objevte další recepty
Tvarohové kokosky
Tradiční kokosky prostě zbožňujeme, zvlášť když se na ně mrskne trochu marmelády na spodní stranu a přilepí se na základnu z lineckého kolečka. To je klasika.
Tato varianta je chuťově jiná, ale věřím, že si je zamilujete.
Co budete potřebovat?
- 210 g strouhaného kokosu
- 70 g měkkého tvarohu v kostce (ne vaničku)
- 4 vaječné bílky
- 1 sáček vanilkového cukru
- Špetka soli
- 110 g cukru krupice
Postup:
- Bílky se špetkou soli dejte do mísy a vyšlehejte z nich tuhý sníh.
- Správná konzistence je taková, že když otočíte mísu dnem vzhůru, sníh v ní drží.
- Do jiné mísy dejte tvaroh, krupicový i vanilkový cukr, kokos a důkladně promíchejte.
- Postupně začněte po jednotlivých lžících přidávat do tvarohové směsi tuhý sníh a jen zlehka promíchávejte, co nejopatrněji.
- Připravte si plech s pečícím papírem a lžičkou dávejte na plech malé hromádky, které tvarujeme jako kokosky.
- Vložte do trouby předehřáté na 150°C a pečte dorůžova. Po upečení nechte kokosky vychladnout.
Ideální je, když je vychladíte v ledničce a potom podáváte ke kávičce nebo jen tak na zakousnutí třeba po štědrovečerní večeři.
Fitness tvarohové cukroví
Přestože spousta lidí zdravější varianty cukroví a ostatních pamlsků zatracuje, tato receptura je velmi povedená.
Ve finální verzi je stejně chutná jako klasické cukroví z bílé mouky. Ostatně posuďte sami!
Ingredience:
- 330 g celozrnné žitné mouky
- 1 žloutek
- 250 g másla
- 250 g měkkého nízkotučného tvarohu v kostce
- špetka soli
- meruňková marmeláda na slepování
- pistácie na ozdobu
Postup:
- Celozrnnou žitnou mouku dejte do mísy, přidejte špetku soli, nakrájené máslo, tvaroh, žloutek a vše zpracujte v hladké nelepivé těsto (pokud bude lepit, přidejte trochu mouky).
- Vypracované těsto zabalte do potravinové fólie a nechte tak 2 až 3 hodinky odpočívat v ledničce.
- Kdo chce, může si ho klidně jeden den zadělat a zpracovávat až následující den.
- Těsto dejte na pomoučený vál a rozválejte na plát o síle 3 až 4 milimetry. Vykrájejte motivy podle libosti, hvězdičky, stromečky a podobně, dejte na plech vyložený pečícím papírem.
- Předehřejte si troubu na 170°C a cukroví pečte zhruba 15 až 20 minut, záleží na troubě.
- Mělo by být dorůžova, ale pokud nemáte jistotu kvůli použití jiné mouky, můžete zkusit do jedné kytičky zapíchnout špejli.
- Po upečení nechte cukroví vystydnout a potom k sobě pomocí meruňkové marmelády slepte vždy jednu plnou kytičku s druhou co má otvor.
- Jakmile máte hotovo, nasypte do každého otvoru trochu nasekaných pistácií (hlavně musí být nesolené).
- Kdo má rád, může ještě potřít kytičky čokoládovou polevou a teprve potom posypat pistáciemi.
Tvaroh je klasickou a velmi populární ingrediencí, která má širokou škálu využití. Je vynikající tak jak je za studena, ale perfektně chutná i po tepelné úpravě.
Můžete ho konzumovat klasicky s cukrem, citronem a čerstvým ovocem nebo s ovesnými vločkami či kompotem, ale hodí se i na přípravu spousty pomazánek, do pečených moučníků, ať už jako součást těsta nebo jako náplň.
Díky univerzálnímu použití je tvaroh jednou z nejoblíbenějších surovin vůbec, proto není divu, že si našel cestu i do vánočního cukroví, které dokáže přeměnit na božskou manu. Ochutnejte sami a uvidíte, že je to tak.
Také vás tvarohové vánoční cukroví doslova nadchlo, tak jako nás? Určitě ho vyzkoušejte!