Naše recepty na trubičky z listového těsta, které by vám neměly chybět na slavnostním stole.
Pochutnejte si na křehkém těstě a jemné krémové náplni na několik různých způsobů.
Jak trubičky správně namotat a jak si poradit když nemáte formičku?
To se dozvíte na konci článku.
Trubičky z listového těsta a čoko-vanilkovou náplní
Křehké, zlatohnědé listové těsto plněné sladkou náplní, tyto rohlíčky jsou rychlým a lahodným vánočním cukrovím. Vyberte si mezi variantami vanilkové a čokoládové náplně nebo si připravte obojí!
Co budeme potřebovat
- 1 velké vejce
- trochu vody
- 2 pláty listového těsta
- 250 g mascarpone
- 90 g moučkového cukru
- 1 lžíce vanilkového extraktu
- 480 ml husté smetany
- 1 a 1/2 lžíce kakaového prášku
Postup
- Předehřejte troubu na 200 °C. Plechy vyložte pečicím papírem, dejte stranou.
- Formičky na rolky lehce postříkejte sprejem nebo je pomažte máslem.
- V malé misce rozšlehejte vejce a vodu, dejte stranou.
- Vyválejte listové těsto a nakrájejte ho na 3 cm proužky.
- Začněte na špičce jedné z formiček a začněte kolem ní omotávat proužek pečiva a lehce překryvy k sobě přitlačujte.
- Potřete vajíčkem.
- Pečte 14-16 minut do zlato hnědé.
- Zatímco čekáte, až trubičky z listového těsta chladnou, připravte náplň.
- Mascarpone vyšlehejte do hladka.
- Po troškách přidávejte moučkový cukr a vmíchejte vanilku.
- Pomalu přilévejte smetanu a šlehejte, dokud se nevytvoří tuhé špičky, asi 1 minutu.
- Náplň rozdělte na polovinu a přidejte kakaový prášek a zamíchejte.
- trubičky lehce poprašte moučkovým cukrem.
- Na plnění trubiček použijte cukrářský sáček s otevřenou hvězdicovou špičkou.
- Polovinu trubiček z listového těsta naplňte vanilkovým krémem a druhou polovinu čokoládovým krémem.
Nemáte potřebnou formičku? Pomozte si například těmito vykrajovátky a formičkami na rohlíčky. Které jsou ty nejlepší jsme pro vás zjistili v našich recenzích.
Plněné trubičky s máslovým krémem a ovocem
Tento recept na plněné trubičky z listového těsta jsou velmi snadným a oblíbeným cukrovím obzvlášť pokud máte rádi to plněné krémem. A jestli máte rádi cukroví s krémem, určitě si vychutnáte i tyto recepty.
Co budeme potřebovat
Na trubičky
- 2 pláty listového těsta
- 2 lžíce moučkového cukru
- 1 lžíce mléka
Na krém
- 250 g másla
- 90 g cukru
- 1 lžička práškové želatiny
- 60 ml vody
- 60 ml husté smetany
Na ozdobu
- 60 g malinového džemu
- maliny
Postup
- Zahřejte troubu na 200 ºC. Formičky na trubičky dobře vymažeme máslem.
- Plát rozváleného listového těsta poprašte 1 polévkovou lžící prosátého moučkového cukru a poté nakrájejte na proužky o tloušťce 1 cm.
- Těsto obtočte kolem formiček tak, aby se mírně překrývalo.
- Lehce potřete mlékem.
- Pečte 10–15 minut.
- Smíchejte práškovou želatinu s 60 ml vody, nechte 5 minut stát a poté jemně zahřejte, aby se rozpustila.
- Nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
- Máslo a cukr ušlehejte.
- Velmi postupně přidávejte rozpuštěnou želatinovou směs.
- Po zapracování postupně přidávejte smetanu.
- Pomocí lžičky naneste malé množství džemu do spodu vychladlé trubičky z listového těsta.
- Poté pomocí sáčku naplňte máslovým krémem.
- Navrch dejte půlku maliny a trubičky poprašte moučkovým cukrem.
Objevte další recepty
Ruličky z domácího listového těsta a pudinku
Lahodné trubičky jsou plněné krémem s pomerančovým kořením a navrch ozdobené čokoládou. Nebo můžete použít i jiné polevy na cukroví, jaké jsou ty nejlepší se dozvíte na našem webu.
Co budeme potřebovat
Na trubičky
- 100 g hladké mouky
- 100 g polohrubé mouky
- špetka soli
- 35 g másla (chlazeného, nakrájeného na malé kostičky)
- 80 g másla (zmrazeného a nastrouhaného)
- 1 vejce
- moučkový cukr
Na náplň
- 150 ml plnotučného mléka
- 35 g moučkového cukru
- 2 žloutky
- 15 g kukuřičné mouky
- 15 g másla
- 100 ml smetany
- kůra z 1 pomeranče
- 2 lžíce kandovaného zázvoru (velmi jemně nasekané)
- 100 g hořké čokolády na ozdobu
Postup
- Smíchejte mouky a sůl.
- Konečky prstů vetřete na kostičky nakrájené vychlazené máslo, dokud směs nebude připomínat jemnou strouhanku.
- Přidejte jen tolik vody – asi 4 nebo 5 polévkových lžic – aby se ingredience spojily a vytvořilo se těsto.
- Těsto rozválejte na dlouhý obdélník. Na spodní dvě třetiny těsta rozetřete polovinu zmrzlého másla.
- Sklopte horní třetinu těsta (tak, aby pokrývala polovinu zmrzlého másla) a přiklopte spodní třetinu. Otočte těsto o 90 stupňů.
- Těsto opět vyválejte na obdélník, spodní dvě třetiny potřete zbylým máslem a přeložte jako předtím. Těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte 20 minut chladit.
- Na náplň nalijte mléko do hrnce, přiveďte k varu, poté stáhněte z plotny.
- Ušlehejte cukr, žloutky a kukuřičnou mouku.
- Za stálého šlehání nalijte trochu horkého mléka do vaječné směsi.
- Všlehejte zbytek horkého mléka, dokud se dobře nespojí do pudinku, a poté směs vraťte do hrnce.
- Na mírnou teplotu za stálého míchání vařte pudink, dokud nezhoustne a nedojde k varu.
- Vmíchejte máslo, dokud se nerozpustí a důkladně se spojí.
- Zakryjte pudink potravinářskou fólií a poté ochlaďte, dokud neztuhne.
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Vychladlé těsto rozválejte a nakrájejte na 6 dlouhých proužků, každý o šířce 2 cm.
- Začněte na špičatém konci formičky na trubičky a rolujte tak, aby se těsto lehce překrývalo.
- Všechny trubičky potřete rozšlehaným vejcem a posypte moučkovým cukrem.
- Ruličky pečte v troubě 15–20 minut.
- Na dokončení náplně ušlehejte smetanu.
- Ztuhlý pudink ušlehejte, aby mírně povolil, poté přidejte šlehačku, pomerančovou kůru a nasekaný zázvor.
- Na ozdobu rozpusťte čokoládu a poté do ní ponořte široký konec každé trubičky.
- Poté chlaďte 10 minut v mrazáku, dokud čokoláda neztuhne.
- Nakonec trubičky z listového těsta pomocí cukrářského sáčku naplňte domácím pudinkem.
Jak narolovat trubičky na formičku?
K tomuto receptu na trubičky z listového těsta je důležité mít doma specifickou formičku a je třeba trochu šikovnosti, aby se vám povedlo těsto na ní narolovat. Jak na to vám ukážeme v tomto videu.
Součástí videa je celý recept na křehké rolky, ale pokud hledáte pouze návod na rolování, přepněte si na 1 minutu a 15 vteřin.
Čím formičky nahradit?
- Zkroucené hliníkové fólie: Vezměte kus hliníkové fólie a stočte ji do válcovitého tvaru. Ujistěte se, že je fólie dostatečně pevná a netrhá se.
- Dřevěné špejle: Vezměte dřevěné špejle a obalte kolem nich listové těsto. Ujistěte se, že těsto je pevně přilepené na špejli.
- Formička na cukroví: Pokud máte formičky ve tvaru oválu, můžete je použít jako náhradu. Stačí obalit listové těsto kolem formičky a péct podle instrukcí.