Škvarkové cukroví je klasikou, která k Vánocům patří jako jedna z tradic.
Upečte cukroví, které pekly už naše babičky a mějte na stole něco skutečně výjimečného!
Škvarky se skořicí a marmeládou
Možná byste ani nepoznali, že nějaké škvarky v tomto cukroví jsou. Těstu však dodají vláčnost a příjemnou slanou chuť, která skvěle doplňuje chuť skořice a sladkost marmelády.
Ingredience
- 250 g hladké mouky
- 250 g mletých škvarků
- 100 g cukru moučka
- 50 g 100% tuku na pečení
- 1 vejce
- šťáva a kůra z jednoho citronu
- ½ lžičky skořice
- marmeláda dle chuti
Postup
- Nejprve smíchejte mouku s cukrem a skořicí.
- Přidejte škvarky, tuk a vejce.
- Nakonec zakápněte citronovou šťávou a nastrouhejte kůru z, pečlivě omytého, citronu.
- Vypracuje těsto a nechte jej alespoň hodinu odležet.
- Těsto poté můžete vyválet a vykrájet z něj různé tvary, jako se to dělá u lineckého cukroví. Můžete také vytvořit malé kuličky a dovnitř udělat důlek na marmeládu.
- Takto připravené těsto dejte do trouby, vyhřáté na 200 °C a pečte dozlatova.
- Na závěr slepte marmeládou (nebo dejte marmeládu do připravených důlků) a posypte moučkovým cukrem. Cukr můžete ozvláštnit přidáním vanilkového nebo skořicového cukru.
Škvarkové pracny
Chcete recept na opravdu výborné škvarkové cukroví? Pracny jsou dobrotou, která by na vašem stole neměla chybět.
Pracny se objevují snad v každé domácí kuchařce a dědí se často po celé generace. Připravte si je také!
Ingredience
- 250 g hladké mouky
- 120 g cukru krupice
- 250 g mletých škvarků
- 2 žloutky
- nové koření, skořice, hřebíček (dohromady 1 čajová lžička)
- cukr na obalení
Postup
- Mouku smíchejte s cukrem, se škvarky a žloutky.
- Nové koření, skořici a hřebíček namelte najemno a vsypte do těsta (vrchovatá čajová lžička).
- Těsto propracujte, nechte chvíli odležet a naplňte jím, vymazané a moukou nebo strouhankou vysypané, formičky.
- Pečte na 200 °C, a to zhruba 5–7 minut.
- Pracny nechte vychladnout a až poté je vyklopte.
- Na závěr je obalte v cukru. Pro výraznější sladkou chuť můžete použít cukr moučku společně s vanilkovým cukrem.
Výhodou pracen je, že nejsou, díky škvarkům, suché. Pokud chcete péct cukroví na poslední chvíli, je tento rychlý recept skvělou volbou. Máte-li obecně málo času, můžete se inspirovat našimi dalšími nejrychlejšími vánočními recepty.
Slané cukroví ze škvarků
Vánoční cukroví nemusí být za každou cenu sladké, a proto přicházíme s následujícím receptem na slanou verzi škvarkového cukroví.
Slané cukroví může být velice příjemnou změnou v záplavě tolika sladkostí.
Recept je jednoduchý a určitě jej můžete využít i během roku. Slané škvarkové cukroví se skvěle hodí například k pivu.
Ingredience
- 250 g hladké mouky
- 250 g mletých škvarků
- ½ prášku do pečiva
- 1 žloutek
- 30 g strouhané nivy
- sůl
- sezamová semínka na posypání nebo hrubozrnná sůl
Postup
- Hladkou mouchu smíchejte s práškem do pečiva a přidejte nastrouhané škvarky.
- Poté přidejte žloutek s nivou a přisypte sůl (zhruba polovinu čajové lžičky).
- Vypracujte těsto a nechte jej alespoň hodinu odpočinout.
- Z těsta můžete vykrajovat například kolečka, nebo udělat tyčinky a posypat je sezamovým semínkem.
- Cukroví dejte péct do předehřáté trouby na 180–200 °C. Pečte dozlatova.
Pokud vás slaná verze cukroví zaujala, máme pro vás další výborné recepty na slané vánoční cukroví!
Objevte další recepty
Strojkové vánoční škvarkové cukroví našich babiček
Tento recept dělaly už naše babičky, a proto je tak skvělý!
Nebojte, budete potřebovat pouze strojek na maso, žádné jiné vymoženosti.
Ingredience
- 2 šálky škvarků
- 1 šálek hnědého cukru
- 1 šálek bílého cukru
- 2 vejce
- 1 lžička vanilky
- ½ šálku mléka
- 4 šálky mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička soli
- 1 lžička mletého muškátového oříšku
- 1 lžička hřebíčku
- 1 lžička skořice
- 1 šálek rozinek
- 1 šálek ořechů (dle vašeho výběru)
Postup
- Předehřejte si troubu na 180 °C.
- V mlýnku na maso rozemelte škvarky. Nemáte-li strojek, škvarky rozsekejte na co nejmenší kousky nožem.
- Do misky vložte rozemleté škvarky a přidejte oba cukry. Směs bude zatím trochu drobivá.
- Do misky přidejte vejce, vanilku a mléko.
- V druhé misce smíchejte mouku, prášek do pečiva, sodu, skořici, hřebíček, muškátový oříšek a sůl. Směs dobře promíchejte a dejte ji do první mísy ke škvarkům.
- Nakonec přidejte ořechy a rozinky (pokud je ve směsi chcete). Vše pořádně promíchejte.
- Pomocí rukou vytvarujte malé kuličky, ze kterých pohodlně vytvoříte placičky. Jejich průměr by měl být asi 6,5 cm.
- Placičky umístěte na plech, vyložený pečícím papírem a ponechte mezi nimi aspoň 2cm rozestup, aby se při pečení jednotlivé kousky cukroví nespojily dohromady.
- Pečte v troubě asi 7 minut, poté cukroví otočte a pečte dalších 5 minut do doby, než začnou být placičky na dotek pevné.
- Po upečení nechte vychladnout a podávejte.
- Chcete-li, můžete cukroví nakonec posypat moučkovým cukrem.
Zaujaly vás recepty na cukroví ze škvarků? Pak by vás mohly zajímat recepty na sádlové cukroví.
Škvarkové slané pečivo
Máte už dost sladkostí? Vyměňte na chvíli, všudypřítomnou, sladkou chuť za výborný slaný škvarkový chléb!
Vyzkoušejte náš jednoduchý a rychlý recept.
Ingredience
- 2 šálky kukuřičné mouky
- 1 šálek vepřových škvarků
- 1 šálek podmáslí
- 2 vejce
- 2 lžíce sádla
Postup
- Předehřejte troubu na 230 °C.
- Dejte sádlo na pánev a nechte jej rozpustit.
- Mezi tím, co se sádlo rozpouští, smíchejte v misce kukuřičnou mouku s vejci a podmáslím.
- Míchejte, dokud se všechny ingredience nepropojí. Podle potřeby přidejte více podmáslí, abyste vytvořili jemné těsto.
- Do těsta přidejte škvarky a dobře promíchejte.
- Do těsta přimíchejte rozpuštěné sádlo z pánve a znovu dobře promíchejte.
- Celé těsto nyní vložte do horké pánve a rovnoměrně jej rozložte.
- Celou pánev vložte do předehřáté trouby a pečte 20–25 minut, dokud těsto nahoře lehce nezhnědne.
- Pánev následně vyjměte z trouby a nožem projeďte kolem okrajů chleba, abyste jej uvolnili.
- Chléb vyklopte na talíř a potřete jej trochou másla.
- Vaše škvarkové slané pečivo je hotovo. Nechte si chutnat!
Chcete-li sladké škvarkové pečivo, přimíchejte do těsta 1 šálek cukru.
Možná je pro vás škvarkové vánoční cukroví novinkou, jistě ale stojí za to ho vyzkoušet. Uvidíte, že se po něm budete vy i vaši hosté olizovat!