Skořicové vánoční cukroví má nejen neodolatelnou chuť, ale také vůni.
Navíc do jeho pečení můžete zapojit celou rodinu!
Užijte si společné chvíle a vytvořte skořicové dobroty, po kterých se jen zapráší!
Skořicové hvězdičky s karamelovým krémem
Slaďoučký karamel zaručuje skvělou výslednou chuť každého cukroví. Co víc, v kombinaci se skořicí získáte jedinečný pokrm, na kterém si vy i vaši hosté zaručeně pochutnáte!
Ingredience
Těsto:
- 300 g hladké mouky
- 70 g moučkového cukru
- 2 lžičky mleté skořice (nemusí být příliš vrchovaté)
- 180 g změklého tuku na pečení (Hera)
- 3 žloutky
Skořicový krém do cukroví:
- 75 ml smetany ke šlehání
- 90 g bonbonů značky Toffo
- 100 g změklého másla
Postup
Těsto:
- Mouku s moučkovým cukrem a skořicí prosejte do mísy, přidejte změklou Heru, žloutky a vypracujte jemné těsto.
- Z těsta udělejte váleček, zabalte jej do potravinové fólie a dejte na pár hodin odpočinout do lednice.
- Těsto si můžete jeden den připravit a zpracovávat jej až druhý den. Odpočaté těsto rozválejte na plát o síle 0,3–0,5 cm.
- Z plátu vykrojte hvězdičky, přeskládejte je na plech, vyložený pečícím papírem a dejte péct do trouby, předehřáté na 160 °C.
- Pečte dozlatova a ještě horké kousky rozložte na rovnou plochu (např. na drátěnou podložku na cukroví) a nechte je vychladnout.
Krém:
- Do malého kastrůlku nasypte Toffo bonbony a zalijte je šlehačkou. Kastrůlek postavte na mírný oheň a pomalu zahřívejte.
- Nezapomeňte směs celou dobu míchat, dokud se bonbony zcela nerozpustí a nespojí se šlehačkou. Poté směs odstavte a počkejte, až trochu vychladne.
- Nesmíte ovšem čekat dlouho, aby směs úplně neztuhla. Následně přidejte změklé máslo, které ve směsi důkladně rozmíchejte.
- Vzniklým krémem slepujte vždy dvě hvězdičky k sobě.
- Opatrně je, po namazání, naskládejte na větší místu nebo tác a dejte ztuhnout do lednice.
Další inspiraci pro výrobu skvělých krémů najdete v našich receptech s plněným vánočním cukrovím.
Vykrajované skořicové vánoční cukroví
Cukroví, provoněné skořicí, je o to zajímavější, že obsahuje osvěžující chuť a vůni citronové kůry a hřebíčku. Nebojte se experimentovat!
Ingredience
- 250 g hladké mouky
- 140 g másla
- 120 g cukru moučka
- 1 celé vejce
- 1 lžička mleté skořice
- 1/2 lžičky sušené citronové kůry
- 1/4 lžičky mletého hřebíčku
Postup
- Nejdříve do mísy prosejte hladkou mouku s moučkovým cukrem, přisypte skořici, citronovou kůru, mletý hřebíček a všechny suroviny promíchejte.
- Přidejte pokrájené změklé máslo, vejce a vypracujte hladké těsto, udělejte z něj kouli a tu pak zabalte do potravinové fólie. Dejte přes noc odležet do lednice.
- Druhý den těsto rozválejte na plát o síle asi 0,4 cm a vykrojte z něj různé tvary.
- Naskládejte je na plech, vyložený pečícím papírem a pečte v troubě, předehřáté na 150 °C, a to asi 15-20 minut.
Chcete, aby mělo vaše cukroví zajímavý tvar? Prozkoumejte naše tipy na vánoční vykrajovátka.
Objevte další recepty
Skořicová kolečka
Co by byly Vánoce bez koleček provoněných skořicí?
Vyzkoušejte tento jednoduchý recept a užijte si se svou rodinou nebo přáteli spoustu zábavy při jejich zdobení!
Ingredience
Těsto:
- 350 g hladké mouky
- 250 g másla
- 100 g cukru moučka
- 1 lžička mleté skořice
- 1 vejce
Zdobení:
- 1 vejce na potření
- mleté vlašské ořechy a cukr krystal na posypání
Postup
- Všechny ingredience dejte do mísy a ručním šlehačem vypracujte hladkou směs.
- Směs přendejte na vál a rukama vypracujte hladké těsto. Hotové těsto vložte do sáčku a nechte ho v lednici aspoň 2 hodiny odležet.
- Před tím, než budete chtít s těstem dále pracovat, je nutné ho, aspoň půl hodiny předem, vyndat z lednice, aby změklo.
- Vyválejte z těsta plát, vykrájejte kolečka a rozložte je na plech vymazaný tukem nebo vyložený pečícím papírem.
- Potřete každé kolečko rozšlehaným vejcem a posypte ho směsí krystalového cukru a mletých vlašských ořechů (ořechy můžete také posekat).
- Kolečka pečte v troubě, předehřáté na 160 °C, a to zhruba 10 minut.
- Po vychladnutí můžete skořicové vánoční cukroví ozdobit dle vlastní fantazie.
- A máte hotovo!
Nechcete vážit? Pak si připravte hrníčkové skořicové cukroví, které budete mít hotovo „jedna dvě“.
Skořicové slepované cukroví
Toto cukroví je plné lásky a skvělé chuti skořice. Upečte si linecká kolečka tak trochu jinak.
Ingredience
- 1 a ¼ šálku mouky
- ½ šálku cukru
- 1 lžička skořicového prášku
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 velké vejce
- 3 lžíce nesoleného másla
- špetka soli
- džem pro lepení
- trochu mléka nebo vody (pro případ, že byste potřebovali těsto naředit)
Postup
- V hluboké misce smíchejte mouku, sůl, skořici, cukr a prášek do pečiva.
- Přidejte vejce a rozpuštěné máslo.
- Pokud se těsto dostatečně nespojilo a máte pocit, že je suché, přidejte lžičku mléka nebo vody.
- Nechte těsto chvilku odležet a rozehřejte si troubu na 180 °C.
- Vezměte dva plechy a vyložte je pečícím papírem.
- Těsto vyválejte na pomoučené ploše do výšky 3–4 mm a pomyslně jej rozdělte na dvě poloviny.
- Z jedné poloviny vykrojte, pomocí formičky, tvary bez výřezu. Z druhé poloviny vykrojte, ve stejném počtu, tvary s výřezem.
- Cukroví vložte do trouby a pečte jej asi 10–13 minut, dokud nezačnou jednotlivé kousky zlátnout.
- Jakmile je vše dopečeno, nechte cukroví vychladnout a následně, pomocí džemu nebo krému, slepte kousíčky k sobě.
- Teď už vám zbývá jen pochutnat si na skvělém slepovaném vánočním cukroví.
Inspiraci pro další pečení můžete najít v receptech na zdravé cukroví ze skořice. Prozkoumejte je!
Skořicové cukroví z lisu na česnek
Říkáte si, že lis na česnek nemůže posloužit při výrobě cukroví? Právě naopak!
Díky lisu vytvoříte jeden z nejzajímavějších druhů cukroví.
Ingredience
- 1 šálek teplého mléka
- ½ šálku + 1 lžíce cukru krystal
- 1 lžíce suchého droždí
- 2 velká vejce (v pokojové teplotě)
- 6 lžic rozpuštěného másla
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 4 šálky mouky
- 1 lžička mořské soli
- 1 lžička mleté skořice
Postup
- Přihřívejte mléko asi minutu, aby bylo teplé, ale ne horké.
- Mléko vlijte do mísy a za stálého míchání přidejte lžíci cukru a lžíci droždí. Míchání vám usnadní použití mixéru.
- Míchejte po dobu 5 minut, dokud směs nezačne pěnit.
- Do směsi, za stálého míchání, přidejte cukr, máslo, vejce a vanilkový extrakt. Aby se vám těsto míchalo pohodlněji, použijte háček, který by měl být součástí sady metlic k mixéru.
- Do směsi přidejte mouku, sůl a skořici a míchejte. Nejprve míchejte pomalu a postupně zvyšujte rychlost mixéru.
- Míchejte do doby, dokud se z těsta nestane velká koule. Těsto by mělo být hladké a pouze lehce lepkavé.
- Pokud je těsto příliš lepkavé a nepodařilo se vám vytvořit kouli, přidejte více mouky (aspoň lžíci).
- Pomoučte vál a těsto na něj umístěte. Začněte jej hníst rukama, a to po dobu 3–5 minut, dokud nezačne být elastické.
- Následně těsto vložte do mísy a přikryjte jej velkým teplým ručníkem nebo utěrkou. Misku umístěte do tepla, aby mohlo těsto vykynout. Nechte těsto kynout asi 1 hodinu, dokud se jeho velikost neznásobí.
- Jakmile je těsto připraveno, připravte si plech a položte na něj pečící papír.
- Z těsta vždy vezměte malou hrudku, dejte ji do lisu na česnek a prolisujte ji přímo na plech. Vzniknou vám nudlové hrudky.
- Takto připravené hrudky pečte, v předehřáté troubě, na 165 °C, a to po dobu 8 minut, dokud těsto nezačne hnědnout.
- Hotové vánoční cukroví se skořicí můžete na závěr posypat moučkovým cukrem s příměsí vanilky.
- Před podáváním nechte cukroví odležet několik dní.
Skořicového vánočního cukroví se opravdu nebojte. Chutná snad každému a vůně skořice umí navodit opravdu úžasnou vánoční atmosféru.
Máte rádi skořici, ale uznáváte syrovou stravu? Pak se inspirujte našimi recepty na nepečené skořicové vánoční cukroví.