Blíží se největší a zároveň poslední mejdan letošního roku a vy stále nevíte, co prostřete na stůl?
Jednohubky patří k oblíbeným specialitám, které u vás nesmí chybět, a pokud se letos nedovedete rozhodnout, který recept vyzkoušet, přinášíme vám všechny na jednom místě!
Nakupte více rohlíku, protože tyto recepty na silvestrovské jednohubky budete chtít vyzkoušet všechny.
Lososové kousky na pánvi se sladkokyselou omáčkou
Losos je vynikající doplněk na každý stůl, jeho vláčná, přesto výrazná chuť dovede pozvednou každý pokrm, nezklame ani, jako jednohubka.
Pokud jste ještě jednohubky s lososem nevyzkoušeli, je na to pravý čas, budete uchváceni a vaši hosté také. Inspirujte se třeba našim receptem na voňavého lososa přímo z pánve, který může vaše hosty uchvátit, jako lahodné sousto, kterého se nebudou moci nabažit.
Ingredience:
- losos – jakýkoli druh
- sójová omáčka (nebo bezlepková – tamari)
- sezamový olej
- med (nebo javorový sirup či hnědý cukr)
- řepkový olej
- nepovinné přísady: sriracha nebo jiná pálivá omáčka, zelená cibulka a sezamová semínka na ozdobu
Postup práce:
- Nejprve lososa nakrájejte na kostky.
- Smíchejte sójovou omáčku, sezamový olej a med (případně i srirachu) a přelijte jí lososa.
- Promíchejte, aby se obalil.
- Volitelně: V této fázi můžete lososa marinovat 30 minut až 6 hodin v lednici a občas ho promíchat. Tím se zvýrazní chuť, ale pokud nemáte čas na marinování, můžete pokračovat podle receptu.
- Rozpalte velkou pánev a přidejte olej.
- Kousky lososa vyjměte na pánev pomocí kleští, aby omáčka zůstala v misce.
- Lososa opékejte kůží dolů (pokud má kůži) 2-3 minuty, poté jej otočte a opékejte 2-3 minuty z druhé strany nebo dokud není zcela propečený.
- Do pánve nalijte zbývající omáčku a jemně ji promíchejte, aby se losos obalil.
- Podávejte ozdobeného zelenou cibulkou a sezamovými semínky.
Vynikající jednohubky s lososem najdete v našem podrobném průvodci, kde vyhledáte řadu dalších skvělých rad a tipů na jeho využití v kuchyni.
Nivová pomazánka s ricottou
Niva je oblíbenou surovinou do pomazánek i na jednohubky pro svou pikantní chuť. Vyzkoušejte jedinečné nivové jednohubky, které vám padnou do noty a budete je chtít mít letos na stole úplně všechny.
My vám nyní přinášíme skvělý odlehčený recept s ricottou, šunkou a čerstvou bazalkou, který si zamilujete.
Ingredience:
- 100 g kvalitní šunky, může být i prosciutto
- 5–6 lístků čerstvé bazalky
- 2 lžíce strouhané nivy
- 50 g mascarpone
- 1 lžíce panenského olivového oleje
- 100 g ricotty
- sůl, pepř
Postup práce:
- Šunku si nakrájejte na drobné kousky.
- Bazalku si omyjte a připravte.
- Ricottu, mascarpone, olej, nivu dejte do chopperu nebo využijte ponorný mixér a ušlehejte do hladka.
- Do hotové pomazánky zamíchejte ještě šunku a nakrájenou bazalku.
- Dochuťte solí a pepřem.
Vynikající chuť nivy bude dominovat i letošnímu Silvestru, tak si připravte chuťovky s nivovou pomazánkou podle svého gusta a vychutnejte si je do posledního kousku.
Více receptů na jednohubky s nivou rozšíří obzory vám a vašim hostům množství podávaných pokrmů na stole. Nebudete moci odolat!
Taquitos s portobello houbami a smetanovým sýrem
Ještě jste o jednohubkách z tortilly neslyšeli? To je veliká škoda, protože jsou vynikající a vy je musíte letos přidat na váš silvestrovský jídelníček. Inspirujte se následujícím receptem, ručíme za to, že zklamáni nebudete.
Ingredience:
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 250 g velkých žampionů portobello bez žáber, jemně nasekaných
- 1 lžička sušeného oregana
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 1/2 lžičky čerstvého pepře
- 1/4 lžičky soli
- 1 balení smetanového sýra
- 125 g plnotučného sýra ricotta
- 10 moučných tortill
- olej na smažení
Postup práce:
- Rozehřejte si olej v pánvi.
- Přidejte houby a smažte je 4 minuty.
- Přidejte koření – oregáno, tymián, sůl a pepř, smažte dokud houby nezhnědnou.
- Nechte houby vychladnout.
- Smíchejte smetanový sýr s ricottou a přidejte houby.
- Na spodní polovinu tortilly směs rozetřete a dobře srolujte, lze zajistit párátky.
- Smažte připravené taquitos v oleji dozlatova.
- Pokládejte na papírové utěrky a vysušte od oleje.
Pokud vás recept zaujal, máme pro vás dobrou zprávu, připravili jsme pro vás další recepty na tortillové jednohubky, které ozdobí vaši silvestrovskou tabuli.
Objevte další recepty
Pochoutky z listového těsta se sýrem a sezamem
Víte, po čem se u vás doslova zapráší? Po jednohubkách z listového těsta, které jsou vždy skvělé, chutné a rychle pryč! Přinášíme vám vynikající recept, který z vás udělá exkluzivního šéfkuchaře. Přitom bude vše hotové, než řeknete švec!
Ingredience:
- 1 mražené listové těsto
- 1 lehce rozšlehané vejce
- 1/2 hrnku jemně nastrouhaného čedaru
- 1 1/2 lžíce černého sezamu
Postup práce:
- Předehřejte troubu na 200 °C.
- Vyložte plech pečícím papírem.
- Z těsta vykrajujte malá kolečka nebo libovolné drobné tvary, skládejte na připravený plech.
- Připravené jednohubky potřete vejcem.
- Posypte každý kousek sýrem a také sezamem.
- Pečte cca 15 minut, dokud těsto nezezlátne a nenafoukne se.
Prohlédněte si top tipy na fantastické jednohubky z listového těsta a osmělte se letos připravit na Silvestra něco unikátního.
Silvestrovské mini burgery pro děti
Jsou sice mnohdy v posteli na Silvestra mnohem dřív než vy, přesto patří k nejnáročnějším strávníkům, kteří k vašemu stolu zasednou. Připravte jim výtečné a originální jednohubky pro děti, které jim vyvolají úsměv na tváři.
Ingredience:
- 250 g mletého hovězího masa
- 3 plátky sýru čedar
- 4 krajíce bílého chleba
- 2 polévkové lžíce připraveného salátového dresinku (např. Thousand Island)
- 2 cibule nakrájené na tenké plátky
- 4 mladé okurky, nakrájené na tenké plátky
- 3 cherry rajčátka nakrájená na tenké plátky
Postup práce:
- Z hovězího masa vytvarujte dvanáct placiček o průměru jednoho palce.
- Položte je na talíř vhodný do mikrovlnné trouby vyložený papírovými utěrkami.
- Přikryjte další papírovou utěrkou, mikrovlnnou troubu zapněte na nejvyšší výkon na 1 minutu, dokud maso nezmění barvu.
- Nakrájejte si sýr na malé kousky, odpovídající kouskům masa.
- Z každého plátku chleba vykrojte kulatým vykrajovátkem 6 koleček.
- Polovinu koleček chleba potřete dresinkem (můžete nahradit také jinou omáčkou nebo kečupem).
- Na vykrojený krajíček vrstvěte v pořadí: maso, sýr, cibule, okurka a rajče.
- Vršek překryjte další částí chleba a zpevněte párátkem.
Pro vaše nejmenší se můžete opravdu vyřádit v tom, co jim podstrojíte. Tento, ale i řadu dalších receptů na jednohubky pro děti najdete v našem inspirativním průvodci.
Olivové crostini přímo do pusy
Olivy jednoznačně na sváteční stůl patří. Chutnají skvěle, jsou oblíbené a k popíjení sedí, jako nic jiného. Připravte si olivové jednohubky pro gurmány podle našich receptů.
Ingredience:
- 1/2 šálku černých oliv bez pecky
- 1/2 šálku zelených oliv s papričkou
- 2 střední stroužky česneku
- 1/2 šálku strouhaného parmezánu
- 4 lžíce másla
- 2 PL extra panenského olivového oleje
- 1/2 šálku nastrouhaného sýra Monterey jack/čedar
- 1/4 šálku čerstvé petrželky (lze vynechat nebo dát sušenou)
- 1 bageta
Postup práce:
- V chopperu nebo robotu rozmělněte směs oliv s česnekem.
- Poté přendejte směs do misky.
- Přijdejte k olivám parmazán, máslo a olivový olej a zpracujte na pastu.
- Do pasty přimíchejte ještě sýr Monterey jack nebo čedar, dle možností.
- Bagetu nakrájejte na kolečka a potřete olivovou směsí.
- Pečte v troubě, dokud se nevytvoří bublinky, které lehce zhnědnou.
- Podávejte ihned, ideálně přímo z trouby.
Zaujal vás tento recept? Tak právě proto jsme jich připravili celý komplet, inspirujte se našimi jednohubkami s olivami a připravte si vynikající pokrm u vás doma.
Celerový salát s ananasem
Celer je vynikající přísada do pomazánek a také jednohubek, nevěříte? Vyzkoušejte! Ručíme za to, že pokud nad ním vaše polovička ohrnuje nos, ani nepozná, že jsou na stole jednohubky z celeru.
Nyní jsme si pro vás připravili tip na vynikající celerovou pomazánku s ananasem, ještě dřív, než ji zavrhnete, vyzkoušejte, protože vaši blízcí i hosté po ní budou šílet, aniž byste jim přiznali, co jste přidali za ingredience.
Ingredience:
- 1 sklenice/plechovka strouhaného sterilovaného celeru
- 1 konzerva kukuřice
- 200 g šunky
- 250 ml majonézy
- 150 g tvrdého sýru
- 1 ananas v konzervě
- pórek
- sůl a pepř
Postup práce:
- Šunku nakrájejte na proužky, sýr nastrouhejte najemno a pórek si nakrojte na kolečka.
- Celer sceďte a připravte si jej do misky.
- Na celer do misky skládejte jednotlivé ingredience dle pořadí – celer, kukuřice, šunka, majonéza, ananas, pórek a sýr.
- Připravenou směs nechte takto do druhého dne odležet.
- Salát není nutné dochucovat, ale v případě potřeby užijte sůl a pepř.
Celer se dá v kuchyni využít na velice mnoho způsobů, kromě toho klasického také ten řapíkatý, a tak se nám stává surovinou pro různorodé recepty. Připravili jsme pro vás další celerové jednohubky, které vás inspirují.
Začněte své pohoštění na Silvestra plánovat s předstihem a nebudete litovat. S recepty na jednohubky, které vám přinášíme toho totiž budete chtít stihnout skutečně hodně. Ať už připravujete pochoutky pro svou rodinu, nebo plánujete bezvadný mejdan, rozhodně naše recepty na silvestrovské jednohubky oceníte. Vstupte do dalšího roku s plným břichem!