Používáte sádlo při pečení nebo jste se mu doposud vyhýbali?
Sádlo se v těchto receptech používá jako tuk, například namísto klasického rostlinného tuku nebo másla. Cukroví má díky sádlu vláčnou konzistenci, výraznou chuť a není suché.
Jestliže chcete nahlédnout pod pokličku vánočnímu cukroví ze sádla, pak se inspirujte následujícím článkem.
Vánoční koláčky se sádlem
Tento recept na sádlové cukroví nevyžaduje příliš mnoho ingrediencí a koláčky jsou navíc ihned vláčné.
Ingredience:
- 150 g sádla
- 150 g hladké mouky
- 150 g cukru moučka
- 4 lžíce kakaa
- Čokoláda na vaření
- Oříšky nebo kandované ovoce na ozdobu
Postup:
- Nejprve smíchejte sypké suroviny – tedy mouku, cukr a kakao.
- Do směsi přidejte sádlo rozehřáté na pokojovou teplotu.
- Zpracujte jemné těsto a poté z něj tvořte kuličky zhruba o průměru 3 cm.
- Na plech si připravte pečící papír a položte na něj sádlové kuličky.
- Do každé z nich udělejte prstem důlek a dejte péct do předehřáté trouby na 120°C na zhruba 15 minut (koláčky se spíše suší než pečou).
- Upečené sádlové koláčky naplňte čokoládou rozpuštěnou ve vodní lázni a dozdobte mandlemi, vlašskými nebo lískovými oříšky či kandovaným ovocem.
Dozdobit je můžete dle libosti marmeládou, čokoládou či oříšky nebo je nechat jen tak. Jsou totiž vynikající samy o sobě!
Perníčky ze sádla
Sádlové perníčky s sebou přinášejí nejen typickou vůni, ale i ducha českých tradic. Receptů na ně existuje mnoho a každý má nějakou vlastní vychytávku.
V tomto případě se jedná o recept využívající sádlo, díky němuž jsou perníčky ihned měkké a nemusíte je péct s předstihem.
Ingredience:
- 650 g hladké mouky
- 250 g cukru moučka
- 120 g sádla
- 2 lžíce medu
- 1 prášek do pečiva
- 1 lžička perníkového koření
- špetka jedlé sody (na špičku lžičky)
- 2 lžíce holandského kakaa
- 5 vajec
Na polevu:
- 1 bílek
- 150 g moučkového cukru
- lžička citronové šťávy
- 1 lžička bramborového škrobu
Postup:
- Smíchejte nejprve všechny sypké ingredience (mouku, cukr, prášek do pečiva, koření, jedlou sodu, kakao).
- Přidejte med, 4 celá vajíčka a sádlo (změklé na pokojovou teplotu).
- Vypracujte těsto a nechte chvíli odstát.
- Poté z něj vyválejte placku silnou zhruba 0,5 cm a vykrajujte libovolné tvary.
- Položte na plech vyložený pečícím papírem. vajíčkem.
- Pečte na 180 °C zhruba 7 minut a ještě teplé perníčky potřete zbylým rozmíchaným vejcem.
- Polevu připravte vyšleháním daných ingrediencí, ideálně elektrickým šlehačem. Ideální hustotu můžete upravit množstvím citrónové šťávy.
Toto vánoční sádlové cukroví můžete ihned ozdobit a stejně tak i konzumovat, protože nejsou po upečení tvrdé, ale krásně měkoučké a křehké.
Objevte další recepty
Sádlové půlměsíčky s citrónovou polevou
Se sádlem rozhodně ještě nekončíme. Skvělou chuť a vláčnost dodává i dalšímu oblíbenému druhu vánočního cukroví – půlměsíčkům.
V případě tohoto receptu se můžete rozhodnout, jestli uděláte světlou verzi těsta, tmavou verzi s kakaem nebo kousek od obojího. Citrónová poleva navrch dodá to pravé svěží zakončení.
Ingredience:
- 250 g změklého sádla
- 250 g hrubé mouky
- 250 g cukru moučka
- 4 bílky
- prášek do pečiva
- 4 lžíce kakaa (v případě tmavé verze)
Na polevu:
- 200 g moučkového cukru
- 2 lžíce citronové šťávy
- 2 lžíce teplé vody
Postup:
- Z bílků ušlehejte tuhý sníh a poté smíchejte se zbylými ingrediencemi.
- Těsto vylijte na vymazaný a vysypaný plech nebo pečící papír a dejte péct na 180°C zhruba na 20 – 25 minut.
- Mezitím si připravte citrónovou polevu smícháním dobře prosátého moučkového cukru s citrónovou šťávou a teplou vodou (ne horkou).
- Upečené těsto nechte zchladnout a poté potřete polevou.
- Polevu nechte zatuhnout na chladném místě a pak za pomoci kolečka vykrajujte půlměsíčky jeden za druhým.
S tímto sádlovým vánočním cukrovím rozhodně neuděláte chybu, zaručeně zmizí velice rychle a klidně se stane i součástí vašich vánočních zvyků.
Ořechové placičky se sádlem
Tento staročeský recept určitě stojí za to vyzkoušet. Kakaové těsto s oříšky určitě potěší milovníky sladkého a placičky se stanou plnohodnotnou součástí vánočních dobrot.
Ingredience:
- 300 g hladké mouky
- 200 g cukru moučky
- 200 g sádla
- 120 g lískových nebo vlašských ořechů
- 1 vejce
- 1 lžíce kakaa
- ½ lžičky skořice
Postup:
- Mouku smíchejte spolu s cukrem, kakaem a skořicí.
- Přidejte sádlo rozehřáté na pokojovou teplotu, vejce a vypracujte těsto.
- Nechte jej chvíli odležet a poté z něj válejte kuličky a obalujte je v nasekaných oříšcích.
- Vytvořte placičky a dejte je péct na 180°C zhruba 15-20 minut.
Namísto oříšků lze použít i kokos.
Sádlové rohlíčky
Rozhodně je můžete využít jako součást vánočního cukroví, uplatnění však pro ně najdete i přes rok.
Recept na vánoční sádlové rohlíčky spolu s návodem na postup najdete v následujícím videu:
Chybí vám mezi tím vším sladkým něco slaného. Pak vyzkoušejte recepty na slané vánoční cukroví.
Ať už sladké či slané sádlové cukroví, určitě si u vás najde své příznivce.
Není nad to překvapit své blízké něčím novým, tak proč ne zrovna některým z našich lákavých receptů?
Dejte sádlu zelenou a vychutnejte si originální vánoční dobroty, které rády pekly už naše babičky.