Skvělé recepty na nepečené raw cukroví pro štíhlou linii i během Vánoc

Raw vánoční cukroví je skvělou volbou, pokud nechcete o Vánocích přibírat, ale zároveň chcete mlsat.

Inspirujte se našimi chutnými recepty s minimem cukru!

Raw datlové kuličky z ovesných vloček se skořicí


Skořice je symbolem Vánoc, proto nebude chybět ani v tomto raw receptu.

Ingredience

  • 1 šálek ovesných vloček
  • 1 šálek mandlového másla
  • 2/3 šálku lněného semínka
  • 1/2 šálku rozinek
  • 1/2 šálku datlí
  • 1/2 lžičky skořice
  • špetka mletého muškátového oříšku
  • strouhaná kůra z poloviny citronu
  • strouhaná kůra z jednoho pomeranče

Postup

  1. Ovesné vločky namočte do vody alespoň na půl hodiny nebo na dýl.
  2. Jakmile vločky změknou, propláchněte je a nechejte je okapat. Je-li to třeba, vysajte přebytečnou vodu papírovou utěrkou.
  3. Vločky dejte do mixéru a přidejte všechny ostatní suroviny.
  4. Vše důkladně rozmixujte do mazlavé konzistentní směsi.
  5. Ze směsi tvarujte mokrými dlaněmi kuličky. Ty pak můžete obalit ve skořici.

Raw datlové kuličky obalené lněnými semínky.
zdroj: difi.cz

Kokosové raw kuličky bez cukru

Raw koule plné kokosu jsou nepečeným zdravým cukrovím, které se pyšní tím, že neobsahuje žádný cukr!  

Ingredience

  • 1⁄2 hrnku kešu ořechů
  • 1⁄2 hrnku světlého agávového sirupu
  • 5 hrnků strouhaného kokosu

Postup

  1. Tři hrnky strouhaného kokosu nasypte do robotu a mixujte tak dlouho, dokud se neuvolní tuk. Výsledkem by měl být asi hrnek téměř tekutého másla.
  2. Poté najemno rozmixujte kešu ořechy.
  3. Kokosové máslo a rozmixované kešu ořechy smíchejte s dalším hrnkem kokosu a s agávovým sirupem, který slouží jako zdravá náhrada cukru.
  4. Vše důkladně promíchejte a ze směsi tvarujte malé kuličky. Ty poté obalte ve zbývajícím kokosu.
  5. Kokosové kuličky skladujte v chladu.

Kokosové raw kuličky bez cukru, slazené agávovým sirupem.
zdroj: loveofraw.cz

Čokoládové raw vánoční cukroví s piniovými oříšky

Mezi dietní nepečené cukroví můžete s čistým svědomím zařadit tyto čokoládové kousky, jelikož obsahují kvalitní kakao a neobsahují žádný cukr! 

Výhodou je, že je můžete použít nejen jako cukroví, ale také mimo vánoční čas, a to jako chutný raw dezert. 

Ingredience

  • 100 g kakaového másla
  • 3 lžíce kvalitního kakaa
  • 2 lžíce agávového sirupu (agávový sirup můžete nahradit javorovým, či jiným, sirupem nebo medem)
  • 20 g piniových oříšků

Postup

  1. Máslo rozehřejte ve vodní lázni a smíchejte jej se sirupem nebo medem.
  2. Piniové oříšky nasekejte nadrobno nebo je rozdrťte a vmíchejte je do směsi.
  3. Vzniklou směs rozetřete na tác, pečící papír nebo potravinářskou fólii, a to v rovnoměrné vrstvě (asi 0,5 cm).
  4. Vše můžete ještě posypat skořicí nebo kousky sušeného chilli.
  5. Dejte tác vychladit do lednice. Poté ztuhlou hmotu nalámejte na libovolně velké, nepravidelné kousky. Můžete podávat.

Zjistěte, jaké další recepty na sladké kuličky byste mohli vyzkoušet.

Raw čokoládové cukroví s oříšky, nakrájené na malé kousky, servírované na dřevěném prkénku.
zdroj: sprinkleofgreen.com

Nepečené karobové karamelové košíčky

Toto raw vánoční cukroví z vlašských ořechů je zajímavé svým obsahem. Najdete v něm totiž karob, což je prášek vyrobený z plodu subtropického stromu jménem Rohovník obecný. Jedná se o zdravější alternativu kakaa nebo čokolády.

Ingredience

Na výrobu svrchní krusty:

  • 1 šálek kešu oříšků
  • 1 šálek vlašských oříšků
  • 1 šálek datlí

Na výrobu karamelové vrstvy:

  • 1 šálek datlí
  • 2 polévkové lžíce kokosového oleje
  • 1 lžička vanilky
  • špetka soli
  • asi ¼ šálku vody

Na výrobu karobové vrstvy: 

  • ¼ šálku prášku karob
  • 2 polévkové lžíce kokosového oleje
  • ½ šálku agávového nebo javorového sirupu
  • asi ¼ šálku vody

Postup

Krusta: 

  • Ořechy rozmixujte a přidejte datle, které vytvoří lepivou spojovací hmotu. 
  • Připravte si papírové košíčky nebo jiné formičky, jejichž dno touto směsí potřete. 
  • Takto připravené košíčky odložte stranou a vrhněte se na výrobu karamelu. 

Karamel:

  • Smíchejte všechny ingredience v kuchyňském robotu nebo v mixéru, a to tak, aby vznikla hladká hmota. Pokud potřebujete zmírnit hustotu hmoty, přidejte malé množství vody.
  • Tuto směs vložte na dno připravených košíčků (naplňte košíčky asi do poloviny) a dejte do ledničky vychladit. 

Krobová vrstva:

  • Všechny ingredience smíchejte a rozmixujte do hladka. Tuto směs dejte na karamelovou kůru již vychlazených košíčků a opět vložte do ledničky, a to asi na 30-60 minut. 
  • Jakmile košíčky ztvrdnou, můžete raw cukroví podávat. Cukroví bude držet tvar, proto se můžete rozhodnout, zda jej budete servírovat v papírových košíčcích, nebo je z formiček vyjmete a budete je servírovat jen tak. 
  • Na závěr můžete košíčky posypat kokosem. 

Nepečené vánoční cukroví ve tvaru košíčků, posypané plátky sušeného kokosu.
zdroj: onegreenplanet.org

Syrové kakaové cupcakes s mořskou solí

Toto nepečené vegan cukroví je originální v tom, že obsahuje domácí karamel, o němž víte, z čeho je připraven. Kupované karamely často obsahují nejrůznější barviva a spoustu cukru. 

Ingredience

Na výrobu domácího karamelu s mořskou solí:

  • 2 šálky změklých datlí (je-li to potřeba, naložte je na pár hodin do vody)
  • ¼ šálku šťávy z datlí
  • ⅕ lžičky vanilkového extraktu
  • ½ mořské soli

Na výrobu domácí čokolády:

  • ¼ šálku nerafinovaného panenského kokosového oleje
  • 1/ šálku syrového kakaového prášku (můžete také zaměnit po neslazeném kakau)
  • 2 lžíce kokosového palmového cukru (můžete použít jiné sladidlo, jako je například stévie)
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Postup

  • Všechny ingredience vložte do mísy a důkladně promíchejte. 
  • Potřebujete-li kokosový olej více rozpustit, umístěte jej nad misku s horkou vodou. To kokosový olej rozpustí, aniž by došlo ke zničení živin.  
  • Připravené papírové košíčky naplňte touto směsí a vložte do ledničky, aby směs ztuhla. 
  • Zatímco směs tuhne, připravte si karamel. 
  • Sceďte vodu z datlí, ale nevylévejte ji. Bude-li to potřeba, můžete ji použít k ředění karamelu. 
  • Všechny potřebné ingredience smíchejte v kuchyňském robotu nebo mixéru a vytvořte hladkou, hutnou a krémovou hmotu. 
  • Karamel naneste na směs, která se chladí v ledničce a opět nechte vychladit. 
  • Připravte si čokoládu.
  • Smíchejte všechny ingredience s kokosovým olejem a vzniklou směs naneste na vrch košíčků. Nechte vychladit a podávejte. 
  • Dozdobit můžete nasekanou nebo nastrouhanou veganskou čokoládou.

Nepečené vegan cukroví z čokolády ve tvaru košíčků, zdobené čokoládovými kousky.
zdroj: onegreenplanet.org

Vyzkoušejte také další chutné recepty na vánoční cukroví z Margot.

Raw mrkvovo-pomerančové cupcakes

Cupcakes nemusí být pouze z čokolády. K Vánocům patří také ovoce, mezi kterým vede pomeranč. 

Ingredience 

Na výrobu základu: 

  • 2-3 šálky rozdrcených mrkví (můžete nastrouhat nebo rozmixovat)
  • 1 šálek vlašských ořechů
  • 1 lžíce vanilkového extraktu
  • kůra z 1 citronu
  • kůra z 1 pomeranče
  • šťáva z ½ citronu
  • šťáva z ½ pomeranče
  • špetka soli

Na výrobu výplně:

  • 2 šálky nasekaných kešu oříšků
  • šťáva z 1 citronu
  • 1 lžíce vanilkového extraktu
  • 2 lžíce kokosového oleje
  • 4-5 datlí

Postup

  • Všechny základní ingredience smíchejte a vzniklou směs odložte stranou. 
  • Následně smíchejte ingredience potřebné pro výrobu výplně. 
  • Košíčky naplňte základní směsí a na ni vložte výplňovou směs. 
  • Připravené košíčky vložte do lednice a nechte vyhladit. 
  • Dozdobit můžete kousky nakrájeného pomeranče.

Mrkvové raw košíčky s oříškovou náplní, zdobené pomerančem.
zdroj: onegreenplanet.org

Chutná vám pomeranč a rádi byste ho více zapojili do své kuchyně? Inspirujte se našimi dalšími recepty na pomerančové cukroví.

Raw linecké cukroví s chia semínky

Milujete linecká kolečka a chtěli byste si je připravit v nepečené formě? Vyzkoušejte tedy následující raw recept!

Ingredience

  • 1 šálek lískových oříšků
  • 1 šálek mandlové mouky
  • špetka mořské soli
  • 1 a 1/2 šálku datlí
  • 2 lžičky javorového sirupu
  • ovesná mouka (využijete při válení těsta)
  • 2/3 šálku chia semínek
  • džem (dle chuti)

Postup

  • Pomocí kuchyňského robota rozmělněte lískové oříšky na mouku.
  • Do získané oříškové mouky přidejte mandlovou mouku, mořskou sůl a datle.
  • Vše pořádně zpracujte, dokud není směs rozemletá najemno. Díky datlím dojde k propojení jednotlivých surovin a vznikne těsto.
  • Přidejte chia semínka s javorovým sirupem a zamíchejte.
  • Pokud se vám těsto drolí, je potřeba přidat trochu více datlí nebo javorového sirupu.
  • Směs rozdělte na polovinu a plochu, na které budete těsto válet, posypejte ovesnou moukou.
  • Polovinu směsi rozválejte, dokud není silná zhruba 0,5 cm.
  • Pomocí vykrajovátka bez středového otvoru z těsta vyřezávejte jednotlivá kolečka.
  • To samé opakujte s druhou polovinou těsta. Zde ovšem vykrajujte kolečka se zdobným středem.
  • Takto připravená kolečka namažte džemem dle vlastní chuti. Můžete ihned podávat.
  • Pokud raw linecká kolečka nebudete konzumovat hned, ukládejte je v lednici.

Čtyři kousky raw lineckého cukroví se srdcovitým otvorem na bílém servírovacím talíři.
zdroj: thefullhelping.com

Co znamená raw

Raw strava je založena na myšlence, že tepelně upravené jídlo ztrácí své živiny. Proto při přípravě raw jídel nikdy nedojde k přesáhnutí teploty 42 °C. 

Syrová strava se mezi lidmi stala oblíbenou už v roce 1800, ale v posledních letech stále vzrůstá její popularita. 

Příznivci raw stravy se domnívají, že konzumace syrových potravin je ideální pro lidské zdraví a má mnoho výhod, včetně pozitivního vlivu na hubnutí. 

Pochutnejte si na zdravém raw vánočním cukroví, které je skvělou alternativou sladkostí v tomto slavnostním čase. Cukroví obsahuje převážně sušené nebo nakládané ovoce, oříšky a minimum cukru!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.