Pudinkové vánoční cukroví není náročné na přípravu a chutná opravdu všem!
Vyzkoušejte našich 5 skvělých pečených a nepečených receptů, které ocení i příznivci raw stravování.
Nechte si chutnat!
Vánoční pudinkové strojkové cukroví
Ptáte se, proč strojkové? Jelikož je k jeho přípravě potřeba strojku, který dodá cukroví nádherný a zajímavý tvar.
Nebojte se, nejde o nic složitého. Navíc, toto cukroví se nepeče!
Ingredience
- 50 dkg hladké mouky
- 5 sáčků vanilkového pudinku
- 1 prášek do pečiva
- 8 dkg másla
- 25 dkg Hery
- 25 dkg cukru moučka
- 1 vanilkový cukr
- 3 vejce
Postup
- Mouku, pudink a moučkový cukr prosejte, přidejte změklé máslo a Heru, prášek do pečiva, vanilkový cukr a vejce.
- Vše smíchejte a vypracujte hladké těsto, které budete nadále zpracovávat pomocí strojku.
- Skrze strojek vytlačujte kousky těsta. Tyto kousky pak budete, po dvojicích, slepovat pomocí marmelády k sobě.
- Nemůžete-li použít strojek, je možné těsto klasicky rozválet a vykrojit z něj různé tvary. Ty pak můžete rovněž slepovat k sobě.
- Hotové pudinkové cukroví ze strojku můžete různě zdobit. Můžete jej například namočit do čokoládové polevy.
Inspirujte se také dalšími recepty na strojkové cukroví.
Vánoční pudinková kolečka
Výhodou tohoto těsta je, že jej můžete konzumovat ihned po upečení.
Pochutnejte si na výtečném vánočním cukroví z pudinku!
Ingredience
- 630 g hladké mouky
- 420 g Hery
- 180 g cukru moučka
- 3 žloutky
- 3 sáčky vanilkového pudinku
- marmeláda na slepování
- čokoládová poleva
Postup
- Hladkou mouku, vanilkový pudink a moučkový cukr prosejte do mísy, přidejte, na kousky nakrájenou, Heru a žloutky. Vypracujte hladké těsto a nechte jej do druhého dne odležet v ledničce.
- Následující den dejte těsto na pomoučený vál a vyválejte 2–3 mm silný plát.
- Z těsta následně, pomocí formičky, vykrojte jednotlivá kolečka.
- Pokud chcete mít některá kolečka s otvorem, vykrojte otvor, do poloviny z nich, malinkou kulatou formičkou.
- Rozložte na plechy s pečícím papírem a pečte 8–10 min, při teplotě 160 °C.
- Jakmile kolečka vychladnou, spojte vždy 2 plná kolečka, nebo jedno plné a druhé s otvorem, k sobě pomocí marmelády.
- Hotová kolečka ozdobte čokoládovou polevou.
1. Vanilkový pudink můžete nahradit čokoládovým, kakaovým nebo karamelovým.
2. Z pudinku můžete vytvořit také pudinkový krém do cukroví.
3. Jestli chcete mít toto cukroví spíše jako vánoční sušenky, postup zůstává stejný, jen je neslepíte, ale pouze je, po upečení a vychladnutí, namočíte do čokolády.
Nejen čokoládovou polevou můžete cukroví ozdobit. Inspirujte se dalšími polevami na vánoční cukroví.
Objevte další recepty
Pudinkové linecké cukroví
Klasické linecké cukroví je vánoční tradice. Pokud do něj ale přidáte ještě pudink, můžete si být jistí, že ho už jinak nebudete chtít připravovat.
Můžete také vyzkoušet dietnější variantu lineckého těsta, a to s pomocí receptů na zdravé vánoční cukroví.
Ingredience
- 300 g polohrubé mouky
- 130 g moučkového cukru
- 2 sáčky vanilkového pudinku (může být i jiná příchuť)
- 170 g másla (případně Hery)
- 1 vejce
- marmeláda nebo krém na slepování
Postup
- Pudinkový prášek s moučkovým cukrem prosejte do mísy, přidejte mouku a promíchejte.
- Přidejte vejce a nakrájené změklé máslo. Zpracujte všechny suroviny v hladké těsto a dejte jej odpočinout do lednice minimálně na 1 hodinu nebo i přes noc.
- Z těsta vyválejte plát o síle 0,3–0,5 cm a vykrojte z něj libovolné tvary (do některých můžete vykrojit kolečka, aby skrze ně byla vidět marmeláda). Na plech se snažte dávat kousky cukroví v podobné velikosti, aby se vše propeklo rovnoměrně.
- Pečte v troubě, vyhřáté na 160 °C.
- Upečené cukroví nechte vychladnout a následně jej, pomocí marmelády, slepujte k sobě.
- Na ozdobu můžete hotové pudinkové vánoční cukroví posypat moučkovým cukrem.
Linecké cukroví s pudinkem můžete naplnit nejen marmeládou, ale také nejrůznějšími krémy. Inspirovat se můžete našimi recepty na plněné vánoční cukroví.
Pistáciové cukroví s pudinkem
Zelená barva k Vánocům prostě patří. Proč ji tedy nemít i mezi vánočními dobrotami?
Připravte si rychlé, chutné a jednoduché pudinkové sušenky s pistáciovou příchutí, na kterých si jistě pochutnáte!
Ingredience
- ¾ šálku nesoleného másla (v pokojové teplotě)
- ¾ šálku třtinového cukru
- ¾ šálku cukru krystal
- 1 lžíce vanilkového extraktu
- 1 vejce
- ¼ šálku mouky
- 1 balení pudinku s pistáciovou příchutí
- 2 lžičky prášku do pečiva
- ½ lžičky soli
- 1 a ½ šálku nasekaných pistácií
- 2–3 kapky zeleného potravinářského barviva (není nutné jej použít – slouží pouze pro zvýraznění barvy)
Postup
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Zatímco se trouba rozehřívá, vyšlehejte máslo a cukr ve velké míse. Šlehejte do doby, než bude těsto nadýchané.
- Do mísy přidejte vanilkový extrakt a vejce. Stále šlehejte, dokud se vše nespojí.
- Ručně vmíchejte mouku, pudinkovou směs, prášek do pečiva a sůl. Znovu pořádně promíchejte.
- Do směsi vmíchejte pistácie a potravinářské barvivo. Barva by měla zabarvit celé těsto.
- Připravte si plech, vyložený pečícím papírem a pomocí lžíce na něj naskládejte hrudky těsta. Hrudky by od sebe měly být vzdáleny asi 5 cm, protože se, při pečení, směs mírně rozteče do stran.
- Pečte 9–11 minut. Doba pečení je závislá na typu trouby.
- Nelekněte se, pokud, po této době, vypadá pistáciové cukroví nedopečeně. Je to tak v pořádku.
- Nechte sušenky vychladnout a podávejte.
Pudinkové vánoční banánky
Tento recept vás seznámí s rychlou přípravou pudinkového těsta, ze kterého snadno vytvarujete banánky, ale i jakékoliv další tvary.
Cukroví ocení také příznivci raw stravování, jelikož se nepeče!
Ingredience
Těsto:
- ¼ šálku pudinkového prášku
- ¾ šálku kukuřičného škrobu
- ⅓ šálku teplé vody
Čokoládová poleva na vánoční cukroví z pudinku:
- 1 čokoláda na vaření (nasekaná nadrobno)
- 1 šálek 33% smetany ke šlehání
- 0,5–1 šálek cukru (záleží, jak moc sladkou máte polevu rádi)
- špetka soli (pro zvýraznění chuti)
Postup
Těsto:
- Do misky vložte pudinkovou směs a ½ šálku kukuřičného škrobu. Zamíchejte pomocí vidličky.
- Do misky nalijte vodu a promíchejte. Míchejte do doby, než se voda vstřebá a vytvoří se těsto.
- Zatím na těsto nesahejte rukama, jelikož bude velmi lepkavé. Pro práci s těstem používejte stále vidličku.
- Přidejte malé množství ze zbytku kukuřičného škrobu a začněte těsto zpracovávat rukama. Postupně přidávejte škrob, dokud těsto nepřestane být lepkavé.
- Pravděpodobně nevyužijete všechen škrob. Nevadí. Přidejte ho jen tolik, kolik bude potřeba.
- Z těsta vytvarujte banánky a máte hotovo.
Poleva:
- Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu (čím menší budou kousky čokolády, tím rychleji se rozpustí) a za stálého míchání přilijte smetanu.
- Nepřestávejte míchat a přisypte cukr. Míchejte tak dlouho, dokud se vše nepropojí a cukr se zcela nerozpustí.
- Cukr přidávejte po troškách, abyste mohli sladkost polevy regulovat.
- Polevu můžete navíc posypat barevným cukrářským sypáním.
Vyzkoušejte také další výborné recepty na raw vánoční cukroví!
Pudinkové vánoční cukroví je lahodné a na jazyku se přímo rozplývá. Provoňte svůj domov a užijte si s rodinou zábavu při pečení.
Veselé Vánoce!