Víte, že kyselina listová obsažená v pomerančích je skvělým pomocníkem pro správnou funkci mozku?
Navíc vůně tohoto exotického ovoce k Vánocům patří, tak proč jej nezařadit na seznam vánočního cukroví?
Inspirujte se recepty na pomerančové cukroví, které vás o Vánocích krásně osvěží..
Kokosovo-pomerančové kuličky
Pro vyznavače RAW stravy nebo jen pro ty, kteří nestíhají a hledají rychlé recepty na tradiční vánoční cukroví bez pečení, je tento recept ideální.
Budete potřebovat:
- 150 g strouhaného kokosu
- 50 g chia semínek
- vymačkanou šťávu ze 2 pomerančů
- ½ lžíce skořice
- 2 lžíce medu
Postup přípravy:
- Do pomerančové šťávy vložte chia semínka a nechte je v ní asi 5 minut bobtnat.
- Strouhaný kokos spolu se skořicí rozmixujte.
- Do připravené kokosové směsi přidejte pomerančovou šťávu s chia semínky a 2 lžíce medu.
- Celou směs zase rozmixujte.
- Ze vzniklé směsi tvořte kuličky, které obalujte ve strouhaném kokosu.
- Nakonec kuličky vložte do ozdobných papírových košíčků a dejte je ztuhnout do lednice.
Svěží cukroví s pomerančem
Mezi další vánoční recepty s pomerančem vám nesmí uniknout toto lahodné slepované cukroví.
Budete potřebovat:
- 500 g hladké mouky
- 230 g moučkového cukru
- 300 g Hery
- 1 vanilkový cukr
- 2 žloutky
- 1 lžička nastrouhané pomerančové kůry
- 100 g kandované pomerančové kůry
- 1 skleničku zavařených pomerančů – pomerančové marmelády
- citronovou šťávu
Postup přípravy:
- Nejdříve ze všeho si prosijte mouku a moučkový cukr.
- Smíchejte mouku, 180 g moučkového cukru, změklou Heru, žloutky a pomerančovou kůru.
- Ze směsi vypracujte hutné těsto, které vložte na 1 hodinu do lednice.
- Poté těsto vyválejte asi na 3-5 milimetrů silný plát, z kterého vykrajujte tvary vánočního motivu.
- Pečte na 170 stupňů dozlatova.
- Po upečení cukroví nechte zcela vychladnout.
- Jakmile je cukroví vychladlé, slepujte k sobě vždy dva kousky pomocí pomerančové marmelády.
- Uchovávejte v chladném a tmavém místě.
Pomerančové crinkles
Zbožňujete čokoládové crinkles?
Vyzkoušejte jejich pomerančovou variantu, která vás víc než nadchne.
Toto vánoční cukroví s pomerančovou kůrou a šťávou si zamiluje celá vaše rodina.
Budete potřebovat:
- 150 g cukru krystal
- 90 g strouhaného kokosu
- 240 g hladké mouky
- ½ balíčku prášku do pečiva
- 60 g másla
- 2 vejce
- vymačkaná šťáva z jedné poloviny pomeranče
- kůra z 1 pomeranče
Postup přípravy:
- Hladkou mouky si prosijte.
- V míse smíchejte prosátou mouku, kokos a kypřící prášek.
- Do sypké směsi přidejte vejce, pomerančovou šťávu a pomerančovou kůru.
- Utřete máslo s cukrem a postupně přidávejte ostatní suroviny.
- Vypracujte těsto, které vložte na půl hodiny do lednice.
- Tvarujte kuličky a obalujte je v moučkovém cukru.
- Kuličky skládejte na plech vyložený pečícím papírem.
- Pečte na 160 stupňů asi 15-20 minut.
- Skladujte v chladnu a temnu.
Objevte další recepty
Pomerančové pusinky
Budete potřebovat:
Těsto:
- 175 g změklého másla
- 30 g cukru moučka
- 1 balíček vanilkového cukru
- 150 g hladké mouky
- 25 g kukuřičného škrobu
Krém:
- 60 g změklého másla
- 125 g moučkového cukru
- 2 lžíce pomerančové šťávy
- nastrouhaná kůra z 1/2 pomeranče
Postup přípravy:
- Máslo společně s moučkovým a vanilkovým cukrem vyšlehejte dohladka.
- Do připravené směsi přidejte opatrně mouku a škrob a pomalu zašlehejte.
- Připravte si zdobící sáček, do kterého těsto nalijte.
- Na plech vyložený pečícím papírem stříkejte pusinky.
- Pečte na 180 stupňů asi 8 minut.
- Upečené pusinky nechte zcela vychladnout.
- Mezitím si připravte náplň.
- Všechny suroviny na náplň smíchejte dohromady a opravdu dobře šlehejte – tak, aby vám vznikl hladký krém.
- Hotový krém vložte na 2 hodiny do lednice.
- Pusinky krémem slepujte – vždy dvě k sobě.
- Hotové vánoční cukroví skladujte v chladnu a suchu.
Vyzkoušejte také další recepty na oříškové cukroví.
Pomerančová poleva
Poleva je základem pro zdobení vánočního cukroví.
Obměňte své tradiční vánoční cukroví pomerančovou polevou.
Budete potřebovat:
- 250 g moučkového cukru
- 2 lžíce horké vody
- 2 lžíce pomerančové šťávy
Postup přípravy:
- Nejdříve si prosijte moučkový cukr.
- Poté jej utřete s vodou a pomerančovou šťávou do hladka.
Vánoční pomerančový krém
Máte rádi vánoční cukroví, které je plněné nějakým výborným krémem?
Vyzkoušejte recept na vánoční pomerančový krém, díky kterému bude mít cukroví svěží chuť.
Budete potřebovat:
- 200 g másla
- 6 polévkových lžic Salka
- 2 lžíce cukru moučka
- 2 lžíce pomerančové šťávy
- ½ lžičky vanilkové esence
Postup přípravy:
- Máslo pokojové teploty utřete s moučkovým cukrem do pěny.
- Poté po malých dávkách postupně zašlehávejte salko.
- Takto připravený krém dejte alespoň na jednu hodinu do lednice.
- Po uplynutí doby v lednici přidejte do krému vanilkovou esenci a pomerančovou šťávu, kterou můžete vyměnit za pomerančový džus.
Věříme, že jste si svůj recept našli. Jistě s ním uděláte velkou radost malým i dospělým.