Také maté své nejoblíbenější recepty na polevy na vánoční cukroví?
Máme pro vás jak tradiční varianty, tak i takové, které určitě neznáte!
Inspirujte se v našem článku!
Rychlá čokoládová poleva
Co budete potřebovat?
- 100 g čokolády na vaření
- 2 lžíce 100% ztuženého tuku
Postup:
- Čokoládu rozlámete na malé kousky do misky, vložte do vodní lázně a za stálého míchání rozehřejte.
- Přidejte nakrájený ztužený tuk a společně třete tak dlouho, až se obě suroviny spojí a poleva bude hladká.
- Ještě teplou polevu ihned rozetřete na cukroví.
Citronová poleva
Co budete potřebovat?
- 150 g cukru moučkového
- 2 lžíce čerstvé citrónové šťávy
- 2 lžíce horké vody
Postup:
- Cukr dejte do misky, přidejte citronovou šťávu a třete.
- Pak přidejte horkou vodu a míchejte tak dlouho, až dokud není směs hustá, bílá a má pěkný lesk.
- Jestliže bude poleva příliš hustá, přidejte trochu vroucí vody na rozředění.
Cukrová poleva s příchutí ovoce
Co budete potřebovat?
- 150 g moučkového cukru
- 1 lžíce citrónové šťávy
- 2 lžíce ovocné zavařeniny (skvělá je jahodová, meruňková nebo rybízová)
- 2 lžíce vroucí vody
Postup přípravy:
- Do misky prosejte moučkový cukr, přilijte citronovou šťávu, přidejte zavařeninu a důkladně míchejte.
- Pak do směsi vlijte vroucí vodu a třete dohladka.
- Hotová poleva musí být lesklá.
Kakaová poleva s medem
Co budete potřebovat?
- 40 g 100% ztuženého pokrmového tuku
- 1 lžíce medu
- 100 g kakaa
Postup:
- V kastrůlku rozehřejeme stoprocentní tuk, přidáme med a práškové kakao.
- Všechny přísady pak důkladně prošleháme pomocí elektrických metliček.
- Cukroví se pak namáčí do polevy, dokud je ještě teplá.
Další skvělý recept na čokoládovou polevu najdete ve videu níže:
Kávová poleva
Co budete potřebovat?
- 2 bílky
- 300 g moučkového cukru
- 1 lžíce čerstvé citrónové šťávy
- 1 lžíce mleté kávy
- 2 lžíce vroucí vody
Postup:
- Bílky dejte do misky, přidejte moučkový cukr, citronovou šťávu a společně utřete dohladka.
- Poté spařte kávu vroucí vodou, vmíchejte do bílkové polevy a třete tak dlouho, dokud nebude směs naprosto hladká.
Objevte další recepty
Karamelová poleva
Co budete potřebovat?
- 2 bílky
- 300 g moučkového cukru
- 1 lžíce citrónové šťávy
- 50 g cukru krupice
- 50 ml horké vody
Postup:
- Bílky utřete s moučkovým cukrem a citrónovou šťávou.
- Cukr krupici nasypte do kastrůlku a uvařte z něj karamel, do kterého pak přilijte vodu a rozvařte, tím zabráníte tomu, aby se v karamelu utvořily hrudky.
- Nechte vychladnout a poté přidejte karamel do bílkové směsi a promíchejte. Karamelová poleva je hotová k použití.
Pomerančová poleva
Co budete potřebovat?
- 300 g moučkového cukru
- 3 lžíce horké vody
- 3 lžíce čerstvé pomerančové šťávy
- Pomerančová kůra z půlky pomeranče
Jak na to:
- Pomeranč důkladně omyjte a na jemném struhadle lehce nastrouhejte kůru, ale pozor, ať se vám do ní nedostane bílá část.
- Bílky utřete s moučkovým cukrem a pomerančovou šťávou, přidejte horkou vodu, pomerančovou kůru a důkladně promíchejte.
Vánočmůžete využít i v mnoha receptech na mocca cukroví. Načerpejte inspiraci!
Žloutková poleva
Ingredience:
- 2 žloutky
- 250 g moučkového cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
Jak postupovat:
- Misku položíme do horké vodní lázně (teplota kolem 70°C).
- Nasypeme do ní polovinu moučkového cukru, přidáme žloutky, vanilkový cukr a vyšleháme do husté pěny.
- Potom vyjměte z lázně, přisypte zbývající cukr a míchejte tak dlouho, dokud poleva zcela nevychladne a nebude hladká.
Mléčná poleva
Ingredience:
- 250 g moučkového cukru
- 5 lžic horkého mléka
- 5 až 7 kapek citrónové šťávy
Postup:
- Prosejte do misky moučkový cukr.
- Přilijte horké mléko, citronovou šťávu a velmi důkladně míchejte dohladka.
Máte rádi kokos? Použít ho lze i v lahodných receptech na kokosové rohlíčky.
Skořicová poleva
Suroviny:
- 250 g moučkového cukru
- 1 lžičku rozpuštěného másla nebo stoprocentního tuku
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 125 ml vody
Jak postupovat:
- Moučkový cukr prosejte do misky, přidejte vodu a horký rozehřátý tuk.
- Začněte třít a ve chvíli, kdy poleva začne být hustší, vmíchejte půl lžičky skořice.
- Polevu je nutné ihned spotřebovat.
Pečení vánočního cukroví je oblíbený rituál, který dodržujeme každý rok. Pokud má být cukroví dokonalé, je potřeba dodržet všechny zásadní postupy.
To znamená, správné suroviny na těsto, které dobře zpracujeme i upečeme, ideální náplň nebo zdobení a samozřejmě také příprava nejlepší polevy na vánoční cukroví.
Třeba linecká kolečka se můžou konzumovat jen tak obyčejně slepené marmeládou, ale když se pocukrují, chutnají lépe.
Ovšem úplně nejlepší jsou potřené čokoládovou polevou. To samé platí i u ostatních druhů cukroví a polev, bez ohledu na to, jestli je citronová, žloutková a podobně.
Která poleva na vánoční cukroví je vaším favoritem?