Vánoční slepované ořechy v 5 luxusních variantách. Která bude vaším favoritem?

Ořechové cukroví je oblíbené ve většině českých domácnostech.

Proto jsme si pro vás připravili 5 skvělých receptů na plněné ořechy, které si zamiluje celá vaše rodina.

Vyzkoušejte variantu s tradičním rumovým krémem nebo třeba o něco méně známou verzi s mascarpone krémem.

A nezapomněli jsme ani na celiaky!

Ořechy plněné rumovým krémem


Připravte si podle našeho jednoduchého návodu oblíbené cukroví, na které potřebujete pouze dostupné ingredience. Garantujeme, že vám ze svátečních talířů zmizí jako první!

Co budete potřebovat

Na těsto:

  • 250 g másla, změkčeného na pokojovou teplotu
  • 150 g moučkového cukru
  • 350 g hladké mouky
  • 120 g mletých vlašských ořechů

Na krém:

  • 100 g másla, změkčeného na pokojovou teplotu
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 lžíce rumu (nebo 1 lžička rumového extraktu a 2 lžičky plnotučného mléka nebo smetany na vaření)
  • 50 g jemně mletých vlašských ořechů

Volitelně na ozdobu:

  • čokoláda a jemně mleté ​​ořechy nebo moučkový cukr

Postup

  • Ve velké míse vyšlehejte 250 g změklého másla spolu se 150 g moučkového cukru. 
  • Poté pomalu přidejte 120 g mletých vlašských ořechů a 350 g hladké mouky. 
  • Rukama vypracujte měkké těsto a poté z něj vytvarujte dva nebo tři disky.
  • Nechte v lednici zakryté potravinářskou fólií nebo pečícím papírem několik hodin nebo přes noc.
  • Předehřejte troubu na 180 °C.
  • Připravte si jednotlivé formičky na ořechy a dejte stranou velký pečící plech, nejlépe s mělkým okrajem. 
  • Vnitřek forem na ořechy lehce postříkejte olejem ve spreji nebo je můžete lehce naolejovat. 
  • Vyjměte jeden disk těsta z lednice. 
  • Odlamujte z něj malé kousky a prsty je vtlačte do formiček na ořechy. 
  • Poté prstem vmáčkněte prohlubeň do středu těsta v každé formě. 
  • Těsto vevnitř formiček by nemělo dosahovat až k okraji, protože se během pečení zvedne. 
  • Pokud pečete po dávkách, můžete začít péct. 
  • V opačném případě vyjměte více těsta z lednice a pokračujte v lisování do formiček, dokud nevyužijete všechny formičky. 
  • Každou naplněnou formičku položte na plech těstem směrem nahoru.
  • Pečte 8 až 12 minut, nebo dokud těsto nezezlátne. 
  • Upečené cukroví vyjměte z trouby a nechte krátce vychladnout. 
  • Ještě teplé pak jemně vyklepněte z formiček. 
  • Pokud cukroví příliš vychladne, bude odstranění obtížnější. 
  • Pokud se vám ořechy přilepí, jemně uvolněte okraje nožem.
  •  Viz foto nahoře vpravo. Před plněním máslovou smetanovou směsí nechte sušenky zcela vychladnout. Pokud jsou příliš jemné, nechte sušenky nejprve den nebo dva odležet.
  • Na náplň vyšlehejte změklé máslo s moučkovým cukrem do nadýchané hmoty. 
  • Přidejte lžíci rumu a 50 g jemně namletých vlašských ořechů a znovu šlehejte, dokud se vše zcela nezapracuje. 
  • Náplň rozetřete mezi dva ořechy. 
  • Nechte chvíli odležet, aby náplň ztuhla.
  • Poté můžete libovolně ozdobit.
  • Nechte si chutnat!
Vánoční slepované ořechy.
www.birdflight.blog

Bezlepkové slepované ořechy z lískových ořechů

Ani celiaci se nemusí ochudit o výborné plněné ořechy. Připravili jsme si pro ně totiž luxusní recept na vánoční ořechy z rýžové mouky a lískových ořechů plněné lísko-oříškovým krémem. Navíc jsou překvapivě jednoduché na přípravu!

Co budete potřebovat

  • 140 g lískových ořechů (ideálně mletých)
  • 100 g moučkového cukru
  • 140 g rýžové mouky
  • 110 g másla pokojové teploty
  • ½ lžičky vanilkového extraktu
  • lísko-oříškový krém na plnění 

Postup

  • Pokud nepoužíváte mleté lískové ​​ořechy, ale celé, rozložte si je na plech a pečte v troubě při teplotě 160 stupňů Celsia 8 až 12 minut. 
  • Ořechy sledujte a dávejte pozor, abyste je nespálili. 
  • Jsou hotové, když se krásně rozvoní.
  • Ořechy vyndejte z trouby, položte na čistou utěrku a nechte zcela vychladnout.
  • Pomocí utěrky je zbavte slupek. 
  • Ořechy rozmixujte v kuchyňském robotu na jemnou moučku.
  • Musí být zcela vychladlé, jinak místo mouky vytvoříte kaši.
  • Do čisté mísy vložte mleté ​​ořechy, moučkový cukr, rýžovou mouku, máslo pokojové teploty a vanilkový extrakt. 
  • Vše důkladně promíchejte.
  • Formičky na ořechy plňte těstem a vždy zarovnejte.
  • Naplněné formičky dejte na plech a pečte při teplotě 180 stupňů Celsia 10 až 15 minut. 
  • Upečené ořechy vyndejte z trouby a nechte zcela vychladnout.
  • Po úplném vychladnutí je vyndejte z formiček.
  • Vždy si vemte dva kousky a ty slepte pomocí lísko-oříškového krému.
  • Pocukrujte.
  • Dobrou chuť!
Vánoční ořechy z rýžové mouky a lískových ořechů plněné lísko-oříškovým krémem na tácu.
www.coolinari.sk

Nesnášenlivost lepku umí pěkně zkomplikovat život, o vánočních svátcích tím spíše. Nemusíte ale zoufat! Máme pro vás i další delikátní recepty na bezlepkové vánoční cukroví, po kterých se budete olizovat.


Vánoční ořechy plněné pařížským krémem

Kakaové ořechy ze špaldové mouky a vlašských ořechů plněné hutným pařížským krémem jsou skvělou obdobou tradičních plněných ořechů, kterou si oblíbíte. Přesvědčte se sami!

Co budete potřebovat

Na těsto:

  • 180 g moučkového cukru
  • 25 g holandského kakaa
  • 280 g másla
  • 300 g hladké špaldové mouky (nebo pšeničné)
  • 60 g polohrubé špaldové mouky
  • 120 g mletých vlašských ořechů
  • 1 lžička nastrouhané kůry z bio citronu

Na krém:

  • 250 ml 40% smetany ke šlehání
  • 100 g kvalitní tmavé čokolády
  • 250 g změklého másla
  • 100 g krystalového cukru

Postup

  • Ze všech ingrediencí na těsto vypracujte vláčné těsto. 
  • Zabalte ho do fólie a dejte na hodinu do lednice.
  • Potom postupně odebírejte kousky těsta a vtlačujte je do formiček na ořechy. 
  • Těsto by mělo vyplnit celou formičku, ale zároveň by vám měla zůstat jamka na krém.
  • Troubu předehřejte na 200 °C a pečeme asi 9 minut. 
  • Vyndejte z trouby a vyklopte z formiček.
  • Připravte si krém. 
  • Povařte smetanu spolu s nalámanými kousky čokolády a nechte odležet do druhého dne.
  • Máslo s cukrem vyšlehejte do pěny. 
  • Postupně přilévejte čokoládovou smetanu a vyšlehejte směs v nadýchaný krém.
  • Pomocí cukrářského sáčku s rovnou trubičkou krém naneste na polovinu dávky ořechů a spojte se zbylými ořechy.
  • Užijte si to!
Kakaové ořechy ze špaldové mouky a vlašských ořechů plněné pařížským krémem.
www.medovemotuzy.sk

Hledáte originální vykrajovátka? Chcete potěšit děti i dospělé veselými tvary cukroví? Podívejte se na naši recenzi těch nejlepších vánočních vykrajovátek, která stojí za koupi!

Ořechy slepované mascarpone krémem

Netradiční ořechy s chutí vanilky a pomerančů plněné delikátním oříškovým mascarpone krémem musíte letos vyzkoušet! Oživí vaši sváteční tabuli a hosté se budou olizovat. 

Co budete potřebovat

Na těsto:

  • 200 g másla
  • 100 g sádla
  • 4 žloutky
  • 200 ml mléka
  • 150 g cukru
  • hladká mouka podle potřeby
  • 1 lžíce jedlé sody
  • 1 lžíce prášku do pečiva
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • strouhaná pomerančová kůra

Na krém:

  • 4 bílky
  • 200 g cukru
  • 200 g mletých ořechů
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 lžíce rumového aromatu
  • 250 g mascarpone

Postup

  • Jemně promíchejte žloutky s cukrem, vanilkovým cukrem, nastrouhanou pomerančovou kůrou, práškem do pečiva a jedlou sodou.
  • Jemně rozpusťte sádlo a máslo (mělo by být rozpuštěné, ale ne horké).
  • Přidejte žloutky do rozpuštěného sádla a másla, poté přidejte mléko a dobře promíchejte.
  • Postupně přidávejte mouku a pokračujte v míchání.
  • Přidejte tolik mouky, abyste získali homogenní lesklé a snadno zpracovatelné těsto.
  • Těsto by nemělo být tuhé, ale mírně měkké, aby se s ním dalo manipulovat.
  • Těsto zakryjte fólií a nechte 15 minut odpočívat.
  • Předehřejte troubu na 170-180 stupňů Celsia.
  • Formičky na ořechy lehce vymažte máslem. 
  • Těsto rozdělte na malé kousky o velikosti lískového ořechu.
  • Vložte kousek těsta do formičky a přitlačte jej tak, aby pokrýval celý vnitřek formy.
  • To samé udělejte se zbytkem těsta.
  • Dejte naplněné formičky na velký plech a vložte do trouby.
  • Pečte 12–15 minut, dokud cukroví lehce nezhnědne.
  • Nenechte ho zhnědnout příliš, bylo by pak tvrdé.
  • Pokračujte, dokud nepotřebujete všechno těsto.
  • Připravte si krém.
  • Jemně ušlehejte bílky.
  • Přidejte cukr, kakao a mleté ​​ořechy a směs dejte na sporák na mírný plamen.
  • Nechte krém na teple 5-6 minut, dokud mírně nezhoustne.
  • Stáhněte z ohně a přidejte rumové aroma.
  • Poté zapracujte mascarpone.
  • Dobře promíchejte, dokud nezískáte homogenní krém.
  • Krémem naplňte ořechové skořápky.
  • Dobrou chuť!
Ořechy s chutí vanilky a pomerančů plněné oříškovým mascarpone krémem v misce.
www.chefspencil.com

Milujete vůni ořechů a jejich charakteristickou a zcela nezaměnitelnou chuť? Připravili jsme si pro vás i dalších 6 nezapomenutelných receptů na vánoční cukroví s ořechy!

Kakaové ořechy plněné pudinkovým krémem s čokoládou

Další zajímavá varianta vánočních plněných ořechů, jejichž příprava je hračka. Tentokrát jsou plněné chutným krémem z vanilkového pudinku, mléčné čokolády a ořechové pasty. Sbíhají se vám sliny? Tak si je pojďme společně připravit!

Co budete potřebovat

Na těsto:

  • 200 g hladké mouky 
  • 120 g moučkového cukru 
  • 150 g najemno mletých vlašských ořechů 
  • 20 g kakaa 
  • 200 g másla plus navíc na vymazání formiček
  • 50 g nahrubo nasekaných vlašských ořechů
  • 15 ml tuzemáku
  • 2 žloutky

Na krém:

  • 300 ml plnotučného mléka
  • 40 g vanilkového pudinku 
  • 100 g mléčné čokolády 
  • 50 g ořechové pasty (připravte si ji z nasucho opražených vlašských ořechů viz postup v receptu)
  • 200 g másla 
  • 50 g moučkového cukru

Na ozdobení:

  • 50 g moučkového cukru 

Postup

  • V kuchyňském mixéru s lopatkovým nástavcem míchejte mouku, cukr, jemně mleté a hrubě nasekané vlašské ořechy, kakao a máslo, dokud vám nevznikne drobenka. 
  • Přidejte tuzemák a žloutky a směs dobře promíchejte.
  • Těsto zabalte do pečícího papíru a nechte alespoň hodinu ztuhnout v lednici.
  • Formičky na ořechy vymažte máslem. 
  • Z těsta tvořte malé kuličky, které vtlačte do formiček tak, aby byly naplněné až po okraj a ve středu zůstala prohlubeň.
  • Formičky dejte na pečící plech a pečte v troubě předehřáté na 160 °C asi 15 minut. 
  • Po upečení nechte mírně vychladnout a pak ještě teplé cukroví vyklopte  z formiček.
  • Připravte si krém.
  • V hrnci přiveďte asi 2/3 mléka k varu. 
  • Ve zbývajícím mléce rozmíchejte dohladka vanilkový pudink a směs přidejte do vroucího mléka. 
  • Vařte za stálého míchání, dokud nevznikne hustý pudink. 
  • Odstraňte z plotny a vmíchejte nasekanou čokoládu. 
  • Pudink přendejte do mísy a povrch přikryjte fólií. 
  • Nechte nejprve zchladnout na pokojovou teplotu a pak ztuhnout v ledničce.
  • Suché opražené oříšky rozmixujte na hladkou pastu. 
  • Pro urychlení tohoto procesu můžete přidat 1 lžičku slunečnicového oleje.
  • Máslo s cukrem vyšlehejte do pěny. 
  • Postupně přidávejte ořechovou pastu a ztuhlý pudink, který jste rozšlehali dohladka. 
  • Krém nechte ztuhnout v lednici. 
  • Ztuhlý krém dejte do cukrářského sáčku s ozdobnou špičkou.
  • Spodní polovinu ořechu opatrně nastrouhejte, aby na talíři lépe držel. 
  • Naneste na něj krém a přikryjte druhou polovinou ořechu.
  • Plněné ořechy nechte ztuhnout v lednici.
  • Ořechy podávejte posypané moučkovým cukrem.
Ořechy plněné krémem z vanilkového pudinku, mléčné čokolády a ořechové pasty na plechu.
www.kuchynalidla.sk

Abyste si mohli připravit plněné ořechy, budete potřebovat speciální formičky, které jsou navrženy právě pro tento typ cukroví. Tyto formičky můžete zakoupit v obchodech s kuchyňskými potřebami nebo na internetu. Vybrat si můžete buď malé plechové formičky nebo silikonový plát s tvarovanými prohlubněmi ve tvaru ořechů.

A jak se vám naše dnešní recepty na plněné ořechy líbily? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.