Pistáciové cukroví láká svou vůní, vzhledem a hlavně chutí!
Inspirujte se těmi nejlepšími pistáciovými recepty a pochutnejte si s celou svou rodinou a přáteli!
Zdravé nepečené vánoční cukroví s pistáciemi
Zdravé cukroví s pistáciemi je vhodné zejména pro ty, kteří si chtějí udržet figuru i přes Vánoce.
Ingredience
- 150 g pistácií
- 100 g mandlí
- 50 g kokosu
- 20 g másla nebo kokosového oleje
- 200g fíků
Postup
- Pistácie a fíky rozmixujte najemno pomocí mixéru.
- Vše smíchejte s kokosem a máslem a vytvořte jednolitou hmotu.
- Nechte odpočinout v lednici a poté vytvořte kuličky, které následně obalte v mletých mandlích, kokosu či pistáciích.
Máte rádi cukroví ve tvaru kuliček? Pak se podívejte na další zajímavý recept s pistáciovými kuličkami.
Pistáciové stromečky
Nic nevypovídá o zimě tak jako jedle ztěžklá sněhem, snad kromě těchto chlebových trojúhelníčků s brusinkami a pistáciemi.
Vyzkoušejte nový recept a ohromte svou rodinu a přátele!
Ingredience
- 2 šálky loupaných pistácií
- 1 šálek změklého másla
- 3/4 šálku moučkového cukru
- 1 lžička vanilky
- 3/4 lžičky mandlového extraktu
- 2 šálky hladké mouky
- 1 šálek sušených brusinek nasekaných
Postup
- V hrnci s vroucí vodou vařte pistácie 1 minutu. Slijte je a propláchněte pod studenou vodou. Pomocí utěrky setřete slupky. V kuchyňském robotu rozmixujte ořechy nahrubo a rozložte je na pergamenový papír. Odložte stranou.
- V míse vyšlehejte máslo, moučkový cukr, vanilku a mandlový extrakt do světlé a nadýchané pěny. Vmíchejte mouku, dokud se nespojí. Vmíchejte brusinky. Rozdělte těsto na třetiny, z nichž každou rozválejte na 4 špalíky dlouhé 11 cm. Zabalte do fólie a nechte v chladničce vychladnout (asi 30 minut).
- Rukama opatrně vytvarujte každý zabalený špalík do trojúhelníku. Rozbalte ho a vtlačte do ořechů, rovnoměrně obalte všechny strany a rohy. Dejte do chladničky, dokud neztuhne, asi 15 minut.
- Připravit předem: Po dobu 30 minut nechte rozmrazit.
- Nakrájejte na plátky o tloušťce 5 mm. Uspořádejte je ve vzdálenosti 2,5 cm od sebe na, pergamenem vyložené, plechy bez okrajů. Pečte na horní a spodní mřížce v troubě o teplotě 150 °C, v polovině pečení plechy vyměňte a otočte, dokud okraje nezezlátnou (18 až 20 minut). Nechte vychladnout na pánvích na mřížkách.
- Toto těsto se překvapivě snadno tvaruje, ale pokud se vám nedaří dosáhnout ostrých rohů pomocí rukou, zploštěte okraje boucháním špalíčků o pracovní plochu.
Když pistácie blanšírujete ve vroucí vodě, snadno z nich sundáte hnědou slupku. Mírně vlhké oříšky také zůstanou v troubě déle zelené, místo, aby se opekly a zhnědly ještě před úplným upečením sušenek.
Cukroví s pistáciovým krémem
Hvězdičky k Vánocům jednoduše patří. Proč si je tedy nedopřát v rámci vánočního pohoštění?
Upečte si zelené vánoční cukroví z pistácií a nechte si chutnat!
Ingredience
Cukroví:
- 200 g hladké mouky
- 100 g cukru moučka
- 130 g másla
- 1 balení vanilkového cukru
- 1 balení pistáciového pudinku
- 1 vejce
Krém:
- 30 g másla
- 1 lžíce cukru moučka
- pistáciová pasta
- 20 g pistácií
Postup
- Smíchejte sypké suroviny, tedy mouku, cukr a pudink. Poté dodejte zbytek ingrediencí a vytvořte jednolité těsto.
- Těsto vyválejte na plát o síle 0,5 cm a vykrojte z něj oblíbené tvary. Tvary budete slepovat, proto je nutné, vykrajovat je v páru.
- Tvary položte na plech, vyložený pečícím papírem a pečte, ve vyhřáté troubě, na 180 °C. Cukroví stále sledujte. Jakmile začne tmavnout, ihned ho vyndejte.
- Během pečení si připravte krém.
- Rozemelte pistácie, klidně nahrubo. Zvlášť vyšlehejte máslo s cukrem a přidejte k němu pistáciovou pastu a pomleté pistácie.
- Po vychladnutí cukroví slepujeme pistáciovým krémem.
Máte-li chuť na jinou výplň, než je pistáciový krém, inspirujte se recepty na plněné vánoční cukroví, které nabízí další zajímavé druhy krémů.
Objevte další recepty
Pistáciové cukroví z pudinku
Pistáciové vánoční cukroví s pudinkem je nadýchané a velmi chutné.
Vyzkoušejte jednoduchý recept, který je hotový za pár minut!
Ingredience
- 1 šálek másla (v pokojové teplotě)
- 1 šálek bílého cukru
- pistáciový pudink (cca 100 g)
- 2 vejce
- 1 lžička prášku do pečiva
- 2 šálky mouky
- 1 šálek nasekané bílé čokolády
- ½ šálku drcených pistácií
Postup
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Máslo, cukr a pudink smíchejte dohromady.
- Přidejte vejce, smetanu a znovu promíchejte.
- Ve vedlejší misce smíchejte mouku se sodou a tuto směs následně pomalu přidejte do máslové směsi.
- Jakmile je vše pořádně promícháno, vsypte do směsi kousky čokolády.
- Pomocí lžíce, nebo dávkovače na zmrzlinu, vytvořte kuličky a umisťujte je na plech, vyložený pečícím papírem. Mezi jednotlivými kuličkami by měl být rozestup asi 3 cm.
- Cukroví pečte 9–12 minut, dokud lehce nezhnědne.
- Před sundáním z plechu nechte sušenky chvilku vychladnout, aby se vám nerozpadly.
- Vaše pistáciové cukroví je hotovo!
Chutná vám pudink? Pak se inspirujte dalšími recepty na pudinkové vánoční cukroví.
Pistáciové rohlíčky trochu jinak
Máte rádi klasické vanilkové rohlíčky, ale rádi byste letos připravili něco neobvyklého?
Vyzkoušejte recept na rohlíčky, které svým tvarem připomínají drobné roztomilé válečky, zajímavě zdobené pistáciemi.
Ingredience
- ½ šálku rozdrobeného sýra Cottage
- 2 lžíce moučkového cukru
- 1 lžička mléka
- 2 lžíce nahrubo nasekaných pistácií + 2 lžíce pistácií na závěrečné dozdobení
- 2–3 kapky mandlového extraktu
- ½ prášku kardamomu (elaichi)
Postup
- Umístěte sýr Cottage na talíř a rozdrťte jej. Dobře sýr promíchejte s cukrem, mlékem, pistáciemi a s mandlovým extraktem.
- Přidejte kardamomový prášek a opět promíchejte.
- Směs rozdělte na 5 stejných částí a každou porci vytvarujte do válečku o délce 5 cm.
- Hotový váleček obalte, ze všech stran, v pistáciích, které jste si nechali bokem.
- Hotové pistáciové cukroví vložte do ledničky aspoň na 41 hodin. Podávejte chlazené.
Pistáciové kuličky z pistáciové mouky
Toto cukroví je neobvyklé a chcete-li zaujmout své okolí, určitě s ním nešlápnete vedle.
Nebojte se něčeho nového a upečte si originální cukroví z pistácií!
Ingredience
- 100 g mandlové mouky (nemáte-li mandlovou mouku, postačí, když namelete z mandlí prášek – nezapomeňte jej ale prosít)
- 100 g pistáciové mouky (mohou být rovněž namleté pistácie)
- 200 g cukru krystal
- ¼ lžičky soli
- 2 vaječné bílky
- ½ lžičky citronové šťávy
- ½ lžičky extraktu z pistácií
- moučkový cukr na ozdobení
Postup
- Předehřejte troubu na 76 °C.
- Ne plechy rozprostřete oba druhy mouky a nechte je v troubě sušit 30–45 minut. Odstraníte tak přebytečnou vlhkost, která by v mouce mohla být. Sušenky pak lépe drží tvar.
- Mouky vyndejte a nechte úplně vychladnout. Mezi tím rozpalte troubu na 180 °C.
- Oba druhy mouky smíchejte a přidejte do nich cukr a sůl. Pořádně rozmíchejte.
- Pomocí stojatého mixéru vyšlehejte bílky a citronovou šťávu. Bílek by měl být vyšlehán tak, aby z misky nevytékal.
- Rozšlehaný bílek a pistáciový extrakt přidejte k suchým ingrediencím a míchejte, dokud nevytvoříte lepkavé těsto. Doporučujeme hníst rukama.
- Poprašte si ruce moučkovým cukrem a začněte z hotového těsta tvořit malé kuličky o průměru asi 2,5 cm.
- Kuličky dávejte na plech, vyložený pečícím papírem, v rozestupech asi 3 cm. Pečte 30–35 minut, dokud vrcholy cukroví nezačnou praskat. Pokud začne cukroví hnědnout a praskat dříve, vyndejte jej, aby se nespálilo.
- Pokud máte rádi křupavější cukroví, prodlužte dobu pečení o 5 minut.
- Po upečení vyndejte pistáciové cukroví z trouby a nechte vychladnout. Můžete podávat.
- Ve vzduchotěsné nádobě vydrží tato dobrota až 5 dní.
Pistáciové košíčky
Pokud máte rádi pistácie, zamilujete si tyto velmi snadno připravitelné pistáciové košíčky s pistáciovou šlehačkovou polevou.
Pusťte se do jednoduché přípravy!
Ingredience
- Bílá dortová směs (např. značky dr. Oetker)
- Olej (použijte množství uvedené na zadní straně dortové směsi)
- Voda (použijte množství uvedené na zadní straně dortové směsi)
- Vejce (použijte množství uvedené na zadní straně dortové směsi)
- 1 malá krabička pistáciového pudinku
- 1/2 šálku pistácií (nasekaných)
- 1 dávka naší pistáciové šlehačkové polevy
Postup
- Připravte si krabici bílé dortové směsi podle pokynů na krabici, ale přidejte do ní krabici pistáciového pudinku před přidáním mokrých přísad.
- Lžící naplňte dortovou směs do košíčkových formiček.
- Koláčky pečte v troubě, vyhřáté na 350 °C, po dobu 18–20 minut.
- Připravte si dávku připravené pistáciové šlehačkové polevy.
- Pomocí zdobicího hrotu přidejte na košíčky vír polevy.
- Okolí polevy posypte nasekanými pistáciemi.
Pistáciové mlsky jsou zvláštním druhem cukroví, které se na stolech neobjevuje příliš často.
Buďte proto originální a zahrňte do svého pečení výborné, zelené a hlavně zdravé pistácie!