Máte slabost pro dezerty s čokoládou, šlehačkou a ořechy?
V tom případě musíte vyzkoušet naše recepty na pařížské rohlíčky.
Dokonalé spojení křehkého těsta, lahodného krému a čokoládové polevy okouzlí každého.
Menší rohlíčky mohou být dokonalým vánočním cukrovím, větší skvělým zákuskem pro nedělní návštěvu.
Ať už se rozhodnete pro jakoukoli variantu, nebudete litovat.
Pravé pařížské rohlíčky z bílků
To, zda dáte přednost rohlíčkům rovným nebo zatočeným, záleží jen na vašich osobních preferencích. Rovněž jejich velikost může být různá.
Ingredience:
Těsto
- 300 g moučkového cukru
- 250 g mletých vlašských ořechů
- 4 bílky
Krém
- 250 g másla
- 200 g moučkového cukru
- 100 ml mléka
- 3 PL kakaového prášku
Poleva
- 100 g čokolády na vaření
- 50 g másla
Postup:
- Bílky a moučkový cukr zahřejte ve vodní lázni a míchejte, dokud se cukr nerozpustí.
- Následně směs vyšlehejte ručním šlehačem do podoby tuhého sněhu.
- Nechte sníh vychladnout a následně do něj zamíchejte jemně namleté ořechy.
- Vzniklým těstem naplňte zdobicí sáček a na plech s pečicím papírem nastříkejte pařížské rohlíčky.
- Vložte do trouby předehřáté na 150°C a pečte asi 20 minut.
- V mezidobě si připravte pařížský krém.
- Cukr, mléko a kakao smíchejte nad párou a nechte vychladnout.
- Směs postupně vmíchejte do změklého másla a vymíchejte do krémové podoby.
- Vložte do zdobicího sáčku a uložte na chvíli do ledničky, s krémem se vám bude lépe pracovat.
- Následně pomocí zdobicího sáčku krém nastříkejte na vychladnuté těsto.
- Vložte rohlíčky ztuhnout do ledniček.
- Polevu připravte jednoduše rozpuštěním čokolády na vaření a másla.
- Pařížské rohlíčky na závěr v polevě namočte a poté nechte dobře ztuhnout.
Nejtradičnějšími vánočními rohlíčky jsou samozřejmě ty s vanilkou. Inspirujte se našimi recepty na vanilkové rohlíčky v mnoha podobách.
Nejjednodušší ořechové rohlíčky s pařížským krémem
Nebojte se experimentovat, vlašské ořechy můžete nahradit lískovými či mandlemi. Rohlíčky budou ještě jemnější.
Ingredience:
Těsto
- 300 g mletých vlašských ořechů
- 250 g moučkového cukru
- 2 vejce
Krém a poleva
- 250 ml šlehačky
- 250 másla
- 100 g čokolády na vaření
Postup:
- Cukr s vejci dejte do misky a vyšlehejte do podoby pěny.
- Přimíchejte mleté vlašské ořechy.
- Plech vyložte pečicím papírem a pomocí zdobičky na něj nastříkejte pařížské rohlíčky.
- Plech vložte do trouby předehřáté na 120°C a sušte podobu asi 35 minut.
- Vychladlé rohlíčky můžete rovnou ozdobit, ale není to nutné, můžete je ozdobit i o několik dní později.
- Krém připravíte jednoduše tím, že v teplé smetaně ke šlehání rozmícháte čokoládu a jejich směs necháte přes noc v ledničce.
- Kousek čokolády si nechte na polevu.
- Následující den do čokoládové smetany vmíchejte změklé máslo a vyšlehejte do krému.
- Vzniklým krémem naplňte zdobičku a pařížské rohlíčky jím ozdobte.
- Rozpuštěním kousku zbylé čokolády a másla si připravte polevu, do které rohlíčky na závěr namočte.
Máte slabost pro čokoládu. Vyzkoušejte i naše další recepty na čokoládové cukroví.
Objevte další recepty
Stříkané pařížské rohlíčky
Pro přípravu této lahůdky je potřeba cukrářský sáček nebo zdobítko. Při práci s těstem i krémem musíte pracovat rychle.
Ingredience:
Těsto
- 300 g moučkového cukru
- 200 g mletých vlašských ořechů
- 50 g hladké mouky
- 4 bílky
Krém
- 200 g cukru krupice
- 250 g másla
- 50 g čokolády na vaření
- 4 žloutky
- 2 vejce
- 2 PL kakaového prášku
Poleva
- 300 g čokolády na vaření
- 70 g másla
Postup:
- Nejprve v hrnci s pomocí metličky lehce vyšlehejte bílky s cukrem.
- Následně pokračujte ve šlehání za pomoci ručního šlehače nad parou.
- Když vytvoříte tuhý sníh, směs odstavte a vmíchejte mleté ořechy.
- Těstem na pařížské rohlíčky následně naplňte cukrářský sáček a na plech s pečicím papírem vytvořte rohlíčky.
- Vložte do trouby předehřáté na 140°C a sušte přibližně 25 minut dozlatova.
- Po upečení nechte rohlíčky zcela vychladnout, v mezidobě si připravte náplň.
- Na mírném ohni společně vyšlehejte žloutky, vejce, cukr a kakao.
- Do směsi následně přidejte rozpuštěnou čokoládu na vaření a lehce vyšlehejte.
- Směs nechte vychladnout a poté do ní přidejte máslo vyšlehané do krémové podoby.
- S pomocí cukrářského sáčku nastříkejte krém na rohlíčky a dejte ztuhnout do ledničky.
- Následně pařížské rohlíčky namočte v čokoládě rozpuštěné s máslem a opět nechte ztuhnout.
Pokud vám chutnají pařížské rohlíčky, jistě si zamilujte i išelské dortíčky. Vyzkoušejte je s pomocí našich receptů na išelské vánoční cukroví
Škaredé rohlíčky po pařížsku
Zatímco název pařížské rohlíčky znají všichni, ne mnoho lidí ví, že se jim říká i jinak – škaredé rohlíčky. Proč? O tom můžeme jen spekulovat.
Ingredience:
Těsto
- 200 g moučkového cukru
- 200 mletých vlašských ořechů
- 30 g hladké mouky
- 2 vejce
- špetka soli
Krém
- 300 g másla
- 200 g cukru krupice
- 200 g hořké čokolády
- 50 g kakaového prášku
- 1 vejce
- 3 žloutky
- 200 g cukru krupice
Poleva
- 200 g čokolády na vaření
- 70 g kokosového oleje
Postup:
- V míse důkladně promíchejte ořechy s moukou, cukrem, solí a vejcem.
- Vzniklou směsí naplňte cukrářský sáček a na plech vyložený pečicím papírem vytvořte rohlíčky.
- Vložte do trouby předehřáté na 160°C přibližně 20 minut.
- Nechte vychladnout a v mezidobě si připravte krém.
- Žloutky a vejce vyšlehejte v mixéru.
- V hrnci rozpusťte vodu s cukrem a přiveďte k varu.
- Když směs začne houstnout, nalijte ji na rozšlehaná vejce a opatrně pokračujte ve šlehání.
- Vyšlehejte do podoby lehké pěny.
- Přidejte na kousky nakrájené máslo, rozpuštěnou čokoládu, ne horkou, a kakao.
- Vymíchejte do podoby hladkého krému, kterým naplňte cukrářský sáček.
- Ozdobte krémem upečené základy rohlíčků a nechte ztuhnout v ledničce.
- V mezidobě rozpusťte ve vodní lázni čokoládu s kokosovým olejem.
Recepty na pařížské rohlíčky nejsou jediné cukroví, které se plní krémem. Načerpejte další inspiraci z našich receptů na náplně nejen do cukroví.
Pařížské tyčinky
Pokud nechte tvarovat rohlíčky, můžete těsto jednoduše nastříkat do tvaru rovných tyčinek. Nejčastěji používané vlašské ořechy jsou v tomto receptu nahrazeny lískovými.
Ingredience:
Těsto
- 300 g mletých lískových ořechů
- 250 g moučkového cukru
- 2 vejce
Krém
- 200 ml smetany ke šlehání
- 200 g hořké čokolády
- 125 g másla
- 100 g cukru krupice
- 50 g kakaového prášku
Poleva
- 200 g čokolády na vaření
- 100 g másla
Postup:
- Vejce s moučkovým cukrem vyšlehejte do pěny.
- Přidejte mleté lískové ořechy a promíchejte.
- Plech vyložte pečicím papírem.
- Pomocí zdobítka na plech nastříkejte tyčinky.
- Vložte do trouby předehřáté na 150°C a pečte přibližně 20 minut.
- Když tyčinky chladnou, vytvořte si pařížský krém.
- V hrnci svařte smetanu ke šlehání s cukrem a hořkou čokoládou.
- Nechte vychladnout a poté vyšlehejte společně se změklým máslem.
- S pomocí zdobítka nastříkáte krém na tyčinky a dejte vychladit do ledničky.
- Na závěr pařížské tyčinky ozdobte polevou připravenou z čokolády na vaření a másla.
Několik užitečných rad pro přípravu pařížských rohlíčků
Možná si na ně pamatujete z dětství, když jste na ně s babičkou chodili do cukrárny. Pařížské rohlíčky totiž nejsou „jen“ oblíbeným druhem vánočního pečiva, ale též jedním z nejpopulárnějších zákusků vůbec a často se s nimi setkáte i ve svatební výslužce. Za svůj název samozřejmě vděčí pařížskému krému, který je jejich důležitou součástí.
- Rozmanitých receptů na pařížské rohlíčky existuje celá řada. Liší se nejen tím, jaké ořechy se do nich používají.
- Klasicky se setkáte zejména s ořechy vlašskými, pokud ale dáváte přednost jemnější verzi, je lepší použít ořechy lískové nebo mandle.
- Základní varianta těsta se skládá pouze z vajíček, celých či z bílků, mletých ořechů a moučkového cukru. Existují ale i verze doplněné o další ingredience.
- Stejně tak se mohou odlišovat i ingredience na přípravu pařížského krému. Nejznámější je varianta ze šlehačky, čokolády a másla.
- Nebojte se, pokud jsou základy rohlíčků po upečení tvrdé, v ledničce a s pomocí krému krásně zvláční.
- Kromě pařížského krému, jehož součástí je i máslo, můžete rohlíčky ozdobit pouze pařížskou šlehačkou. Ta je sice krásně nadýchaná, ale zároveň též náchylnější na poškození a těsto pod ní rychleji vlhne.
- Proč se pařížským rohlíčkům někdy říká škaredé rohlíčky? Možná to souvisí s jejich ošemetností, velmi snadno se totiž může stát, že váš výsledek nebude tak dokonalý, jak byste si představovali.
- Důležité je nechat upečené základy na rohlíčky před ozdobením dokonale vychladnout, jinak vám na nich krém nebude držet. Stejně tak je nutné rohlíčky vychladit před nanášením polevy.