Recepty na ovocné košíčky můžete jíst každý den, celý rok!
Ano, až tak jsou výborné. Ale zkuste je přidat i na vaši sváteční tabuli a oživte ji.
Jaké ovoce je typicky vánoční? To se dozvíte na konci článku.
Ovocné košíčky s vanilkovým krémem
Tento recept je tak jednoduchý na přípravu, jako je výborný. Užijte si chuť ovoce v tomto dokonale vyváženém cukroví. Upečte si ho doma a potěšte celou rodinu.
Co budeme potřebovat
Na košíček
- 120 g másla
- 2 g soli
- 75 g moučkového cukru
- 25 g mletých mandlí
- 1/2 lžičky vanilkový cukr
- 1 vejce
- 200 g mouky
Na krém
- 400 ml mléka
- 1 vanilkový lusk (podélně rozpůlený)
- 4 žloutky
- 100 g cukru
- 30 g mouky
- 30 g kukuřičné mouky (kukuřičný škrob)
Na ozdobu
- jahody, maliny, ostružiny, borůvky, červený rybíz, brusinky
Postup
- Máslo smíchejte se solí.
- Přidejte moučkový cukr, mleté mandle a vanilkový cukr.
- Dobře promíchejte, přidejte vejce a rychle propracujte.
- Vsypte mouku a promíchejte.
- Těsto vyrovnejte a zabalte do plastové fólie. Dejte na 2 hodiny do lednice.
- Předehřejte troubu na 180°C.
- Těsto vyválejte na tloušťku 3 mm a vykrojte 6 koleček o průměru 10 cm a vyložte kulaté formičky na tartaletky.
- Dejte na 20 minut do lednice.
- Vyložte košíčky pečicím papírem o něco větším, než je obvod formy a navrch dejte vrstvu fazolí nebo rýže.
- Pečte 10 minut dozlatova.
- Odstraňte fazole, vraťte do trouby a nechte 2 minuty odpočinout.
- Mléko a vanilku dejte do hrnce a přiveďte k varu.
- Smíchejte žloutky a cukr a šlehejte do světle žluté a husté hmoty.
- Vmíchejte mouku a kukuřičnou mouku.
- Vyjměte vanilkový lusk z mléka a poté zašlehejte mléko do směsi vejce/cukr a vraťte do hrnce.
- Přiveďte k varu a za stálého šlehání a vařte 1 minutu, aby se mouka úplně provařila.
- Sundejte z plotny a nechte vychladnout.
- košíčky naplňte ze tří čtvrtin krémem, uhlaďte povrch a přidejte ovoce.
Košíčky s mletým ovocem a rumem
Tento recept na ovocné košíčky s jablky a kořením je ideálním cukrovím na vánoční stůl. Příprava zabere minimum času a je prostě perfektní! A pokud sladkého bylo víc než dost, pochutnejte si na tomto slaném cukroví.
Co budeme potřebovat
- 250 g rozinek
- 250 g rybízu
- 250 g sultánek
- 50 g sušených meruněk (nasekaných)
- 50 g sušených švestek (nasekaných)
- 85 g kůry z pomeranče a citronu (nasekané)
- 50 g blanšírovaných mandlí (nasekaných)
- 1 velké jablko (nastrouhané)
- 330 g třtinového cukru
- 75 g másla (rozpuštěného)
- 60 ml brandy nebo rumu
- ½ lžičky perníkového koření
- nastrouhaná kůra a šťáva z 1 pomeranče
Na košíčky
- 250 g hladké mouky
- 60 g třtinového cukru
- 125 g másla
- lžička kypřícího prášku
- 1 vejce
Postup
- Kůru a mandle rozdrťte v kuchyňském robotu a smíchejte se zbývajícími přísadami v misce.
- Zakryjte a chlaďte dva dny za každodenního míchání.
- Předehřejte troubu na 180°C.
- Smíchejte všechny ingredience v kuchyňském robotu a vytvořte těsto.
- Na pomoučené ploše hněteme těsto do hladka.
- Zakryjte fólií a nechte 30 minut chladit.
- Těsto rozválejte na tloušťku 3-5 mm. Vykrajovátkem 7,5 cm vyřízněte 24 koleček.
- Kolečka dejte do formiček a do každé dejte 1 lžičku mletého ovoce.
- Odřezky pečiva znovu vyválejte a vykrajovátkem vykrojte 24 hvězdiček.
- Klademe na košíčky s ovocem a nakonec potřete rozšlehaným vejcem.
- Pečte 15 minut.
- Vychlaďte a poprašte moučkovým cukrem.
Vršky ovocných košíčků můžete ozdobit hvězdičkami, ale i jinými vánočními tvary, ke kterým vám pomohou tato vykrajovátka! Jaká jsou ty nejlepší se dozvíte u nás na webu!
Objevte další recepty
Košíčky plněné ovocnou náplní z mandarinek a zázvoru
Tento recept na ovocné košíčky v sobě skrývá pikantnost zázvoru a sladkost mandarinek. Pochutnejte si na netradičním vánočním cukroví, které zachutná každému na první kousnutí! Stejně jako do těchto kokosových dobrot.
Co budeme potřebovat
Na košíčky
- 250 g hladké mouky
- 125 g másla
- 1 lžíce moučkového cukru
- Kůra z 1 mandarinky
- 1 špetka soli
- 2 žloutky
Na náplň
- 300 ml šťávy z mandarinek
- Kůra ze 3 mandarinek
- 100 g moučkového cukru plus 1 polévková lžíce
- 1 kousek čerstvého zázvoru (oloupaný a nastrouhaný)
- 1 tyčinka skořice
- 2 velká vejce
- 1 žloutek
- 2 lžičky kukuřičné mouky
- 70 g másla
Postup
- Mouku, máslo, moučkový cukr, kůru a sůl dejte do kuchyňského robotu a promíchejte.
- Přidejte žloutky a znovu promíchejte, aby se těsto spojilo, pokud se zdá příliš suché, přidejte jednu nebo dvě polévkové lžíce studené vody.
- Těsto vyklopte na lehce pomoučněnou plochu a vytvarujte z něj tlustou placku.
- Zabalte ji a nechte 30 minut v lednici, dokud neztuhne.
- Mezitím zahřejte troubu na 180 stupňů.
- Těsto rozválejte na tloušťku asi 2-3 mm.
- Pomocí vykrajovátek vyřízněte šest koleček a každé kolečko těsta pevně vtlačte do formy na košíčky a dejte na 20 minut do lednice.
- Po vychladnutí vyložte každý košíček kouskem zmačkaného pečicího papíru.
- Naplňte fazolemi nebo rýží a pečte 15 minut, poté odstraňte rýži a pečicí papír a pečte dalších 10–12 minut, nebo dokud vnitřek nezezlátne.
- Náplň připravíte tak, že šťávu, kůru, 100 g cukru, zázvor a tyčinku skořice dáte do středního hrnce, přivedete k varu.
- Sundejte z plotny a nechte vychladnout a louhovat 20-30 minut. Po vyluhování přeceďte přes jemné sítko a nalijte zpět do hrnce.
- V samostatné misce ušlehejte vejce, žloutek, jednu lžíci cukru a kukuřičnou mouku do hladka.
- Hrnec se směsí šťávy dejte zpět na plotnu a přiveďte k varu.
- Nalijte polovinu šťávy k vejcím, šlehejte, aby se vše spojilo, poté přidejte druhou polovinu a důkladně prošlehejte.
- Nalijte zpět do rendlíku, nastavte na střední teplotu a neustále míchejte, dokud tvaroh nezhoustne.
- Sundejte z plotny a vmíchejte máslo, dokud se úplně nerozpustí, poté tvaroh rovnoměrně nalijte do košíčků a dejte do lednice na dvě až tři hodiny, nebo dokud úplně neztuhne.
Jaké ovoce je typické pro Vánoce?
Oblíbeným vánočním ovocem je pomeranč. Pomeranče jsou po staletí spojovány s Vánocemi a tradičně se používaly jako dekorace během svátečního období nebo se servírovaly jako sladkost. Symbolizují štěstí a prosperitu a často se dávají do punčoch.
Kromě pomerančů se během vánočních svátků běžně používají jablka, hrušky, hrozny a sušené ovoce, jako jsou datle, fíky a rozinky. Tyto plody se často používají v různých svátečních receptech, jako jsou ovocné saláty, koláče a košíčky.
Stojí za zmínku, že tradiční vánoční ovoce se může lišit v závislosti na zemi nebo regionu. Například v některých kulturách je specifickým vánočním ovocem granátová jablka nebo kaštany.