Vyzkoušejte naše recepty na ořechové rohlíčky, na kterých si pochutná celá vaše rodina.
Provoňte celý svůj dům a navoďte tu pravou a nefalšovanou vánoční atmosféru.
Máme pro vás i skvělé tipy na náplně (najde je na konci článku).
Ořechové rohlíčky z vlašských ořechů
Máslové, v ústech se rozpouštějící ořechové cukroví se snadno vyrábí a chutná naprosto božsky. Posypané moučkovým cukrem jsou ideálním pohoštěním k vánočnímu stromečku.
Co budeme potřebovat
- 170 g hladké mouky
- 50 g moučkového cukru
- 60 g mletých vlašských ořechů
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 110 g másla
- 2 lžíce vanilkového cukru (na posypání)
- 4 lžíce moučkového cukru (na posypání)
Postup
- Ve velké míse smíchejte prosátou mouku, prosátý moučkový cukr a mleté vlašské ořechy. Přidejte vanilkový extrakt a promíchejte.
- Vychlazené máslo nastrouhejte a přidejte do mísy.
- Rukou promíchejte všechny ingredience, dokud nevytvoříte těsto. Bude to trvat asi 2–3 minuty.
- Zabalte do plastové fólie a chlaďte 30 minut v lednici.
- Mezitím si ve střední misce smíchejte extra moučkový cukr s vanilkovým cukrem a dejte stranou na později.
- Vezměte kousek těsta a vyválejte z něj kouli a poté ho vytvarujte do tvaru klobásy a nakonec vytvarujte půlměsíc a dejte na plech vyložený pečicím papírem.
- Pečte v předehřáté troubě na 200°C asi 8 minut.
- Hotové je nechte lehce vychladnout, poté je opatrně nasypte do mísy se smíchaným cukrem a opatrně v cukru obalte.
A protože cukroví stejně jako stromeček neodmyslitelně patří k oslavám, neměli byste zanedbat ani tento prvek. Pořiďte si do vašeho útulného bytu umělý stromeček, který je mnohem praktičtější než ten klasický živý a vypadá stejně krásně. Jaký je ten nejlepší se dozvíte v naší obsáhlé recenzi.
Foukané rohlíčky z ořechů s čokoládou
Pro další voňavé ořechové cukroví hledejte inspiraci na našem webu!
Co budeme potřebovat
- 300 g polohrubé mouky
- 375 g mletých vlašských ořechů
- 660 g moučkového cukru
- 3 lžičky prášku do pečiva
- 375 g másla
- tabulka čokolády na vaření
Postup
- Smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva, ořechy a cukr.
- Přidejte změklé máslo a vypracujte těsto.
- Do formiček na rohlíčky vmačkejte vypracované těsto.
- Vložte do předehřáté trouby na 170°C a pečte dozlatova, asi 10 – 15 minut.
- Ještě teplé je vyklepněte z formiček.
- Mezitím si rozpusťte na vodní lázni čokoládu na vaření a zcela vychladlé foukané ořechové rohlíčky do ní namáčejte.
- Můžete namáčet špičky rohlíčků nebo celé.
Objevte další recepty
Vánoční rohlíčky s ořechovou náplní
Ne, ne toto nejsou tradiční svatomartinské rohlíčky, ale jsou stejně skvělé! Jedná se o dokonalé maďarské vánoční cukroví z vlašských ořechů se sladkou náplní uvnitř lahodného těsta! Posypané moučkovým cukrem smíchaným s vanilkovým cukrem!
Co budeme potřebovat
Na těsto
- 200 g hladké mouky
- 125 g másla
- 1 lžička citronové kůry
- 160 g zakysané smetany
- špetka soli
Na náplň
- 60 ml plnotučného mléka
- 60 g moučkového cukru
- 150 g jemně mletých vlašských ořechů
- citronová kůra z půlky citronu
- 180 g moučkového cukru smíchaného s vanilkovým cukrem (na posyp)
Postup
- Ve velké míse promíchejte mouku, špetku soli s nakrájeným máslem, dokud nebude směs drobivá.
- Přidejte jednu lžičku citronové kůry a zakysanou smetanu a hněťte, dokud se nespojí v pěkné měkké těsto.
- Zakryjte těsto plastovým obalem a nechte 20 minut odpočívat.
- V hrnci přiveďte k varu mléko, přidejte moučkový cukr, ořechy a kůru z půlky citronu, dobře promíchejte.
- Nechte úplně vychladnout.
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Plech na pečení vyložte pečícím papírem.
- Na pomoučeném povrchu těsto rozválejte.
- Vykrajovátkem na cukroví o průměru 7 cm vykrájejte kolečka.
- Na každé kolečko dejte jednu lžičku ořechové náplně.
- Jemně srolujte a vytvarujte tvar půlměsíce (rohlíčku)
- Pečte asi 25 minut.
- I hned po upečení je obalte ve směsi cukrů.
Pekanové rohlíčky s vanilkou
Tento jednoduchý a originální, možná trochu netradiční recept na ořechové rohlíčky se dokonale hodí k oslavě vánočního období. Nejlepší na tom je, že pekany můžete nahradit třeba mandlemi a vznikne vám zcela jiné cukroví. A jestli hledáte něco rychlého a bezpracného, vyzkoušejte naše nepečené cukroví.
Co budeme potřebovat
- 230 g másla
- 100 g cukru
- 280 g hladké mouky
- 220 g jemně nasekaných pekanových ořechů
- lžička vanilkového extraktu
- 120 g moučkového cukru (na obalení)
- Pytlík vanilkového cukru
Postup
- Vyšlehejte cukr, vanilkový extrakt a změklé máslo.
- Dále přidejte nakrájené pekanové ořechy a mouku a šlehejte, dokud se nespojí.
- Těsto rozdělte na stejně velké kousky a vytvarujte tvary půlměsíců.
- Pečte při 180 °C po dobu asi 12 minut, nebo dokud spodky rohlíčků lehce nezhnědnou.
- Poté je nechte asi 5 minut vychladnout a poté je ještě teplé obalte ve směsi vanilkového cukru a moučkového cukru. Cukroví nechte úplně vychladnout a znovu obalte v moučkovém cukru.
Nejlepší ořechová náplň do rohlíčků
Jako děti jsme se vždy těšili, až budeme o Vánocích jíst to nejlepší cukroví s ořechy a obzvláště to plněné. Proto si s námi musíte připravit tuto lahodnou ořechovou nádivku do rohlíčků.
Co budeme potřebovat
- 3 velké bílky
- 3/4 lžičky vanilkového extraktu
- 40 g moučkového cukru
- 450 g mletých vlašských ořechů
Postup
- Ušlehejte bílky a vanilku.
- Postupně přidávejte cukr po 1 lžíci.
- Vmíchejte vlašské ořechy.
- A nechte 2 hodiny odležet.