Proč do vánočních pamlsků nepřidat trochu alkoholu pro lepší chuť a aroma?
Dodají jim jedinečný šmrnc, který ničím jiným nenahradíte.
Připravili jsme si pro vás pro inspiraci 5 luxusních receptů na opilé cukroví v pečených i nepečených variantách.
Vyzkoušejte oblíbené kuličky s rumem, pusinky plněné krémem z vaječného likéru či italské cukroví z bílého vína.
Výběr je na vás!
Vosí hnízda plněná vaječným likérem
Vosí hnízda neboli včelí úly patří mezi sladké vánoční favority spousty lidí. A nejlépe samozřejmě chutnají varianty plněné krémem z vaječného likéru. Pokud se vám nebudou chtít péct linecká kolečka na spodek úlu, můžete je jednoduše nahradit piškoty.
Co budete potřebovat
Na linecká kolečka:
- 300 g hladké mouky
- 200 g Hery s máslovou příchutí
- 100 g moučkového cukru
- 1 žloutek
- kůra z jednoho citronu v bio kvalitě
Na ořechovou směs:
- 100 g dětských piškotů
- 80 g mletých vlašských ořechů
- 100 g moučkového cukru
- 100 g Hery
- 2 lžíce kakaa
- 2 lžíce rumu
- moučkový cukr na vysypání formiček
Na krém:
- 100 g Hery
- 3 lžíce hustého vaječného likéru
- moučkový cukr dle chuti
- podle chuti semínka z jednoho vanilkového lusku
Postup
- Ze všech vychlazených surovin na linecká kolečka vypracujte těsto a nechte ho hodinu až dvě odpočívat v lednici zabalené v potravinářské fólii.
- Těsto na pomoučeném vále vyválejte.
- Vykrajujte kolečka.
- Kolečka pokládejte na plech vyložený pečícím papírem a pečte v troubě předehřáté na 180 °C přibližně 6 – 10 minut.
- Doba pečení závisí na výkonu trouby a tloušťce koleček.
- Velikost koleček zvolte podle velikosti formiček na úly, kterých se prodává několik druhů.
- Upečená kolečka nechte vychladnout.
- Zatímco chladnou, připravte si ořechovou směs.
- Piškoty rozmixujte nebo rozdrťte válečkem.
- Smíchejte s mletými ořechy a cukrem.
- Přidejte kakao, Heru a rum.
- Vypracujte pevnou nelepivou hmotu.
- V případě potřeby přidejte ještě trochu rozdrcených piškotů.
- Tuto hmotu dejte na hodinu až dvě vychladnout do lednice.
- Nyní si připravte krém.
- Heru vyšlehejte s vaječným likérem a ochuťte cukrem dle chuti.
- Nakonec přidejte semínka z jednoho vanilkového lusku a pořádně promíchejte.
- Formičky na úly vysypte moučkovým cukrem a dejte do nich trochu ořechové hmoty.
- Důkladně ořechovou směs utlačte a prstem do středu vytlačte dírku.
- Tu naplňte likérovým krémem, přiklopte lineckým kolečkem a opatrně formičku otevřete.
- Takto pokračujte, dokud nespotřebujete všechna kolečka, veškerou ořechovou hmotu a máslový krém.
- Úly odložte do chladu.
- Nechte si chutnat!
Máme pro vás i další nejlepší recepty na vosí hnízda (včelí úly) 7x jinak. Inspirujte se!
Italské vinné cukroví
Lehké, křupavé a rychlé a snadné na přípravu. Přesně takové je toto vánoční cukroví, které se mimo jiné připravuje také z bílého suchého vína. Budete překvapeni, jak lahodné je!
Co budete potřebovat
- 1/2 šálku suchého bílého vína
- 1/2 šálku cukru
- 1/3 šálku oleje
- 1/4 lžičky soli
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 2 a 1/4 šálku hladké mouky
- cukr na obalování
- 1/2 – 1 lžička anýzových semínek (volitelně)
Postup
- Předehřejte troubu na 180° Celsia.
- Do středně velké mísy přidejte víno, olej, cukr, sůl, prášek do pečiva a volitelně anýz.
- Dobře promíchejte.
- Postupně po troškách přidávejte mouku a míchejte, dokud se vše nespojí.
- Přendejte na lehce pomoučněnou rovnou pracovní plochu a asi 10x lehce prohněťte.
- Těsto bude měkké, tak ho nepřepracujte.
- Odřízněte trochu těsta, srolujte ho do malého baculatého provázku (asi 13 centimetrů dlouhého) a spojte konce, abyste vytvořili kruh.
- Obalte v cukru a pokládejte na plechy vyložené pečícím papírem.
- Pečte cca 25- 30 minut nebo dozlatova.
- Užijte si to!
A co i naši další lahodné recepty na vánoční vinné cukroví? Vyzkoušejte je všechny!
Vánoční košíčky Izidor
Luxusní dezert ,,Opilý Izidor” známe asi všichni a všichni ho milujeme. Vyzkoušejte také jeho variaci v podobě vánočních košíčků!
Co budete potřebovat
Na těsto:
- 400 g hladké mouky
- 150 g moučkového cukru
- 150 g vlašských ořechů
- 250 g másla
- 1 vejce
- 2 lžíce holandského kakaa
Na ořechovou nádivku:
- 300 g vlašských ořechů
- 100 ml rumu
- 120 g moučkového cukru
- vanilka nebo vanilkový cukr
Na krém:
- 250 g másla
- 140 g krystalového cukru
- 3 velké vejce
- 2 lžíce holandského kakaa
Na čokoládovou polevu:
- 200 g 50% hořké čokolády
- 50 g rostlinného tuku
Postup
- Smíchejte velkou kostku másla s cukrem a poté postupně přidávejte zbylé suroviny na těsto.
- Vypracujte hladké těsto.
- Těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte na chvíli do lednice.
- Zchladlé těsto rozválejte na pomoučeném vále.
- Z těsta vykrajejte kulaté tvary a vmáčkněte je do formiček na košíčky.
- Vložte formičky do trouby předehřáté na 180 ° C a pečte 12-15 minut.
- Upečené košíčky opatrně vyklopte z formiček a nechte zchladnout.
- Zatím si připravte ořechovou nádivku.
- V misce smíchejte mleté ořechy s vanilkovým a moučkovým cukrem a rumem.
- Nádivkou naplňte vychladlé košíčky.
- Ve vodní lázni šlehejte vajíčka s cukrem a holandským kakaem, dokud se vám nevytvoří hustý krém.
- Ten odstavte z plamene a nechte vychladnout.
- Mezitím si vyšlehejte velkou kostku másla do hladké pěny a do ní pak po lžících přidávejte vychladlý kakaový krém.
- Máslovým krémem pak naplňte cukrářský sáček nebo klasický igelitový sáček a na každý košíček naneste vrstvu krému.
- Nakonec si připravte čokoládovou polevu.
- Nechte rozpustit čokoládu a tuk ve vodní lázni a košíčky pak v této polevě namáčejte.
- Nechte vychladnout.
Objevte další recepty
Nepečené rumové kuličky
Rumové kuličky patří v českých domácnostech mezi oblíbené druhy cukroví a není se čemu divit. Jsou neuvěřitelně jednoduché na přípravu, dokonale sladké, hutné a hezky vypadají. Variant je spoustu. Zkuste si je tentokrát připravit podle našeho receptu!
Co budete potřebovat
- 340 g piškotů
- 1 a ½ šálku moučkového cukru
- ½ šálku jemně nasekaných vlašských ořechů
- ¼ lžičky soli
- ½ šálku kakaa
- ½ šálku tmavého rumu
- 3 lžíce kukuřičného sirupu
- ¼ šálků moučkového sirupu na obalení
Postup
- Piškoty rozmixujte nebo rozdrťte na jemné drobky.
- Nasypte drobky do misky.
- K rozdrceným piškotům přidejte moučkový cukr, ořechy, sůl a kakao.
- Dobře promíchejte.
- Přidejte rum a kukuřičný sirup a promíchejte vidličkou, dokud nebude směs krásně vlhká.
- Těsto důkladně promíchejte rukama, aby se dobře spojilo.
- Tvarujte kuličky, které obalujte v moučkovém cukru.
- Uchovávejte v zakryté nádobě, dokud nebudte připraveni podávat.
- Nechte si chutnat!
Milujete tradice a klasické zvyky Vánoc, které svou jedinečností pozvedají svátky na úplně novou úroveň? Lití olova odjakživa patřilo do českých domácností a my vám v naší v recenzi poradíme, jak si pořídit správnou sadu na lití olova pro vaši rodinu!
Skořicové pusinky plněné máslovým krémem s vaječným likérem
Dokonale křehké skořicové pusinky naplňte luxusním máslovým krémem s vaječným likérem a rumovým extraktem a získáte to nejlahodnější cukroví, jaké jste kdy měli. To vám garantujeme!
Co budete potřebovat
Na pusinky:
- 6 lžic tekutých vaječných bílků pokojové teploty
- 1/2 šálku třtinového cukru
- 1/2 lžičky + 1/8 lžičky vinného kamene
- 1/2 lžičky skořice
- potravinářské barvivo dle výběru (volitelně)
Na krém:
- 1 šálek másla
- 3 šálky moučkového cukru
- 1/4 šálku vaječného likéru
- 1 lžička rumového extraktu
Postup
- Troubu předehřejte na 110 stupňů Celsia.
- Dejte bílky do mísy a šlehejte elektrickým šlehačem na vysoký výkon, dokud nezpění.
- Přidejte třtinový cukr a skořici a šlehejte na 1 minutu.
- Přidejte vinný kámen a volitelné potravinářské barvivo.
- Šlehejte, dokud se nevytvoří tuhé vrcholy.
- Směs naneste do cukrářského sáčku a nanášejte pusinky na plech vyložený pečícím papírem.
- Pečte 2 a 1/2 hodiny, poté troubu vypněte (neotvírejte dvířka) a nechte pusinky 6-8 hodin odležet a sušit.
- Připravte si krém.
- Do velké mísy (nebo do mísy stolního mixéru) přidejte máslo a cukr.
- Šlehejte 2-3 minuty.
- Přidejte vaječný likér a rumový extrakt.
- Šlehejte na nejvyšší stupeň 5-6 minut.
- Krém dejte do cukrářského sáčku.
- Jemně sundejte pusinky z pečícího papíru a na zadní stranu poloviny pusinek naneste máslový krém.
- Přiklopte zbylými pusinkami.
- Dobrou chuť!
Jak zakomponovat alkohol do cukroví?
Nejrůznější alkohol skvěle oživí vaše vánoční cukroví. Ať už se jedná o griotku, rum, brandy, různé likéry, medovinu či vaječný koňak, to vše cukroví skvěle provoní a dochutí.
- Přidejte několik lžic vína do těsta pro novou dimenzi chutí. Bílé víno cukroví dodá svěží a jemnou chuť, červené pak bohatší a hlubší aroma.
- Připravte si na cukroví lahodnou rumovou polevu. Stačí smíchat cukr, máslo a trochu mléka na sporáku, a poté přidat trochu rumu. Cukroví pak touto aromatickou polevou potáhněte a nebudete litovat.
- Pro skutečně nevšední zážitek můžete zkusit vytvořit cukroví se šampaňským želé uvnitř. Stačí připravit želé z šampaňského a nechat ho ztuhnout. Poté vytvořte malé kuličky těsta, do kterých zakomponujte toto želé. Během pečení se želé opatrně rozpustí a vytvoří jemnou, lehce alkoholovou chuť, která osvěží každou vaši chuťovou buňku.
- Nebojte se experimentovat také s ovocem. Místo tradiční náplně v podobě džemu můžete připravit náplň z ovoce namočeném v alkoholu. Borůvky namočené v ginu, třešně ve vodce nebo meruňky v rumu – možností je nespočet. Tato ovocná směs dodá cukroví neotřelou chuť, ale také krásnou texturu a vůni.
A jak se vám naše dnešní recepty na opilé cukroví líbily? Napište nám do komentářů!