Lahodné recepty na vánoční cukroví s octem. Překvapivě vynikající!

Už jste někdy zkusili do těsta přidat ocet?

Dodá mu skvělou pružnost a správný šmrnc.

Vyzkoušejte naše recepty na octové cukroví v 6 různých variantách a budete nadšení!

Máme pro vás perníčky, rohlíčky nebo třeba lanýže.

Tak se na to společně pojďme podívat!

Křehké vánoční cukroví s octem


Toto dokonale křehké cukroví skvěle drží tvar a jednoduše se připravuje. Můžete ho ozdobit moučkovým cukrem, polevou, do které dle fantazie kápněte trochu potravinářského barviva, nebo posypkami. 

Budete potřebovat:

  • 1 šálek Hery, změklé
  • 2 šálky krystalového cukru
  • 4 velká vejce
  • 7 – 8 šálků hladké mouky + 1 další na pomoučení pracovní plochy
  • 3 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička soli
  • 2 lžičky vanilky
  • 1 šálek mléka
  • 1 lžíce octa

Na polevu:

  • ½ šálku másla, pokojové teploty
  • 3 – 4 lžíce smetany ke šlehání, pokojové teploty
  • 1 lžíce vanilkového extraktu
  • 2,5 – 3 šálky moučkového cukru

Postup:

Cukroví:

  • Změklou Heru a cukr šlehejte společně ve střední misce, dokud nebudete mít světlou a nadýchanou směs, asi 3 minuty.
  • Přidejte vejce a promíchejte.
  • Přidejte vanilku a znovu promíchejte.
  • Do mísy přidejte 3 šálky mouky, jedlou sodu, prášek do pečiva a sůl a dobře promíchejte, aby se vše spojilo.
  • Mléko a ocet smíchejte a přidejte do těsta.
  • Dobře promíchejte.
  • Přidejte zbývající 4 šálky mouky a míchejte, dokud se nezapracuje do těsta.
  • Pokud vezmete těsto do prstů, nemělo by se k nim lepit, ačkoliv je velmi měkké. 
  • Podle potřeby přidejte až 1 šálek další mouky.
  • Najednou pracujte vždy s ¼ těsta.
  • Rozválejte ho na dobře pomoučené ploše na tloušťku cca 0,5 – 1 cm.
  • Pomocí vykrajovátek na cukroví vykrajujte tvary a ty přeneste na lehce vymazaný plech.
  • Pečte při 175 stupních Celsia asi 10 minut.
  • Opakujte se zbývajícím těstem.

Poleva:

  • Přidejte máslo a smetanu do mísy stolního mixéru. 
  • Mixujte na střední rychlost pomocí šlehacího nástavce, dokud se máslo a smetana nespojí.
  • Zvyšte rychlost na vysokou a míchejte 3 až 5 minut, dokud není směs lehká a nadýchaná.
  • Během míchání mixér zastavte, abyste jednou nebo dvakrát seškrábali strany.
  • Přidejte vanilku a 2,5 šálku moučkového cukru. 
  • Mixujte na nízké úrovni, dokud se vše nespojí, a poté zvyšte rychlost na střední a šlehejte 1 až 2 minuty.
  • Pokud je poleva moc hustá, vmíchejte trochu smetany. 
  • Pokud moc řídká, přidejte ¼ šálku moučkového cukru a šlehejte, dokud nebude dostatečně hustá.
  • Vychladlé cukroví zdobte polevou a posypkami dle fantazie. 
Vánoční stromečky a hvězdičky ozdobené polevou a posypkami.
www.blessthismessplease.com

Chystáte sobě nebo svému blízkému pořídit adventní kalendář? Pak se inspirujte našimi recenzemi těch nejzajímavějších adventních kalendářů pro letošní rok!

Vanilkové rohlíčky s octem

Zkuste přidat do svých oblíbených vánočních rohlíčků lžičku octa a pocítíte ten rozdíl. Dodá totiž těstu pružnost a díky tomu se s ním skvěle pracuje. Tak jdeme na to! 

Budete potřebovat:

  • 250 g hladké mouky
  • 100 g mletých ořechů
  • 60 g moučkového cukru
  • 2 vaječné žloutky
  • 180 g tuku
  • 1 lžička octa
  • 1 špetka soli

Postup:

  • Do mouky přidejte ořechy, cukr, žloutky, tuk, sůl a ocet a těsto zamíchejte. 
  • Těsto nechte v chladu ztuhnout.
  • Vychladlé těsto promíchejte, vytvarujte dlouhý, úzký váleček a ten nakrájejte na malé kousky, které zformujte na rohlíčky.
  • Rohlíčky klaďte vedle sebe na vymazaný plech a znovu nechte ztuhnout.
  • Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů Celsia cca 8 minut.
  • Ještě horké rohlíčky obalujte v moučkovém cukru promíchaném s vanilkovým cukrem.
  • Užijte si to!
Vanilkové vánoční cukroví.
www.dobruchut.aktuality.sk

Vyzkoušej i naše recepty na voňavé rohlíčky s mandlemi, na kterých si pochutná každý. Máme i bezlepkové varianty!

Čokoládové lanýže s balzamikovým octem

Hořká čokoláda v kombinaci se sladkou chutí balzamika tvoří jedinečné vánoční cukroví, které je navíc jednoduché na přípravu i ingredience. Žhavý favorit letošní vánoční tabule!

Budete potřebovat:

  • 250 g hladké mouky
  • 290 g hořké čokolády, nasekané
  • 60 ml smetany
  • 10 ml balzamikového octa
  • 65 g kakaového prášku

Postup:

  • Čokoládu a smetanu rozpusťte v žáruvzdorné misce umístěné nad hrncem s horkou, ale ne vroucí vodou. 
  • Do malé misky dejte rozpuštěnou čokoládovo-smetanovou směs. 
  • Vmíchejte balzamikový ocet. 
  • Čokoládovou směs nechte alespoň 1 hodinu v lednici chladit. 
  • Vyjměte z lednice a nechte 2 hodiny uležet při pokojové teplotě, dokud směs neztuhne, ale nebude tvarovatelná.
  • Lžičkou vždy naberte čokoládovou směs a pomocí konečku prstů tvarujte kuličku o velikosti třešně. 
  • Čokoládové kuličky pokládejte na plech vyložený pečícím papírem.
  • Kakaový prášek dejte do malé mělké misky. 
  • Do kakaového prášku položte 6 kuliček najednou, pořádně je obalte a vraťte zpět na plech.
  • Pokračujte se zbývajícími kuličkami. 
  • Kuličky dejte do servírovací misky a nechte si chutnat!
Lanýže obalené v kakau.
www.foodnetwork.co.uk

Jednoduché vánoční perníčky s octem

Perníčky miluje snad každý z nás a tento recept je navíc opravdu jednoduchý. Ocet pomáhá perníčky udržovat měkké a zároveň jim dodává perfektní říz. Zdobte dle fantazie!

Budete potřebovat:

Na perníčky:

  • 1/2 šálku Hery
  • 1/2 šálku cukru
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička mleté ​​skořice
  • 3/4 lžičky mletého hřebíčku
  • 1/2 šálku třtinové melasy
  • 1 vejce
  • 1 lžíce octa
  • 2 a 1/2 šálku hladké mouky 

Na polevu:

  • 1 vaječný bílek
  • 1 šálek prosátého moučkového cukru

Postup:

  • Heru šlehejte na střední rychlost asi 45 sekund, dokud nebude lehká a nadýchaná.
  • Přidejte cukr, prášek do pečiva, jedlou sodu a koření. 
  • Šlehejte, dokud se vše nespojí.
  • Přidejte melasu, vejce a ocet. 
  • Šlehejte, dokud se vše nespojí.
  • Přidejte 2 šálky mouky a šlehejte, dokud se nezapracují do směsi.
  • Přidejte i zbytek mouky a promíchejte.
  • Těsto přikryjte a nechte alespoň 3 hodiny chladit (můžete nechat i přes noc).
  • Na lehce pomoučeném povrchu vyválejte polovinu těsta na tloušťku cca 0,3 cm.
  • Vykrajujte libovolné tvary, které pokládejte na vymazaný plech.
  • Opakujte se zbylým těstem.
  • Perníčky pečte při 190 stupních Celsia 5 až 6 minut.
  • Nechte vychladnout.
  • Vložte bílek do čisté suché mísy a šlehejte elektrickým šlehačem, dokud se nevytvoří měkké špičky.
  • Postupně přidávejte moučkový cukr a šlehejte, dokud se nevytvoří tuhé špičky.
  • Lžící naneste polevu do malého cukrářského sáčku.
  • Ustřihněte konec jednoho rohu sáčku a polevu naneste na vychladlé perníčky.
  • Nechte ztuhnout.
  • Dobrou chuť!
Vánoční perníčky ozdobené polevou.
www.bestrecipes.com.au/

Podívejte se s námi do světa a poznejte netradiční oslavy Vánoc. Máme pro vás kompletní informace o tom, jaké se v různých zemích mimo Evropu dodržují vánoční tradice a zvyky.

Octové cukroví v mléčné čokoládě

Výborné nepečené čokoládové cukroví, které zachutná malým i velkým. Navíc na něj potřebujete pouhých pár ingrediencí. 

Budete potřebovat:

  • 1 šálek cukru
  • 1 šálek tmavého kukuřičného sirupu
  • 1 lžíce octa
  • 1 lžíce jedlé sody
  • 500 g peciček mléčné čokolády, rozpuštěných

Postup:

  • Vymažte máslem plech o rozměrech 33×23 cm
  • Dejte stranou. 
  • V hrnci smíchejte cukr, kukuřičný sirup a ocet. 
  • Vařte na středním plameni za stálého míchání, dokud se cukr nerozpustí. 
  • Vařte bez míchání, dokud teplota směsi nedosáhne 150°C.
  • Nepřevařujte.
  • Sundejte z plotny a rychle vmíchejte jedlou sodu. 
  • Nalijte na připravený plech. 
  • Když směs vychladne, nakrájejte ji na kousky o velikosti sousta. 
  • Kousky ponořte do rozpuštěné čokolády a poté pokládejte na pečící papír.
  • Nechte odležet, dokud čokoláda neztuhne. 
  • Cukroví skladujte ve vzduchotěsné nádobě.
Nepečené čokoládové cukroví.
www.tasteofhome.com

Vánoční cookies s čokoládou

Křupavé sušenky v měkoučkým vnitřkem si zamilujete pro jejich jednoduchost a lahodnou chuť. Navíc si je můžete připravit i kdykoli během roku. 

Budete potřebovat:

  • 2 šálky hladké mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 šálek másla, mírně rozpuštěného, ​​ale ne zcela tekutého
  • 1/2 šálku třtinového cukru
  • 1/2 šálku cukru
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 lžička jablečného octa
  • 1 vejce
  • 1 šálek mléčných čokopeciček
  • 1 šálek hořkých čokopeciček 

Postup:

  • Předehřejte troubu na 175 stupňů Celsia.
  • V malé misce smíchejte mouku, jedlou sodu a sůl.
  • Ve střední misce smíchejte máslo, třtinový cukr, bílý cukr, vanilkový extrakt a jablečný ocet.
  • Přidejte vejce a míchejte, dokud se vše nespojí.
  • Přidejte mouku a míchejte, dokud se nezapracuje do těsta.
  • Vmíchejte čokopecičky.
  • Pomocí naběračky na sušenkové těsto nabírejte těsto a pokládejte na plech ve vzdálenosti asi 2 cm od sebe.
  • Vložte plech do předehřáté trouby a pečte 7-9 minut.
  • Vyjměte z trouby a před přesunem na chladicí mřížku nechte mírně vychladnout.
  • Nechte si chutnat!
Vánoční sušenky s čokopecičkami na talířku.
www.thecookinchicks.com

A co naše recepty na vánoční cukroví s důlky? Pochválí vám je naprosto každý. Přesvědčte se sami!

A jak se vám naše dnešní recepty na vánoční octové cukroví líbily? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.