Jsou kořeněné, lahodné a putují k nám z daleké historie.
Všichni milovníci Vánoc je jezdí ochutnat v jejich tradiční podobě do Norimberku na krásné trhy.
Vy si dnes voňavé recepty na norimberské perníčky můžete připravit sami doma.
Pojďte je s námi vyzkoušet!
Lebkuchen – pravý norimberský perníček
Jestli si chcete o letošních Vánocích vychutnat pravé norimberské perníčky, nebo-li Lebkuchen, přinášíme vám originální recept plný chutí a vůní, který vás dostane do kolen. Vyzkoušejte ho s námi hned teď!
Ingredience:
- 6 vajec
- 200 g hnědého cukru
- 2 PL medu
- 2 ČL skořice
- 1 ČL perníkového koření
- 1 špetka soli
- 200 g čerstvě mletých mandlí
- 200 g čerstvě namletých lískových oříšků
- 100 g čerstvě mletých vlašských ořechů
- 150 g jemně nasekané kandované pomerančové kůry
- 150 g jemně nasekané kandované citronové kůry
- podle potřeby trochu pomerančové kůry
- oplatky o průměru 9 cm
- čokoládová poleva
- citronová šťáva
- moučkový cukr
Postup práce:
- Vejce, cukr a med šlehejte 3 až 4 minuty do pěny.
- Rozemelte čerstvé ořechy.
- Kandovanou citronovou kůru a kandovanou pomerančovou kůru nakrájejte velkým nožem velmi najemno.
- Všechny zbývající přísady vmíchejte do vaječno-cukrové směsi a nechte 1 hodinu chladit.
- Poté těsto nalijte na oplatky (dobře se pracuje například s naběračkou na zmrzlinu), trochu zploštěte a položte na plech vyložený pergamenem na pečení (asi 25 – 30 kusů na 9 cm oplatky).
- Mezitím předehřejte troubu na 160 °C (140 °C s ventilátorem).
- Perníčky pečte v předehřáté troubě asi 20 minut dozlatova.
- Nechte vychladnout na mřížce.
- Po vychladnutí potřete čokoládovou polevou (tmavou nebo světlou, podle chuti) nebo citronovou cukrovou polevou.
- Skladujte ve vzduchotěsné formě s pečícím papírem mezi jednotlivými vrstvami.
Pokud hledáte nejlepší recepty na perníčky, připravili jsme pro vás podrobného průvodce. Pojďte se s námi pustit do pečení!
Norimberský perník na plech
Jejich skvělá chuť se krásně propíše i do následujícího receptu, ve kterém nebudete muset nic zdlouhavě vykrajovat. Norimberský perník si totiž připravíme na plechu a bude stejně vynikající!
Ingredience:
- 350 g hladké mouky
- 100 g mandlí
- 300 g třtinového cukru
- 3 ČL perníkového koření
- 2 ČL kakaa
- 1 sáček prášku do pečiva
- 150 g kandovaného ovoce
- 150 g másla
- 250 ml mléka
- 2 ks vejce
- 3 PL medu
- 100 g cukru moučka
- 2 PL citronové šťávy
- 2 PL horké vody
- loupané mandle vcelku
Postup práce:
- Do větší misky dejte mouku a také kakao. Dobře promíchejte.
- Přidejte cukr, mleté mandle, perníkové koření a prášek do pečiva a znovu dobře zamíchejte.
- Do připravené směsi přidejte nadrobno nakrájené kandované ovoce a znovu dobře zapracujte.
- Troubu předehřejte na 180 stupňů.
- Plech vyložte pečícím papírem.
- K rozpuštěnému máslu přidejte mléko, med a vajíčka a vyšlejte do pěny.
- Vlejte k moučné směsi a promíchejte.
- Těsto pečlivě rozetřete na plech a ozdobte mandlemi.
- Pečte v předehřáté troubě 25 minut.
- Jako poslední krok si připravte polevu.
- Prosetý moučkový cukr smíchejte s citronovou šťávou a řádně utřete.
- Po lžících přidávejte horkou vodu tak, aby vznikla hladká poleva.
- Perník nechte vychladnout a potřete jej rovnoměrně citronovou polevou.
- Jakmile poleva zatuhne, můžete krájet na kousky a podávat.
Hledáte-li inspiraci na zdobené vánoční cukroví, vším vás rádi provedeme a ukážeme vám, jak na to!
Objevte další recepty
Bezlepkové norimberské perníčky
Občas se stane, že nemáte na vše snášenlivost nastavenou na 100%, nebo jednoduše dbáte na své zdraví a chcete top fit recepty. Proto vám přinášíme recept na norimberské perníčky, který vám přinese fantastické, přitom zdravé mlsání do vaší kuchyně.
Ingredience:
- 500 g bezlepkové mouky
- 220 g cukru
- 4 větší vejce
- 1/2 balení kypřícího prášku do pečiva
- 3 ČL koření do perníčků
- špetka soli
- nastrouhaná citronová kůra z jednoho citrónu
- 125 g mletých mandlí
- 125 g mletých ořechů
- 75 g kandované pomerančové kůry
- 50 g kandované citrónové kůry
- 100 g marcipánu
Postup práce:
- Vajíčka s cukrem utřete do pěny.
- Do té nastrouhejte marcipán, přidejte perníkové koření, kandovanou pomerančovou a citrónovou kůru, směs dobře promíchejte.
- Následně přidejte vlašské ořechy, mandle a kypřící prášek.
- Mouku prosejte do směsi v posledním kroku a vše dobře promíchejte.
- Nachystejte si plech vyložený pečícím papírem.
- Tvarujte na něj pomocí naběračky na zmrzlinu směs v malých kuličkách.
- Nechte každému perníčku dostatek prostoru, při pečení se budou rozpínat.
- Troubu předehřejte na 190°C.
- Pečte 25-30 minut.
- Upečené perníčky ozdobte dle chuti čokoládovou polevou, nebo citronovou či cukrovou polevou.
Historie norimberských perníčků
Co dělá z norimberského perníčku vyhlášenou pochoutku? Perník získává svou intenzivní chuť díky jemnému koření z celého světa: anýz z Egypta, hřebíček z Madagaskaru, zázvor a kardamon z Indie, muškátový květ ze Sumatry, nové koření z Mexika a skořice zjemňují jemné pečivo do podoby speciality.
V historii byly suroviny, jako med a koření, velmi drahé. Perníky proto patřily pouze na stoly prominentů. Kuchaře především zaujala fermentace, která probíhala v těstě slazeném medem a vytvářela v něm bubliny. Věhlasné se Lebkuchen staly poté, co je císař Friedrich III. věnoval několika tisícům dětí, dokonce zdobené vlastním portrétem. Nejznámější Lebkuchen jsou z Norimberku, který dodnes tuto pochoutku prodává, jako své historické dědictví.
Pokud chcete ochutnat pravé Lebkuchen, vyrazte na vánoční trhy v Norimberku, přinášíme vám o nich všechny informace.
Norimberské perníčky jsou oblíbenou pochoutkou v celé Evropě, minimálně se na ně sjíždí lidé na norimberské vánoční trhy, aby je aspoň jednou ochutnali v běžné podobě. Díky nám si dnes můžete připravit tuto skvostnou dobrotu u sebe doma, dejte se do pečení, přejeme dobrou chuť!