Ne každému se chce vánoční čas trávit u plotny tvořením náročného cukroví.
A přesně proto jsme pro vás vybrali ty nejlahodnější recepty na nepečené kuličky, které si můžete připravit jen pár dní před Vánoci a zabere vám to minimum času.
Navíc úžasně chutnají i skvěle vypadají.
Ochutnejte varianty s datlemi, čokoládou, ovesnými vločkami či medem!
Meruňkové kuličky s kokosem
Výrazná chuť meruněk, kokos a slazené kondenzované mléko vytváří neodolatelnou kombinaci, kterou si zamilujete. Příprava vánočního cukroví už nemůže být jednodušší!
Co budete potřebovat
- 2 šálky sušených meruněk
- 2 šálky strouhaného kokosu
- ⅔ šálku slazeného kondenzovaného mléka
- 1 šálek kokosu nebo 1 šálek moučkového cukru (na obalení)
Postup
- Vložte sušené meruňky a kokos do mísy kuchyňského robotu.
- Pulsujte, dokud nejsou meruňky nakrájené najemno.
- Přidejte slazené kondenzované mléko a pulsujte, dokud se nespojí s meruňkami a kokosem.
- Naberte 1 polévkovou lžíci meruňkové směsi a vytvořte kouli.
- Obalte ve strouhaném kokosu nebo moučkovém cukru.
- Takto zpracujte všechno těsto.
- Uchovávejte v lednici.
Vyzkoušejte i naše další výborné recepty na koule s meruňkami, které nezůstanou ani do Štědrého dne!
Nepečené ovesné kuličky s oříšky a čokoládou
Tyto přirozeně slazené ovesné kuličky s arašídovým máslem, oříšky, sušeným ovocem a medem jsou plné bílkovin, vlákniny a zdravých tuků. Můžete si je užít jako dietní vánoční cukroví, ale připravit si je můžete i kdykoli během roku jako výživnou svačinku.
Co budete potřebovat
- 1 a ½ šálku jemných ovesných vloček
- ½ šálku rozinek, sušených třešní nebo sušených brusinek
- ½ šálku nesolených arašídů nebo kešu oříšků
- ⅓ šálku strouhaného kokosu
- 1 šálek krémového arašídového másla bez přidaného cukru
- ⅓ šálku + 2 lžíce medu nebo javorového sirupu
- 1 lžička čistého vanilkového extraktu
- ½ lžičky mleté skořice
- ½ lžičky soli
- ½ šálku mini čokopeciček
Postup
- Přidejte ovesné vločky, rozinky (nebo sušené třešně či brusinky), arašídy a kokos do kuchyňského robotu a několikrát promixujte, aby se ingredience trochu nasekaly, ale ne úplně.
- Ve velké míse prošlehejte arašídové máslo, med, vanilku, skořici a sůl.
- Do velké mísy přisypte suchou směs a míchejte, dokud se vše dobře nespojí.
- Vmíchejte mini čokopecičky.
- Směs dejte na 20 minut do lednice.
- Ze směsi tvarujte kuličky.
- Uchovávejte v lednici ve vzduchotěsné nádobě mezi vrstvami pečícího papíru, abyste zabránili slepení.
- Užijte si to!
Máte rádi vtipné doplňky oblečení? Je vám občas zima od nohou? Spojte příjemné s užitečným a pořiďte si stylové vánoční ponožky! Nebojte se odvázat, v naší recenzi najdete ty pravé ponožky přesně pro vás!
Vánoční nepečené rumové kuličky
Připravit tyto rumové kuličky zabere dohromady méně než 20 minut a jejich výrobu si užijí i děti. Potřebujete na ně pouhých pár ingrediencí, které dohromady vytváří bohatou dekadentní chuť!
Co budete potřebovat
- 250 g piškotů
- 400 gramů slazeného kondenzovaného mléka
- 3 lžíce rumu (volitelně)
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1/2 šálku neslazeného kakaa
- 1/2 šálku sušeného kokosu
- špetka soli
- ¾ šálku sušeného kokosu nebo více, na obalení
Postup
- Vložte piškoty do sáčku na zip, uzavřete a rozdrťte válečkem.
- Případně rozdrťte v kuchyňském robotu na jemné drobky.
- Do velké mísy přidejte drcené piškoty, kokos, kakao, kondenzované mléko, rum a vanilku.
- Ingredience dobře promíchejte vařečkou a poté rukama.
- Pokud je směs příliš hustá, vmíchejte 1-2 lžíce mléka.
- Odeberte 1 polévkovou lžíci směsi a vyválejte ji do koule o průměru 2,5 – 4 cm.
- Kouli obalte v kokosu, aby byla zcela zakrytá.
- Obalené kuličky dejte na plech.
- Nechte v chladu, dokud nebudete připraveni podávat.
- Nechte si chutnat!
Máme pro vás i další recepty na rumové koule. Klasika, která nesmí chybět na žádném vánočním stole!
Mandlové kuličky v bílé čokoládě
Tyto vánoční nepečené mandlové kuličky jsou bez lepku a potřebujete na ně pouze 4 ingredience plus posypky na ozdobení. Navíc jsou neuvěřitelně jednoduché na přípravu a krásně vypadají!
Co budete potřebovat
- 1/2 šálku mandlového másla
- 1/4 šálku kokosové mouky
- 2 lžíce javorového sirupu
- 1/2 šálku bílé čokolády
- 1 lžíce posypek
Postup
- Do velké mísy přidejte mandlové máslo, kokosovou mouku a javorový sirup.
- Dobře promíchejte, dokud se vše nespojí.
- Rukama válejte kuličky o tloušťce cca 2,5 cm.
- Rozložte na plech vyložený pečicím papírem.
- Vložte do mrazáku.
- Do misky vhodné do mikrovlnné trouby dejte kousky bílé čokolády a nechte v mikrovlnce rozpustit.
- Promíchejte lžící, abyste odstranili případné hrudky.
- Vyndejte kuličky z mrazáku a vidličkou každou namočte do rozpuštěné čokolády.
- Rovnoměrně čokoládu rozetřete po celém obvodu kuličky.
- Kuličky v čokoládě dejte zpět na plech vyložený pečícím papírem.
- Nakonec posypte cukrářskými posypky dle libost.
- Dejte zpět do mrazáku alespoň na 15 minut.
- Užijte si to!
Vánoční čokoládové kuličky s vlašskými ořechy
Nepečené kuličky z čokolády, kondenzovaného mléka a čokoládových oplatek plněné vlašskými ořechy jsou lahodným sladkým svátečním cukrovím, které si oblíbíte a to nejen pro jeho snadnou přípravu.
Co budete potřebovat
- 280 g hořkých čokopeciček
- 400 ml slazeného kondenzovaného mléka
- 250 g čokoládových oplatek, jemně drcených
- 26 půlek vyloupaných vlašských ořechů
Postup
- Rozpusťte čokopečicky ve slazeném kondenzovaném mléku na sporáku nebo v mikrovlnné troubě.
- Průběžně míchejte.
- Odstraňte z tepla.
- Poté přidejte rozdrcené čokoládové oplatky a důkladně promíchejte.
- Nechte chladit asi 2 minuty.
- Poté naberte 1 vrchovatou lžící směsi, vytvarujte kuličku, splácněte a do středu dejte polovinu ořechu.
- Vyválejte kuličku, kterou položte na pečící papír.
- Takto opakujte, dokud nespotřebujete všechno těsto.
- Nechte úplně vychladnout a podávejte.
I naše další recepty na kuličky s čokoládou neodmyslitelně patří k vánočním svátkům. Vyzkoušejte je všechny!
Nepečené datlové kuličky s mákem
Pokud jste milovníci máku, nezapomeňte do svého seznamu vánočního cukroví zařadit i tyto makové kuličky. Rozhodně jsou jedinečné!
Co budete potřebovat
- 200 g vypeckovaných Medjool datlí
- 100 g mletého máku
- 2 až 3 lžíce vody (volitelně můžete smíchat se lžičkou medu)
- 1 hrst celého máku
- blanšírované a oloupané celé mandle (volitelně)
Postup
- Nejprve vypeckujte datle.
- Poté odvažte 200 gramů.
- V kuchyňském robotu nebo mixéru rozmixujte datle se 100 gramy mletého máku.
- Poté přidejte 2 až 3 polévkové lžíce vody, aby byla směs trochu lepkavá.
- Pokud jsou datle málo suché a/nebo nejsou příliš sladké, můžete jako součást odměřeného množství vody použít trochu medu (maximálně 1 lžičku).
- Směs přendejte na pečící papír a smíchejte do hmoty.
- Rozdělte na čtyři stejně velké porce.
- Poté z každé části vytvarujte poleno.
- Každé poleno nařežte na osm stejně velkých kusů.
- Každý kus (celkem jich bude 32) vyválejte do kuliček.
- Do mělké misky nasypte hrst nebo dvě celého máku.
- Každou kuličku pořádně obalte v celém máku.
- Volitelně do středu každé obalené koule jemně vtlačte celou blanšírovanou a oloupanou mandli (špičatou stranou dolů).
- Kuličky ideálně vložte do papírových košíčků.
- Nechte si chutnat!
Objevte další recepty
Kokosové kuličky Raffaello
Nepečené Raffaello kuličky patří mezi oblíbené cukroví ve většině domácnostech. Je jednoduché a rychlé na přípravu a chutná naprosto božsky. Zvládnete ho připravit za pouhých 15 minut!
Co budete potřebovat
- 1 a ½ šálku sušeného kokosu
- 160 ml kondenzovaného mléka (160 ml)
- cca 15 lískových ořechů nebo mandlí
Postup
- Smíchejte důkladně šálek kokosu s kondenzovaným mlékem.
- V této směsi ořech a vyválejte do kuličky.
- Pokračujte, dokud nespotřebujete veškerou směs.
- Každou kuličku obalte ve zbylém kokosu a před podáváním nechte vychladit v lednici.
Je libo i naše další recepty na kokosové kuličky Rafaelo, které zvládne každý? Načerpejte inspiraci!
Nepečené jablečné kuličky s datlemi a mandlemi
Lahodné a zdravé vánoční kuličky, které nemusíte péct, jsou veganské, bez lepku, bez rafinovaného cukru a s vysokým obsahem vlákniny. Mlsejte bez výčitek!
Co budete potřebovat
Na kuličky:
- 1 šálek sušených jablek
- 1 šálek sušených datlí bez pecek
- ½ šálku mandlí
- 2 lžíce mandlového másla
- ½ lžičky mleté skořice
- ¼ lžičky mletého muškátového oříšku
- 1/4 šálku vanilkového proteinového prášku dle výběru
- 1 malé gala jablko, zbavené jádřinců a nakrájené
- špetka soli
Volitelně na ozdobení:
- ¼ šálku bezlepkových ovesných vloček
- 2 lžíce granoly dle výběru
- ¼ šálku drcených mandlí
- 1 lžíce kokosového cukru
Postup
- Datle namočte na 10–15 minut do horké vody, aby změkly, a poté slijte.
- Přidejte datle, sušená jablka, mandle, mandlové máslo, skořici, muškátový oříšek, proteinový prášek a nakrájené jablko do kuchyňského robotu a mixujte 1-3 minuty, podle potřeby oškrábejte stěny robota stěrkou.
- Měli byste mít lepivé, hladké těsto.
- Těsto přendejte do mísy a tvarujte kuličky o velikosti menšího golfového míčku.
- Někdy pomůže mít trochu mokré ruce, když je těsto extra lepivé.
- Jakmile uděláte malou kuličku, obalte ji vybraným toppingem (ovesné vločky, granola, drcené mandle nebo kokosový cukr) a přendejte na plech vyložený pečícím papírem.
- Takto pokračujte, dokud nespotřebujete všechno těsto.
- Užijte si to!
Vánoční lotusové kuličky v čokoládě
Tyto nepečené kuličky z oblíbených lotusek jsou skvělou kombinací chutí, kterou si prostě musíte zamilovat. Navíc jsou obalené v rozpuštěné čokoládě, což vytváří neuvěřitelně požitkářský zážitek. Nejlepší na tom je, že na ně potřebujete jen pár ingrediencí!
Co budete potřebovat
- 1/2 šálku Lotus Biscoff pomazánky
- 1/2 šálku sušenek Lotus, rozdrcených na drobky
- 1/4 šálku smetanového sýra Philadelphia
- 2/3 šálku čokolády, rozpuštěné
- 1/2 lžičky kokosového oleje, rozpuštěného (volitelně)
Postup
- Plech vyložte pečicím papírem a dejte stranou.
- Ve středně velké misce smíchejte pomazánku Biscoff, rozdrobené lotusové sušenky a smetanový sýr.
- Rozmixujte do hladka.
- Vytvarujte 8-10 kuliček.
- Přendejte je na plech a dejte do mrazáku na 15-20 minut ztuhnout nebo na 30 minut do lednice.
- Čokoládu rozpouštějte v mikrovlnné troubě po 30 sekundách.
- Nebo ji rozpusťte čokoládu ve vodní lázni na sporáku.
- Každou kuličku ztuhlou kuličku namočte do rozpuštěné čokolády a ujistěte se, že jsou pokryty všechny její strany.
- Do čokolády můžete přidat kokosový olej, aby byla čokoláda hladší.
- Dejte zpět do mrazáku na dalších 10 minut, aby čokoláda ztuhla, nebo na 30 minut do lednice.
- Skladujte ve vzduchotěsné nádobě v lednici.
Marlenkové kuličky
Kdo z nás by nemiloval Medovník! A právě z něj se dá připravit i skvělé a jednoduché vánoční cukroví, které krásně vypadá a lahodně chutná.
Co budete potřebovat
- 100 g ořechů
- 300 g medových plátů nebo medovníku + 2 hrsti na obalování
- 125 g másla
- cca 170 ml Salka
Postup
- Rozmixujte ořechy.
- 300 g medovníku nebo medových plátů ručně rozdrobte na jemné drobky.
- Smíchejte s rozmixovanými ořechy.
- Přidejte měkké máslo a salko.
- Tvarujte kuličky a obalujte je ve zbytku rozdrobených plátů nebo medovníku.
- A to je vše:)
- Dobrou chuť!
Připravite si i naše další recepty na kuličky s medem. Skvělá sladká tečka na slavnostním stole!
Nepečené datlové kuličky s perníkovým kořením
Příprava těchto datlových kuliček zabere jen pár minut a z talířů zmizí ještě rychleji 🙂 Voní a chutnají po perníku a navíc je lze připravit dostatečně předem a zamrazit.
Co budete potřebovat
- 230 g sušených datlí bez pecek
- 1/4 lžičky skořice
- 1/8 lžičky muškátového oříšku
- 1/16 lžičky nového koření
- 1/16 lžičky mletého hřebíčku
- 1/16 lžičky mletého zázvoru
- jemně nasekané pekanové ořechy (na celou dávku budete potřebovat asi 1/4 – 1/3 šálku nasekaných pekanových ořechů) – volitelně na obalení
Postup
- Všechny ingredience vložte do kuchyňského robotu.
- Zpracovávejte datlovou směs, dokud nedosáhne požadované konzistence.
- V případě potřeby jednou nebo dvakrát oškrábejte misku.
- Pokud máte potíže zpracovat datle, protože jsou extra suché, můžete přidat jednu nebo dvě kapky vody.
- Mírně navlhčenýma rukama vyválejte datlovou směs do cca 2,5 cm kuliček, které pokládejte na pečící papír.
- Pokud obalujete datlové kuličky v nasekaných pekanových oříškách, udělejte to ihned poté, co si vytvarujete kuličky, dokud jsou ještě lepkavé.
- Pekanové ořechy do datlových kuliček lehce zatlačte, aby lépe přilnuly.
- Nechte si chutnat!
Vánoční Margot kuličky
Čokoláda Margot má jedinečnou chuť, která se skvěle hodí do různých sladkých receptů. Vyzkoušejte naše nepečené kuličky z této čokolády a kokosu plněné lískovými oříšky. Zamilujete se!
Co budete potřebovat
- 180 g Margot čokolády
- 50 ml vody
- 50 g másla
- 1 balíček vanilkového cukru
- 80 g sušeného mléka
- 50 g krystalového cukru
- 60 g strouhaného kokosu
- 3 kapky vanilkového aroma
- 5 kapek rumového aroma
- čokoládová poleva
- lískové ořechy
- strouhané oříšky nebo strouhaný kokos na obalení
Postup
- Vodu s máslem a cukrem zahřívejte v malém hrnci na sporáku, dokud se máslo nerozpustí.
- Přidejte sušené mléko, kokos a nastrouhané margotky a míchejte na ohni, dokud se hmota nespojí.
- Nevařte.
- Přidejte rumové a vanilkové aroma.
- Směs ochutnejte a v případě potřeby přidejte ještě cukr nebo kokos.
- Nechte vychladnout a tvarujte do kuliček.
- Do středu každé kuličky dejte lískový oříšek.
- Kuličky nechte ztuhnout a poté je namočte do čokoládové polevy.
- Kuličky v čokoládě obalte ve strouhaných oříšcích nebo v kokosu.
- Dobrou chuť!
Co je skvělé na nepečených kuličkách, je to, že nemusíte dodržovat žádný striktní recept. Stačí se inspirovat a použít ingredience, které máte rádi. Základem jsou často sušenky, různé ořechy, sušené ovoce, med nebo sirup. Můžete přidat kakao, vanilkový extrakt, koření, jako skořici, zázvor nebo pomerančovou kůru, a tím vytvořit své vlastní jedinečné kombinace chutí.
A jak se vám naše dnešní recepty na vánoční nepečené kuličky líbily? Napište nám do komentářů!