Mrkvové vánoční cukroví je jednoduché na přípravu, a navíc skvěle chutná!
Chcete o Vánocích mlsat, ale při každém soustu máte výčitky svědomí?
Nahraďte klasické cukroví tím z mrkve, pochutnejte si a zároveň svému tělu dopřejte, v zimním období, potřebné vitamíny.
Inspirujte se našimi recepty s minimem cukru a přestaňte o Vánocích zbytečně přibírat!
Klasické mrkvové vánoční cukroví
Jedná se o cukroví, kterému dodává příjemnou nasládlou chuť, nikoli med nebo cukr, ale mrkev.
Máte-li rádi mrkvové cukroví s marmeládou, můžete hotové cukroví na závěr ozdobit dle vlastní chuti.
Ingredience
- 200 g mrkve nastrouhané najemno
- 300 g celozrnné pšeničné mouky
- 250 g másla
- 1/2 kypřicího prášku do pečiva
- moučkový cukr na obalení
- plátky nebo celé mandle
- marmeláda podle chuti
Postup
- Mouku s kypřícím práškem prosejte.
- Máslo utřete s nastrouhanou mrkví a vmíchejte do mouky.
- Vytvořte vláčné těsto a nechte jej chvíli odpočinout.
- Odpočinuté těsto vyválejte a pomocí vykrajovátek z něj vykrajujte libovolné tvary (hvězdičky, stromečky apod.)
- Každý kousek ozdobte mandlí a pečte na 180 °C asi deset minut.
- Ještě horké mrkvové vánoční cukroví můžete obalit v moučkovém cukru.
Mrkvové sušenky s citronem a zázvorem
Následující recept na vánoční mrkvové cukroví ze špaldové mouky je mezi ostatními sladkostmi příjemnou změnou. Je totiž příjemně osvěžující díky citronové kůře a pikantní díky zázvoru.
Ingredience
- 300 g celozrnné špaldové mouky
- 200 g mrkve nastrouhané najemno
- 250 g másla
- 1 kypřící prášek
- citronová kůra z ½ citronu
- kousek kořene zázvoru (zhruba 2 cm)
Postup
- Nastrouhanou mrkev smíchejte se změklým máslem.
- Přisypte mouku, kypřící prášek, citronovou kůru a oloupaný, najemno nastrouhaný, zázvor.
- Vypracujte těsto a dejte jej na 10 minut odpočinout.
- Z odpočinutého těsta tvarujte malé sušenky, případně použijte speciální sušenková vykrajovátka.
- Cukroví pokládejte na plech vyložený pečícím papírem.
- Sušenky pečte zhruba 10 minut na 180 °C.
Špaldová mouka není v žádném případě vhodná pro lidi s alergií na lepek! Máte-li v plánu upéct bezlepkové mrkvové cukroví, je třeba zvolit bezlepkovou mouku, jako je například mouka jáhlová, pohanková, rýžová nebo kukuřičná.
Objevte další recepty
Vánoční mrkvové rohlíčky
Určitě znáte klasické vanilkové rohlíčky. Zkuste je tentokrát nahradit chutnými mrkvovými rohlíčky, které vaše Vánoce ozvláštní.
Ingredience
- 150 g polohrubé mouky (část mouky lze nahradit zdravější variantou)
- 100 g mrkve
- 125 g másla
- 1 vejce
- 25 g třtinového cukru
- 1/2 lžičky kypřícího prášku
- moučkový cukr na obalení s trochou vanilkového cukru na provonění (můžete použít také sušené sójové mléko)
Postup
- Mouku prosejte do mísy spolu s kypřícím práškem.
- Přidejte změklé máslo, cukr, vejce a mrkev, kterou máte nastrouhanou najemno.
- Vypracujte vláčné těsto a nechte jej 1 hodinu odpočinout.
- Z odleželého těsta tvořte rohlíčky. Pro usnadnění práce můžete těsto vyválet a vykrajovat z něj půlměsíčky.
- Cukroví vyskládejte na plech vyložený pečícím papírem a pečte jej při teplotě 180 °C asi 20 minut.
- Ještě horké rohlíčky obalte v cukru. Chcete-li vytvořit zdravější verzi, zvolte sušené sójové mléko.
- Rohlíčky uložte do krabice a nechte je několik dní odležet.
- Jako další variantu je možné připravit mrkvové rohlíčky s povidly, u nichž budete postupovat stejně, jen jejich vnitřek navíc vyplníte povidly.
Máte-li rádi povidla, inspirujte se chutným receptem na důlkové cukroví s povidly.
Vánoční mrkvové bochánky
Nápaditým vánočním cukrovím jsou zdravé mrkvové bochánky. Recept je rychlý a můžete ho využít nejen o Vánocích.
Bochánky připomínají sušenky z mrkve, které můžete připravovat během celého roku a podávat je můžete nejen jako vánoční cukroví, ale také jako dobrotu ke kávě nebo čaji.
Výhodou také je, že se jedná o hrnkové mrkvové cukroví, kdy nemusíte ingredience vážit.
Ingredience
- 1,5 šálku ovesných vloček
- 1 šálek polohrubé mouky
- ¾ lžičky prášku do pečiva
- ½ lžičky jedlé sody
- ½ lžičky mleté skořice
- ¼ lžičky mletého zázvoru
- ⅛ lžičky mletého hřebíčku
- ½ lžičky soli
- ½ šálku nesoleného másla (nechte rozpustit) ¼ šálku cukru krystal
- ½ šálku hnědého cukru
- 1 velké vejce
- 1 svazek mrkve (nastrouhejte asi 6 ks)
- ½ šálku nasekaných ořechů
- ½ lžičky vanilkového cukru
Postup
- V misce smíchejte oves, mouku, prášek do pečiva, sodu, skořici, zázvor, hřebíček a sůl.
- V jiné misce smíchejte máslo společně s cukrem. Přidejte vejce a vše dobře rozšlehejte.
- Do směsi přidejte mrkev s ořechy a vše zamíchejte.
- Obsahy obou misek smíchejte dohromady a míchejte do doby, než se vše pěkně propojí.
- Misku přikryjte utěrkou a nechte odpočívat nejméně 2 hodiny.
- Rozehřejte si troubu na 180 °C.
- Zatímco se trouba rozehřívá, na plech s pečícím papírem, pomocí lžíce, pokládejte stejně velké kupky těsta (cca 1,5 lžíce na jeden bochánek).
- Pečte 8-10 minut.
Neradi vážíte ingredience a rádi pečete za pomoci šálků? Podívejte se na naše další recepty na hrníčkové vánoční cukroví.
Mrkvové šátečky
Mrkvové šátečky nemusíte péct pouze přes rok. Můžete z nich vytvořit velmi zajímavé a neobvyklé vánoční mrkvové cukroví.
Ingredience
- 500 g polohrubé mouky (můžete zvolit také zdravější variantu, jako je například mouka špaldová nebo celozrnná)
- 250 g rostlinného tuku (například tuk značky Hera)
- 5 větších mrkví (nastrouhejte najemno)
- 1 prášek do pečiva
Postup
- Všechny ingredience smíchejte dohromady a připravte těsto.
- Těsto vložte do lednice a nechte jej odpočinout.
- Předehřejte si troubu na 180 °C a odleželé těsto vyválejte. Výška těsta by měla odpovídat cca 0,5 cm.
- Z těsta vykrajujte čtverečky o rozměrech cca 5×5 cm.
- Čtverečky vyplňte povidly, tvarohem nebo marmeládou. Čím mrkvové šátečky naplníte, je čistě na vás.
- Naplněné šátečky přehněte vždy v protějších rozích a poté je vložte na vymazaný plech.
- Pečte asi 30 min, dokud šátečky nezačnou růžovět.
- Jakmile je vyndáte z trouby, posypejte je cukrem s příměsí vanilkového cukru.
- Můžete podávat.
Chcete-li péct zdravěji, můžete se inspirovat recepty na cukroví ze špaldové mouky.
Jak jste se mohli přesvědčit, výroba mrkvového vánočního cukroví není žádná věda.
Udělejte něco pro své zdraví a nahraďte, pro jednou, klasické cukroví vánočním cukrovím z mrkve.
Uvidíte, že vám bude chutnat a zároveň sklidíte úspěch i u své rodiny a přátel.