5 jednoduchých a chutných receptů na vánoční cukroví z mrkve. Inspirujte se!

Mrkvové vánoční cukroví je jednoduché na přípravu, a navíc skvěle chutná! 

Chcete o Vánocích mlsat, ale při každém soustu máte výčitky svědomí? 

Nahraďte klasické cukroví tím z mrkve, pochutnejte si a zároveň svému tělu dopřejte, v zimním období, potřebné vitamíny.

Inspirujte se našimi recepty s minimem cukru a přestaňte o Vánocích zbytečně přibírat! 

Klasické mrkvové vánoční cukroví


Jedná se o cukroví, kterému dodává příjemnou nasládlou chuť, nikoli med nebo cukr, ale mrkev. 

Máte-li rádi mrkvové cukroví s marmeládou, můžete hotové cukroví na závěr ozdobit dle vlastní chuti. 

Ingredience

  • 200 g mrkve nastrouhané najemno
  • 300 g celozrnné pšeničné mouky
  • 250 g másla
  • 1/2 kypřicího prášku do pečiva
  • moučkový cukr na obalení
  • plátky nebo celé mandle
  • marmeláda podle chuti

Postup

  1. Mouku s kypřícím práškem prosejte.
  2. Máslo utřete s nastrouhanou mrkví a vmíchejte do mouky.
  3. Vytvořte vláčné těsto a nechte jej chvíli odpočinout.
  4. Odpočinuté těsto vyválejte a pomocí vykrajovátek z něj vykrajujte libovolné tvary (hvězdičky, stromečky apod.)
  5. Každý kousek ozdobte mandlí a pečte na 180 °C asi deset minut.
  6. Ještě horké mrkvové vánoční cukroví můžete obalit v moučkovém cukru.

Mrkvové vánoční cukroví, na pečícím papíře, které je oslazeno mrkví, nikoliv cukrem.
Zdroj: iReceptar.cz

Mrkvové sušenky s citronem a zázvorem

Následující recept na vánoční mrkvové cukroví ze špaldové mouky je mezi ostatními sladkostmi příjemnou změnou. Je totiž příjemně osvěžující díky citronové kůře a pikantní díky zázvoru.

Ingredience

  • 300 g celozrnné špaldové mouky
  • 200 g mrkve nastrouhané najemno
  • 250 g másla
  • 1 kypřící prášek
  • citronová kůra z ½ citronu
  • kousek kořene zázvoru (zhruba 2 cm)

Postup

  1. Nastrouhanou mrkev smíchejte se změklým máslem.
  2. Přisypte mouku, kypřící prášek, citronovou kůru a oloupaný, najemno nastrouhaný, zázvor.
  3. Vypracujte těsto a dejte jej na 10 minut odpočinout.
  4. Z odpočinutého těsta tvarujte malé sušenky, případně použijte speciální sušenková vykrajovátka.
  5. Cukroví pokládejte na plech vyložený pečícím papírem.
  6. Sušenky pečte zhruba 10 minut na 180 °C.

Špaldová mouka není v žádném případě vhodná pro lidi s alergií na lepek! Máte-li v plánu upéct bezlepkové mrkvové cukroví, je třeba zvolit bezlepkovou mouku, jako je například mouka jáhlová, pohanková, rýžová nebo kukuřičná.

Zdravé mrkvové sušenky s citronovou kůrou a zázvorem.
zdroj: pinterest.ca

Vánoční mrkvové rohlíčky

Určitě znáte klasické vanilkové rohlíčky. Zkuste je tentokrát nahradit chutnými mrkvovými rohlíčky, které vaše Vánoce ozvláštní.

Ingredience

  • 150 g polohrubé mouky (část mouky lze nahradit zdravější variantou)
  • 100 g mrkve
  • 125 g másla
  • 1 vejce
  • 25 g třtinového cukru
  • 1/2 lžičky kypřícího prášku
  • moučkový cukr na obalení s trochou vanilkového cukru na provonění (můžete použít také sušené sójové mléko)

Postup

  1. Mouku prosejte do mísy spolu s kypřícím práškem.
  2. Přidejte změklé máslo, cukr, vejce a mrkev, kterou máte nastrouhanou najemno.
  3. Vypracujte vláčné těsto a nechte jej 1 hodinu odpočinout.
  4. Z odleželého těsta tvořte rohlíčky. Pro usnadnění práce můžete těsto vyválet a vykrajovat z něj půlměsíčky.
  5. Cukroví vyskládejte na plech vyložený pečícím papírem a pečte jej při teplotě 180 °C asi 20 minut.
  6. Ještě horké rohlíčky obalte v cukru. Chcete-li vytvořit zdravější verzi, zvolte sušené sójové mléko.  
  7. Rohlíčky uložte do krabice a nechte je několik dní odležet.
  8. Jako další variantu je možné připravit mrkvové rohlíčky s povidly, u nichž budete postupovat stejně, jen jejich vnitřek navíc vyplníte povidly. 

Vánoční mrkvové rohlíčky na plechu, posypané moučkovým cukrem s příměsí vanilkového cukru.
Zdroj: devceuplotny.cz

Máte-li rádi povidla, inspirujte se chutným receptem na důlkové cukroví s povidly.

Vánoční mrkvové bochánky

Nápaditým vánočním cukrovím jsou zdravé mrkvové bochánky. Recept je rychlý a můžete ho využít nejen o Vánocích. 

Bochánky připomínají sušenky z mrkve, které můžete připravovat během celého roku a podávat je můžete nejen jako vánoční cukroví, ale také jako dobrotu ke kávě nebo čaji. 

Výhodou také je, že se jedná o hrnkové mrkvové cukroví, kdy nemusíte ingredience vážit. 

Ingredience

  • 1,5 šálku ovesných vloček
  • 1 šálek polohrubé mouky
  • ¾ lžičky prášku do pečiva
  • ½ lžičky jedlé sody
  • ½ lžičky mleté skořice
  • ¼ lžičky mletého zázvoru 
  • ⅛ lžičky mletého hřebíčku
  • ½ lžičky soli
  • ½ šálku nesoleného másla (nechte rozpustit) ¼ šálku cukru krystal
  • ½ šálku hnědého cukru
  • 1 velké vejce
  • 1 svazek mrkve (nastrouhejte asi 6 ks)
  • ½ šálku nasekaných ořechů
  • ½ lžičky vanilkového cukru 

Postup

  • V misce smíchejte oves, mouku, prášek do pečiva, sodu, skořici, zázvor, hřebíček a sůl. 
  • V jiné misce smíchejte máslo společně s cukrem. Přidejte vejce a vše dobře rozšlehejte. 
  • Do směsi přidejte mrkev s ořechy a vše zamíchejte. 
  • Obsahy obou misek smíchejte dohromady a míchejte do doby, než se vše pěkně propojí. 
  • Misku přikryjte utěrkou a nechte odpočívat nejméně 2 hodiny. 
  • Rozehřejte si troubu na 180 °C. 
  • Zatímco se trouba rozehřívá, na plech s pečícím papírem, pomocí lžíce, pokládejte stejně velké kupky těsta (cca 1,5 lžíce na jeden bochánek). 
  • Pečte 8-10 minut. 

Neradi vážíte ingredience a rádi pečete za pomoci šálků? Podívejte se na naše další recepty na hrníčkové vánoční cukroví.

Čtyři kusy hrnkového mrkvového cukroví na bílém talíři.
zdroj: crunchycreamysweet.com

Mrkvové šátečky

Mrkvové šátečky nemusíte péct pouze přes rok. Můžete z nich vytvořit velmi zajímavé a neobvyklé vánoční mrkvové cukroví. 

Ingredience

  • 500 g polohrubé mouky (můžete zvolit také zdravější variantu, jako je například mouka špaldová nebo celozrnná)
  • 250 g rostlinného tuku (například tuk značky Hera)
  • 5 větších mrkví (nastrouhejte najemno)
  • 1 prášek do pečiva

Postup

  • Všechny ingredience smíchejte dohromady a připravte těsto. 
  • Těsto vložte do lednice a nechte jej odpočinout. 
  • Předehřejte si troubu na 180 °C a odleželé těsto vyválejte. Výška těsta by měla odpovídat cca 0,5 cm. 
  • Z těsta vykrajujte čtverečky o rozměrech cca 5×5 cm. 
  • Čtverečky vyplňte povidly, tvarohem nebo marmeládou. Čím mrkvové šátečky naplníte, je čistě na vás. 
  • Naplněné šátečky přehněte vždy v protějších rozích a poté je vložte na vymazaný plech. 
  • Pečte asi 30 min, dokud šátečky nezačnou růžovět. 
  • Jakmile je vyndáte z trouby, posypejte je cukrem s příměsí vanilkového cukru. 
  • Můžete podávat.

Mrkvové šátečky s povidly v křišťálové míse.
zdroj: italyonmymind.com.au

Chcete-li péct zdravěji, můžete se inspirovat recepty na cukroví ze špaldové mouky.

Jak jste se mohli přesvědčit, výroba mrkvového vánočního cukroví není žádná věda. 

Udělejte něco pro své zdraví a nahraďte, pro jednou, klasické cukroví vánočním cukrovím z mrkve. 

Uvidíte, že vám bude chutnat a zároveň sklidíte úspěch i u své rodiny a přátel.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.