Upečte si poctivé mrkvové rohlíčky s náplní podle vašeho gusta! Vyzkoušejte zdravější verze cukroví

Tyto naše recepty na mrkvové rohlíčky jsou hotová delikatesa.

Ochutnejte toto relativně zdravé cukroví s minimálním obsahem cukru.

Budete překvapení, jak rychle budou pryč.

Jakou variantu vyzkoušíte jako první? 🙂

Mrkvové rohlíčky s povidly

Máte rádi povidla? Připravte si mrkvové rohlíčky se švestkovými povidly. Mrkvové rohlíčky jsou skvělé mlsání, protože obsahují minimum cukru a navíc jsou ze syrové mrkve!

Ingredience:

  • 300 g hladké mouky
  • 1 špetka soli
  • 150 g másla
  • 180 g najemno nastrouhané mrkve
  • citronová kůra
  • 1 smetanový jogurt
  • švestková povidla do výplně
  • vejce na potření
  • moučkový cukr na posypání nebo obalení

Postup receptu:

  1. Z mouky, soli, másla, mrkve, citronové kůry a jogurtu vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do potravinové fólie a nechte v lednici odstát asi hodinu.
  2. Vychlazené těsto si rozdělte na tři stejně velké porce. Z každé vyválejte kruhový plát o tloušťce cca 0,5 cm.
  3. Ostrým nožem rozřízněte kruhy na osm trojúhelníků.
  4. Na nejširší okraje trojúhelníků dejte lžičku švestkových povidel.
  5. Rohlíčky rolujte do středu kruhu.
  6. Hotové uložte na plech vyložený pečícím papírem.
  7. Před pečením potřete rozšlehaným vajíčkem a dejte péct do trouby předehřáté na 200° C. 
  8. Pečte asi 15 minut, dokud nebudou rohlíčky zlátnout.
  9. Nechte krátce vychladnout a navrch posypejte prosetým moučkovým cukrem.
Povidlové mrkvové rohlíčky na talíři posypané moučkovým cukrem
Zdroj: dobruchut.aktuality.sk

Mrkvánky s marmeládou

Pokud se rozhodnete pro mrkvové rohlíčky s marmeládou, nejlepší je použít lineckou. Má tuhou konzistenci a bude vás při pečení zlobit vytékáním jen minimálně. Nedávejte jí tam i tak moc, stačí půl čajové lžičky.

Ingredience: 

  • 40 dkg hrubé mouky
  • ¼ kg tuku (Hera, Stela apod.)
  • 12 dkg jemně strouhané mrkve
  • 1 kypřící prášek
  • špetka soli
  • linecká marmeláda
  • moučkový a vanilkový cukr na obalení

Postup:

  1. Do mouky přidejte kypřící prášek a rozdrobte tuk s mrkví.
  2. Vytvořte těsto.
  3. Vyválejte plát asi ½ cm silný.
  4. Nakrájejte na čtverečky o rozměrech cca 6×8 cm.
  5. Naplňte marmeládou, přehněte a spojte do trojúhleníčku. Můžete použít vidličku, aby se kraje skutečně spojily.
  6. Hotové rohlíčky dejte na plech a pečte při středně silném ohni do růžova. 
  7. Ještě horké sypejte nebo obalte v moučkovém cukru smíchaným s vanilkovým.

Pro ulehčení práce můžete pro tvarování použít překlápěcí tvořítko (tvořítko na plněné pečivo). Z jedné strany uděláte kruh a potom s marmeládou scvaknete a rohlíček je na světě!

Mrkvánky posypané cukrem
Zdroj: dobruchut.aktuality.sk

Ořechové rohlíčky z mrkví

Zkoušeli jste už mrkvové rohlíčky s ořechovou náplní? Jestli ne, pak byste určitě měli, protože jsou hotovou pastvou pro vaše chuťové buňky.

Ingredience: 

  • 500 g mrkve
  • 500 g Hery
  • 1 kg polohrubé mouky
  • 2 prášky do pečiva
  • 500 g mletých ořechů
  • 10 lžic krystalového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 dcl mléka

Postup:

  1.  Z mrkve, Hery, mouky a prášku do pečiva vypracujte hladké těsto.
  2. Z ořechů, cukru, vanilkového cukru a mléka si připravte náplň.
  3. Těsto si rozdělte na půl. Rozválejte na placku.
  4. Placku rozdělte na čtverce.
  5. Nyní plňte čtverečky náplní a zarolujte.
  6. Uložte na plech vystlaný pečícím papírem a dejte do trouby.
  7. Pečte na 200° C cca 10 minut.
Zdroj: najpecenie.sk

Mrkvové rohlíčky s makovou náplní

Maková náplň nepatří jen do makových závinů. Vyzkoušet ji můžete také v mrkvových rohlíčcích.

Ingredience na těsto:

  • 300 g hladké mouky
  • 150 g jemně nastrounané mrkve
  • 1 vejce
  • 200 g másla
  • půl balení prášku do pečiva
  • špteka soli

Ingredience na náplň:

  • 200 g mletého máku
  • 300 ml mléka
  • cukr podle chuti
  • trochu mleté skořice
  • trošku citronová kůra
  • troška rumu (pouze pro chuť)

Postup:

  1. Nastrouhejte si mrkev na jemném struhadle a míchejte s ostatními surovinami. 
  2. Zpracujte hladké těsto.
  3. Hotové těsto nechte v lednici odležet asi půl hodiny zabalené do folie.
  4. Mléko s mákem a ostatními ingrediencemi pro náplň povařte a nechte vychladnout.
  5. Těsto si rozdělte na 3 díly. Z každého dílu vyválejte kruh.
  6. Kruh rozkrájejte na 8 dílů.
  7. Na širší strany dílků dejte náplň a zatočte do tvaru podobného rohlíčku.
  8. Hotové rohlíčky dávejte na plech vyložený pečícím papírem.
  9. Pečte na 190° C asi 20 minut.
  10. Ještě teplé obalte v moučkovém cukru, který předtím smícháte s vanilkovým cukrem.
Mrkvové rohlíčky s makovou náplní na talíři
Zdroj: varecha.pravda.sk

Máte rádi mák? Vyzkoušejte ještě další staročeské makové cukroví!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.