Tyto naše recepty na mrkvové rohlíčky jsou hotová delikatesa.
Ochutnejte toto relativně zdravé cukroví s minimálním obsahem cukru.
Budete překvapení, jak rychle budou pryč.
Jakou variantu vyzkoušíte jako první? 🙂
Mrkvové rohlíčky s povidly
Máte rádi povidla? Připravte si mrkvové rohlíčky se švestkovými povidly. Mrkvové rohlíčky jsou skvělé mlsání, protože obsahují minimum cukru a navíc jsou ze syrové mrkve!
Ingredience:
- 300 g hladké mouky
- 1 špetka soli
- 150 g másla
- 180 g najemno nastrouhané mrkve
- citronová kůra
- 1 smetanový jogurt
- švestková povidla do výplně
- vejce na potření
- moučkový cukr na posypání nebo obalení
Postup receptu:
- Z mouky, soli, másla, mrkve, citronové kůry a jogurtu vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do potravinové fólie a nechte v lednici odstát asi hodinu.
- Vychlazené těsto si rozdělte na tři stejně velké porce. Z každé vyválejte kruhový plát o tloušťce cca 0,5 cm.
- Ostrým nožem rozřízněte kruhy na osm trojúhelníků.
- Na nejširší okraje trojúhelníků dejte lžičku švestkových povidel.
- Rohlíčky rolujte do středu kruhu.
- Hotové uložte na plech vyložený pečícím papírem.
- Před pečením potřete rozšlehaným vajíčkem a dejte péct do trouby předehřáté na 200° C.
- Pečte asi 15 minut, dokud nebudou rohlíčky zlátnout.
- Nechte krátce vychladnout a navrch posypejte prosetým moučkovým cukrem.
Mrkvánky s marmeládou
Pokud se rozhodnete pro mrkvové rohlíčky s marmeládou, nejlepší je použít lineckou. Má tuhou konzistenci a bude vás při pečení zlobit vytékáním jen minimálně. Nedávejte jí tam i tak moc, stačí půl čajové lžičky.
Ingredience:
- 40 dkg hrubé mouky
- ¼ kg tuku (Hera, Stela apod.)
- 12 dkg jemně strouhané mrkve
- 1 kypřící prášek
- špetka soli
- linecká marmeláda
- moučkový a vanilkový cukr na obalení
Postup:
- Do mouky přidejte kypřící prášek a rozdrobte tuk s mrkví.
- Vytvořte těsto.
- Vyválejte plát asi ½ cm silný.
- Nakrájejte na čtverečky o rozměrech cca 6×8 cm.
- Naplňte marmeládou, přehněte a spojte do trojúhleníčku. Můžete použít vidličku, aby se kraje skutečně spojily.
- Hotové rohlíčky dejte na plech a pečte při středně silném ohni do růžova.
- Ještě horké sypejte nebo obalte v moučkovém cukru smíchaným s vanilkovým.
Pro ulehčení práce můžete pro tvarování použít překlápěcí tvořítko (tvořítko na plněné pečivo). Z jedné strany uděláte kruh a potom s marmeládou scvaknete a rohlíček je na světě!
Objevte další recepty
Ořechové rohlíčky z mrkví
Zkoušeli jste už mrkvové rohlíčky s ořechovou náplní? Jestli ne, pak byste určitě měli, protože jsou hotovou pastvou pro vaše chuťové buňky.
Ingredience:
- 500 g mrkve
- 500 g Hery
- 1 kg polohrubé mouky
- 2 prášky do pečiva
- 500 g mletých ořechů
- 10 lžic krystalového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 dcl mléka
Postup:
- Z mrkve, Hery, mouky a prášku do pečiva vypracujte hladké těsto.
- Z ořechů, cukru, vanilkového cukru a mléka si připravte náplň.
- Těsto si rozdělte na půl. Rozválejte na placku.
- Placku rozdělte na čtverce.
- Nyní plňte čtverečky náplní a zarolujte.
- Uložte na plech vystlaný pečícím papírem a dejte do trouby.
- Pečte na 200° C cca 10 minut.
Mrkvové rohlíčky s makovou náplní
Maková náplň nepatří jen do makových závinů. Vyzkoušet ji můžete také v mrkvových rohlíčcích.
Ingredience na těsto:
- 300 g hladké mouky
- 150 g jemně nastrounané mrkve
- 1 vejce
- 200 g másla
- půl balení prášku do pečiva
- špteka soli
Ingredience na náplň:
- 200 g mletého máku
- 300 ml mléka
- cukr podle chuti
- trochu mleté skořice
- trošku citronová kůra
- troška rumu (pouze pro chuť)
Postup:
- Nastrouhejte si mrkev na jemném struhadle a míchejte s ostatními surovinami.
- Zpracujte hladké těsto.
- Hotové těsto nechte v lednici odležet asi půl hodiny zabalené do folie.
- Mléko s mákem a ostatními ingrediencemi pro náplň povařte a nechte vychladnout.
- Těsto si rozdělte na 3 díly. Z každého dílu vyválejte kruh.
- Kruh rozkrájejte na 8 dílů.
- Na širší strany dílků dejte náplň a zatočte do tvaru podobného rohlíčku.
- Hotové rohlíčky dávejte na plech vyložený pečícím papírem.
- Pečte na 190° C asi 20 minut.
- Ještě teplé obalte v moučkovém cukru, který předtím smícháte s vanilkovým cukrem.
Máte rádi mák? Vyzkoušejte ještě další staročeské makové cukroví!