Dodejte Vánocům styl s lahodnými recepty na moka cukroví! Vyzkoušejte všech 6 rozmanitých variant

Máte rádi kávu v rozmanitých podobách?

V tom případě vás určitě potěší, že ji můžete využít i při vánočním pečení.

Dělávaly to už naše babičky.

Malé množství kávy můžete přidat do těsta, krémů i polev.

Inspirujte se našimi recepty na mocca cukroví!

Název získalo od konvičky, která se na přípravu kávy používá zejména v Itálii, použít ale můžete téměř jakoukoli kávu.

Kterou variantu vyzkoušíte jako první?

Mocca cukroví zdobené kávovým zrnkem


Toto chutné vánoční cukroví je opravdu „plné“ kávy, využijete ji při přípravě těsta, krému i polevy.  

Ingredience:

  • 250 g hladké mouky
  • 130 g másla
  • 80 g moučkového cukru
  • 100 g mletých mandlí nebo vlašských ořechů
  • 2 žloutky
  • 1 PL instantní kávy
  • 1 PL rumu
  • 1 čajová lžička vanilkového cukru

Krém

  • 50 g moučkového cukru
  • 80 g másla
  • 50 g mletých mandlí nebo vlašských ořechů
  • 1 čajová lžička instantní kávy
  • 1 čajová lžička rumu

Poleva

  • 5 PL moučkového cukru
  • 1 bílek
  • 1/2 čajové lžičky instantní kávy
  • kávová zrna v čokoládě na ozdobu

Postup:

  1. V míse smíchejte mouku s mletými mandlemi či ořechy.
  2. Máslo vyšlehejte s moučkovým cukrem, vanilkou, žloutky, kávovým práškem a rumem do pěny.
  3. Přidejte mouku s mandlemi či ořechy a vypracujte do podoby křehkého těsta.
  4. Vzniklé těsto zabalte ho do potravinářské fólie a dejte odpočinout do lednice, alespoň na 2 hodiny.
  5. Následně těsto rozválejte na tloušťku cca 3 mm.
  6. S pomocí vykrajovátek vykrájejte kulaté, čtvercové nebo jiné tvary.
  7. Mocca cukroví přeneste na papírem vyložený plech.
  8. Předehřejte si troubu na 175°C.
  9. Pečte po dobu 10-12 minut.
  10. V mezidobě si připravte krém.
  11. Máslo, moučkový cukr, vanilku, kávový prášek rozpuštěný v rumu vyšlehejte opět do podoby.
  12. Poté vmíchejte mleté mandle nebo ořechy.
  13. Po vychladnutí tímto krémem jednotlivé tvary cukroví slepte a přelijte vytvořenou kávovou polevou na mocca cukroví.
  14. Tu připravíte jednoduše vyšleháním bílku s moučkovým cukrem a kávou.
  15. Na závěr ozdobte každý kousek cukroví kávovým zrnem v čokoládě.
Kávové cukroví zdobené čokoládou v podobě kávového zrna.
zdroj: formineemattarello.it

Vyzkoušejte i další oblíbené polevy na vánoční cukroví, například karamelovou, citronovou či skořicovou!

Moka kolečka ve stylu sušenek Oreo

Na pohled velmi zajímavé a netradiční cukroví připomínající oblíbené sušenky. Vyzkoušejte, uvidíte, že na něm není nic složitého!

Ingredience:

  • 130 g hladké mouky
  • 2 PL kukuřičné mouky
  • 125 g moučkového cukru
  • 100 g másla
  • 50 g kakaového prášku + další na poprášení
  • 1 PL instantní nebo čerstvě namleté kávy
  • 1 PL uvařené kávy
  • 1/2 čajové lžičky jedlé sody

Krém

  • 150 g másla
  • 350 g moučkového cukru
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu

Postup:

  1. Do mísy prosejte mouku, kukuřičnou mouku a kakaový prášek a přimíchejte kávu a jedlou sodu.
  2. V jiné míse s pomocí elektrického šlehače vyšlehejte máslo s cukrem do světlé a nadýchané pěny.
  3. Přidejte polovinu moučné směsi, šlehejte, dokud se nespojí, a poté přidejte zbývající moučnou směs a uvařenou kávu.
  4. Důkladně promíchejte a vypracujte do podoby těsta.
  5. Desku i těsto posypejte kakaovým práškem.
  6. Těsto vyválejte na tloušťku cca 3 mm.
  7. Pomocí vykrajovátka vykrájejte kolečka.
  8. Odřezky podle potřeby shromážděte a znovu vyválejte.
  9. Mocca cukroví naskládejte na plech vyložený pečicím papírem a vložte do trouby předehřáté na 180 °C.
  10. Pečte přibližně 10 minut a poté nechte vychladnout.
  11. Mezitím si připravte máslový krém.
  12. Vyšlehejte máslo, moučkový cukr a vanilkového extraktu do světlé a krémové konzistence.
  13. Následně k sobě pomocí krému vždy slepte dvě ploché strany mocca cukroví.
Vánoční sušenky ve stylu Oreo ozvláštněné kávovým aroma.
zdroj: ocado.com

Linecké cukroví s kávou a nutellou

Linecké dlouhodobě patří mezi nejoblíbenější vánoční pečivo. Upečte si ho letos v netradiční kávovo-čokoládové podobě!

Ingredience:

  • 460 g hladké mouky
  • 250 g másla
  • 140 g moučkového cukru
  • 2 žloutky
  • 1 PL instantní kávy
  • 30 ml espressa
  • lískooříšková pomazánka Nutella na slepení

Postup:

  1. Připravte espresso a nechte ho vychladnout na pokojovou teplotu.
  2. Ve velké míse smíchejte mouku s cukrem a instantní kávou.
  3. Udělejte důlek a do jeho středu přidejte žloutky, změklé máslo a espresso.
  4. Vše hněťte, dokud těsto není hladké a homogenní.
  5. Pokud se těsto trochu lepí, přidejte malé množství mouky.
  6. Vzniklé těsto rozdělte na půl a zabalte do potravinářské fólie.
  7. Dejte na dvě hodiny ztuhnout do ledničky.
  8. Následně posypte pracovní plochu moukou a těsto rozválejte válečkem na tloušťku asi 3 mm.
  9. Pomocí vykrajovátek z těsta vykrájejte požadované tvary a přeneste je na plech vyložený pečicím papírem.
  10. Podobně pracujte i s druhou částí těsta, pouze do cukroví vykrájejte pomocí malého vykrajovátka ještě jeden otvor.
  11. Následně pomocí lískooříškové pomazánky k sobě jednotlivé kousky mocca cukroví spojte.
  12. Plech se se slepeným cukrovím vložte do trouby předehřáté na 180°C.
  13. Pečte 10-15 minut.
Moka linecké cukroví slepované nutellou.
zdroj: giallozafferano.it

Linecké cukroví má mnoho podob, inspirujte se i dalšími recepty na linecké cukroví. Upečte si ho i v bezlepkové nebo dia podobě.


Mocca oválky s čokoládou

Patříte mezi milovníky kávy a čokolády? V tom případě si toto cukroví zamilujete!  

Ingredience:

  • 230 g hladké mouky
  • 160 g másla
  • 120 g cukru krupice
  • 10 g instantní kávy
  • 2 lžičky espressa
  • hořká čokoláda
  • posypky na ozdobu

Postup:

  1. V mixéru vyšlehejte máslo a moučkový cukr dohladka.
  2. Rozpusťte polovinu množství instantní kávy ve dvou lžičkách espressa a přidejte ji do másla a cukru.
  3. Promíchejte.
  4. Když se vytvoří krémová směs, přidejte prosátou mouku a zbylý kávový prášek.
  5. Vypracujte v těsto, které následně zabalte do potravinové fólie, a vložte přes noc do ledničky.
  6. Následující den těsto vyválejte na tloušťku cca 5 mm.
  7. Pomocí oválného vykrajovátka vykrájejte tvary a vykládejte je na plech s pečicím papírem.
  8. Následně plechy vložte na 10 minut do ledničky.
  9. Předehřejte si troubu na 170°C a pečte 12-15 minut dozlatova.
  10. Po vychladnutí mocca oválky přelijte rozpuštěnou hořkou čokoládou a ozdobte posypkami.
Klasické moka oválky s čokoládovou polevou.
zdroj: saltandoinpadella.com

Jemné kávové cukroví s lískovými oříšky

Lehké a lahodné cukroví, které skvěle vypadá i chutná. Navíc jeho příprava není vůbec složitá.

Ingredience:

  • 300 g hladké mouky
  • 100 g másla
  • 140 g moučkového cukru
  • 60 g mletých lískových oříšků
  • 1 vejce
  • 50 ml espressa
  • 1 sáček prášku do pečiva
  • několik celých lískových oříšků na ozdobu

Krém

  • 300 g moučkového cukru
  • 60 g másla
  • 30 ml espressa

Postup:

  1. Ve velké míse vyšlehejte máslo a cukr do pěny.
  2. Přidejte vejce a promíchejte.
  3. Přidejte prosátou mouku s práškem do pečiva, espresso a mleté lískové oříšky.
  4. Důkladně promíchejte a vypracujte v těsto.
  5. Těsto vytvaruje do tvaru koule, přikryjte potravinovou fólií a dejte na hodinu do lednice.
  6. Mezitím si připravte kávovou náplň.
  7. Do mísy dejte moučkový cukr, espresso a rozpuštěné máslo a promíchejte nejprve lžící a poté metličkou, abyste získali hladký krém.
  8. Přikryjte mísu potravinovou fólií a nechte odležet při pokojové teplotě.
  9. Následně vyjměte těsto z ledničky a vyválejte ho na tloušťku 3 mm.
  10. Pomocí vykrajovátek vykrájejte kolečka či jiné tvary, které pokládejte na plech s pečicím papírem.
  11. Vložte do trouby předehřáté na 180°C a pečte dozlatova, cca 12-15 minut.
  12. Po vychladnutí pomocí zdobicího sáčku s hladkou kulatou tryskou naneste na plochou stranu cukroví trochu krému.
  13. Přikryjte druhou částí a lehce přitlačte.
  14. Na závěr ozdobte krémem a jedním lískovým oříškem i vrchní část moka cukroví.
Nadýchané cukroví s kávovým krémem.
zdroj: vasavasakitchen.com

Nepečené mocca vánoční sušenky

Tyto nepečené moka sušenky je nutné skladovat v mrazáku, před podáváním je ale ponechte 5-10 minut při pokojové teplotě.

Ingredience:

  • 200 g máslových sušenek
  • 400 ml smetany ke šlehání
  • 80 g moučkového cukru
  • 300 g kondenzovaného mléka
  • 40 g instantní kávy

Na polevu

  • 100 g hořké čokolády
  • nasekané mandle nebo lískové oříšky podle potřeby

Postup:

  1. Z celkového množství smetany odeberte dvě až tři polévkové lžíce, přidejte instantní kávu a zahřívejte na sporáku, dokud se káva nerozpustí.
  2. Nechte zcela vychladnout a poté přidejte kondenzované mléko, nejlépe studené z lednice.
  3. Důkladně promíchejte, dokud se káva nespojí s kondenzovaným mlékem.
  4. Vyšlehejte zbylou smetanu s moučkovým cukrem a pomalu ji přidávejte do kondenzovaného mléka s kávou.
  5. Měli byste získat lehkou, nadýchanou směs.
  6. Směs vložte do pekáče vyloženého pečicím papírem, výšku směsi uzpůsobte vašim preferencím.
  7. Pokud směs rozetřete příliš řídce, bude tenká i vrstva, kterou vložíte do sušenek.
  8. Vložte na několik hodin do mrazáku.
  9. Pomocí vykrajovátka, jehož velikost co nejvíce odpovídá velikosti máslových sušenek, vykrájejte zmrzlý kávový krém.
  10. Položte jej na jednu sušenku a přiklopte druhou.
  11. Sušenky dejte na 30 minut do chladničky.
  12. Následně rozpusťte hořkou čokoládu a namočte do ní mocca cukroví.
  13. Nechte okapat a posypejte nasekanými mandlemi či ořechy.
  14. Cukroví položte svisle na talíř tak, aby se ještě čerstvá čokoláda nedotýkala povrchu, a dejte je do mrazáku.
  15. Poté je v mrazáku skladujte v kontejneru.
Nepečené vánoční pečivo s moka zmrzlinou.
zdroj: sicilianicreativiincucina.it

Tento recept na mocca cukroví bez pečení, není jediný, kterým si můžete letošní Vánoce obohatit. Vyzkoušejte i další varianty nepečeného vánočního pečiva.

Káva a vánoční pečení

Káva patří celosvětově k nejoblíbenějším nápojům, v řadě zemí jsou velmi oblíbené i rozmanité kávové dezerty. U nás je pravděpodobně nejznámější tiramisu, milovníci italské kuchyně jistě znají i kávovou panna cottu.

Kávou ale můžete ozvláštnit i celou řadu našich tradičních sladkých pochoutek, od bábovky přes roládu až po vánoční cukroví.

Naše recepty na mocca cukroví jsou toho jen dalším důkazem. Jaký typ kávy použít? Obecně se dá říci, že do těsta můžete použít jak klasickou mletou kávu, tak rozpustnou instantní kávu.

Do máslových či smetanových krémů se většinou používá káva instantní. V některých jiných receptech na mocca cukroví se můžete setkat s použitím silné kávy v podobě espresa nebo překapávané kávy, ty je samozřejmě nutné nechat předem vychladnout.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.