Snadné recepty na Masarykovo cukroví 3x jinak. Jakou variantu vyzkoušíte?

Už teď přemýšlíte nad tím, jaké vánoční cukroví letos budete péct?

Možná je na čase vrátit se ke klasice.

Dnes pro vás totiž máme 3 fantastické recepty na staročeské Masarykovo cukroví, které údajně miloval sám prezident Masaryk.

A my bychom se tomu vůbec nedivili.

Je totiž vynikající!

Tradiční Masarykovo cukroví s lískovými ořechy

Máme pro vás autentický recept na oblíbené Masarykovo cukroví s celými lískovými oříšky. Delikatesa!

Co budete potřebovat

  • 170 g hladké mouky
  • 40 g moučkového cukru
  • 110 g studeného másla
  • 100 g lískových ořechů natural se slupkou
  • 1 vaječný žloutek
  • ½ lžičky vanilkové pasty
  • ½ šálku moučkového cukru na posypání
  • vanilkový lusk (volitelně )

Postup

  • Nejprve dejte celé lískové ořechy do hrnku a zalijte vlažnou vodou. 
  • Nechte je asi hodinu stát. 
  • Ořechy ve vodě lehce změknou.
  • Do velké mísy přidejte mouku, cukr, vanilkovou pastu, žloutek a máslo nakrájené na menší kousky a promíchejte.
  • Máslo do těsta důkladně zapracujte.
  • Ořechy sceďte a jemně je osušte kuchyňskou utěrkou. 
  • Přidejte je do mísy k ostatním surovinám.
  • Vypracujte těsto. 
  • Vyklopte na pracovní plochu a rukama zpracujte na hladké, lehce lepivé těsto. 
  • Těsto nehněťte příliš dlouho, jakmile budete mít hladké těsto, přestaňte s ním pracovat.
  • Těsto rozdělte na polovinu a z každé poloviny vyválejte podlouhlý váleček o průměru asi 5 cm. 
  • Zabalte válečky do potravinářské fólie a nechte asi hodinu ztuhnout v lednici.
  • Ostrým nožem krájejte vychladlé válečky těsta na kolečka o tloušťce asi 0,6 cm.
  • Lehce vymazaný plech vyložte pečícím papírem.
  • Kolečka položte na vyložený plech a pečte v předehřáté troubě na 170 °C po dobu 13 minut.
  • Cukroví nechte asi 5 minut vychladnout. 
  • Ještě teplé jej obalujte v moučkovém cukru, ovoněném vanilkovým luskem (volitelně).
Oříšková kolečka v míse.
www.cooklikeczechs.com

Je libo i další vánoční staročeskou klasiku? Pak se nezapomeňte podívat na naše recepty na domácího houbového kubu jako od babičky!

Kakaové Masarykovo cukroví s vlašskými ořechy

Vynikající varianta Masarykova cukroví ozvláštněná o vlašské ořechy naložené v medovině a kakao. Tenhle recept nás hodně baví!

Co budete potřebovat

  • 1 a 1/2 šálku vlašských ořechů
  • 2 šálky medoviny
  • 1 šálek másla
  • 1/2 šálku krystalového cukru
  • 1 žloutek
  • 2 šálky hladké mouky
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 lžíce holandského kakaa
  • moučkový cukr na posypání

Postup

  • Vlašské ořechy namočte přes noc do medoviny. 
  • Ráno ořechy nakrájejte nahrubo. 
  • Dobře smíchejte máslo, krupicový cukr a žloutek. 
  • Směs rozdělte na polovinu. 
  • Do jedné poloviny dejte 1 šálek mouky, kakao a 3/4 šálku vlašských ořechů a dobře promíchejte. 
  • Vytvořte poleno o tloušťce 4 cm, zabalte ho do potravinářské fólie a nechte přes noc v lednici odpočinout.
  • Do druhé poloviny směsi dejte 1 šálek mouky, vanilkový extrakta 3/4 šálku vlašských ořechů a postup opakujte.
  • Druhý den předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia.
  • Vyndejte kakaová a vanilková polena z lednice a nakrájejte je na 0,5 cm kolečka.
  • Kolečka položte na plech vyložený pečícím papírem a pečte 10 minut. 
  • Ještě horké je pořádně poprašte moučkovým cukrem a podávejte.
Kakaová kolečka s oříšky.
www.theczechguidetocooking.wordpress.com

Masarykovo cukroví s rumem

Zkuste tentokrát namočit lískové oříšky do rumu a cukroví hned získá úplně nový rozměr. 

Co budete potřebovat

  • 300 g hladké mouky
  • 200 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 žloutek
  • 200 g lískových oříšků 
  • rum pro vůni

Postup

  • Ořechy dejte asi na hodinu do rumu.
  • Potom je v kuchyňském robotu nasekejte na hrubo.
  • Všechny suroviny smíchejte a nechte uležet do druhého dne. 
  • Těsto vyválejte a vykrajujte různé tvary. 
  • Cukroví dejte na plech vyložený pečícím papírem a pečte ho v troubě předehřáté na 150 stupňů Celsia, dokud není zlatavé.
  • Nechte vychladnout a obalte ve směsi moučkového a vanilkového cukru.
  • Nechte si chutnat!
Oříšková kolečka v ozdobné dóze.
www.receptyakeber.blogspot.com

Hledáte perfektní outfit na vánoční svátky? Který nejen skvěle vypadá, ale také zahřeje? Pak se podívejte na naši recenzi originálních vánočních svetrů a užijte si stylové Vánoce!

Zajímavosti o Masarykově cukroví

Tradiční recept na Masarykovo cukroví pochází z 20. let 20. století, kdy vzniklo Československo a prvním prezidentem se stal T. G. Masaryk. Traduje se, že toto cukroví bylo jeho nejoblíbenějším a proto po něm získalo své jméno. Údajně mu ho v Lánech dělávala jeho maminka, tenkrát ještě bylo známé jako oříškové cukroví.

Masarykovo cukroví je neuvěřitelně jednoduché na přípravu a přitom naprosto skvěle chutná. Lidé ho mají v oblibě pro svou máslovou křehkost a  neuvěřitelnou vůni ořechů. Nejčastěji se používají lískové oříšky, ale můžete je vyměnit třeba za oříšky vlašské či mandle. 

A jak se vám naše dnešní recepty na Masarykovo cukroví líbily? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.