Víte, že čokoláda Margot se dá využít i do vánočních pochoutek?
Ochutnejte jak pečené, tak i jednoduché nepečené vánoční cukroví z Margotky.
To je sen každé hospodyňky – nemuset stát u trouby a trávit jeho přípravou několik hodin.
Nechte se inspirovat nepečeným cukrovím, kterým jistě nikdo nepohrdne.
Vosí hnízda
Nepečená vosí hnízda z Margotky se těší snad ještě větší oblibě, než hnízda klasická.
Pojďme se podívat na jejich přípravu.
Budete potřebovat:
- 2 čokolády Margot
- 2 lžíce kakaa
- 2 čajové lžičky rumu
- 20 rozdrcených piškotů
- 20 piškotů celých
- 250 ml mléka
- ½ balíčku vanilkového pudinku
- 25 g másla
Postup přípravy:
- Čokolády Margot vložte na půl hodiny do mrazáku – lépe se budou strouhat.
- Mezitím si připravte pudink z mléka a nechte vychladnout.
- Zmrzlé čokolády nastrouhejte na hrubém struhadle.
- Přidejte 50 gramů másla, cukr, rozdrcené piškoty a kakao.
- Z celé směsy zpracujte hladké těsto, které na 15 minut vložte do lednice.
- Jakmile je pudink studený, zašlehejte do něj zbytek másla.
- Poté těstem plňte formičky určené na vosí hnízda a uprostřed vytvořte důlek.
- Důlek naplňte krémem z pudinku.
- Přiklopte piškotem a můžete vosí hnízda ozdobit čokoládou nebo cukrem.
Pokud chcete vytvořit i jinou variantu tohoto oblíbeného cukroví, inspirujte se receptem na vosí hnízda (plán), ve kterém můžete použít místo piškotů i různé druhy sušenek nebo upečených korpusů.
Margotkové kuličky v košíčku
Budete potřebovat:
- 300 g čokolády Margot
- 75 g cukru krupice
- 75 ml vody
- 95 g másla
- 150 g sušeného mléka
- 75 g kokosu
- 30 ks mandlí
- kokos na obalení
- papírové košíčky
Postup přípravy:
- Čokolády Margot vložte asi na půl hodiny do mrazáku – lépe se pak strouhají.
- Do hrnce dejte cukr, zalijte ho vodou a pomalu jej nechte ve vodě rozpustit.
- Jakmile je cukr rozpuštěný, do směsi přidejte na kousky nakrájené málo, které nechte taktéž rozpustit
- Do směsi másla, cukru a vody zamíchejte sušené mléko, strouhaný kokos a nastrouhané čokolády Margot.
- Za stálého míchání směs ohřívejte – suroviny se musí spojit a směs zhoustnout.
- Jakmile má směs požadovanou hustotu, nechte ji vychladnout – posléze ztuhnout, nejlépe v lednici.
- Začněte tvarovat kuličky, do kterých vkládejte mandle (můžete vkládat i jiné druhy ořechů).
- Kuličky obalte v kokosu a vkládejte do ozdobných košíčků.
- Skladujte v chladném místě.
Domácí Margot tyčinky
Podívejte se na další tipy na vánoční recepty a přesvědčte se sami, že bez čokolády se prostě neobejdete. A cukroví z domácí Margot čokolády se na tácku plném cukroví budou vyjímat.
Budete potřebovat:
- 100 g mletých vlašských ořechů
- 100 g strouhaného kokosu
- 100 g cukru moučka
- 2 lžíce rumu
- 1 bílek
- 2 lžíce rozpuštěné Hery
- čokoládová poleva
Postup přípravy:
- Do mixéru vložte ořechy společně s kokosem a důkladně je rozmixujte.
- Do směsi přidejte bílek, rum a rozpuštěnou Heru a rozmixujte.
- Vzniklou hmotu vložte na 3 hodiny do lednice.
- Tvarujte tyčinky, placky nebo kuličky a obalujte je v čokoládové polevě.
- Je dobré si domácí Margotky skládat na mřížku, aby poleva rovnoměrně stékala.
- Hotové Margotky dejte ztuhnout do lednice a uchovávejte je v chladném místě.
Objevte další recepty
Pečené cukroví z čokolády Margot
Receptů na plněné vánoční cukroví (content plán) je spousta, my jsme si pro vás připravili dukátky plněné lahodným margotkovým krémem.
Margot dukátky
Budete potřebovat:
- 300 g hladké mouky
- 200 g másla
- 100 g cukru moučka
- 1 vejce
- trochu citronové kůry
- 150 g čokolády Margot
- 200 g másla
- 2 lžíce cukru moučka
- 3 lžíce rumu
- čokoládová poleva
- nastrouhaná Margot čokoláda
Postup přípravy:
- Všechny čokolády Margot vložte do lednice na 30 minut.
- Poté je nastrouhejte na jemném struhadle.
- Do mísy nasypte mouku, cukr, máslo a citronovou kůrou.
- Ingredience smíchejte a vypracujte těsto, které nechte alespoň 12 hodin odpočívat v lednici.
- Připravte si vál s trochou mouky a vyválejte plát – ideálně 3 milimetry silný.
- Dále už jenom vykrajujte kolečka, která upečte na 160 °C po dobu 10 minut.
- Než kolečka vychladnou, připravte si náplň.
- Máslo a cukr utřete, postupně přidávejte rum a 150 gramů nastrouhané čokolády Margot.
- Slepujte vždy dvě kolečka k sobě pomocí náplně.
- Nakonec je ozdobte čokoládovou polevou a zbytkem nastrouhané čokolády Margot.
Vánoční muffiny z Margot čokolády
Budete potřebovat:
- 250 g hladké mouky
- 20 g holandského kakaa
- 2 lžičky jedlé sody
- 150 g čokolády Margot
- 2 kelímky zakysané smetany
- 2 vejce
- 90 g cukru krupice
- 85 g másla
Postup přípravy:
- Nejdříve si rozpusťte máslo a nechte ho vychladnout.
- Čokoládu Margot vložte do chladničky na 30 minut – posléze ji nastrouhejte na jemném struhadle.
- Hladkou mouku, kakao, prášek do pečiva a jedlou sodu přesyjte přes síto a smíchejte – přidejte nastrouhanou čokoládu Margot.
- V další míse rozšlehejte vajíčka a smíchejte je se smetanou, cukrem a vychladlým máslem.
- Obě směsi spojte dohromady a pořádně vymíchejte.
- Těstem začněte plnit formy na muffiny – můžete použít i ozdobné košíčky.
- Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů po dobu dvaceti minut.
- Nakonec je ozdobte vánočními motivy – můžete využít zdobící pera.
Všimli jste si, jak je vánoční cukroví z Margotky jednoduché?
Věříme, že jsme vám dodali inspiraci na letošní vánoční stůl – nakonec, vánoční perníčky nemusí být jedinou stálou klasikou na tácku.