Marcipánové vánoční cukroví je dobré, zajímavé a vypadá skvěle!
Zapojte do jeho výroby své přátele, rodinu a hlavně děti.
Uvidíte, že si užijete spoustu zábavy a navíc si výborně pochutnáte!
Inspirujte se našimi recepty. 🙂
Marcipánové pusinky
Tento recept vám umožní, pochutnat si na úžasné kombinaci lískových oříšků, marcipánu a mletých mandlí.
Ingredience
- 250 g marcipánu
- 60 g cukru moučky
- 1 bílek
- 30 g hladké mouky
- 50 g mletých mandlí
- 20 g lískových oříšků
- 2 lžíce třtinového cukru
- 2 lžíce smetany ke šlehání
- čokoládová poleva
- cukrářské zdobení
Postup
- Připravte si pánev a nasucho na ní opražte nasekané lískové oříšky. Přidejte k nim cukr a nechte zkaramelizovat.
- Přilijte smetanu, trochu vody (podle potřeby) a vytvořte hladkou směs. Hned, jak se směs vytvoří, přelijte ji na, tukem vymazaný, plech a rozetřete po celé ploše.
- Počkejte, až směs zatuhne a potom jí nasekejte na drobné kousky. Do mísy nastrouhejte marcipán, přidejte mouku s moučkovým cukrem, mleté mandle, bílek a nakonec i nasekanou směs s lískovými ořechy.
- Všechny suroviny zpracujte v hladké těsto, ze kterého budete následně odebírat stejně velké kousky a tvarovat z nich malé kuličky.
- Kuličky naskládejte na plech, vyložený pečícím papírem a vložte do trouby, předehřáté na 180 °C.
- Pečte 12–15 minut. Upečené pusinky nechte chvíli vychladnout, potom je polijte čokoládovou polevou a přidejte cukrové zdobení.
- Vhodné jsou třeba perličky, kytičky, případně čokoládové zdobení atd. Pak už jen stačí počkat, až poleva zatuhne a můžete konzumovat.
Marcipán je možné vyrobit několika způsoby. Inspirujte se dalšími marcipánovými recepty.
Vykrajované marcipánové vánoční cukroví s čokoládou
Tento recept, plný marcipánu a čokolády, prostě nemůže nechutnat!
Postupujte podle jednoduchých kroků a budete mít rychle hotovo!
Ingredience
- 150 g másla
- 200 g hladké mouky
- 80 g mléčné čokolády
- 75 g hořké čokolády
- 1 lžička kakaa (ideálně holandského typu)
- 150 g marcipánové hmoty
Postup
- Do mísy prosejte hladkou mouku s kakaem, přidejte nastrouhanou čokoládu (oba druhy), marcipán, změklé máslo a vše zpracujte v hladké těsto.
- Těsto zabalte do potravinové fólie a dejte na 30–45 minut odpočinout do chladničky.
- Připravte si plech, vyložte ho pečícím papírem a nechte troubu předehřát na 170 °C.
- Těsto dejte na vál, vyválejte plát o síle 0,3 cm a následně vykrojte tvary dle libosti (např. hvězdičky, zvonečky apod.).
- Vykrojené cukroví přendejte na plech a pečte 25–30 minut. Upečené cukroví můžete nechat tak, případně jej lehce pocukrovat, nebo obalit v čokoládové polevě.
- Další možností je, slepit k sobě jednotlivé tvary marmeládou.
Cukroví nemusíte mít pouze na stole. Můžete jej použít také jako originální marcipánové vánoční ozdoby na stromeček.
Nevíte, jaké tvary vykrajovátek dneska letí? Inspirujte se recenzemi vykrajovátek a vyberte si podle vlastního vkusu!
Objevte další recepty
Marcipánové cukroví s čokoládovou polevou
U tohoto receptu není marcipán součástí těsta, ale slouží pouze jako náplň.
Výsledek je vynikající!
Ingredience
Těsto:
- 330 g hladké mouky
- 200 g změklého másla
- 200 g mletých mandlí
- 200 javorového sirupu
- 2 celá vejce
- 1 sáček vanilkového cukru
- 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
- 1/4 lžičky čerstvě nastrouhané citronové kůry
Náplň:
- 250 g marcipánu
- 50 g cukru moučka
Zdobení:
- čokoládová poleva
- cukrářské zdobení
Postup
- Připravte si mísu, dejte do ní změklé máslo, javorový sirup, vanilkový cukr a citronovou kůru. Vše společně vyšlehejte do pěny. Následně do směsi, postupně, zašlehejte vejce.
- Do jiné mísy prosejte mouku a prášek do pečiva, promíchejte a menší polovinu této směsi vmíchejte do připravené máslové hmoty. Přidejte mleté mandle a důkladně zamíchejte, aby se vše spojilo.
- Po menších částech přidávejte zbývající polovinu mouky s práškem do pečiva a vypracujte hladké těsto. Těsto zabalte do potravinové fólie a nechte hodinku odpočinout v lednici.
- Vychlazené a odpočaté těsto dejte na vál a vyválejte z něj tenký plát, ze kterého budete, pomocí formičky, vykrajovat jednotlivé kousky.
- Cukroví dejte na plech s pečícím papírem a nechte péct v troubě, vyhřáté na 170 °C, po dobu 10 minut.
- Po upečení odložte cukroví na rovnou podložku a nechte zcela vychladnout.
- Mezitím propracujte marcipán s 25 g cukru moučka, aby vznikla hladká hmota. Zbytek moučkového cukru použijte na poprášení válu, na kterém marcipán rozválíte.
- Z marcipánového plátu vykrojte stejné tvary jako z těsta, které jste dali péct.
- Dva stejné upečené tvary vždy slepte jedním marcipánovým tvarem, který vložíte mezi ně.
- Na závěr namočte půlku cukroví do čokoládové polevy, posypte zdobením a nechte zatuhnout.
- Vánoční cukroví s marcipánem máte hotovo!
Vyzkoušejte další rozmanité polevy na vánoční cukroví.
Marcipánové mušličky
Chcete mít na stole originální vánoční cukroví? Marcipánové mušličky jsou v tom případě pro vás to pravé!
Jedná se o cukroví veselých tvarů, které pobaví hlavně děti, ale chutnat bude všem!
Vyzkoušejte náš jednoduchý recept, při kterém nemusíte péct!
Ingredience
- 350 g nesolených kešu ořechů
- 350 g moučkového cukru
- 7-10 kapek mandlového extraktu
- 2 lžičky granulovaného cukru (rozpuštěného v ¼ šálku horké vody)
- Potravinářské barvivo (dle vlastní volby)
Postup
- Kešu oříšky rozemelte na jemný prášek. Ten následně ještě prosejte pomocí sítka. Pokud vám zůstanou větší kusy oříšků, posbírejte je a všechny je znovu rozemelte na jemný prášek.
- V misce smíchejte moučkový cukr s práškem z kešu ořechů a přidejte několik kapek mandlového extraktu. Nepřidávejte ho moc, aby nedošlo k, až příliš výraznému, aroma.
- Po malých dávkách do mísy přilijte připravenou horkou vodu s cukrem a vzniklou směs rozdělte podle toho, kolik máte potravinářských barev.
- Uprostřed každé části směsi udělejte jamku a přidejte asi 4–5 kapek potravinářského barviva.
- Začněte hníst těsto. Pokud se při hnětení těsta objeví olejovitá hmota, je to v pořádku.
- Jakmile je těsto hotové, rozdělte jej na menší kuličky a tvarujte pomocí forem ve tvaru mušlí, hvězdiček apod.
- Takto připravené nepečené marcipánové vánoční cukroví nechte schnout na vzduchu asi 6–8 hodin.
- Jakmile jsou marcipánové mušličky suché, můžete podávat nebo je uložit je do vzduchotěsné nádoby. Takto uschované mušličky vám vydrží 2–3 týdny v pokojové teplotě a až měsíc, pokud je budete uchovávat v ledničce.
Z marcipánu lze vytvořit velmi efektní fondánové cukroví. Podívejte se na rozmanité recepty na dobroty, které můžete pokrýt marcipánem.
Linecké cukroví s marcipánem
Tento recept ocení všichni, kteří milují linecké těsto, ale jeho výrobou nechtějí trávit spoustu času.
Recept je jednoduchý a navíc obsahuje výborný marcipán, který dodá lineckému cukroví extra vzhled i chuť!
Ingredience
- 1–2 balení lineckého těsta (koupíte v potravinách)
- Marcipán (např. od firmy Dr. Oetker)
- 1 vejce (žloutek)
- cukrářské sypání
Postup
- Z lineckého těsta vykrojte nejrůznější tvary. Záleží čistě na vás, zda to budou hvězdičky, kolečka apod.
- Předehřejte si troubu na 180 °C a vykrojené tvary dejte péct na 6–8 minut. Cukroví hlídejte a vyndejte ho, jakmile začne lehce zlátnout.
- Nechte upečené cukroví vychladnout a připravte si marcipánovou hmotu.
- Hmotu vyválejte a vykrojte z ní stejné tvary, jako jsou ty, které jste upekli.
- Cukroví pomažte vyšlehaným žloutkem a přilepte na něj marcipán.
- Marcipánové cukroví můžete na závěr ozdobit cukrářským sypáním.
- Máte hotovo!
Marcipán nemusíte použít pouze jako vrchní vrstvu cukroví. V dnešní době lze zakoupit hotové marcipánové ozdoby na cukroví v nejrůznějších tvarech, jako jsou hvězdičky, kytičky, srdíčka apod.
Pokud nechcete používat předpřipravené směsi a chcete si zkusit vyrobit domácí marcipán, postupujte podle návodu ve videu.
Vyzkoušejte také další recepty z lineckého těsta!
Vybrané recepty dokazují, že marcipánové vánoční cukroví není nijak složité vyrobit.
Vytvořte si pečené nebo nepečené marcipánové dobroty a nechte si chutnat!