Milujete recepty na mandlové pusinky?
Pátráte po nových postupech, kterými byste překvapili své hosty, až k vám přijdou vaše dobroty ochutnat?
Následující návody na přípravu jsou jednoduché, rychlé a zaručeně originální – vyzkoušejte je!
Nadýchané pusinky z mandlí
Tento recept pochází z Německa a mohou si na něm pochutnat všichni, včetně osob, jejichž tělo má intoleranci na lepek a mléko.
V Německu se toto cukroví peče během adventu.
Vyzkoušejte rychlý, snadný a hlavně chutný recept, který si rychle oblíbíte!
Ingredience
- 4 vaječné bílky
- 1 šálek bílého cukru
- 1 ½ šálku mandlové mouky nebo více podle potřeby
- ¼ lžičky mleté skořice
Postup
- Předehřejte troubu na 150 °C a dva plechy vyložte pergamenovým papírem.
- V míse šlehejte bílky, dokud se nevytvoří tuhé špičky. Postupně přidávejte cukr po lžičkách a pokračujte ve šlehání při vysokých otáčkách.
- V míse smíchejte mandlovou mouku se skořicí a stěrkou je vmíchejte do bílkové směsi. Pokud je směs příliš řídká, přidejte více mletých mandlí.
- Pomocí dvou lžiček dávejte na připravené plechy malé kopečky mandlové směsi ve vzdálenosti 2 cm od sebe.
- Pečte v předehřáté troubě, dokud nejsou pusinky lehce propečené. Zabere to cca 15–20 minut.
- Cukroví opatrně vyjměte z plechů a nechte vychladnout na drátěných mřížkách.
Uvedený recept obsahuje skořici. Pokud patříte mezi její milovníky, pak vás jistě zaujmou recepty na skořicové vánoční cukroví. Prozkoumejte je!
Mandlové pusinky se špičkou
Ještě jste cukroví podobného typu nedělali a máte strach, že to nezvládnete?
S tímto jednoduchým receptem se nemusíte ničeho bát!
Postupujte podle následujících kroků a uvidíte, že se vám povedou vytvořit lehké a, na povrchu, křupavé sladké dobrůtky, u nichž hrozí, že si na nich vytvoříte závislost – tak jsou dobré!
Ingredience
- 4 bílky pokojové teploty.
- 1 šálek cukru
- ¼ lžičky vinného kamene
- ½ lžičky mandlového extraktu
Postup
- Bílky nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
- Při oddělování bílků a žloutků dávejte velký pozor, aby se do bílků nedostal žloutek. V opačném případě by mohlo být obtížné s pusinkami pracovat.
- Vyšlehejte bílky do pěny a přidejte vinný kámen. Pokračujte ve šlehání dalších 15–20 sekund.
- Přidávejte cukr po 1 lžíci, dokud není všechen cukr zapracován.
- Pokračujte ve šlehání, dokud se nevytvoří tuhé špičky.
- Vmíchejte mandlový extrakt.
- Troubu předehřejte na 225 °C a vyložte 2 plechy pergamenovým papírem.
- Směs pusinek dejte do cukrářského sáčku s obyčejnou špičkou a vytvořte pusinky o průměru 1–2 cm s vírem nahoře (viz fotografie).
- Pečte 1 hodinu, poté vypněte teplo a nechte pusinky v uzavřené troubě několik hodin nebo přes noc.
- Po této době můžete podávat!
Objevte další recepty
Pusinky z mandlí a karamelu
Pokud připravíte tento recept, můžete si být jistí, že budete mít na stole jedinečné cukroví, se kterým se v jiných domácnostech tak často nesetkáte.
Cukroví je krásně jemné a naprosto hříšně dobré.
Pusťte se do přípravy té nejzajímavější karamelové pochoutky!
Ingredience
Těsto
- 1/2 šálku celých mandlí bez slupky, pražených a jemně nasekaných
- 3 vaječné bílky
- 1/4 lžičky soli
- 2/3 šálku krystalového cukru
Karamel
- 3/4 šálku krystalového cukru
- 1/4 šálku teplé vody
- 1/3 šálku tekuté šlehačky na bázi oleje
- 2 polévkové lžíce margarínu (v případě potřeby použijte margarín bez sóji)
Postup
Pusinky
- Předehřejte troubu na 120 °C. Velký plech vyložte pergamenem a na něj nakreslete 14 asi 7cm koleček. Papír otočte.
- Ve stojanovém mixéru, vybaveném šlehacím nástavcem, ušlehejte bílky se solí do pěny. Postupně zašlehejte cukr, asi po dvou lžících, a šlehejte, dokud se nevytvoří tuhé špičky. Vmíchejte dvě třetiny mandlí.
- Přeneste pusinky do cukrářského sáčku opatřeného hladkou špičkou. Pusinky vytlačte na vytyčená kolečka v jedné vrstvě.
- Pečte ve středu předehřáté trouby 40–50 minut, nebo dokud nejsou křupavé. Nechte vychladnout na plechu na mřížce.
Karamel
- V hrnci míchejte cukr a vodu na mírném ohni, dokud se cukr nerozpustí.
- Přiveďte cukr k varu, mírně vařte a kartáčem namočeným ve studené vodě kartáčujte stěny hrnce asi sedm minut, nebo dokud směs nezíská tmavě jantarovou barvu.
- Odvraťte tvář a ihned vlijte třetinu šlehačky – karamel může chvíli prskat. Vařte ještě jednu až dvě minuty, nebo dokud se všechen ztuhlý karamel nerozpustí.
- Vmíchejte margarín a nechte vychladnout.
- Pusinky hotovým karamelem ozdobte dle vlastního vkusu.
Karamel je jednoduše perfektním doplňkem Vánoc. Proto vyzkoušejte také recepty na karamelové vánoční cukroví!
Čokoládové mandlové pusinky
Tato dobrota je jednoduchou směsí pusinek v kombinaci s nasekanými mandlemi a kousky hořké čokolády, která vás ohromí už po prvním kousnutí.
Odevzdejte se jedinečné chuti tohoto cukroví a užijte si jeho přípravu!
Ingredience
- 225 g přírodních mandlí
- 3 vaječné bílky
- 1 polévková lžíce bílého octa
- ¼ lžičky soli
- 1 šálek cukru
- 1 lžička vanilkové esence
- 200 g hořké čokolády, nakrájené na malé kousky
Postup
- Předehřejte troubu na 120 °C. Vyložte 3 velké plechy pečicím papírem.
- Do kuchyňského robotu vložte mandle a rozmixujte je na jemno – několik kousků mandlí ponechejte ve směsi.
- Do stojanového mixéru přidejte bílky, bílý ocet a sůl. Šlehejte, dokud nebude tuhý, ale ne suchý.
- Zatímco stroj stále míchá, postupně přisypávejte cukr. Šlehejte, dokud se nevytvoří poměrně pevné a tuhé špičky.
- Vyjměte mísu z mixéru. Přilijte vanilkovou esenci a poté přidejte mandle a nasekanou čokoládu. Vše jemně smíchejte dohromady a snažte se vše spojit, aniž byste to přehnali s mícháním.
- Pomocí čajové lžičky a stěrky nanášejte vrchovaté lžičky směsi na plechy, dokud nespotřebujete všechnu směs.
- Vložte 3 plechy do trouby a pečte 40–45 minut, nebo dokud sušenky nezačnou zlátnout.
- Počkejte, až cukroví vychladne a začněte si pochutnávat na této jedinečné pochoutce!
Také patříte k čokoládovým maniakům, kterým v žádném cukroví nesmí ani kousek čokolády chybět? Pak se nechte inspirovat zajímavými recepty na vánoční čokoládové cukroví!
Výhodou uvedených receptů na mandlové pusinky je to, že jsou jedinečné.
Často se můžete setkat s velmi podobnými postupy a použitými ingrediencemi, ale v tomto případě je tomu jinak.
Toto cukroví obsahuje nejen základní ingredience, ale například také čokoládu nebo karamel. Navíc můžete mezi recepty najít také ten, který je vhodný pro všechny, kteří nesnáší lepek nebo se vyhýbají mléku.