Které cukroví nalézá každoročně přední zastoupení na seznamu vašeho slavnostního pečení?
Určitě se na něm vyskytují ty nejoblíbenější a tradiční druhy.
Pokud hledáte inspirativní tipy a recepty na linecké cukroví, poradíme vám.
I když jej budete péci poprvé v životě, může vás výsledek mile překvapit.
Nejlepší linecké cukroví od babičky
Babičky jsou prostě dokonalé tak, jako jejich cukroví. Tento recept na linecké cukroví je tradiční a jednoduchý.
Ingredience:
- 500 g hladké mouky
- 250 g vychlazeného másla nebo Hery
- 200 g cukru moučky
- 2 vanilkové cukry
- 2 vejce
- citronová kůra z ½ citronu
Na dokončení:
- marmeláda (višňová)
- moučkový cukr
Postup:
- Z ingrediencí si zpracujeme těsto, které zabalíme do potravinové fólie a dáme alespoň na hodinu do lednice.
- Pak na pomoučeném vále vyválíme na tenkou placku (cca 4mm).
- Vykrajujeme tvary podle přání.
- Pečeme v troubě nahřáté na 190 °C asi 7 minut.
- Poté spojujeme oblíbenou marmeládou a k dokonalosti pocukrujeme.
Kakaová linecká kolečka
Klasika v podobě lineckého cukroví na kakaový způsob.
Ingredience:
- 150 g hladké mouky
- 150 g polohrubé mouky
- 200 g másla
- 100 g cukru moučky
- 20 g kakaa
- 1 žloutek
Na dokončení:
- malinová marmeláda
- moučkový cukr
Postup:
- Sypké ingredience si spolu smícháme, pak přidáme vychlazené máslo, žloutek a vypracujeme těsto.
- Na noc jej uložíme do chladu.
- Druhý den vyválíme tenkou placku.
- Vykrajujeme kolečka a v poloviční várce malá kolečka uprostřed.
- Dáme péci na 180 °C na asi 5 až 6 minut.
- Po upečení slepujeme jedno plné kolečko a jedno kolečko s dírkou.
- Nakonec posypeme cukrem.
Linecké citronové cukroví plněné krémem
Citron krásně voní a jeho chuť krásně k lineckému těstu velmi hezky přilne.
Ingredience:
Na těsto:
- 500 g hladké mouky
- 150 g cukru moučky
- 375 g másla
- 1 žloutek
Citronový krém:
- 75 ml citronové šťávy
- 7 g nastrouhané kůry z citronu
- 2 větší žloutky
- 60 g másla pokojové teploty
- 100 g cukru krystal
Postup:
- Ingredience na těsto si smícháme a hotové těsto si dáme do lednice odležet alespoň na 2 hodiny.
- Do mísy si dáme citronovou šťávu, kůru, cukr, máslo a žloutky.
- Vše mícháme nad horkou lázní do tuha.
- Poté odstavíme a necháme vychladnout.
- Z těsta si vyválíme placku a vykrajujeme libovolné tvary.
- Pečeme v troubě nahřáté na 180 °C asi 8 minut.
- Po vychlazení potřeme citronovým krémem a slepujeme.
Měkké linecké kokosové cukroví
Pro milovníky této exotické dobroty – kokosu.
Ingredience:
Těsto:
- 250 g hladké mouky
- 100 g moučkového cukru
- 150 g másla
- 1 vejce
- 1 vanilkový cukr
- 2 lžíce kakaa
Na náplň:
- 150 ml mléka
- 80 g strouhaného kokosu
- 100 g másla
- 80 g moučkového cukru
- 80 g mletých piškot
Na dozdobení:
- čokoláda
Postup:
- Suroviny na těsto si spolu vypracujeme.
- Z těsta vyválíme tenkou 4mm placku, ze které vykrajujeme libovolné tvary.
- Pečeme na 180 °C asi 8 minut.
- Mezitím si nachystáme krém.
- Kokos a cukr zalijeme horkým mlékem a necháme vychladnout.
- Pak přidáme mleté piškoty, vychlazené máslo a vymícháme do krému.
- Po vychlazení cukroví spojujeme krémem a obalujeme v čokoládové polevě.
Linecké s pohankovou moukou bez lepku
Pro ty, kdo si nemohou dopřát klasické vánoční linecké s moukou máme variantu bez lepku. Využijeme v ní mouku z pohanky.
Ingredience:
- 120 g pohankové mouky
- 40 g cukru moučky
- 80 g másla
- 1 žloutek
- ½ lžičky skořice
- špetka soli
Na dokončení:
- rybízová marmeláda
- cukr moučka
Postup:
- Ze surovin zpracujeme těsto, které dáme na minimálně hodinu do lednice odpočívat.
- Pak jej vyválíme na 3 mm tenkou placku a vykrajujeme tvary.
- Pečeme v troubě nahřáté na 175 °C asi 7 minut.
- Po vychlazení spojujeme marmeládou a sypeme cukrem.
Oříškové linecké s náplní a žloutkovou polevou
Milujete ořechové vánoční cukroví? Zde máme výborný recept na linecké cukroví se žloutkovou polevou a náplní.
Ingredience:
Na těsto:
- 240 g másla
- 300 g hladké mouky
- 100 g cukru moučky
- 120 g mletých vlašských ořechů
Na náplň:
- 100 g mletých vlašských ořechů
- 2 lžíce rumu
- ½ hrnku meruňkového džemu
Poleva:
- 4 žloutky
- 150 g cukru moučky
- 1 lžíce rumu
Postup:
- Ingredience na těsto si zpracujeme a necháme alespoň hodinu odpočívat v lednici.
- Vychlazené těsto vyválíme do tenka a vykrajujeme tvary.
- Pečeme při 180 °C asi 8 minut.
- Mezitím si nachystáme náplň tak, že smícháme všechny uvedené suroviny.
- Polevu si připravíme smícháním žloutků, prosátého cukru a rumu.
- Polovinu upečeného cukroví potřeme polevou a polovinu krémem a následně slepíme.
- Postupujeme opatrně, cukroví je křehké!
Objevte další recepty
Linecké vánoční cukroví s pudinkem
Pudinkový prášek dodá receptu patřičnou jemnost. Přesto si jej však k dokonalosti a jemnosti upečte předem. Odleželé je nejlepší.
Ingredience:
- 450 g polohrubé mouky
- 210 g vanilkového pudinkového prášku
- 275 g moučkového cukru
- 270 g másla
- 2 žloutky
- 1 vejce
Na dokončení:
- marmeláda
Postup:
- Smícháme si sypké suroviny, pak přidáme máslo, vejce a žloutky a vypracujeme těsto.
- Dáme jej na 2 hodiny do chladničky.
- Pak těsto vyválíme na tenkou placku.
- Vykrajujeme tvary a pečeme při 180 °C asi 8 minut.
- Po vychlazení slepujeme marmeládou.
Stříkané linecké banánky
Jsou jednoduché, ale na slavnostním stole jsou prostě krásné.
Ingredience:
Na těsto:
- 370 g hladké mouky
- 270 g másla nebo Hery
- 100 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 žloutek
- ½ balení vanilkového pudinkového prášku
Na dokončení:
- marmeláda
- čokoláda na vaření
Postup:
- Ze surovin vypracujeme těsto, které necháme v lednici alespoň na 2 hodiny zchladit.
- Pak na pečicí plech tvarujeme banánky pomocí ploché cukrářské špičky a sáčku.
- Pečeme při 180 °C asi 9 minut.
- Po vychlazení slepujeme marmeládou a půlky máčíme v čokoládě.
Dia linecké cukroví
Tento recept na linecké cukroví je určen diabetikům a těm, kdo si drží štíhlou linii i během Vánoc. V jednom cukroví je zhruba 2 g sacharidů.
Ingredience:
- 200 g pšeničné celozrnné mouky
- 120 g másla
- 40 g mletých lískových ořechů
- 50 g ovocného (kokosového) cukru
- 1 vejce
- ½ lžičky prášku do pečiva
- špetku mleté skořice
- špetku mletého hřebíčku
Na dokončení:
- neslazená domácí nebo dia marmeláda
Postup:
- Ze surovin si zpracujeme těsto, které dáme vychladit do lednice na min. hodinu.
- Pak si těsto vyválíme na tenkou placku, vykrojíme tvary a pečeme v troubě při 180 °C asi 10 minut.
- Po vychlazení slepujeme marmeládou.
Vyzkoušejte také naše fitness linecké cukroví bez ostychu z kalorického nárůstu.
Jak na dokonalé těsto na linecké cukroví
Ať už budete novopečený sváteční cukrář, který se vydá vstříc pečení, aby potěšil nejen svůj žaludek, ale také žaludky dalších přívrženců, nemusíte se obávat.
Ke kýženému úspěchu stačí pouze ověřený recept a pár důkazných rad od zkušených.
Již naše babičky věděly, že úspěšná cesta vede po poměru 3 : 2 : 1, tím rozumějme mouka : cukru moučka : žloutek. Tímto zaručeně nezkazíte vůbec nic.
To je základ, do kterého už přidáváte něco, co má šmrnc, jako je citronová kůra, kardamom, mletý hřebíček nebo špetka skořice. Toto koření se nejlépe hodí k ořechovým variantám.
Další cestou k úspěchu je využití kvalitních surovin, ohled bychom měli brát na výběr mouky a rozhodně využít kvalitní tuk. Zaručená jednička v konzistenci i chuti je zkrátka máslo, tím nic zkazit nelze!
Postup práce v přípravě dokonalého lineckého
Známe tedy poměry surovin. Jak je ale správně dostat dohromady? Nejlépe tak, že si smícháte suché suroviny, pak přidáte vychlazené na kostičky nakrájené máslo a vytvoříte směs podobnou drobence. Teprve na závěr přijde žloutek.
Výsledku se osvědčí, pokud mu dopřejete nějaký ten odpočinek v chladu. Pokud to nepodceníte, máte poloviční úspěch zaručen.
Příprava na pečení
Válení těsta možná nepatří k vašim oblíbeným aktivitám. Pokud máte správnou konzistenci, s nezdarem v podobě trhání nebo naopak lepení těsta se nesetkáte.
Jestliže se však obáváte, že nebude těsto pěkně vyválené a bude celé hrbolaté, můžete si pomoci třeba válením přes dvě špejle, které si dáte po stranách těsta. To vám zaručí jednotnou tloušťku po celém povrchu.
Na pečení stačí samotný plech. Není třeba jej vykládat pečicím papírem, nic se nepřichytí, protože těsto je dost máslové.
Finální verze – zdobení
Nejjednodušší, a nelze říci, že méně chutnou verzí, je cukroví slepit zavařeninou a posypat cukrem. Pokud si s ním chcete ale více vyhrát, tak tomu nejsou kladeny žádné překážky.
Zdobit jej můžete čokoládovou polevou, žloutkovou polevou, citronovou polevou a dalšími polevami na vánoční cukroví.
Stejně tak si lze vyhrát s náplní. K určitému druhu lineckého cukroví pasuje jiná. Pro příklad si uvedeme nejčastější varianty:
- ořechová
- rumová
- máslová
- citronová
- čokoládová
- koňaková
- karamelová