Jedním z nezapomenutelných zážitků Vánoc je bezesporu vůně vůně vánočního cukroví, která se nese z kuchyně do celého domova.
My jsme si pro vás tentokrát připravili 6 voňavých receptů na kořeněné cukroví, které potěší vaše chuťové buňky.
Skořice, muškátový oříšek, hřebíček, zázvor či kardamom cukroví krásně doplní a dodá mu tu nejlepší chuť.
Pojďme se na to společně podívat!
Vánoční perníčky
Vyzkoušejte tento jednoduchý recept na oblíbené kořeněné perníčky. Ozdobte si je buď polevou či různými posypky nebo jinými dekoracemi. Lze si s nimi skvěle vyhrát, což ocení i vaše děti!
Co budete potřebovat
- 3 a 1/4 šálků hladké mouky
- 1 lžička mleté skořice
- 1 lžíce mletého zázvoru
- 3/4 lžičky jedlé sody
- 3/4 lžičky mletého hřebíčku
- 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
- 1/2 lžičky soli
- 3/4 šálku másla, změkčeného na pokojovou teplotu
- 1/2 šálku třtinového cukru
- 1 velké vejce
- 1/2 šálku třtinové melasy
- 1 a 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- kůra z jednoho malého pomeranče (volitelně)
Na polevu:
- 2 šálky moučkového cukru
- 2–3 lžíce mléka
- 1/4 lžičky vanilkového extraktu
Postup
- Ve velké míse prošlehejte mouku, skořici, zázvor, jedlou sodu, hřebíček, sůl a muškátový oříšek.
- V elektrickém stolním mixéru s lopatkovým nástavcem (nebo můžete použít ruční mixér a samostatnou velkou mixovací nádobu) šlehejte máslo s cukrem po dobu 2 minut při středně vysoké rychlosti, dokud nebude směs světlá a nadýchaná.
- Přidejte vejce, melasu a vanilku a šlehejte na střední rychlost, dokud se vše nespojí.
- Snižte rychlost mixéru na nízkou a postupně přidávejte moučnou směs, dokud se nezapracuje.
- Těsto rozdělte na dvě stejné části a z každé vytvarujte kouli.
- Pak jemně rukama zploštěte každou kouli do 2,5 cm tlustého disku, pevně zabalte do plastové fólie a dejte do lednice asi na 1 hodinu, nebo dokud těsto nevychladne, ale bude stále trochu pružné.
- Jakmile budete připraveni péct, zahřejte troubu na 175°C a vyložte plech pečicím papírem.
- Dejte stranou.
- Těsto rovnoměrně vyválejte poumoučeným válečkem na tloušťku cca 0,3 cm.
- Poté pomocí svých oblíbených vykrajovátek na cukroví vykrajujte požadované tvary.
- Přendejte na plechy vyložené pečicím papírem.
- Pečte 8 až 10 minut, nebo dokud nebudou perníčky po okrajích a navrchu křupavé.
- Vyjměte z trouby a nechte 5 minut vychladnout, poté přendejte na mřížku a nechte úplně vychladnout.
- Jakmile budou mít perníčky pokojovou teplotu, můžete je libovolně ozdobit polevou.
- Všechny ingredience na polevu vyšlehejte v míse do hladka.
- Pokud je poleva příliš řídká, přidejte ještě trochu moučkového cukru.
- Pokud je příliš hustá, přidejte trochu mléka.
- Polevu dejte do cukrářského sáčku a zdobte perníčky.
- Užijte si to!
Máme pro vás i výborné recepty na oblíbené perníčky z Norimberka. Vyberte si ten, kterým letos ohromíte!
Německé cukroví s kardamomem
Příjemně sladké, kořeněné cukroví (známé jako plaetzchen) namočené v čokoládové polevě potěší vaše chuťové buňky a vy si ho budete od této chvíle připravovat na Vánoce každý rok!
Co budete potřebovat
- 240 g másla
- 100 g cukru
- 1 lžíce vanilkového cukru nebo 1 lžička vanilkového extraktu
- 3 lžičky rumu, vody nebo brandy
- 250 g hladké mouky
- 3/4 lžičky mletého kardamomu
- 3/4 lžičky prášku do pečiva
- 1 špetka soli
- 120 g čokoládové polevy
Postup
- Vyšlehejte máslo spolu s cukry.
- Vmíchejte vanilkový extrakt (pokud používáte) a rum.
- Mouku prosejte do misky spolu s kardamomem, práškem do pečiva a solí a vmíchejte do vyšlehaného másla.
- Z tohoto těsta vytvarujte dva nebo tři válečky o průměru 2,5 cm.
- Těsta zabalte do plastové fólie a dejte na 2 nebo více hodin do lednice.
- Zahřejte troubu na 200 stupňů Celsia.
- Vyjměte váleček těsta z lednice a položte jej na prkénko.
- Nakrájejte těsto na sušenky o tloušťce 0,5 cm a sušenky položte na plech.
- Vidličkou vytvořte na sušenkách křížový vzor a trochu je zploštěte.
- Pečte cca 8 – 12 minut nebo dokud neztuhnou a nezačnou mírně hnědnout.
- Vyjměte sušenky na mřížku, aby vychladly.
- Rozpusťte čokoládovou polevu podle návodu na obalu.
- Sušenky namočte do poloviny v rozpuštěné čokoládě, položte na pečící papír a nechte ztuhnout.
- Cukroví vydrží v uzavřené dóze na chladném místě až několik týdnů.
- Skladujte jej mezi vrstvami voskového papíru.
Vánoční Masala Chai cukroví v hořké čokoládě
Originální, krásné a lahodné. Přesně takové je toto cukroví s kořeněnou chutí Masala Chai! Potěšte svou rodinu letošní Vánoce touto novinkou, kterou po vás budou chtít připravovat už pořád.
Co budete potřebovat
- 1 šálek másla, změklého
- 1 a 1/4 šálku krystalového cukru
- 1/4 lžičky vanilkového extraktu
- 2 vejce
- 1 a ½ lžíce Masala Chai
- 1/2 lžičky soli
- 1 lžička mleté skořice
- 1 lžička mletého kardamomu
- 1/2 lžičky mletého hřebíčku
- 3/4 lžičky sušeného zázvoru
- kůra z 1 pomeranče
- 3 a 1/2 šálků hladké mouky
- rozpuštěná hořká čokoláda a posypky na ozdobení
Postup
- Vyložte dva plechy pečicím papírem a předehřejte troubu na 190 stupňů Celsia.
- Ve stolním mixéru šlehejte změklé máslo a krystalový cukr do světlé barvy.
- Přidejte vejce, vanilku a veškerou kůru a koření a míchejte, dokud se vše nespojí.
- Přidejte Masala Chai do mlýnku na koření a namelte najemno.
- Přidejte do mixéru a spojte se zbytkem směsi.
- Přidávejte do mixéru mouku po 1/2 šálku a před přidáním další 1/2 šálku mouky počkejte, až se mouka zapracuje do máslové směsi.
- Vyklopte těsto na lehce pomoučněnou plochu a rukama ho zpracujte do tvaru kotouče.
- Zabalte do potravinářské fólie a nechte asi 15 – 20 minut uležet v lednici.
- Vyjměte těsto z lednice a rozválejte na tloušťku 0,5 cm.
- Vykrajujte libovolné tvary, které pokládejte na plechy.
- Pečte asi 12 minut, poté vyjměte z trouby.
- Hlídejte, aby okraje moc nezezlátly, střed sušenek by neměl moc chytit barvu.
- Po upečení umístěte sušenky na chladicí mřížku a před namáčením do čokolády nechte zcela vychladnout.
- Rozpusťte tmavou čokoládu v mikrovlnné troubě nebo parní lázni.
- Sušenky namáčejte do čokolády a pokládejte je na talíř nebo tác vyložený pečícím papírem.
- Rychle ozdobte libovolnými posypky, dokud čokoláda neztuhne.
- Čokoládu nechte vychladnout a ztuhnout.
- Dobrou chuť!
Objevte další recepty
Kořeněné linecké cukroví plněné meruňkovou marmeládou
Luxusní linecké cukroví, které ocení i ti, kteří dvakrát neholdují sladkému, protože nejsou přeslazené a jsou příjemně okořeněné. Hřejivá perníková chuť skvěle vyvažuje hořké a pikantní tóny meruňkové marmelády. To prostě musíte vyzkoušet!
Co budete potřebovat
- 3 šálky hladké mouky
- 3/4 šálku mandlové mouky
- 1 a 1/2 lžíce mletého zázvoru
- 3 lžičky skořice
- 3/4 lžičky muškátového oříšku
- 1/4 lžičky mletého hřebíčku
- 1 lžička prášku do pečiva
- ½ lžičky soli
- 1 a 1/2 šálku másla
- 1 a 1/4 šálku krystalového cukru
- 2 velká vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 3/4 – 1 šálek meruňkové marmelády
- moučkový cukr na posypání cukroví
Postup
- V míse smíchejte hladkou mouku, mandlovou mouku, mletý zázvor, skořici, muškátový oříšek, mletý hřebíček, prášek do pečiva a sůl.
- V další míse ušlehejte máslo s cukrem ručním mixérem do bledé a nadýchané hmoty (asi 2–3 minuty).
- Přidejte vejce, jedno po druhém, a každé zašlehejte do směsi.
- Přidejte vanilku a znovu prošlehejte, aby se vše spojilo.
- Přidejte suché ingredience a promíchejte.
- Těsto na váze rozdělte na dvě stejné části.
- Každou část rozválejte na 2,5 cm kotouč a pevně zabalte do potravinářské fólie.
- Nechte vychladit v lednici alespoň 2 hodiny nebo až 5 dní.
- Až budete připraveni péct, předehřejte troubu na 160°C.
- Pracujte vždy s jedním kotoučem těsta.
- Těsto rozválejte na kusu pečícího papíru na tloušťku cca 3 mm.
- Pomocí vykrajovátka na cukroví o průměru 5 cm vykrajujte z těsta kolečka.
- Ta pak pomocí tenké stěrky přeneste na plechy vyložené pečícím papírem.
- Takto spotřebujte všechno těsto.
- Kolečka rozdělte na poloviny a pomocí malého vykrajovátka na cukroví vykrojte v polovině koleček středy.
- Pečte 12–15 minut.
- Vyndejte z trouby a přendejte na mřížku vychladnout.
- Sušenky s vykrojeným středem posypte moučkovým cukrem.
- Sušenky bez vykrojeného středu otočte tak, aby jejich ploché strany směřovaly nahoru a každou sušenku namažte ½ lžičkou marmelády.
- Přiklopte vykrojenou sušenkou posypanou cukrem.
- Skladujte ve vzduchotěsné nádobě při pokojové teplotě.
Jak dodat vašemu domovu kouzelnou vánoční atmosféru? Zapomeňte na chvilku na klasické dekorace v podobě adventních věnců, svícnů i vánočních stromečků. Načerpejte inspiraci v naší recenzi vánočních girland!
Zázvorové sušenky v bílé čokoládě
Toto zázvorové cukroví máčené v bílé čokoládě se stane hitem vašich Vánoc! Zázvor jim dodává pikantnost, melasa pak obrovskou hloubku chuti. Svůdná poleva z bílé čokolády pak sušenky skvěle doplňuje svou jemnou sladkou chutí.
Co budete potřebovat
- 2 a 1/4 šálku hladké mouky
- 1 lžička jedlé sody
- 1/2 lžičky soli
- 2 lžičky mletého zázvoru
- 1 lžička mleté skořice
- 1/4 lžičky mletého hřebíčku
- 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
- 3/4 šálku másla, změkčeného
- 1/2 šálku + 3 lžíce krystalového cukru
- 1/2 šálku třtinového cukru
- 1 velké vejce
- 1/4 šálku třtinové melasy
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 3 šálky bílé čokolády
- 3 lžíce tuku
- červená a zelená poleva
Postup
- V míse šlehejte mouku, jedlou sodu, sůl, zázvor, skořici, hřebíček a muškátový oříšek po dobu 20 sekund.
- V míse elektrického stolního mixéru vybaveného lopatkovým nástavcem šlehejte máslo, 1/2 šálku krystalového cukru a třtinový cukr, dokud se vše dobře neprošlehá.
- Vmíchejte vejce, poté melasu a vanilku.
- S mixérem nastaveným na nízkou rychlost pomalu přidávejte suché přísady a mixujte, dokud se vše nespojí.
- Zakryjte misku plastovým obalem a nechte 1 hodinu chladit.
- Během posledních 10 minut chlazení předehřejte troubu na 175 stupňů Celsia.
- Z těsta nabírejte asi 1 a 1/2 lžičky najednou, tvarujte kuličky a ty obalujte ve zbývajících 3 lžících krystalového cukru.
- Přeneste na plechy vyložené pečicím papírem ve vzdálenosti cca 5 cm od sebe a vršky sušenek lehce vyrovnejte.
- Pečte v předehřáté troubě 8-10 minut.
- Nechte několik minut vychladnout na plechu a poté přesuňte na mřížku, aby sušenky zcela vychladly.
- V misce vhodné do mikrovlnné trouby rozpusťte 1 šálek bílých čokopeciček s 1 lžící tuku v mikrovlnné troubě na vysoký výkon v 10sekundových intervalech.
- Mezi intervaly míchejte, dokud nebudete mít hladkou polevu.
- Takto pokračujte, dokud nebudete mít cca 3 šálky polevy.
- Ponořte polovinu každé sušenky do čokoládové polevy, otřete přebytek a dejte zpět na pečící papír ztuhnout.
- Ropusťte polevy podle návodu na obalu a naplňte jimi cukrářské sáčky se zdobící špičkou č. 4.
- Ozdobte sušenky viz foto níže a nechte ztuhnout.
- Užijte si to!
Skořicové hvězdičky
Nádherné a přirozeně bezlepkové vánoční cukroví z mletých mandlí a skořice si vás získá během prvního sousta. Hvězdičky jsou potažené lahodnou bílou polevou, která jim dodává další level dokonalosti.
Co budete potřebovat
- 2 bílky, ze středně velkých vajec
- 1 a 1/2 šálku moučkového cukru
- 2 šálky mletých mandlí
- 1 lžička skořice
- 1 lžička vanilkového extraktu
Postup
- Vejce oddělte a z bílků ušlehejte ve středně velké míse tuhý sníh.
- Bílek je dostatečně tuhý, když můžete misku otočit a bílek se nehýbe.
- Prosejte k bílkům moučkový cukr a opatrně ho vmíchejte stěrkou.
- Odeberte přibližně 3 polévkové lžíce směsi a dejte ji stranou do malé misky.
- Do mísy s bílky a moučkovým cukrem přidejte mleté mandle, skořici a vanilkový extrakt a opatrně promíchejte stěrkou.
- Ke konci můžete použít ruce.
- Pokud se vám těsto zdá moc lepivé, vmíchejte ještě trochu mletých mandlí.
- Těsto dejte na 30 minut do lednice.
- Předehřejte troubu na 135 stupňů Celsia a vyložte plechy pečicím papírem.
- Pracovní desku poprašte trochou moučkového cukru a těsto rozválejte na tloušťku cca 0,6 cm.
- Malým vykrajovátkem ve tvaru hvězdičky vykrajujte hvězdičky a dávejte je stranou.
- Pokud se vykrajovátko lepí na těsto, ponořte ho do moučkového cukru.
- Takto spotřebujte všechno těsto.
- Směsí z bílků, kterou jste si dříve odložili, potřete hvězdičky pomocí štětce.
- Poté položte hvězdičky na plech.
- Skořicové hvězdičky pečte ve spodní třetině trouby přibližně 14–15 minut.
- Protože každá trouba je jiná, může se doba pečení lišit.
- Bílý vršek sušenek by měl zůstat bílý.
- Vyjměte sušenky z trouby a položte je na chladící mřížku.
- Spodní část sušenek by měla být stále mírně měkká.
- Po vychladnutí hvězdičky ještě trochu ztvrdnou.
- Nechte si chutnat!
Víte, jak se slaví Vánoce ve světě? Podívejte se naše podrobné informace o tom, jaké se v různých zemích mimo Evropu dodržují vánoční tradice a zvyky. Také se dozvíte o štědrovečerních jídlech, které jsou charakteristické pro danou zemi.
A jak se vám naše dnešní recepty na kořeněné cukroví líbily? Napište nám do komentářů!