Neumíte si představit Vánoce bez kokosového cukroví?
Dobroty z kokosu patří mezi jedny z nejoblíbenějších, takže jimi můžete potěšit nejen sebe, ale i rodinu a hosty.
Pokud už máte pečení nad hlavu, pusťte se do nepečeného cukroví.
Připravili jsme si pro vás super jednoduché recepty, jeden je dokonce jen ze 3 surovin.
Nevynechali jsme ani video recept a recept na náplně z kokosu.
Nepečené kokosové cukroví na plech (Bounty)
Bounty si získalo velké ovace i na našem slavnostním talíři. Vyzkoušejte jednoduchý recept na tuto dobrotu. Chutná dokonce lépe než z obchodu.
Ingredience:
- 400 g sladkého kondenzovaného mléka (viz tip)
- 250 g kokosu
- 2 lžičky vanilkového cukru
Na obalení
- 200 g mléčné čokolády
- 200 g čokolády na vaření
- 30 g ztuženého tuku
Postup:
- Smíchejte kokos s kondenzovaným mlékem a vanilkovým cukrem.
- Hotové těsto dejte na 15 minut do lednice zchladit, aby se s ním lépe pracovalo.
- Vlhkýma rukama vytvarujte šišky podobné Bounty a ukládejte na plech vyložený pečícím papírem.
- Plech vložte na 30–45 minut do lednice.
- Připravte si čokoládovou polevu nad vodní lázní.
- Po zchlazení polévejte čokoládou kousek po kousku.
- Posypte kokosem a nechte ztuhnout.
- Cukroví si můžete také položit na vidličku a polévat jej lžící nad hrncem s polevou. Usnadníte si tak práci.
Chcete měně sladkou variantu? Nahraďte polovinu množství sladkého kondenzovaného mléka tím neslazeným.
Nepečené koule s kokosem a bílou čokoládou
Hlásí se další z nepečených přírůstků. Tyto kokosové koule obsahují trochu alkoholu, takže mají ten správný říz. Kdo ale alkohol nemůže, nevadí. Dá se nahradit mlékem.
Ingredience:
- 100 g másla
- 125 g bílé čokolády
- 2 lžíce Sherry vína (nebo jiného vína, případně mléko)
- 1 žloutek
Na ozdobu:
- jemně nasekané mandle
- kokos
Postup:
- Dejte na mírném ohni rozpustit máslo a přidejte víno nebo mléko.
- Odstavte z plotny a vsypejte nastrouhanou bílou čokoládu a míchejte, dokud se vše nerozpustí.
- Až směs zchladne, přidejte do ní žloutek.
- Hotové těsto nechte přes noc chladit v lednici.
- Druhý den udělejte z těsta kuličky a vyválejte v kokosu nebo mandlích (v obojím).
Kokosové kostky neboli čupavci
Tato dobrota z Bosny a Hercegoviny si u nás získala velkou oblibu. Bosňané ji připravují na Velikonoce. My si ji však rádi vychutnáváme na Vánoce.
Ingredience:
- 120 g margarínu (změklého)
- 200 g cukru krupice
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 2 vejce (pokojové teploty)
- 300 g mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 250 ml mléka
Čokoládová poleva:
- 250 ml mléka
- 100 g hořké čokolády
- 175 g cukru
- 120 g másla
Na obalení:
- 200 g strouhaného kokosu
Postup:
- Umíchejte margarín s cukrem a vanilkovým extraktem do nadýchané pěny.
- Vejce po jednom zašlehejte do margarínu.
- Do margarínové směsi přidejte mouku smíchanou kypřícím práškem a pomalu vymíchejte. Přidejte mléko, promíchejte a hotové těsto vlijte na, pečícím papírem vyložený, plech o velikosti 20×30 cm.
- Pečte na střední mřížce při 180 °C.
- Po 20–25 minutách vyzkoušejte párátkem, zda je hotovo.
- Nechte vychladnout a mezitím si nachystejte polevu.
- Všechny suroviny dejte do hrnce a vařte, dokud se vše nerozpustí a nespojí.
- Polevu nechte mírně vychladit.
- V mezičase si nakrájejte korpus na kostičky.
- Poté kostky máčejte ze všech stran v čokoládě a nakonec obalte v kokosu.
Cukroví z kokosu ze strojku
Strojkové cukroví je velice jednoduché a vypadá náramně. Hledáte-li rychlou pečenou variantu, můžeme vám směle doporučit tuto. Vyzkoušejte, je to výborné a jemné.
Ingredience:
- 300 g změklého másla
- 250 g cukru
- 2 vejce
- 400 g hladké mouky
- 100 g mandlové mouky
- 200 g strouhaného kokosu
- 2 lžíce rumu
- 1/2 lžičky kypřícího prášku
Postup:
- Máslo s cukrem utřete do nadýchané pěny.
- Přidávejte vejce jedno po druhém a šlehejte.
- Po částech přidávejte mouku, mandlovou mouku, kypřící prášek, kokos a rum.
- Dobře promíchejte.
- Těsto napěchujte do strojku, vyberte si tvar dle libosti.
- Ukládejte na, pečícím papírem vyložený, plech.
- Pečte na 180 °C po dobu 12–15 minut (dokud lehce nezezlátnou).
Nemáte strojek na cukroví? Využijte klidně cukrářský sáček. Máte-li strojek na maso, za pár desítek korun se k němu dá koupit tvořítko na cukroví.
Hotové cukroví si obalte v čokoládové polevě. Můžete zkombinovat mléčnou, hořkou i bílou. Nebo využijte jiné oblíbené polevy.
Objevte další recepty
Jednoduché raffaello kuličky ze tří surovin + video návod
Hledáte tip na rychlé nepečené cukroví z kokosu? Tyto kuličky jsou nejen rychle hotové, ale i moc dobré. Tak směle do toho. Koukněte i na videorecept.
Ingredience:
- 1 a ½ hrnku kokosu
- ½ hrnku kondenzovaného mléka (viz tip)
- mandle nebo vlašské ořechy
Postup:
- Smíchejte 1 hrnek kokosu a kondenzované mléko. Vymíchejte a udělejte placky, naplňte mandlí nebo vlašským ořechem a vytvarujte kouli.
- Tu pak obalte ve zbytku kokosu.
- Dejte zchladit a je hotovo.
Protože je sladké kondenzované mléko dost sladké, klidně jej zkombinujte 50:50 s tím neslazeným.
Koukněte na video návod:
Úžasné pusinky s kokosem
Nevíte si rady s přebytkem bílků? Kokosové pusinky nikdy nepřijdou nazmar. Po těchto se zaručeně zapráší.
Ingredience:
- 1/4 lžičky vinného kamene nebo kypřícího prášku
- špetka soli
- 3 velké bílky
- 3/4 hrnku cukru
- 1/4 lžičky vanilkového extraktu
- 1/8 lžičky kokosového extraktu
- 1/2 hrnek strouhaného kokosu
- 1 lžíce granka na posyp (nemusí být)
Postup:
- Ve velké míse smíchejte vinný kámen (nebo kypřící prášek) se solí a bílky.
- Šlehejte, dokud sníh není skoro hotový (začnou se tvarovat špičky).
- Pak přisypávejte cukr po lžících, vždy důkladně prošlehejte.
- Nakonec jemně všlehejte extrakty a následovně opatrně vmíchejte kokos.
- Lžičkou tvarujte malé pusinky a skládejte na plech vyložený pečícím papírem.
- Pečte na 120 °C asi 1 hodinu.
- V polovině doby pečení plech otočte.
- Po upečení je nechte na plechu vychladnout a dle chuti posypte grankem.
Vykrajované kokosové slepované cukroví
Určitě jste už pekli vanilkové a kakaové linecké cukroví. Už jste ale vyzkoušeli kokosové? S tímto receptem určitě zabodujete.
Ingredience:
- 125 gramů másla
- 90 g krupicového cukru
- 1 vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 225 g hladké mouky
- 50 g strouhaného kokosu
- ½ lžičky prášku do pečiva
- 150 g malinového džemu
- cukr moučka na posyp
Postup:
- Utřete máslo s cukrem do nadýchané pěny.
- Přidejte vejce a vanilkový extrakt, dobře vyšlehejte.
- Přidejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a kokosem.
- Dobře promíchejte, udělejte bochník, zabalte do potravinové fólie a dejte do lednice (min. na 1 hodinu).
- Vychladlé těsto vyválejte na 3–4 mm silnou placku a vykrajujte formičkami dle libosti.
- Pečte při 180 °C asi 10–12 minut.
- Vychladlé cukroví potřete marmeládou, spojte a pocukrujte.
Chcete, aby šla marmeláda vidět jako na obrázku? Najděte si menší vykrajovátko (nejlépe stejného tvaru) a v polovině těsta udělejte výkroje. Pokud nemáte nic a máte alespoň vykrajovátko ve tvaru kruhu, využijte jej. Menší kruh vykrojte třeba širší stranou nástavce na cukrářský sáček.
Pokud nechcete plnit marmeládou, ale chcete udělat něco výjimečného, zkuste jednu z našich kokosových náplní. (viz níže)
Křehké kokosové sušenky
Hledáte recept na zdravé cukroví? Chcete si během svátků udržet kalorie pod kontrolou? Pak je tento recept šitý vám na míru.
Ingredience:
- ½ hrnku kokosové mouky
- ½ hrnku erythritolu (nebo cukru)
- ¼ lžička jedlé sody
- ¼ lžičky soli
- 3 vejce
- ⅓ rozpuštěného (vychladlého) másla
- 1 lžička vanilkového extraktu
- ½ lžičky skořice
- ½ hrnku nasekané čokolády
- ¼ hrnku strouhaného kokosu
Postup:
- V míse si smíchejte kokosovou mouku, cukr, jedlou sodu a sůl.
- Přidejte vejce, máslo, vanilku a zamíchejte.
- Přidejte čokoládové kousky a kokos.
- Z hotového těsta dělejte kuličky, které rozložte na pečícím papírem vyložený plech.
- Nakonec všechny kuličky rozmáčkněte na placky.
- Pečte při 175 °C asi 18–20 minut (dokud lehce nezezlátnou).
Recept na kokosové cukroví s krémem
Ingredience na kokosový krém:
- ½ hrnku cukru
- 2 velké bílky
- špetka soli
- 1 hrnek změklého másla (nakrájené na malé kostičky)
- 2 lžíce kokosové smetany (nebo normální)
- ½ lžičky vanilkového extraktu
- ½ lžičky kokosového aroma
- ½ hrnku strouhaného kokosu
Postup:
- Do velké mísy (ve které budeme šlehat nad parou) si dejte bílky, cukr a špetku soli
- a šlehejte, dokud suroviny nebudou mít teplotu okolo 50 °C.
- Poté mísu odstavte z páry a pokračujte ve šlehání, tentokrát na vysoké otáčky, dokud směs nezchladne na cca 30 °C a nebude lepkavá a lesklá. Trvá to asi 8–10 minut, tak buďte trpěliví.
- Snižte rychlost šlehače o jeden stupeň a přidávejte po kouscích máslo, potom šlehačku, extrakty a kokos a šlehejte, dokud se vše nespojí.
- Hotový krém dejte do cukrářského sáčku a případně dejte na chvilku zchladit do ledničky.
Ingredience na jednoduchou kokosovou náplň do cukroví:
- 100 ml mléka
- 100 g kokosu
- 250 g másla
- 150 g cukru moučka
Postup:
- Mléko svařte s kokosem a nechte trochu vychladnout.
- Vyšlehejte si máslo s cukrem do pěny a po částech přilévejte mléko.
- Nechte vychladnout a můžete plnit.
Tyto kokosové náplně se skvěle hodí i k různým variantám kakaového nebo ořechového cukroví.
Doufáme, že jste získali dostatečnou inspiraci. Ať se vám povede okouzlit vaše blízké i hosty.