Recepty na ty nejlepší cukroví z kokosu: pečené i nepečené (inspirujte se)

Neumíte si představit Vánoce bez kokosového cukroví?

Dobroty z kokosu patří mezi jedny z nejoblíbenějších, takže jimi můžete potěšit nejen sebe, ale i rodinu a hosty.

Pokud už máte pečení nad hlavu, pusťte se do nepečeného cukroví.

Připravili jsme si pro vás super jednoduché recepty, jeden je dokonce jen ze 3 surovin. 

Nevynechali jsme ani video recept a recept na náplně z kokosu.

Nepečené kokosové cukroví na plech (Bounty)


Bounty si získalo velké ovace i na našem slavnostním talíři. Vyzkoušejte jednoduchý recept na tuto dobrotu. Chutná dokonce lépe než z obchodu.

Ingredience:

  • 400 g sladkého kondenzovaného mléka (viz tip)
  • 250 g kokosu
  • 2 lžičky vanilkového cukru

Na obalení

  • 200 g mléčné čokolády
  • 200 g čokolády na vaření
  • 30 g ztuženého tuku

Postup:

  • Smíchejte kokos s kondenzovaným mlékem a vanilkovým cukrem.
  • Hotové těsto dejte na 15 minut do lednice zchladit, aby se s ním lépe pracovalo.
  • Vlhkýma rukama vytvarujte šišky podobné Bounty a ukládejte na plech vyložený pečícím papírem.
  • Plech vložte na 30–45 minut do lednice.
  • Připravte si čokoládovou polevu nad vodní lázní.
  • Po zchlazení polévejte čokoládou kousek po kousku.
  • Posypte kokosem a nechte ztuhnout.
  • Cukroví si můžete také položit na vidličku a polévat jej lžící nad hrncem s polevou. Usnadníte si tak práci.
nepečená bounty tyčinka chutná skvěle
Zdroj: pixabay.com

Chcete měně sladkou variantu? Nahraďte polovinu množství sladkého kondenzovaného mléka tím neslazeným.

Nepečené koule s kokosem a bílou čokoládou

Hlásí se další z nepečených přírůstků. Tyto kokosové koule obsahují trochu alkoholu, takže mají ten správný říz. Kdo ale alkohol nemůže, nevadí. Dá se nahradit mlékem. 

Ingredience:

  • 100 g másla
  • 125 g bílé čokolády
  • 2 lžíce Sherry vína (nebo jiného vína, případně mléko)
  • 1 žloutek

Na ozdobu:

  • jemně nasekané mandle
  • kokos

Postup:

  • Dejte na mírném ohni rozpustit máslo a přidejte víno nebo mléko.
  • Odstavte z plotny a vsypejte nastrouhanou bílou čokoládu a míchejte, dokud se vše nerozpustí.
  • Až směs zchladne, přidejte do ní žloutek.
  • Hotové těsto nechte přes noc chladit v lednici.
  • Druhý den udělejte z těsta kuličky a vyválejte v kokosu nebo mandlích (v obojím).
kokosové kuličky s bílou čokoládou
Zdroj: pixabay.com

Kokosové kostky neboli čupavci

Tato dobrota z Bosny a Hercegoviny si u nás získala velkou oblibu. Bosňané ji připravují na Velikonoce. My si ji však rádi vychutnáváme na Vánoce. 

Ingredience: 

  • 120 g margarínu (změklého) 
  • 200 g cukru krupice
  • 1 lžička vanilkového extraktu 
  • 2 vejce (pokojové teploty) 
  • 300 g mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 250 ml mléka 

Čokoládová poleva:

  • 250 ml mléka 
  • 100 g hořké čokolády
  • 175 g cukru
  • 120 g másla 

Na obalení:

  • 200 g strouhaného kokosu

Postup:

  • Umíchejte margarín s cukrem a vanilkovým extraktem do nadýchané pěny.
  • Vejce po jednom zašlehejte do margarínu. 
  • Do margarínové směsi přidejte mouku smíchanou kypřícím práškem a pomalu vymíchejte. Přidejte mléko, promíchejte a hotové těsto vlijte na, pečícím papírem vyložený, plech o velikosti 20×30 cm. 
  • Pečte na střední mřížce při 180 °C.
  • Po 20–25 minutách vyzkoušejte párátkem, zda je hotovo. 
  • Nechte vychladnout a mezitím si nachystejte polevu. 
  • Všechny suroviny dejte do hrnce a vařte, dokud se vše nerozpustí a nespojí. 
  • Polevu nechte mírně vychladit. 
  • V mezičase si nakrájejte korpus na kostičky. 
  • Poté kostky máčejte ze všech stran v čokoládě a nakonec obalte v kokosu. 
čokoládové kostky z kokosu chutnají skvěle
Zdroj: pixabay.com

Cukroví z kokosu ze strojku

Strojkové cukroví je velice jednoduché a vypadá náramně. Hledáte-li rychlou pečenou variantu, můžeme vám směle doporučit tuto. Vyzkoušejte, je to výborné a jemné.

Ingredience:

  • 300 g změklého másla 
  • 250 g cukru
  • 2 vejce
  • 400 g hladké mouky 
  • 100 g mandlové mouky 
  • 200 g strouhaného kokosu
  • 2 lžíce rumu
  • 1/2 lžičky kypřícího prášku 

Postup:

  • Máslo s cukrem utřete do nadýchané pěny. 
  • Přidávejte vejce jedno po druhém a šlehejte. 
  • Po částech přidávejte mouku, mandlovou mouku, kypřící prášek, kokos a rum. 
  • Dobře promíchejte. 
  • Těsto napěchujte do strojku, vyberte si tvar dle libosti.
  • Ukládejte na, pečícím papírem vyložený, plech. 
  • Pečte na 180 °C po dobu 12–15 minut (dokud lehce nezezlátnou). 
i se strojkem uděláte výjimečné kokosové cukroví
Zdroj: pixabay.com

Nemáte strojek na cukroví? Využijte klidně cukrářský sáček. Máte-li strojek na maso, za pár desítek korun se k němu dá koupit tvořítko na cukroví.

Hotové cukroví si obalte v čokoládové polevě. Můžete zkombinovat mléčnou, hořkou i bílou. Nebo využijte jiné oblíbené polevy.


Jednoduché raffaello kuličky ze tří surovin + video návod

Hledáte tip na rychlé nepečené cukroví z kokosu? Tyto kuličky jsou nejen rychle hotové, ale i moc dobré. Tak směle do toho. Koukněte i na videorecept.

Ingredience:

  • 1 a ½ hrnku kokosu
  • ½ hrnku kondenzovaného mléka (viz tip)
  • mandle nebo vlašské ořechy

Postup:

  • Smíchejte 1 hrnek kokosu a kondenzované mléko. Vymíchejte a udělejte placky, naplňte mandlí nebo vlašským ořechem a vytvarujte kouli. 
  • Tu pak obalte ve zbytku kokosu.
  • Dejte zchladit a je hotovo.
variace na raffaello kuličky překvapí výbornou chutí
Zdroj: pixabay.com

Protože je sladké kondenzované mléko dost sladké, klidně jej zkombinujte 50:50 s tím neslazeným.

Koukněte na video návod:

3-Ingredient Raffaello Coconut Balls Recipe | Happy Foods Tube

Úžasné pusinky s kokosem

Nevíte si rady s přebytkem bílků? Kokosové pusinky nikdy nepřijdou nazmar. Po těchto se zaručeně zapráší. 

Ingredience:

  • 1/4 lžičky vinného kamene nebo kypřícího prášku
  • špetka soli
  • 3 velké bílky
  • 3/4 hrnku cukru
  • 1/4 lžičky vanilkového extraktu
  • 1/8 lžičky kokosového extraktu
  • 1/2 hrnek strouhaného kokosu
  • 1 lžíce granka na posyp (nemusí být)

Postup:

  • Ve velké míse smíchejte vinný kámen (nebo kypřící prášek) se solí a bílky.
  • Šlehejte, dokud sníh není skoro hotový (začnou se tvarovat špičky).
  • Pak přisypávejte cukr po lžících, vždy důkladně prošlehejte.
  • Nakonec jemně všlehejte extrakty a následovně opatrně vmíchejte kokos.
  • Lžičkou tvarujte malé pusinky a skládejte na plech vyložený pečícím papírem.
  • Pečte na 120 °C asi 1 hodinu. 
  • V polovině doby pečení plech otočte.
  • Po upečení je nechte na plechu vychladnout a dle chuti posypte grankem.
kokosové pusinky se rozplývají na jazyku
Zdroj: pixabay.com

Vykrajované kokosové slepované cukroví

Určitě jste už pekli vanilkové a kakaové linecké cukroví. Už jste ale vyzkoušeli kokosové? S tímto receptem určitě zabodujete.

Ingredience:

  • 125 gramů másla
  • 90 g krupicového cukru
  • 1 vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 225 g hladké mouky
  • 50 g strouhaného kokosu
  • ½ lžičky prášku do pečiva
  • 150 g malinového džemu
  • cukr moučka na posyp

Postup:

  • Utřete máslo s cukrem do nadýchané pěny.
  • Přidejte vejce a vanilkový extrakt, dobře vyšlehejte.
  • Přidejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a kokosem.
  • Dobře promíchejte, udělejte bochník, zabalte do potravinové fólie a dejte do lednice (min. na 1 hodinu).
  • Vychladlé těsto vyválejte na 3–4 mm silnou placku a vykrajujte formičkami dle libosti.
  • Pečte při 180 °C asi 10–12 minut.
  • Vychladlé cukroví potřete marmeládou, spojte a pocukrujte.
linecké z kokosového těsta
Zdroj: pixabay.com

Chcete, aby šla marmeláda vidět jako na obrázku? Najděte si menší vykrajovátko (nejlépe stejného tvaru) a v polovině těsta udělejte výkroje. Pokud nemáte nic a máte alespoň vykrajovátko ve tvaru kruhu, využijte jej. Menší kruh vykrojte třeba širší stranou nástavce na cukrářský sáček.

Pokud nechcete plnit marmeládou, ale chcete udělat něco výjimečného, zkuste jednu z našich kokosových náplní. (viz níže)

Křehké kokosové sušenky

Hledáte recept na zdravé cukroví? Chcete si během svátků udržet kalorie pod kontrolou?  Pak je tento recept šitý vám na míru.  

Ingredience:

  • ½ hrnku kokosové mouky
  • ½  hrnku erythritolu (nebo cukru)
  • ¼  lžička jedlé sody
  • ¼  lžičky soli
  • 3  vejce
  • ⅓  rozpuštěného (vychladlého) másla
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • ½ lžičky skořice
  • ½  hrnku nasekané čokolády
  • ¼  hrnku strouhaného kokosu

Postup:

  • V míse si smíchejte kokosovou mouku, cukr, jedlou sodu a sůl.
  • Přidejte vejce, máslo, vanilku a zamíchejte.
  • Přidejte čokoládové kousky a kokos.
  • Z hotového těsta dělejte kuličky, které rozložte na pečícím papírem vyložený plech.
  • Nakonec všechny kuličky rozmáčkněte na placky.
  • Pečte při 175 °C asi 18–20 minut (dokud lehce nezezlátnou).
z kokosové mouky uděláte výborné křupavé sušenky
Zdroj: pixabay.com

Recept na kokosové cukroví s krémem

Ingredience na kokosový krém:

  • ½  hrnku cukru
  • 2 velké bílky
  • špetka soli
  • 1 hrnek změklého másla (nakrájené na malé kostičky)
  • 2 lžíce kokosové smetany (nebo normální)
  • ½  lžičky vanilkového extraktu
  • ½  lžičky kokosového aroma
  • ½  hrnku strouhaného kokosu

Postup:

  • Do velké mísy (ve které budeme šlehat nad parou) si dejte bílky, cukr a špetku soli
  • a šlehejte, dokud suroviny nebudou mít teplotu okolo 50 °C.
  • Poté mísu odstavte z páry a pokračujte ve šlehání, tentokrát na vysoké otáčky, dokud směs nezchladne na cca 30 °C a nebude lepkavá a lesklá. Trvá to asi 8–10 minut, tak buďte trpěliví.
  • Snižte rychlost šlehače o jeden stupeň a přidávejte po kouscích máslo, potom šlehačku, extrakty a kokos a šlehejte, dokud se vše nespojí.
  • Hotový krém dejte do cukrářského sáčku a případně dejte na chvilku zchladit do ledničky.

Ingredience na jednoduchou kokosovou náplň do cukroví:

  • 100 ml mléka
  • 100 g kokosu
  • 250 g másla
  • 150 g cukru moučka

Postup:

  • Mléko svařte s kokosem a nechte trochu vychladnout.
  • Vyšlehejte si máslo s cukrem do pěny a po částech přilévejte mléko. 
  • Nechte vychladnout a můžete plnit.

Tyto kokosové náplně se skvěle hodí i k různým variantám kakaového nebo ořechového cukroví.

Doufáme, že jste získali dostatečnou inspiraci. Ať se vám povede okouzlit vaše blízké i hosty.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.