Kávové vánoční cukroví je oblíbené pro svou originální vůni a výraznou chuť.
Provoňte o Vánocích svou kuchyň nezaměnitelným aroma kávy a pochutnejte si na našich skvělých kávových receptech!
Kávová srdíčka
Kávová srdíčka jsou opravdu plná kávy, jelikož je obsažena nejen v těstu, ale také v samotném krému.
Ingredience
Na výrobu těsta:
- 250 g hladké mouky
- 130 g másla
- 2 žloutky
- 1/2 sáčku kypřícího prášku do pečiva
- 1 polévková lžíce instantní nebo mleté kávy
- 70 g cukru moučka
- 100 g mletých vlašských ořechů
- mléko dle potřeby
Na výrobu krému:
- 130 g másla
- 100 g moučkového cukru
- 125 ml silné uvařené kávy
- 1 polévková lžíce hrubé mouky
Postup
- Mouku s moučkovým cukrem a kypřícím práškem do pečiva prosejte na vál, udělejte uprostřed důlek, přidejte žloutky, na kousky nakrájené máslo, kávu, oříšky a trochu mléka.
- Vypracujte hladké a pružné těsto. Těsto nesmí být příliš tuhé, ale ani moc řídké.
- Mléko přidávejte opatrně po troškách a vždy důkladně zapracujte, než přidáte další.
- Jakmile má těsto hladkou a pružnou konzistenci, dejte ho odpočinout do lednice asi na 1 hodinu. Následně těsto rozválejte na, cca půl centimetrový, silný plát a začněte vykrajovat srdíčka.
- Připravte si plech, dejte na něj pečící papír (pokud nemáte, tak ho namažte tukem) a naskládejte na něj srdíčka. Pečte ve vyhřáté troubě na 170 °C, a to do doby, než srdíčka zrůžoví.
- Zatímco se perníčky pečou, připravte si krém.
- Uvařenou kávu svařte s moukou, aby vznikla kaše. Odstavte a nechte vychladnout.
- Mezitím dejte do mísy nakrájené změklé máslo, přisypte cukr a společně utřete do hladké pěny.
- Přidejte kávovou kaši a důkladně promíchejte, až bude krém hladký.
- Po upečení nechte srdíčka vychladnout a poté, za pomoci krému, slepujte vždy 2 srdíčka k sobě.
- Nakonec můžete ještě ozdobit dle vlastního vkusu, a to například čokoládovou polevou nebo cukrářským zdobením.
Jsou vašim oblíbeným cukrovím sladkosti plné krému? Pak si připravte některý z receptů na plněné vánoční cukroví.
Vánoční kávová kolečka
Máte rádi linecká kolečka? Pak vás tento recept potěší. Jedná se o podobný recept, ovšem obohacený o voňavou kávu.
Ingredience
- 200 g hladké mouky
- 140 g másla
- 50 g cukru moučka
- 1/2 lžičky kávy
- 2 žloutky
- pikantní marmeláda na slepování
- čokoládová poleva na zdobení
Postup
- Z mouky, změklého másla, cukru, žloutků a kávy vypracujte hladké těsto, které rovnou můžete vyválet na pomoučeném vále.
- Vykrajujte kolečka, naskládejte je na plech vyložený pečícím papírem a vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Kolečka pečte tak dlouho, dokud nezačnou růžovět.
- Kolečka nechte vychladnout a poté je slepte marmeládou a potřete je čokoládovou polevou.
- Ozdobit je můžete dle vlastního vkusu. Krásně se vyjímá kokos.
Máte rádi kokos? Pak se inspirujte dalšími recepty na kokosové cukroví.
Kávové hvězdičky
Ke kouzelné prosincové atmosféře patří hvězdičky. Proto je můžete připravit ve formě výborného kávového vánočního cukroví.
Ingredience
Na výrobu těsta:
- 250 g hladké mouky
- 60 g cukru moučka
- 150 g tuku Hera
- 1 žloutek
- 1 lžička silnější černé kávy
- Špetka citronové kůry
Na polevu:
- 80 g bílé čokolády
- 50 g ztuženého tuku (Omega)
- 1 lžička rozpustné kávy (Velvet Creme)
Postup
- Do mísy prosejete mouku s moučkovým cukrem, přidejte Heru, žloutek, kávu, citronovou kůru a vypracujte hladké těsto.
- Vyválejte asi půlcentimetrový plát, vykrájejte z něj hvězdičky a skládejte na plech vyložený pečícím papírem.
- Vložte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte zhruba 10 minut. Po upečení nechte hvězdičky vychladnout.
- Zatímco se hvězdičky pekly, připravili jste si polevu, do které budete perníčky namáčet.
- Rozdělte si hvězdičky na polovinu. Jednu polovinu namočte do polevy z bílé čokolády a nechte zaschnout. Tyto hvězdičky budou sloužit jako vršky.
- Druhou půlku hvězdiček potřete marmeládou nebo krémem a slepujte s hvězdičkami, které už mají polevu.
Objevte další recepty
Netradiční kávové vánoční cukroví
Nudí vás klasické cukroví? Vyzkoušejte nápaditou dobrotu, a to kávová zrnka obalená v kávě.
Recept je rychlý, jednoduchý a moc dobrý.
Ingredience
- 1 šálek kávových zrn
- 12 balení rozpustné čokolády (můžete zvolit čokoládu, která je určena pro přípravu fondue)
Postup
- Čokoládové kousky nasypejte do misky, kterou umístíte do vodní lázně. Čokoládu míchejte a počkejte, až se rozpustí.
- Do roztavené čokolády přisypte kávová zrna a obalte je ze všech stran.
- Obalená kávová zrna vysypte na plech, který jste předem pokryli pečícím papírem a jednotlivá zrnka od sebe oddělte vidličkou.
- Takto připravená zrnka umístěte do ledničky na 30 minut.
- Jakmile zrnka vychladnou a čokoláda ztuhne, můžete je z plechu vysypat do misky nebo do papírových košíčků a vytvořit tak trochu jiné kávové vánoční cukroví.
Pokud vám přijde oddělování jednotlivých zrnek únavné, můžete je z čokoládové lázně vkládat přímo do košíčků, a vytvořit tak shluky více čokoládových zrnek.
Kávové oválky trochu jinak
Vyzkoušejte tento recept na opravdu skvělé vánoční cukroví. Kávové oválky jsou klasikou, která by na vaší vánoční tabuli neměla chybět.
My pro vás navíc máme originální recept, kterým svou rodinu i přátele jistě mile překvapíte.
Ingredience
- 1 a ½ šálku polohrubé mouky
- ¾ šálku neslazeného kakaového prášku
- ¼ lžičky soli
- 2 lžičky kávy espresso
- ½ lžičky mleté skořice
- 1 a ½ kostky másla
- 1 šálek cukru
- 1 velké vejce
- 1 a ½ lžičky vanilkového extraktu
- ¾ šálku jemně nasekaných lískových oříšků
Postup
- V misce smíchejte mouku, kakaový prášek. sůl, espresso a skořici.
- Pomocí ponorného mixéru smíchejte změkčené máslo a cukr. Přístroj zapněte na vysoký stupeň rychlosti. Vytvoříte tak lehký a nadýchaný krém.
- Přidejte vejce a vanilku. Jemně míchejte, dokud se vše neprolne. Trvá to asi 1 minutu.
- Přidejte mouku do mísy s vejcem a vanilkou a míchejte, dokud se vše nespojí.
- Těsto dejte do lednice asi na 1 hodinu a rozehřejte si troubu na 175 °C.
- Na plech si připravte pečící papír, na který, pomocí lžíce, umístíte stejně velké kousky těsta. Velikost si určete sami podle toho, jak velké oválky chcete.
- Plech vložte do trouby a pečte asi 13 minut.
- Poté nechte oválky, na drátěném stojanu, vychladnout.
- Hotové kávové oválky můžete obalit například v kokosu.
Máte-li raději jemnější chuť kávy, můžete zvolit kávu mocca a vytvořit tak kávové-mocca vánoční cukroví. Postup přípravy zůstane stejný.
Nepečené brownies s vlašskými ořechy
Tento recept si oblíbí především příznivci raw stravy. Chutnat ale bude úplně všem milovníkům dobrého jídla.
Brownies je možné servírovat jako cukroví, ale také jako kávový dezert.
Ingredience
- 1 a ½ šálku vlašských ořechů
- 1 šálek raw nesolených mandlí
- 2-2 a ½ šálku datlí
- ¾ šálku kakaového prášku nebo raw kakaa
- 1-2 lžičky oblíbené jemně mleté kávy
- 1 špetka mořské soli
Postup
- Vlašské ořechy a mandle rozsekejte v mixéru na jemno.
- Přidejte kakao, espresso a mořskou sůl. Vše odložte stranou.
- Do mixéru vložte datle a zpracujte je na malé kousky. Následně je vyjměte z misky a odložte stranou.
- Zpět do mixéru vložte směs s ořechy a kakaem a postupně přidávejte datle. Přidejte pouze tolik datlí, abyste vytvořili těsto. Datle budou směs držet pohromadě.
- Takto připravené těsto rovnoměrně rozprostřete na plech s pečícím papírem, a pokud chcete, posypte jej zbytkem ořechů, které jste si odložili stranou.
- Plech vložte do ledničky a nechte ztuhnout.
- Po ztuhnutí hotový pokrm nakrájejte na kousky dle vlastního vkusu.
- Uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě v lednici. Takto vám pokrm může vydržet 2 týdny. Pokud chcete, můžete těsto uchovat na později a vložit jej do mrazáku. Tam vydrží brownies až 2 měsíce.
Prozkoumejte další recepty na raw vánoční cukroví.
Kávové vánoční cukroví je zajímavým obohacením klasického cukroví.
Pokud chcete svým hostům nabídnout něco neobvyklého, čím byste je zaujali, připravte jim originální raw cukroví s výraznou chutí a vůní.