Chcete vyzkoušet recepty na kapra na černo a obohatit své obvyklé menu?
Toužíte ochutnat zajímavé chutě ingrediencí, které by vás možná ani nenapadlo zkombinovat?
Inspirujte se následujícími místními i zahraničními recepty na toho nejlepšího kapra v černém sosu!
Kapří filé ve švestkovo-višňové omáčce
Tomuto receptu se někdy také říká “černý kapr”.
Jedná se o zajímavou sladkou pochoutku, jejíž chuť tvoří kombinace lahodných švestek, třešňové šťávy a medu. Trocha balzamikového octa dodává dokonalou rovnováhu kyselosti a vytváří nezapomenutelnou hostinu ve staropolském stylu.
Pusťte se do přípravy!
Ingredience
- 2 kapři, vykuchaní (každý zhruba 1 kg) a nakrájení na 4 filety nebo steaky
- špetka soli
- 2 lžíce švestkové zavařeniny
- 0,5 šálku (100–110 ml) třešňové šťávy
- 1 lžička medu, nejlépe medovicového
- 1–2 lžíce balzamikového octa
- 5 g zázvoru (2,5 strouhaného / mletého zázvoru)
- mletý černý pepř
- sůl
Postup
- Rybu zbavte šupin, odřízněte hlavu, ocas a ploutve. Nakrájejte na steaky nebo porce filé.
- Filety z kapra přesuňte do hrnce a zalijte je osolenou vodou – jen tolik, aby byla ryba ponořená.
- Přiveďte k varu a snižte teplotu na nejnižší stupeň. Vařte 8–10 minut, nejlépe na mírném ohni, při teplotě zhruba 80–90 °C.
- Opatrně přesuňte všechny kousky kapřího filé do nádoby odolné proti ohřevu v troubě. Odložte stranou.
- Dvě lžíce švestkové zavařeniny propasírujte přes síto do mísy. Přidejte třešňovou šťávu, med, balzamikový ocet, čerstvě mletý černý pepř, zázvor a hřebíček. Smíchejte vidličkou nebo metličkou.
- Předehřejte troubu na 200 °C.
- Kousky kapřího filé potřete ovocnou omáčkou a přikryjte alobalem nebo pokličkou. Společně pečte 5 minut.
- Podávejte horké a filety přelijte trochou omáčky. Kombinujte s bramborovým pyré, pečenou kořenovou zeleninou nebo s květákem vařeným v páře.
Milujete švestky? Pak je můžete použít také při přípravě cukroví. Vyzkoušejte recepty na ovocné košíčky, které můžete servírovat nejen o Vánocích!
Kapr na černém pivu
Pokud jste milovníky chuti piva, pak je tento recept pro vás jako dělaný.
Zkombinujte úžasnou chuť ryby se zajímavou chutí černého hořkosladkého piva a vychutnejte si společné chvíle s rodinou, která vás za tuto dobrotu bude na rukou nosit!
Ingredience
- 1 kg kapřích filetů
- 5 stroužků česneku
- 5 polévkových lžic mouky
- 2 lžičky uzené sladké papriky
- 15 dag másla
- 300 ml světlého piva
- sůl, mletý černý pepř
- 2 cibule
Postup
- Filety omyjte a osušte papírovou utěrkou. Pokud používáte mražené filety, nechte je pomalu rozmrazit v pokojové teplotě.
- Oloupejte a nakrájejte cibuli. Následně ji položte na připravené filety a nechte přes noc v chladničce.
- Česnek oloupejte, nakrájejte a posypte solí. Poté česnekem potřete rybu a vložte ji zpět do lednice na 1 hodinu.
- Na talíři smíchejte mouku a sladkou papriku.
- Marinovaného kapra nakrájejte na porce, posypte solí, pepřem a obalte v mouce a paprice.
- Část másla vetřete do nádoby vhodné do trouby.
- Kapra vložte do misky a zalijte oblíbeným černým pivem.
- Zbylé máslo nakrájejte na kousky a přidejte do mísy s rybou.
- Vložte do trouby a pečte do zlatova, cca 20 minut, na 180 °C.
- Podávejte s grilovanou zeleninou nebo brambory.
Inspirujte se také receptem na kapra na modro!
Objevte další recepty
Kapr v černém sosu
Vánoce jsou za dveřmi a vy nevíte, jaký recept na rybu zvolit?
Dopřejte svým hostům opravdové hody a připravte jim kapříka, kterého ještě nejedli!
Nechte si chutnat!
Ingredience
- 1 kapr
- 0,5 mrkve
- 0,5 petržele
- kousek celeru
- 1 cibule
- 4 lžíce másla
- 0,5 sklenice červeného vína
- 0,5 sklenice tmavého piva
- 2 lžíce vinného octa
- 3 lžíce starého perníku
- 2 lžíce švestkového džemu
- špetka tymiánu
- bobkový list
- nové koření
- hrst sultánek
- několik oloupaných mandlí
- šťáva z 1 citronu
- sůl, pepř a cukr podle chuti
Postup
Ryba
- Nejprve je třeba uvařit čerstvého kapra a krev nalít do misky.
- Rybu uvnitř opláchněte octem a ocet přidejte i do krve v misce. Poté kapra omyjte, rozdělte na „podkovy“ a osolte.
- Všechnu zeleninu je pak třeba oloupat a nakrájet na kostičky. V dalším kroku ji vložte do rozpáleného másla a osmažte ze všech stran.
- Poté přidejte citronovou šťávu, nové koření, bobkový list, tymián, sultánky, mandle a vše zalijte půllitrem vroucí vody.
- Poté do nádoby s připravenou směsí vložte rybu a vše vařte asi 10 minut.
- Na konci rybu jednoduše vyjměte z hrnce a očistěte od kostí, poté ji přendejte do jiné teplé nádoby.
Omáčka
- Dalším krokem je příprava omáčky. Do hrnce přidejte nastrouhaný perník, pivo, džem a krev s octem a přiveďte k varu.
- Následně kapra servírujte, omáčku přelijte přes sítko a máte hotovo!
Kapr po židovsku
Tento recept potěší všechny, kteří mají rádi jídlo, které uklidňuje a navodí příjemný pocit v těle.
Chuť kapra je sladká, ale zároveň výrazná. Vyzkoušejte tento recept a uvidíte, že se po připraveném jídle jen “zapráší”!
Ingredience
Kapr
- 1 kapr (cca 1 kg)
- 1 citron
- sůl a pepř podle chuti
- olej na smažení
Omáčka
- 3 cibule
- 70 g rozinek
- 1 lžíce cukru
- 50 g másla
- ½ lžičky soli
- ½ lžičky skořice
- 2–3 sušené karafiáty
- ½ lžičky mletého zázvoru
- ½ lžičky papriky
- 250 ml bílého suchého vína
Postup
- Připravte si všechny ingredience na přípravu kapra po židovsku.
- Předehřejte troubu na 180 stupňů. Očistěte rybu od vnitřností a šupin, dobře ji omyjte.
- Na každé straně ryby udělejte několik řezů. Kapra pokapejte citronovou šťávou a nechte 30 minut marinovat.
- Mezitím připravte omáčku. K tomu oloupejte 3 cibule a nakrájejte je na plátky.
- Rozehřejte pánev s 50 g másla a osmahněte cibuli, dokud nezměkne. Přilijte 250 ml bílého suchého vína.
- K cibuli s vínem přidejte 70 g rozinek.
- Přidejte 1 lžíci cukru, ½ lžičky soli, ½ lžičky skořice, 2–3 sušené karafiáty, ½ lžičky mletého zázvoru a ½ lžičky papriky. Vše společně povařte asi 5 minut na mírném ohni.
- Rozpalte další pánev se 2 lžícemi oleje. Vložte kapra a smažte ho z obou stran dozlatova.
- Rybu vložte do zapékací misky a přidejte omáčku. Pečte 1 hodinu a pravidelně kapra polévejte omáčkou.
Chcete si připravit kapra na přírodno? Pak se řiďte pokyny v receptech na kapra na másle, které jsou jemné, lehké a velmi chutné!
Recepty na kapra na černo jsou jednoduché a dokáže je připravit skutečně každý.
Postupy, uvedené výše, vás krok po kroku povedou při přípravě těch nejchutnějších pochoutek, které vám vaši hosté budou chválit ještě dlouho po jejich ochutnání.