Silvestrovské recepty na jednohubky z listového těsta, které váš mejdan pozvednou na novou úroveň!

Neumíte si bez nich své vysněné jídlo na párty vůbec představit? Jsou to právě jednohubky z listového těsta, které všichni milují a mizí z vašich talířů, jako první?

Letos můžete kromě stálic vašeho prostřeného stolu vyzkoušet něco nového a my vám přinášíme bezvadnou inspiraci na nejlepší recepty z listového těsta!

Pojďte s námi ochutnat!

Rolky s párečkem a sýrovým dipem

Pokud jste už někdy takový recept vyzkoušeli, jistě vám neuniklo, že rychlost, jakou ze stolu zmizí by se dala zapsat do Guinnessovy knihy rekordů. Letos můžete recept pozměnit a připravit jej s božským sýrovým dipem, zaručujeme, že rychlost konzumace se ještě dvojnásobně zrychlí!

Ingredience:

  • 400 g párků nakrájených na menší, rovnoměrné kousky
  • 400 g listového těsta
  • 100 g sýru čedar
  • ¾ hrnku mléka
  • 1 lžíce francouzské hořčice
  • máslo
  • sůl a pepř

Postup práce:

  •   Vymažte si máslem koláčovou formu (průměr cca 20 cm),
  • Listové těsto rozválejte a rozkrájejte na obdélničky, do kterých půjdou párky přesně zabalit, špička může čouhat.
  • Zabalené párky skládejte do formy na stojato, nechávejte kolem nich malý prostor, při pečení se ještě “rozrostou”.
  • Vršek pomažte trochou másla.
  • Přikryjte alobalem nebo pečícím papírem, dejte péct na 180 °C na 15 min.
  • Po této době odkryjte a nechte dopéct cca 5 min dozlatova.

Nyní si připravíme sýrový dip:

  • Připravte si máslovou jíšku – mouku opečte na másle dozlatova.
  • Přidejte mléko a dobře rozmíchejte.
  • Nechte vařit 5 min, osolte, opepřete.
  • Vmíchejte sýr a hořčici, nechte vše rozpustit a spojit v hladký dip. 
zdroj: nationaltoday.com

Párečky opatrně vyklopte z plechu vcelku a nechte hosty, aby si každý odloupl svůj kousek a podle libosti nabral sýrový dip.

Chcete mít na Silvestra skutečně pestrou krmi, vyzkoušejte nejlepší chlebíčkové pomazánky a dopřejte si všeho, co hrdlo ráčí!

Pizza šneci z listového těsta

Kdo by tuto pochoutku nemilovat! Připomíná sovu chutí pizzu, přitom je nesmírně snadná na přípravu a můžete tyto šneky plnit dle libosti. My vám dnes přinášíme recept na základní pizza šneky, které nadchnou malé i velké strávníky.

Ingredience:

  • 1 balení listového těsta
  • 70 g rajčatového protlaku
  • 1 lžička bazalkového pesta
  • 1 stroužek česneku
  • 100 g anglické slaniny nebo šunky
  • 100 g sýr – gouda, mozzarella
  • 1 vejce
  • hrst baby špenátu nebo rukoly
  • sušené oregano
  • sůl
  • dle chuti chilli vločky

Postup práce:

  • Smíchejte si v misce rajčatový protlak, bazalkové pesto, najemno nasekaný česnek, špetku soli a oregano.
  • Směs naneste na rozválené listové těsto, tak aby jen okraje zůstaly volné.
  • Rovnoměrně na těsto rozložte plátky uzeniny, na to sýr a navrch dejte ještě lístky baby špenátu nebo rukoly.
  • Těsto odspodu pevně srolujte, volný okraj lze potřít vajíčkem, aby vše lépe drželo.
  • Připravenou roládu nakrájejte na 18 – 21 kusů, rozložte v mírných rozestupech na plech s pečícím papírem.
  • Každý kousek na plechu ještě potřete rozšlehaným vajíčkem. Vršek můžete posypat drcenými chilli vločkami.
  • Pečte v rozehřáté troubě na 200 °C, cca 15 minut dozlatova. Poté nechte šneky mírně vychladnout.
zdroj: bubbapie.com

Jednohubky z listového těsta se slaninou

Oblíbená kombinace listového těsta a slaniny nesmí chybět ani v našich receptech. Tento skvělý recept ovšem snadno proměníte v pochoutku hned několika chutí, stačí si jen vybrat, co byste si právě dali!

Ingredience:

  • 1 balení listového těsta
  • 1 vejce
  • 1 lžíce piva (nebo mléka)
  • koření dle chuti – grilovací, sladká paprika, bylinky, chilli
  • pro základní recept – slanina
  • pro sýrovou variantu – niva, čedar
  • pro sladkou variantu – vanilkový cukr, skořice, oříšky

Postup práce:

  • Těsto vyválejte na pomoučeném válu, aby jej šlo krájet radýlkem na cca 2,5 mm široké čtverečky.
  • Těsto potřete vejcem, které jste předtím rozšlehali s pivem pro slanou variantu, (pro sladkou s mlékem).
  • Následně posypte vybraným kořením, (sladkou variantu skořicí a cukrem).
  • Na každý čtvereček položte hrubší kousek slaniny, sýra nebo v případě sladké varianty oříšky.
  • Plech vložte do trouby vyhřáté na 200 °C, pečte dozlatova.
zdroj: food-images.files.bbci.co.uk

Cuketovo-ricottová hnízdečka

Může se dost dobře stát, že mezi vašimi hosty bude i někdo, kdo si zrovna na mase nepochutná. Ať už čekáte kohokoliv, bezmasá varianta se hodí vždy, v této ideální odlehčené formě s cuketou a ricottou bude baladou pro vaše chuťové pohárky.

Ingredience:

  • 1 balení listového těsta
  • 1 středně velkou cuketu
  • 100 g ricotty
  • sušená rajčata
  • vajíčko
  • sůl a pepř

Postup práce:

  • Nejdříve si omyjte cuketu a škrabkou na brambory z ní nakrájejte podélné proužky.
  • Nyní si na pomoučeném vále vyválejte listové těsto a radýlkem nakrájejte na obdobné plátky, jako cuketu.
  • Rozšlehejte vajíčko a smíchejte ho s ricottou, dochuťte solí a pepřem.
  • Sušená rajčata si nakrájejte na drobné kousky.
  • Následně potřete vždy proužek listového těsta ricottovou směsí, položte cuketu tak, aby maličko přesahovala okraj těsta a rozmístěte několik kousků sušených rajčat.
  • Celé plátky potom stočte do růžičky, aby prostředek byl malinko výš, než kraje – lze si také pomoci párátkem, pokud by to nedrželo.
  • Růžičky vyskládejte na plech vyložený pečícím papírem.
  • Pečte při 210 °C dozlatova asi 15 – 20 minut.
zdroj: dinnerfornone.files.wordpress.com

Taky milujete tu jedinečnou chuť a vůni? Nevíte, o čem mluvíme? Tak se rychle podívejte na nejlepší recepty na sladké i slané cukroví ze škvarků!

Závin z listového těsta s lososem

Netradiční, přesto úžasná chuť, kterou zaručí spojení listového těsta a uzeného lososa vám učaruje natolik, že ho směle zařadíte mezi stálice svého silvestrovského pohoštění!

Ingredience:

  • 1 listové těsto
  • uzený losos
  • 1 cibule
  • 1 balení mraženého špenátu (lze použít i spařený baby špenát nebo mangold)
  • 130 g sýr
  • 50 ml smetana
  • 2 stroužky česneku
  • 1 vejce
  • máslo, olivový olej
  • sůl
  • mletý pepř
  • (sezamová semínka)

Postup práce:

  • Listové těsto vyválejte na pomoučeném vále na plát. 
  • V hrnci si rozpalte hoblinku másla s trochou olivového oleje.
  • Přidejte nadrobno nakrájenou cibulku, k ní hned špenát.
  • Nechte směs úplně povolit, stále míchejte, trvá to 15 – 20 min.
  • Potom přidejte česnek, osolte a opepřete, nechte opět 5 minut vařit.
  • Nakonec přidejte smetanu a sýr.
  • Připravenou špenátovou směs nechte dobře vychladnout.
  • Následně na listové těsto poklaďte kousky uzeného lososa a na něj přidejte špenátovou směs.
  • Závin pevně zabalte, potřete vejcem (můžete ještě posypat sezamovým semínkem).
  • V troubě rozpálené na 200 stupňů pečte dozlatova.
zdroj: food-images.files.bbci.co.uk

Skvělé tipy na jednohubky z listového těsta se budou na vaši silvestrovskou párty hodit, vyzkoušejte je třeba všechny, protože ručíme za to, že vám talíře zůstanou zcela prázdné! Nechte si chutnat!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.