Neumíte si bez nich své vysněné jídlo na párty vůbec představit? Jsou to právě jednohubky z listového těsta, které všichni milují a mizí z vašich talířů, jako první?
Letos můžete kromě stálic vašeho prostřeného stolu vyzkoušet něco nového a my vám přinášíme bezvadnou inspiraci na nejlepší recepty z listového těsta!
Pojďte s námi ochutnat!
Rolky s párečkem a sýrovým dipem
Pokud jste už někdy takový recept vyzkoušeli, jistě vám neuniklo, že rychlost, jakou ze stolu zmizí by se dala zapsat do Guinnessovy knihy rekordů. Letos můžete recept pozměnit a připravit jej s božským sýrovým dipem, zaručujeme, že rychlost konzumace se ještě dvojnásobně zrychlí!
Ingredience:
- 400 g párků nakrájených na menší, rovnoměrné kousky
- 400 g listového těsta
- 100 g sýru čedar
- ¾ hrnku mléka
- 1 lžíce francouzské hořčice
- máslo
- sůl a pepř
Postup práce:
- Vymažte si máslem koláčovou formu (průměr cca 20 cm),
- Listové těsto rozválejte a rozkrájejte na obdélničky, do kterých půjdou párky přesně zabalit, špička může čouhat.
- Zabalené párky skládejte do formy na stojato, nechávejte kolem nich malý prostor, při pečení se ještě “rozrostou”.
- Vršek pomažte trochou másla.
- Přikryjte alobalem nebo pečícím papírem, dejte péct na 180 °C na 15 min.
- Po této době odkryjte a nechte dopéct cca 5 min dozlatova.
Nyní si připravíme sýrový dip:
- Připravte si máslovou jíšku – mouku opečte na másle dozlatova.
- Přidejte mléko a dobře rozmíchejte.
- Nechte vařit 5 min, osolte, opepřete.
- Vmíchejte sýr a hořčici, nechte vše rozpustit a spojit v hladký dip.
Párečky opatrně vyklopte z plechu vcelku a nechte hosty, aby si každý odloupl svůj kousek a podle libosti nabral sýrový dip.
Chcete mít na Silvestra skutečně pestrou krmi, vyzkoušejte nejlepší chlebíčkové pomazánky a dopřejte si všeho, co hrdlo ráčí!
Pizza šneci z listového těsta
Kdo by tuto pochoutku nemilovat! Připomíná sovu chutí pizzu, přitom je nesmírně snadná na přípravu a můžete tyto šneky plnit dle libosti. My vám dnes přinášíme recept na základní pizza šneky, které nadchnou malé i velké strávníky.
Ingredience:
- 1 balení listového těsta
- 70 g rajčatového protlaku
- 1 lžička bazalkového pesta
- 1 stroužek česneku
- 100 g anglické slaniny nebo šunky
- 100 g sýr – gouda, mozzarella
- 1 vejce
- hrst baby špenátu nebo rukoly
- sušené oregano
- sůl
- dle chuti chilli vločky
Postup práce:
- Smíchejte si v misce rajčatový protlak, bazalkové pesto, najemno nasekaný česnek, špetku soli a oregano.
- Směs naneste na rozválené listové těsto, tak aby jen okraje zůstaly volné.
- Rovnoměrně na těsto rozložte plátky uzeniny, na to sýr a navrch dejte ještě lístky baby špenátu nebo rukoly.
- Těsto odspodu pevně srolujte, volný okraj lze potřít vajíčkem, aby vše lépe drželo.
- Připravenou roládu nakrájejte na 18 – 21 kusů, rozložte v mírných rozestupech na plech s pečícím papírem.
- Každý kousek na plechu ještě potřete rozšlehaným vajíčkem. Vršek můžete posypat drcenými chilli vločkami.
- Pečte v rozehřáté troubě na 200 °C, cca 15 minut dozlatova. Poté nechte šneky mírně vychladnout.
Objevte další recepty
Jednohubky z listového těsta se slaninou
Oblíbená kombinace listového těsta a slaniny nesmí chybět ani v našich receptech. Tento skvělý recept ovšem snadno proměníte v pochoutku hned několika chutí, stačí si jen vybrat, co byste si právě dali!
Ingredience:
- 1 balení listového těsta
- 1 vejce
- 1 lžíce piva (nebo mléka)
- koření dle chuti – grilovací, sladká paprika, bylinky, chilli
- pro základní recept – slanina
- pro sýrovou variantu – niva, čedar
- pro sladkou variantu – vanilkový cukr, skořice, oříšky
Postup práce:
- Těsto vyválejte na pomoučeném válu, aby jej šlo krájet radýlkem na cca 2,5 mm široké čtverečky.
- Těsto potřete vejcem, které jste předtím rozšlehali s pivem pro slanou variantu, (pro sladkou s mlékem).
- Následně posypte vybraným kořením, (sladkou variantu skořicí a cukrem).
- Na každý čtvereček položte hrubší kousek slaniny, sýra nebo v případě sladké varianty oříšky.
- Plech vložte do trouby vyhřáté na 200 °C, pečte dozlatova.
Cuketovo-ricottová hnízdečka
Může se dost dobře stát, že mezi vašimi hosty bude i někdo, kdo si zrovna na mase nepochutná. Ať už čekáte kohokoliv, bezmasá varianta se hodí vždy, v této ideální odlehčené formě s cuketou a ricottou bude baladou pro vaše chuťové pohárky.
Ingredience:
- 1 balení listového těsta
- 1 středně velkou cuketu
- 100 g ricotty
- sušená rajčata
- vajíčko
- sůl a pepř
Postup práce:
- Nejdříve si omyjte cuketu a škrabkou na brambory z ní nakrájejte podélné proužky.
- Nyní si na pomoučeném vále vyválejte listové těsto a radýlkem nakrájejte na obdobné plátky, jako cuketu.
- Rozšlehejte vajíčko a smíchejte ho s ricottou, dochuťte solí a pepřem.
- Sušená rajčata si nakrájejte na drobné kousky.
- Následně potřete vždy proužek listového těsta ricottovou směsí, položte cuketu tak, aby maličko přesahovala okraj těsta a rozmístěte několik kousků sušených rajčat.
- Celé plátky potom stočte do růžičky, aby prostředek byl malinko výš, než kraje – lze si také pomoci párátkem, pokud by to nedrželo.
- Růžičky vyskládejte na plech vyložený pečícím papírem.
- Pečte při 210 °C dozlatova asi 15 – 20 minut.
Taky milujete tu jedinečnou chuť a vůni? Nevíte, o čem mluvíme? Tak se rychle podívejte na nejlepší recepty na sladké i slané cukroví ze škvarků!
Závin z listového těsta s lososem
Netradiční, přesto úžasná chuť, kterou zaručí spojení listového těsta a uzeného lososa vám učaruje natolik, že ho směle zařadíte mezi stálice svého silvestrovského pohoštění!
Ingredience:
- 1 listové těsto
- uzený losos
- 1 cibule
- 1 balení mraženého špenátu (lze použít i spařený baby špenát nebo mangold)
- 130 g sýr
- 50 ml smetana
- 2 stroužky česneku
- 1 vejce
- máslo, olivový olej
- sůl
- mletý pepř
- (sezamová semínka)
Postup práce:
- Listové těsto vyválejte na pomoučeném vále na plát.
- V hrnci si rozpalte hoblinku másla s trochou olivového oleje.
- Přidejte nadrobno nakrájenou cibulku, k ní hned špenát.
- Nechte směs úplně povolit, stále míchejte, trvá to 15 – 20 min.
- Potom přidejte česnek, osolte a opepřete, nechte opět 5 minut vařit.
- Nakonec přidejte smetanu a sýr.
- Připravenou špenátovou směs nechte dobře vychladnout.
- Následně na listové těsto poklaďte kousky uzeného lososa a na něj přidejte špenátovou směs.
- Závin pevně zabalte, potřete vejcem (můžete ještě posypat sezamovým semínkem).
- V troubě rozpálené na 200 stupňů pečte dozlatova.
Skvělé tipy na jednohubky z listového těsta se budou na vaši silvestrovskou párty hodit, vyzkoušejte je třeba všechny, protože ručíme za to, že vám talíře zůstanou zcela prázdné! Nechte si chutnat!