Jednohubky s lososem jsou zdravé a chutné.
Vyzkoušejte letos na Silvestra tyto recepty na jednohubky s lososem.
Báječně si pochutnáte, a navíc se hodí k šampaňskému.
Celozrnné jednohubky s uzeným lososem
Dostali jste chuť udělat si na Silvestra zdravé jednohubky? Připravte si celozrnné jednohubky s lososem. Příprava je velmi jednoduchá a rychlá. Počet ingrediencí si samozřejmě upravte podle toho, pro kolik lidí budete jednohubky chystat.
Ingredience:
- 10 celozrnných rohlíků nebo baget
- 2 avokáda
- 200 g taveného sýru
- 1 hořčice
- 200 g uzeného lososa
- na dochucení špetku soli, mletý pepř a pár kapek citronové šťávy
Postup receptu:
- Nakrájejte si celozrnnou bagetu na kolečka.
- V misce si připravte pomazánku. Rozmačkejte vidličkou avokáda a tavený sýr. Dochuťte podle chuti.
- Pomazánkou potřete kolečka z celozrnné bagety.
- Na vrch každé jednohubky položte plátek lososa a jemně ho pokapejte citronovou šťávou.
Jednohubky z lososa jako lívanečky
Máte rádi lívance? Připravte si je místo pečiva jako podklad jednohubek s lososem. Poradíme vám, jak na to.
Co budete potřebovat na lívancové těsto?
- 125 g celozrnné pohankové mouky
- 1 vejce
- 160 ml mléka
- 125 g rozpuštěného másla
- 1 pytlíček třtinového cukru
- 2 pytlíčky kypřícího prášku do pečiva
- špetku soli
Co budete potřebovat na pomazánku?
- 250 g sýru typu Gervais
- 250 g uzeného lososa
Jak na to:
- Do mléka zamíchejte vajíčko.
- Vedle v misce si vytvořte směs mouky, kypřícího prášku, cukru a soli.
- Smíchejte mléko se sypkým obsahem, a úplně nakonec vmíchejte téměř vychladlé rozpuštěné máslo.
- Těsto nechte v chladničce ustát asi půl hodinky.
- Rozpalte si pánev potřenou olejem. Na ní vytvářejte z těsta malé lívanečky.
- Hotové lívance ozdobte lžičkou taveného sýra a kouskem uzeného lososa.
Objevte další recepty
Lososové jednohubky s avokádem
Lososa můžete použít také jako chutnou ozdobu na jednohubky s avokádovou pomazánkou. Podívejte se, jak si je snadno připravíte doma.
Potřeby na těsto:
- 350 g hladké mouky
- 1 balíček sušeného droždí
- sůl (1 kávová lžička)
- 200 ml vlažné vody
- 2 polévkové lžíce oleje
Na pomazánku budete potřebovat:
- 2 avokáda
- 3 jarní cibulky
- 1 polévkovou lžíci čerstvých bylinek
- 4 polévkové lžíce dijonské hořčice
- 2 polévkové lžíce medu
- pár kapek citronové šťávy
- špetku soli a špetku koření
Nezapomeňte si na ozdobení připravit:
- plátky uzeného lososa (cca 300 g)
- trochu kopru
Jak postupovat při přípravě
- Nejprve si připravte těsto. Smíchejte mouku s droždím a solí. Přidejte vodu, olej a vypracujte ručně těsto do hladka.
- Vypracované těsto lehce poprašte moukou, přikryjte a nechte zhruba 45 minut kynout na teplém místě.
- Mezitím si připravte pomazánku. Oloupejte avokáda a nakrájejte je na malé kostičky. Vložte do misky. Přidejte na kolečka nakrájenou cibulku, hořici, med a pokapejte trochou citronové šťávy. Dochuťte solí a pepřem podle chuti. Pečlivě promíchejte.
- Až vám vykyne těsto, rozdělte si ho na válu na 10 dílů. Z každého dílu vytvarujte kuličku, položte ji na pečící papír na plech.
- Připravené kuličky vložte do předehřáté trouby na 180 °C a pečte asi 35 minut.
- Až upečené kuličky vychladnou, podélně je rozkrojte a nandejte na ně lžičkou pomazánku.
- Úplně na vršek ozdobte plátkem lososa a snítkou kopru.
Rychlé jednohubky s lososem a smetanovým sýrem
Tyto jednohubky vám nezaberou přípravou ani dvacet minut, přesto si na nich báječně pochutnáte. Skvěle se hodí k šampaňskému. Potěšte na Silvestra své chuťové buňky a připravte si tyto jednohubky na oslavu.
Co budete potřebovat?
- 1 balíček žitných křupavých chlebů
- vaničku smetanového sýra
- 2 polévkové lžíce zakysané smetany
- 2 citrony (bude potřeba šťáva a kůra z 1,5 citronu)
- 1 velký svazek kopru (část nasekáte na drobno, část snítek si nechte na ozdobení)
- mletý černý pepř na dochucení, případně sůl (dle vlastní chuti)
- 200 g uzeného lososa
Postup přípravy jednohubek:
- Smíchejte smetanový sýr, zakysanou smetanu, nasekaný kopr, citronovou šťávu a polovinu kůry. Dochuťte solí a pepřem dle chuti.
- Křupavé chleby si rozprostřete na talíř nebo podnos.
- Na každý položte trochu pomazánky.
- Plátky uzeného lososa nakrájejte na proužky, srolujte je a položte na jednohubky.
- Můžete dotvarovat vidličkou nebo dozdobit snítkou kopru či pramínky citronové kůry.
Nezůstávejte pouze u lososa. Určitě vám přijdou k chuti také recepty na pomazánky na chlebíčky nebo jednohubky.
Jednohubky s lososovou pomazánkou
Jestli se vám nechce jednohubky pracně zdobit, ale máte chuť na lososa, udělejte si lososovou pomazánku. Jednohubky s pomazánkou jsou velmi chutné a jejich příprava není náročná. Pojďte se podívat, jak na to.
Potřeby:
- smetanový sýr
- uzený losos
- krájená zelená cibule
- 1 ½ lžičky nasekaného čerstvého kopru
- ¼ hrnku smetany ke šlehání
- 3 kapky worcesterové omáčky
- 3 kapky feferonkové omáčky
- trochu citronové šťávy
Postup:
- Nejlépe v kuchyňském robotu rozmíchejte smetanový sýr do měkka.
- Přidejte lososa, cibulku, smetanu, worcesterovou omáčku, feferonkovou omáčku a citronovou šťávu.
- Znovu pečlivě promíchejte, dokud nedosáhnete hladké a krémové konzistence.
Máte už vymyšlené, jaké připravíte jednohubky na silvestrovskou oslavu? Pokud ano, zbývá vám už jen vymyslet přání pro přátele a blízké k novému roku. A protože Silvestr je hlavně o zábavě a smíchu, zkuste je pobavit některým z vtipných přání k novému roku.