Jednohubky s klobásou nesmí chybět na žádném silvestrovském stole.
Hledáte klasiku nebo něco nového?
Vyzkoušejte tyto recepty na klobásové jednohubky a pochutnejte si.
Jednoduché jednohubky s klobásou
Nemusíte chystat žádné složitosti. Jednohubky s klobásou potěší každého a jejich příprava není vůbec složitá. Z tohoto receptu připravíte 30 jednohubek. Proto si počty ingrediencí upravte podle toho, jak velkou hostinu chcete připravovat.
Co budete potřebovat?
- 3 rohlíky
- 4 kyselé okurky
- 10 dkg jemného salámu
- 1 tvrdou klobásu
- 100 g plátkového sýru
- 15 černých oliv
- sýrovou pomazánku z krabičky
Jak na přípravu?
- Rohlíky, okurky a klobásu nakrájejte na kolečka, sýr a šunku na čtverečky a olivy rozkrojte napůl.
- Rohlíky potřete pomazánkou. Nyní na ně navršte plátek šunky, plátek klobásy, plátek sýra, kolečko z kyselé okurky a na konec půlku olivy. Aby vám to drželo pohromadě, použijte párátko.
Klobásové jednohubky s čerstvou zeleninou
Tyto jednohubky jsou velmi podobné těm z předchozího receptu, ale obsahují více čerstvé zeleniny. To se hodí, když potřebujete vyvážit poměr zdravého a nezdravého jídla.
Ingredience:
- rohlík nebo bageta
- tvrdá klobása
- okurka hadovka
- menší rajčata
- plátkový sýr (může být i toustový)
- olivy
Postup:
- Nakrájejte rohlík nebo bagetu na kolečka.
- Okurku nastrouhejte nebo nakrájejte škrabkou na zeleninu na tenké plátky.
- Rajče nakrájejte také na plátky.
- Plátkový sýr rozkrájejte na čtverečky.
- Klobásu nakrájejte na kolečka.
- Na rohlíková kolečka můžete namazat máslo nebo trochu majonézy. Není to ale nezbytně nutné.
- Na jednohubky položte plátek sýra.
- Na něj kolečko rajčete.
- Nyní vezměte párátko nebo krátkou špejli a vytvořte špíz. Jako první půjde půlka olivy, dále plátek okurky, který složte do vlnky. Pak přijde klobása. Na závěr může přijít ještě plátek sýra.
- Špíz zapíchněte do základny jednohubky s rajčetem a máte hotovo!
Objevte další recepty
Jednohubky s klobásou s bramborou
Tento recept na silvestrovské jednohubky s klobásou se nemusíte bát nabídnout ani dětem. Jistě jim budou chutnat a nejsou ani tak nezdravé. Příprava je navíc velmi jednoduchá a hotové jednohubky vypadají prostě skvěle.
Budete potřebovat:
- 6 malých brambor
- 150-200 g tvrdého sýru bločku
- klobásu
Postup:
- Brambory uvařte ve slupce do měkka.
- Až budou vařené, ochlaďte je, oloupejte a nakrájejte podle vlastní potřeby a vkusu.
- Sýr nakrájejte na kostičky.
- Klobásu nakrájejte na kolečka.
- Na párátko nebo krátkou špejli napíchejte ingredience. První půjde brambora, další klobása a kostka sýru nakonec tak, aby na ní vytvořený špíz stál.
- Hotové vyrovnejte na talíř a můžete směle podávat.
Jednohubky z listového těsta s klobásou uvnitř
Jednohubky nemusí vypadat jako ozdobená kolečka. Klobásu můžete ukrýt do listového těsta. Zní to možná netradičně, ale uvidíte, jaká chuťovka se z toho vyklube.
Ingredience:
- 350 g listového těsta
- 4 klobásy
- 4 polévkové lžíce kečupu
- 1 stroužek česneku
- špetka soli, případně mletého pepře
- vejce na potření
- trochu sezamových semínek na posypání
Postup receptu:
- Listové těsto rozválejte a nakrájejte na pásky akorát velké, aby se jimi daly obalit kousky klobásy.
- Smíchejte kečup s lisovaným česnekem, dochuťte podle vlastních chutí solí, případně kořením.
- Na pomazané těsto položte kousky klobásy a zabalte.
- Potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte sezamovými semínky.
- Pečte v troubě na plechu s pečícím papírem.
Silvestrovské klobásové jednohubky
Vyzkoušejte zapékané jednohubky s klobásou posypané sýrem. Jistě se stanou oblíbeným silvestrovským receptem a napříště je budete chystat z dvojité dávky.
Ingredience na těsto:
- 500 g polohrubé mouky
- 21 g droždí
- ¼ balíčku prášku do pečiva
- 150 ml vlažné vody
- 125 ml mléka
- 75 ml oleje
- ½ lžíce soli
- 1 lžička krystalového cukru
Ingredience pro náplň a zdobení:
- klobása
- tvrdý sýr
- kečup
- oregano
- žloutek na potření těsta
Jak postupovat při přípravě jednohubek?
- Připravte si z ingrediencí na těsto klasické kynuté těsto. V troše teplého mléka rozpusťte cukr a droždí. Nechte cca 10 minut odstát.
- Vzniklý kvásek přidejte do zbylých ingrediencí a vypracujte hladké těsto. To nechte kynout na teplém místě zhruba 45 minut.
- Z těsta vyválejte plát o tloušťce 1 cm a kulatým vykrajovátkem vytvářejte kolečka.
- Hotová kolečka pokládejte na plech vyložený pečícím papírem.
- Do každého kolečka udělejte jamku. Ideální je druhá strana vařečky, abyste si kolečko nepropíchli.
- Do jamky dejte trochu kečupu, posypte oreganem a položte kolečko klobásy.
- Potřete rozšlehaným žloutkem a dejte péct do předem vyhřáté trouby na 200 °C.
- Těsně před koncem pečení posypte strouhaným sýrem a ještě chvilku dopečte.
Oslavy Silvestra se blíží. Proto by se vám mohly hodit také recepty na pomazánky na chlebíčky. Použít je můžete i na jednohubky.
A jakou klobásu na jednohubky použít? To záleží na vaší chuti. Nejlepší jsou tvrdé klobásy, u kterých platí, že čím jsou tvrdší, tím jsou kvalitnější a déle vydrží. Pro děti můžete klobásu nahradit párkem. Nechte si chutnat!