Už jste někdy pekli důlkové cukroví?
Je velice jednoduché a rychlé. Navíc má v důlku náplň, která cukroví úžasně zjemní.
K výrobě není potřeba válení a vykrajování. Stačí udělat kuličky, z kuliček placky a uprostřed důlek.
Připravili jsme si pro vás ty nejzajímavější recepty a věříme, že si najdete ten váš nejoblíbenější.
Křehké důlkové cukroví s vlašskými ořechy
Jednoduché a zároveň úžasně křehké vánoční cukroví, které jednoznačně potěší vaše sváteční hosty. Navíc je naplněné jahodovým nebo borůvkovým džemem, což vykouzlí dokonalou souhru chutí.
Ingredience:
- 250 ml hladké mouky
- 250 ml polohrubé mouky
- 230 g másla
- 150 ml cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 žloutek
- 50 g vlašských ořechů
Na náplň:
- jahodový nebo borůvkový džem
Postup:
- Mouky dejte do mixéru spolu se změklým máslem, cukrem a šlehejte, dokud vše nebude spojené.
- Přidejte vanilku a žloutek a šlehejte dále.
- Těsto si rozdělte na malé kuličky, mělo by vyjít zhruba 40 kousků.
- Vlašské ořechy rozmixujte nadrobno.
- Hotové kuličky obalte v ořechové směsi.
- Ukládejte na plech vyložený pečícím papírem.
- Z každé kuličky udělejte placku a prstem nebo opačným koncem vařečky udělejte uprostřed důlky.
- Ty pak naplňte marmeládou.
- Pečte 10-12 minut při 180°C.
Zdravé sušenky z burákového másla
Máte rádi cukroví z ovesných vloček? Pak vás to určitě potěší. Pokud máte chuť během Vánoc hřešit, proč nezkusit tuto dobrotu?
Ingredience:
- 1 hrnek burákového másla
- 2 lžíce javorového sirupu
- 1 vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 3 lžíce mixovaných ovesných vloček
- 2 lžíce mixovaných lněných semínek
Na náplň:
- čokoláda – minimálně 60%
Postup:
- Rozpusťte si čokoládu nad vodní lázní a nechte vychladnout.
- Všechny ingredience (kromě čokolády) vložte do větší mísy a vše poctivě rozšlehejte.
- Z těsta si pak odebírejte kousky a tvořte kuličky, skládejte na pečícím papírem vyložený plech.
- Každou kuličku stlačte a doprostřed cukroví udělejte důlky.
- Do každého důlku vlejte rozpuštěnou čokoládu.
- Pečte při 180°C asi 8-10 minut.
Všimli jste si, že tento recept neobsahuje žádný cukr ani mouku? Pokud zrovna doma nemáte javorový sirup, nevadí. Zkuste jej nahradit třeba čekankovým, agave, rýžovým nebo třeba ječným.
Pokud se vám nedaří rozmixovat lněné semínko v robotu, zkuste to mlýnkem na kávu, mlýnkem na pepř nebo rozdrtit pomocí hmoždíře.
Hledáte další inspiraci na zdravé vánoční cukroví? Stačí si vybrat v našem dalším článku.
Sádlové důlkové vánoční cukroví s povidly
Sádlové cukroví možná už v dnešní době není až tak známé. Ale naše babičky a prababičky ze sádla vánoční cukroví pekly. Chuti se nemusíte bát, není tam cítit nic vepřového. Naopak vytváří neodolatelnou jemnost a křehkost.
Ingredience:
- 1 hrnek podmáslí
- ½ hrnku polohrubé mouky
- ½ hrnku hladké mouky
- 1 hrnek rozpuštěného sádla (vychladlého)
- 1 vrchovatá lžička jedlé sody
- 1/3 hrnku cukru
- ½ lžičky soli
- 1 lžička skořice
- 1 lžíce kakaa
Na náplň:
- povidla
Postup:
- Smíchejte všechny suché ingredience a přidejte k nim podmáslí a rozpuštěné sádlo.
- Těsto řádně vymíchejte.
- Z hotového těsta tvořte malé kuličky.
- Skládejte na pečícím papírem vyložený plech.
- Každou kuličku stlačte na placku a udělejte uprostřed důlek.
- Důlky naplňte povidly.
- Pečte na 180°C asi 10 minut.
Objevte další recepty
Recept na mandlové vánoční cukroví s medovým krémem
Další úžasná varianta, která rozpoutá chuťový požitek. Upečte si toto cukroví spolu s videorádcem.
Ingredience:
- ¼ hrnku mandlových plátků
- 1 hrnek změklého másla
- 1 hrnek cukru
- ¼ hrnku medu
- 1 vejce
- ½ lžičky mandlového extraktu
- ½ hrnku mandlové mouky
- 3 hrnky polohrubé mouky
- 1 a ½ lžičky jedlé sody
- ½ lžičky soli
- Na krém
- ¼ hrnku medu
- 2 lžíce změklého másla
Postup:
- Mandlové plátky si opražte v malém pekáčku v troubě při 180°C. Hotové jsou ve chvíli, kdy začínají zlátnout a voní. Trvá to asi 8-10 minut..
- Nakrájejte je na malé kousky.
- Vyšlehejte si máslo s cukrem do nadýchané pěny (trvá to 3-5 minut).
- Přidejte med a vejce, šlehejte.
- Přidejte mandlový extrakt, mandlovou mouku, mouku, jedlou sodu a vše dobře smíchejte.
- Z hotového těsta oddělujte kousky a tvořte kuličky.
- Ukládejte na plech vyložený pečícím papírem.
- Kuličky mírně stlačte do tvaru placky a prstem udělejte uprostřed důlky.
- Pečte při 180°C asi 8-10 minut.
- Mezitím, co se cukroví peče, nachystejte si krém.
- Smíchejte med s máslem.
- Do důlků vychladlého cukroví vlijte krém a posypte praženými mandlemi.
Videorecept zde:
Zásobu oříšků zase můžete zužitkovat třeba i do nepečených rumových koulí. Inspirujte se u nás!
Americké sušenky s důlky plněnými čokoládou a vlašskými ořechy
Milujete americké cookies? Neodolatelná chuť čokolády a konzistence, která se rozplývá na jazyku. Vyzkoušejte toto vánoční důlkové cukroví a přesvědčte se.
Ingredience:
- ½ hrnku rozpuštěného másla
- ¾ hrnku hnědého cukru
- ¼ hrnku bílého cukru
- 2 lžíce kokosového, agave, rýžového, javorového sirupu nebo medu
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 1 vejce
- 1 a ½ hrnku polohrubé mouky (případně trochu víc)
- ¼ lžičky jedlé sody
- 1/3 lžičky soli
Na náplň:
- 1 hrnek moučkového cukru
- 2 lžíce kakaa
- 40 g másla (změklého)
- 1 lžíce mléka
- vlašské ořechy (nebo jiné)
Postup:
- Vyšlehejte máslo spolu s cukry do nadýchané pěny.
- Přidejte všechny tekuté ingredience a šlehejte.
- Přidejte předem smíchané suché ingredience a vytvarujte těsto.
- Z těsta odtrhujte kousky a tvarujte kuličky.
- Skládejte je na pečícím papírem vyložený plech.
- Každou kuličku stlačte a uprostřed udělejte důlek.
- Připravte si čokoládovou náplň.
- Všechny ingredience (kromě ořechů) vyšlehejte do nadýchané pěny (asi 2 minuty).
- Naplňte důlky a ozdobte kousky ořechů.
- Dejte péct na 175°C asi na dobu 10-11 minut.
- Poté ještě nechte na plechu chladnout další půlhodinu.
Kakaové důlkové cukroví s marshmallow a mátou
Jste fandou mátové čokolády a marshmallow? Tak toto vám určitě padne do noty. Vyzkoušejte tento experiment, třeba se pečení tohoto cukroví stane vaší vánoční tradicí.
Ingredience:
- ⅓ hrnku nastrouhané čokolády
- 6 lžic změklého másla
- ¾ hrnku hnědého cukru
- 1 velké vejce
- ¼ lžičky mátového extraktu
- ¼ hrnku a 2 lžíce kakaového prášku
- ¾ hrnku polohrubé mouky
- ½ lžičky prášku do pečiva
- ¼ lžičky soli
Na náplň:
- 6 velkých marshmallow bonbónů
- nadrcená lízátka nebo mátové bonbóny na ozdobu
Postup:
- Předehřejte si troubu na 175°C a nachystejte si dva plechy vyložené pečícím papírem.
- Nad vodní lázní si rozpusťte čokoládu.
- Ve střední míse si vyšlehejte máslo s cukrem do hladké, nadýchané pěny (2-3 min.)
- Přidejte vychladlou čokoládu, vejce, mátový extrakt a šlehejte dohladka.
- V jiné míse si smíchejte zbývající sypké ingredience, a pak je přidejte k vyšlehané směsi.
- Vše důkladně vymíchejte.
- Z těsta vytvarujte kuličky, vyskládejte na plech, poté je rukou stlačte a prstem udělejte uprostřed důlky.
- Dejte péct na 8 minut.
- Mezitím si nakrájejte marshmallow na menší kousky.
- Po 8 minutách sušenky z trouby vyndejte, do důlků nasypte marshmallow a dejte do trouby na další 3-4 minuty.
- Upečené můžete posypat kousky lízátek nebo bonbónů.
Vyzkoušíte tedy některý z těchto šesti skvělých receptů?
Doufáme, že vám pečení udělá radost!