Bez receptu na domácí veku nemůžete začít chlebíčky vůbec připravovat!
Je o tolik měkčí, vláčnější a voňavější než ta kupovaná.
Kupovanou si již nikdy nekoupíte.
Máme pro vás i konkrétní tipy čeho se při pečení vyvarovat a na co si dát pozor (najde je na konci článku).
Tradiční domácí veka na chlebíčky z bílé mouky
Jednoduchý chléb vyrobený jen z několika ingrediencí, jako je mouka, voda, droždí, sůl a mléko. Tento recept slibuje super měkký vnitřek s extra křehkou kůrkou. A čím je pomazat? Můžete se inspirovat na našem webu těmito 6 silvestrovskými pomazánkami!
Co budeme potřebovat
- 240 ml vlažné vody
- 60 ml plnotučného vlažného mléka
- 7 g droždí (práškového)
- 2 lžíce krupicového cukru
- 60 g másla
- 1 a 1/2 lžičky soli
- 420 g hladké mouky
Postup
- V míse zpracujte dohromady teplou vodu, teplé mléko, droždí a cukr.
- Přikryjte a nechte 5 minut stát.
- Přidejte máslo, sůl a 1 hrnek mouky.
- Hněťte, dokud se vše relativně nezapracuje.
- Přidejte zbývající mouku a pokračujte v zapracování, buď v míse nebo na lehce pomoučené ploše.
- Velkou mísu lehce namažte olivovým olejem.
- Těsto dejte do mísy a otáčejte, aby se všechny strany obalily.
- Mísu zakryjte hliníkovou fólií, plastovou fólií nebo čistou kuchyňskou utěrkou a nechte kynout v relativně teplém prostředí 1-2 hodiny.
- Formu na chleba vymažte máslem.
- Když je těsto nakynuté, propracujete ho, aby se uvolnil vzduch.
- Vložte bochník do připravené formy.
- Přikryjte a nechte znovu kynout, asi 1 hodinu.
- Předehřejte troubu na 180 °C a pečte 30–34 minut dozlatova.
- Pokud si všimnete, že vršek hnědne příliš rychle, formu volně zakryjte hliníkovou fólií.
- Vyjměte z trouby a před krájením nechte domácí veku několik minut vychladnout.
Nejlepší domácí celozrnná veka
Tento recept na domácí zdravý chléb je měkký a vyrobený ze jen zdravých surovin, jako je celozrnná mouka, slunečnicová semínka, mák, sezamová semínka, ovesné vločky, lněné semínko a kapky medu.
Co budeme potřebovat
- 300 ml mléka (klidně použijte neslazené mandlové mléko)
- 40 g mletých ovesných vloček
- 1 lžíce medu
- 2 1/4 lžičky droždí
- 50 g másla (rozpuštěného)
- 300 g hladké
- 110 g celozrnné mouky
- 2 polévkové lžíce lněného semínka
- 1 lžička soli
- 2 lžíce slunečnicových semínek
- 1 lžíce sezamových semínek
- 1 lžíce máku
Na posypání
- 1 lžíce slunečnicových semínek
- mák a sezamová semínka (volitelně)
Postup
- Zahřívejte mléko v malém hrnci, poté vmíchejte vločky, droždí a med. Nechte směs odležet, asi 5 minut.
- Poté do téže mísy vmíchejte rozpuštěné máslo.
- Ihned přidejte hladkou mouku, celozrnnou mouku, len a sůl promíchejte.
- Přidejte slunečnicová semínka, sezamová semínka a mák a jemně vmíchejte do těsta.
- Těsto položte na dobře pomoučený povrch a rukama těsto hněťte 10 minut.
- Po hnětení z těsta vytvarujte kouli a vložte ho do velké mísy vytřené asi 1 lžící oleje a těsto taktéž obalte v oleji.
- Zakryjte a nechte těsto kynout asi 90 minut.
- Dále vymažte formu na chleba.
- Poté, co těsto vykyne, ho ještě asi 1 minutu prohněťte, a poté vložte do připravené formy.
- Zakryjte ho a nechte ho znovu kynout po dobu 60–90 minut.
- Předehřejte troubu na 180 stupňů.
- V malé misce rozklepněte vejce a potřete povrch domácí veky. Navrch těsta nasypte ještě pár semínek.
- Pečte 35–40 minut, nebo dokud veka není navrchu lehce zlatavá a bochník nezní při poklepání dutě.
- Po upečení veku nechte 10 minut vychladnout ve formě, poté vyklepněte dochladit alespoň na 2 hodiny než ho začnete krájet.
Podávejte své pohoštění v obýváku, který je vyzdobený těmi nejkrásnějšími girlandami, které jsme pro vás zrecenzovali!
Objevte další recepty
Bezlepkový chléb na domácí chlebíčky
Tento recept vám přinese jemnou, chutnou a vykynutou domácí máslovou veku, a to zcela gluten free. Pokud hledáte další inspiraci na pohoštění, zkuste například tyto jednohubky s Nivou!
Co budeme potřebovat
- 470 g bezlepkové mouky
- 3 lžíce krupicového cukru
- 2 lžičky instantního droždí
- 8 g soli
- 1 1/4 lžičky xanthanové gumy
- 230 g teplého mléka
- 60 g másla
- 3 velká vejce
Postup
- Vložte mouku, cukr, droždí, sůl a xanthanovou gumu do mísy a míchejte, dokud se nespojí.
- Přidejte mléko a neustále šlehejte. Směs bude zpočátku drobivá, ale jakmile přidáte všechno mléko, spojí se.
- Přidejte máslo a šlehejte, dokud se vše důkladně nesmíchá.
- Zašlehejte vejce jedno po druhém.
- Těsto vložte do mísy vymazané olejem a nechte 1 hodinu kynout.
- Ke konci doby kynutí předehřejte troubu na 180 °C.
- Domácí veku pečte 38 až 42 minut, dokud nezezlátne.
- Vyjměte z trouby, vyklopte ji z formy a nechte vychladnout na mřížce.
Jak upéct nejlepší veku na chlebíčky?
Nejprve se ujistěte, že je váš chléb hotový
Ostřílení pekaři to poznají po sluchu, když na bochník poklepají. Jednodušší způsob je změřit teplotu veky v jejím středu. Za zcela upečený bochník z hladké mouky se považuje ten, u kterého naměříte tepotu mezi 87 – 90 °C.
Veky, které jsou upečené z celozrnné mouky by měly dosáhnout tepoty 93 °C až 96 °C.
Nevyjímejte veku z formy příliš brzy
Ruce pryč alespoň do chvíle, než se trochu zchladí. Ve formě veku nechte stát 5 – 10 minut. Po delší době se postranní a spodní kůrka začne připékat, takže bude spíše spálená než křehká.
Nekrájejte za chléb tepla
Když tak učiníte, značná část vlhkosti z vašeho bochníku se odpaří. Navíc při krájení chleba ho přirozeně trochu stlačujete, a to rukou i nožem, a proto nikdy nebude tak nadýchaný, jak by měl být.